een grootvader en een kleinzoon

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets: Frank Nobels en Jean-Paul Laenen  -  de 'kleine Ludwig' en 'grootvader Lodewijk'/Rudi De Mets)

Deze namiddag werd onder grote belangstelling het standbeeld van 'de kleine Ludwig' onthuld...   Mechelen heeft met het beeld van de jonge Ludwig van Beethoven die bewonderend naar zijn grootvader Lodewijk kijkt, de link van de Van Beethovens met onze stad, méér dan ooit in de verf gezet.  Jean-Paul Laenen die deze mooie beeldengroep creeërde, mag terecht fier zijn op dit werk.

    

In een volle aula in Lamot speechten niet alleen schepen van Cultuur Nobels en burgemeester Somers, maar werd door het Mechels Kamerorkest ook werk van Van Beethoven gebracht.  Nadien bracht grootvader Lodewijk - met glans neergezet door stadsgids Rudi De Mets, het verhaal van de familie Van Beethoven...

    

 

Op 5 januari 1712 is het feest bij de Mechelse familie Van Beethoven, want de pasgeboren Lodewijk wordt gedoopt in de Katelijnekerk.  Als musicus en, wat meer is, als grootvader zal hij een bijzondere rol spelen in het leven van de latere beroemde componist...

Lodewijk is één van de zonen van Michiel Van Beethoven en Marie-Louise Stuykens.  Het gezin woont op diverse plekken in onze stad: aan de Leermarkt, in de Peperstraat (Kanunik De Deckerstraat...), en de Steenstraat (waar nu het Novotel staat in de Van Beethovenstraat - zoals de straat nu heet...).

Vader Michiel is meester-bakker.  Lang heeft hij dit beroep niet uitgeoefend, want hij ontdekt dat er meer geld te verdienen was in de kunsthandel en de verkoop van kant.

Op financieel vlak gaat het Michiel voor de wind.  Althans, in het begin...  Dit blijkt uit het feit dat hij diverse huizen bezat in Mechelen.  Het geld komt voornamelijk van een erfenis van zijn vrouw.  De investering leidt echter tot een debacle omdat de verkoopprijs de bouwkosten van vier nieuwe panden niet kan dekken.  Michiel zit zwaar in de penarie, en zijn situatie wordt hoe langer hoe problematischer.  Daarom ontvlucht hij in 1741 onze stad - een berg schulden achterlatend.  Met z'n vrouw trekt hij naar Bonn, waar zijn zonen Lodewijk (de 'grootvader' van Ludwig, weet je wel...) en Cornelis al een hele poos wonen en werken.   Cornelis is er koopman van voornamelijk kaarsen, en Michiel is hofmuzikant bij de keurvorst, waar z'n broer hofleverancier is.   De Van Beethovens hebben hun vaderstad nooit meer weergezien. 

Michiel Van Beethoven overlijdt in Bonn en wordt er in 1749 begraven...

Lodewijk boekt méér successen dan zijn vader.  Als kind al was hij begittigd met een groot muzikaal talent.  Op zesjarige leeftijd, in 1717 wordt hij koorknaap in het Sint-Romboutskapittel.  Hij krijgt er aan de Koraalschool les van de gerenommeerde boekenverzamelaar Carolus Major uit Erfurt, kanunnik van het kapittel van Zellaer en 'kapellmeister' van een in Mechelen ingekwartierd Oostenrijks regiment.  Lodewijk zal tot 1721 verbonden blijven aan dit kapittel.  Ook interesseert hij zich voor orgelmuziek, en krijgt hij de kans op de leeftijd van 14 jaar, om lessen te krijgen van Antonius Colfs, organist van de Sint-Romboutskathedraal.  Muziek is zijn levensvervulling geworden!  In 1731 wordt hij benoemd tot tenor van het de Leuvense Sint-Pieterskerk, waar hij datzelfde jaar nog de taak van zangmeester krijgt opgedragen.  Nadien zal Lodewijk nog in Luik werken, en aanvaardt hij wat later - in 1733 - een benoeming bij de keurvorst van Keulen, aartsbisschop Clemens-Augustus van Beieren... Zo komt Lodewijk dus ten lange leste in Bonn terecht.

Hij zal er niet alleen muziek maken, maar oefent tevens het beroep van wijnverkoper uit.  In 1733 huwt hij in Bonn met Maria Josepha Poll.  Drie kinderen worden uit dit huwelijk geboren, waaronder Johan Van Beethoven, die de vader zou worden van de kleine Ludwig - de later zo beroemde componist...

Johan is eveneens heel muzikaal, maar vergooit zijn talenten.... Hij zit bovendien flink aan de wijn, wat natuurlijk niet erg bevorderlijk is voor zijn verdere ontwikkeling op het muzikale vlak....

Nee - de vader van Ludwig is zéker niet hét voorbeeld voor de jonge Ludwig.  Wél kijkt hij enorm op naar zijn grootvader die zal overlijden op de vooravond van Kerstmis 1773 - 62 jaar oud.  Zoon Johan en kleinzoon Ludwig, hebben het portret van Lodewijk dat werd geschilderd door hofschilder Leopold Radoux, hun leven lang als kostbaar kleinood gekoesterd, en het neemt  een bijzondere plaats in in hun woonkamers.

 

Ludwig die geboren werd op 17 december 1770 (en stierf op 26 maart 1827) heeft misschien niet veel herinneringen gehad aan zijn in Mechelen geboren grootvader.  Maar de verering voor het portret is opmerkelijk.  Of hij als kind op de knie van zijn opa misschien Mechelse kinderliedjes heeft gehoord, is iets waarover alleen kan gespeculeerd worden...

 

  

  

Laten we nu eens naar het beeld gaan dat daarstraks werd onthuld.  De kleine Ludwig kijkt vanop enkele meters afstand bewonderd naar zijn opa, die drie meter boven hem oprijst.  Hij staat enigszins verlegen met een roos in zijn handen achter de rug.

De kunstenaar Jean-Paul Laenen vertelt:

 

"Van grootvader bestaat er een mooi portret, maar van de jonge Ludwig niet.  Ik heb zijn gezicht daarom moeten reconstrueren uit latere portretten.  Dat was een boeiende speurtocht.  Daarbij heb ik me ook laten inspireren door twee kinderen uit mijn kennissenkring, hoe ze kijken en zich bewegen..."

 

Het monument herinnert ons eraan dat de bakermat voor de muzikale carrière van de beroemde componist in Mecheen ligt.

 

In dialoog met de omgeving van het monument wil Laenen in Grootvader Beethoven een tijdruimtelijkheid tot uitdrukking brengen.

"Tussen de grootvader, de kleinzoon en ons, liggen vele jaren, maar onze afstand tot deze historische grootheden kunnen we verkleinen door tussen beide beelden door te wandelen.  Zo komen we steeds dichter bij ze..."

 

  

  

                    

   

Na de onthulling volgt nog een receptie in het Novotel, waar natuurlijk ook...de wijn wordt geschonken van het landgoed dat nog steeds in de familie is van de moeder van Ludwig Van Beethoven...  Hoe kan het ook anders?

  

 

Het werk van J.P. Laenen is zo knap dat de drie Gratiën van "puur hettefretterij" en pure jaloezie het voor bezien gehouden hebben op de Haverwerf, geloof ik.

Weet iemand naar welk warm land de dames vertrokken zijn?

Uit goeie bron heb ik daarstraks vernomen dat de drie 'Wijnants-madammen' een nieuwe stek zullen krijgen in de Befferstraat, waar aan de Dexia-bank een nieuw binnenpleintje zou gemaakt worden...  Nog even geduld oefenen dus...

Gisteren vernam ik ook dat 'Huiselijke Zorgen' van Rik Wouters zal geplaatst worden op het nieuw aangelegde Sint-Romboutskerkhof...

En nu nog wachten wanneer men eindelijk 'Job op de Mesthoop' van tussen het struikgewas aan de Zwartzustersvest 'opgraaft', en hem terug een ereplaats geeft - op het plein van het vroegere gasthuis in de Keizerstraat, of elders...  Mechelen wil beelden in het straatbeeld, en da's schitterend - maar niet vergeten dat we nog wat 'in huis' hebben dat méé aandacht verdient dan het nu krijgt...

Gatver...  Ik ben er vanmorgen nog voorbijgelopen en toen stond dieë kleine nog netjes ingepakt !

De Rudy in een Van Beethoventenue'tje... dat had ik voor geen geld van de wereld willen missen !

Doemmetoch...

;-)

BTW : De Haverwerf wordt nu écht wel the-place-to-be, zeunne !

@Jokke: Naar de "befferstraat "heb ik gisteren gehoord. 

De befferstraat...zou da nu toeval zijn...

"Der  Kleine Ludwig" staat er nog maar net en hij wil al geen podium :-)               Hopelijk komt ie ongeschonden door de Dijlefeesten.

@ Daniel :

Hopelijk hangen ze, tijdens de Dijlefeesten, dieë kleine niet vol met muziekkabels zoals ze dat tegenwoordig doen bij ons Margrietje op Maanrock.

oei, als "der Kleine"  daar maar niet doof van wordt...

Even gaan kijken vanmorgen. Mooi kunstwerk, oprecht chapeau. Mechelen, Beethovenstad. :-)

Toch even een kanttekening. Graag wat continuiteit op de Haverwerf.

Het kunstwerk van Laenen van een paar jaar geleden is verdwenen. Ook de "drie Gratiën" zijn weg. Wat is eigenlijk het plan ?

Iemand ?

Zij verdwenen dus...

  

(foto's: Jan Smets)

 

@Peter:"Het kunstwerk van Laenen van een paar jaar geleden is verdwenen" welk kunstwerk was dat dan, want ik weet enkel dat die 3 dames verdwenen zijn?

Het staat hierboven in mijn reactie, links, afgebeeld, Daniël.

Wat de naam van het werk van Laenen was, weet ik niet meer, maar het waren een aantal 'zuilen' met zo'n euh... 'helikoptertje'  ;-)

Het heeft er maar kort gestaan - Op de plek waar nu de kleine Ludwig staat...

Is een mens eens een weekendje wég uit zijn geweldige thuisstad: gebeurt er vanalles en nog wat ;-))))

Start Rik Wouters - opening ViaVia - picknick ... én de onthulling van dit mooie monumentje !
Gelukkig dat 'Mechelen Blogt' telkens terplaatse was! ;-))

Dit werkje zag ik al in 'maquettevorm' bij  de 'Niet Van Gisteren'-expo.... hoog tijd nu om het ook zelf te gaan bewonderen - "de échte versie" dus....
Afgaande op de foto's ziet het er alvast méér dan geslaagd  uit !

ja een gelukstreffer! na de "Rik Wouters" buren tegengekomen die ons meetroonde en

zo hebben we onze buren in volle glorie kunnen bewonderen en zien genieten!

Even de puntjes op de i van de beeldhouwwerken zetten. De "drie gratiën" van Ernest Wijnats worden naar verluidt verplaatst naar het plantsoentje in de Befferstraat. Zij stonden te dicht bij het VB standbeeld . Ik mag hopen dat ze snel in de Befferstraat verschijnen, ze zullen daar zeker niet misstaan. Naakte dames in een straat met een wat suggestieve naam :-). Inspiratie genoeg voor een volgende wandeling !

Wat het andere beeldhouwwerk betreft: dat is een werk van JP Laenen - "zaden in de wind" ( het stelt namelijk die "helicopterzaadjes" van één of andere boom voor - mijn kennis van bomen is niet zo groot als die van oude Mechelaars - lindebomen? ). Dit werk is privé bezit en werd enkele maanden uitgeleend ter gelegenheid van een expo over het werk van JP Laenen.

 

 

 

 

 

@ Rudi :

Had gij zelf uwe kleinzoon niet bij ?

Opa en kleinzoon De Mets, in een Beethovenpakske, op stap door de Mechelse straten !

;-)

Gym, ik heb geen kleinzoon, maar een kleindochter van bijna 14 maand, Lisa

 

@ Rudi

Ze mogen ze zetten waar ze willen, ze zullen overal wel kort tegen een VB standbeeld staan zeker. -))) 

@ Rudi :

Binnen enkele jaren rommelt Lisa'ke rond op uwe zolder en houdt ze, samen met haar vriendinnen, verkleedpartijtjes met de kleren die ze vindt in de koffer van den bompa :

Dat Beethovenpakske (met pruik), dat Opsinjoorpakske, dat Keizer Karelpakske, uw Politieuniform, enz.

En dan maar paraderen voor de spiegel...

;-)

Beste Gym, ik wil uw vreugde nu niet verstoren, maar ik denk niet dat al die pakskes te vinden zijn op Rudi zijn zolder ... :-)

Omdat we nu toch aan het afwijken zijn: nog even dit:

Rudi in enkele van zijn vele vermommingen   ;-)   (de foto's zijn van mij - behalve deze waarop hij vermomd is als Opsinjoorke.  Deze is van Marc VC)

     

(Lodewijk Van Beethoven, Kwa Beth en Sinte-Mette...)

     

(Belleman, Keizer Karel en Opsinjoorke...)

:-D

Rudi , pakte gij niet wat veel hooi op uwe vork . Maar allee iemand moet het doen hé.

Het huis "Het Moleken" in de toenmalige Steenstraat waar opa Van Beethoven ooit heeft gewoond.  Het werd net voor W.O II afgebroken.

Waarmee bewezen is wat Bart Somers stelde bij het begin van zijn toespraak. De eerste reden om dit standbeeld te plaatsen is omdat Rudi De Mets nog eens verkleed door de stad kan lopen :-)

@ Rudi :

En waor was aove partner-in-crime, de Ferre ?  

Of heeft dieë allien maor e zwak veu flikke-uniformmekes en durft dieë gien prôôk oepzette ?

;-)

Nite-Spirt : Raubewaus

En dan heeft Jan nog een personage vergeten :

Hahahahahahaha...

Z.E.H. Kanunnik De Mets van Mechelen !

Hahahahahahaha... heu.

:-D

@Rudi: ik ben ook geen dendroloog, maar ik denk dat die "helicoptertjes" de vruchtjes zijn van de esdoorn

Het zouden die van de lindenboom kunnen geweest zijn gezien J.P. Laenen vele jaren op wat toen nog de Melaan was, gewoond heeft en dat de Melaan toen vol lindenbomen stond!

 

De parklaan stond vroeger ook vol lindebomen (misschien nu nog) en daar hingen ook "helicoptertjes" aan.

Pas gisteren ben ik voor het eerst het Beethovenbeeld gaan bekijken en eerlijk gezegd vind ik het maar niks.  Alsof honderd jaar evolutie in de beeldhouwkunst voor niets geweest is.  In een park als de Efteling zou het niet misstaan.

Neen, Jean-Paul Laenen slaat hier de bal compleet mis, is mijn persoonlijk oordeel.  Een gemiste kans voor Mechelen om hedendaagse kunst in het straatbeeld te brengen.

Als de brug dan toch moet verhuizen, kunnen ze dan in de plaats het nieuwe 'monument' niet verhuizen? wat een gedrocht , ik word ongemakkelijk als ik er iedere dag voorbij moet lopen... De brug vind ik geweldig!

m

@Anoniem die elke dag voorbij Lodewijk en Ludwig moet lopen: ge kunt u die marteling ontzeggen door langs de vesten om te lopen! Het is wel "den toer op zeven" maar het bespaart de Haverwerf van de somberheid van uw blik!

 

Mooi beeldje, maar als ik de grootte van zijn "hoofdje" bekijk, denk ik dat de kunstenaar zich geïnspireerd heeft op de dwergen van de film "Sneeuwwitje".

@Koen : ik vind het normaal dat JP Laenen die heel wat in zijn mars heeft, ook op zijn ouderdom, een "figuratieve" versie van dit gegeven maakte. Los van het feit of het hoofd van de kleine Ludwig te groot is of niet (sommigen vinden dan weer dat de kleine Ludwig wat op Bart Somers lijkt) , vind ik dat het verhaal hier best wat traditioneler werd uitgebeeld. Tenslotte is dit dan ook een beeldverhaal dat op een duidelijke manier de verhouding opa/kleinzoon van de twee Van Beethovens weer geeft.

In dat verband kan je ook het standbeeld van Opsinjoorke zien, gemaakt door Frans Van den Brande en dat is hoegenaamd geen figuratieve beeldhouwer.

In Kampenhout staat een beeld van Ludwig VB, waarvoor het hele dorp zich schaamt. Dat is dan weer figuratief modern dat niet direct mijn  voorkeur geniet. Helaas vond ik op het web geen goeie foto, anders had ik hem hier getoond.

JP Laenen heeft dat m.i. uitstekend opgelost.

Aan de mening van "anoniem" verspil ik niet te veel tijd. Dwarsliggen voor de lol. Ieder zijn afwijking ! ( Lol)

Daar zijn zelfs gidsen die dat volgens betrouwbare bron zeggen dat er ooit eens een giraf door het venster in de toren komen zien is, en dat het kanon in de toren daar opgehangen werdt door de kannoniers omdat ze er anders toch geen weg meer mee wisten! De toeristen klagen dat de gidsen terwijls ze gidsen liegen en van alles zo maar vertellen . Zou het niet beter zijn dat ze die gidsen hun diploma afpakken en ze alle jaren trug hun examen laten afleggen? Dat is een regelrechte schande van de stad.

@verontruste Mechelaar: en nu in het nederlands? :-)

Op de COBRA-website staat een korte, maar interessante bijdrage van musicoloog-dirigent Jan Caeyers over Beethoven, geiflmd te Mechelen.

http://www.cobra.be/cm/cobra/cobra-mediaplayer/muziek/1.1045523

Goed dat verontruste Mechelaar geen gids is, geen mens die hem zou verstaan :-)

 

 

Onze stadsgidsen regelrechte leugenaars noemen, vind ik er een aardig stuk over.
Akkoord dat er misschien wat verbloemd wordt, om één en ander aantrekkelijk te maken en de geschiedenis een beetje bij te kruiden, maar dat gebeurd altijd en overal en is iets van alle tijden.
Anders zou het een saaie boel zijn en droge geschiedenismaterie.
Wie zegt trouwens dat de feiten in onze geschiedenisboeken allemaal feilloos exact zijn ?
Wie zegt dat de schrijvers der geschiedenisboeken er niet hun eigen interpretatie aan toevoegden ?
Geef mij maar een gids die sappig kan vertellen en er af en toe een humorsausje overgiet om het verteerbaarder te maken.
Liever dat dan een droogstoppel die feiten afdreunt.
 
 

 @Jan Goovaerts.

                                Dat zijn nu eens wijze woorden van u sé. Zelfs dat wat vandaag gebeurd wordt door de media nog verdraaid. Alleen de feiten liegen niet. Allee om het anders uit te drukken, ge moet ze met een dikke korrel zout nemen.

het zijn niet de stadgidsen maar de TORENgidsen die er niks van kennen want zij hebben trug les gekregen van de direkteur. Zij weten nog niet eens hoe de beiaard  speelt en zeggen dan maar wat zij willen

Spielerei: Als een grootvader kleiner wordt dan zijn kleinzoon, wordt hij dan een kleinvader??

het zijn niet de stadgidsen maar de torengidsen. die weten nog niet hoe de beiaard speelt en zij hebben trug les gzahad van de Directeur

@verontruste Mechelaar: partijtje moddergooien?

Voilà se, de Verontruste die schrijft nu eens klare taal :-)

Nu heb ik helemaal niets tegen de kunst van en de persoon van Laenen maar had men bijvoorbeeld geen wedstrijd kunnen uitschrijven voor dit standbeeld zodat we eens de creativiteit van alle Mechelse kunstenaars onder de loep konden nemen!

moet toch kunnen?

Van Beethoven wordt hopenlijk niet omver gereden, maar ik heb er een slecht oog in. Vandaag was de haverwerf alweer een parking .... :-(

Ze ziiten wel stevig ingepakt! Alleen de oude mag mee horen, de kleine is geluidsdicht verpakt! Succes mannen!

Mooie dubbelbox!

Goh t is maar best dat Ludwigs oren zijn afgeschermd, hij zou nog doof kunnen worden :-)

Wel, wel, wel. De stad luistert wel degelijk naar zijn burgers! Mooi zo. Met dank aan het luisterend oor van de burgemeester.

Dat inpakidee mogen ze ook toepassen bij ons Margrietje tijdens Maanrock.

En de Beethovenbrug mogen ze ook zo inpakken tijdens de Dijlefeesten (dan staat ze ineens klaar om op vacantie te gaan naar het Ottentrotterpark!) ;-)

Rudi, heeft onzen Bart die laten inpakken ? 

@ Jokke :

Gewoon effe Christo mailen !

;-)

Terloops... 

Enkele voorouders van Loewéke leefden in Boortmeerbeek. Mark (of Marcus) Van Beethoven, grootouder in de vijfde graad), werd geboren te Boortmeerbeek in 1601 en trouwde er met zijn vrouw Sarah Haesaerts in 1631. Zijn ouders, Hendrik Van Beethoven (Kampenhout, 1572 - Boortmeerbeek, 4 juni 1652) en Catharina Van Boevendeke (gestorven op 11 september 1638 te Boortmeerbeek) trouwden in Boortmeerbeek op 17 juli 1594.

en waar is grootvader Beethoven nu naarote?

Lodewijk Mommaerts familie van Ludwig Van Beethoven.

U vindt meer informatie op onze website: http://www.mommaerts.eu

 

Beginnen bij Lodewijk Mommaerts (generatie 14)

Daarna gaan we vertikaal omhoog

We komen tot bij Maria Haesaerts (generatie 11) die huwde met Daniel Nevens (generatie 11)

Daarna gaan we verder vertikaal omhoog

We komen tot bij Joannes Haesaerts (generatie 9) die huwde met Maria VanBeethoven (generatie 9)

Van Maria Van Beethoven (generatie 9) gaan we vertikaal omhoog

Zo belanden we bij Aart Van Beethoven (generatie x) die huwde met Josyne Van Vlasselaer (generatie 3) (veroordeelt en ter dood gebracht als heks)

Daarna gaan we vertikaal omlaag

We komen tot bij Ludwig Van Beethoven (generatie 10) (de komponist)