Bonte uitvaart voor de kabouter van den Herten Aas

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Frans Croes overleed in maart....  De godfather van de Mechelse subcultuur in de jaren zestig en zeventig stierf verbitterd een eenzaam in zijn geliefde Zennegat.  Hij wou in strikte intimiteit begraven worden, en dat had misschien meer te maken met rancune dan met bescheidenheid of sereniteit.  Dit vertellen alleszins zijn vrienden van toen...  Maar ze lapten de gevraagde discretie aan hun laars, en bezorgden Frans vandaag een bonte uitvaart: een prachtig eerbetoon aan de Kabouter van weleer, de cafébaas van den Herten Aas...

         

        

     

     

  

  

Frans is een mythe geworden, tegen wil en dank.  Was hij een groot kunstenaar?  Velen betwijfelen het.  Maar hij was alleszins een geëngageerd man - en een Mechels icoon waar men niet omheen kan...

  

  

     

In de roerige jaren zestig en zeventig trok Croes stevig van leer tegen de verloedering van het milieu en de oorlog in Viëtnam en de Koude Oorlog met zijn daarmee gepaard gaande bewapeningswedloop.  Voor de armoede en de honger in de wereld was er weinig of geen oog.  Met deze scheefgetrokken wereldorde kon de jonge idealist uit Heffen niet leven.

In Mechelen mochten de stadsbestuurders het alvast ontgelden.  Het milieu was ook geen prioriteit in deze stad aan de inktzwarte bezoedelde Dijle.  En bovendien lieten ze zich liever in met geldverslindende tentoonstellingen dan jonge beloftevolle kunstenaars te ondersteunen...

  

 

Vol van onvrede nam Frans Croes in 1970 deel aan de gemeenteraadsverkiezingen met zijn Kabouterpartij.  Roze handje vielen op in het straatbeeld, en konden op veel bijval rekenen van de voorbijgangers.  De vroede vaadren waren er niet gerust in.  Croes geraakte zelfs op de lijst van de Staatsveiligheid...

Kabouter Croes werd niet verkozen, maar hij had deze vergeten generatie een stem gegeven, én een café!  Café Herten Aas werd het politieke, artistieke, logistieke en vooral ludieke hoofdkwartier van de beweging.

Het pand aan de Haverwerf werd binnen de kortste tijd de place-to-be van het jonge rebelse volkje.  Haast alles wat naam en faam had in Vlaanderen kwam er over de vloer: de zogenaamde BV's avant la lettre.

En Frans Croes werd waanzinnig populair.  Maar midden de jaren zeventig was de rek eruit bij de ondertussen veertig geworden Croes.  Hij besloot het over een andere boeg te gooien, trok zich terug aan het Zennegat en probeerde als kunstenaar aan de bak te komen...  Dit ging met wisselend succes.

 

Dat stak... De vroeger zo vrolijke  Frans had het er moeilijk mee, en de vrolijke man werd stilaan een wat zeurende, klagende man.  Hij voelde zich miskend en verkeerd begrepen.  Hij begon zich af te zetten tegen de samenleving, en ook vrienden en kennissen moesten eraan geloven.  Hij werd oud en ziek..., en stierf een paar maanden geleden...

 

Vandaag was er echter geen plaats voor rancune.  Integendeel.  De vrienden van vroeger waren er.  Ze hebben Frans op deze zonnige Hemelvaartsdag muzikaal en met woorden geknuffeld.  Eerlijk spraken ze over de man die ze zo graag zagen.  De moeilijk geworden contacten werden niet uit de weg gegaan...  Het werd géén Heiligenverering, maar een mooi, warm en sereen eerbetoon aan een man die boegbeeld was van een generatie - een cafébaas met een luisterend oor, en een voortrekker die hen een podium gaf...

De kabouters van weleer gingen in optocht door het stadscentrum, van het eertijds beroemde café den Herten Aas, over de IJzerenleen, naar de Grote Markt, en via Cultuurcentrum en Melaan terug naar de startplaats...

 

Het evenement was spontaan gegroeid - vanuit een buikgevoel...  Met een zalig amateurisme maar met vooral veel authenticiteit.  En van zoiets krijg je kippenvel.  Misschien heeft vandaag, misschien..., Frans Croes eerst wat grimmig toegekeken van 'ergens' ver weg van hier - maar zijn langzaamaan zijn mondhoeken wat naar bovengekruld..., als een glimlach... 

Frans Croes was deze namiddag terug aan de Haverwerf.  Hij zal er voor altijd mee verbonden blijven...

 

De intiatiefnemers brachten hem terug.   En dat siert hen.  Croes verdiende deze bonte uitvaart.  De pestkoppen van toen legden de discretie naast zich neer.  En gelijk hadden ze!

  

Een mooi verslag, van een meer dan mooi, eerlijk en waardevol eerbetoon !

Proficiat aan de organisatoren van "FC Hertenaas"! 

Blij dat ik er bij kon zijn !

Inderdaad een mooie samenvatting, en ook ik heb zoals vele anderen volop genoten van het tribuut, helemaal in de geest van weleer. En zoals iemand me ondeweg toevertrouwde: 'zo mogen ze mij later ook herdenken'

 

Wreed plezant om te doen en mee te maken.  Ik heb me geweldig geamuzeerd.  En dat voor een man waarvan ons moeder altijd zei als we voorbij zijn huis fietsten in 't Zennegat in de jaren '70:" In dat regenbooghuis woont een kunstenaar, maar hij is wat mensenschuw".  Blij dat ik hem beter heb leren kennen omdat de performers ook vertelden wat er op hun hart lag, net als Frans.

In 1969, trok ik op mijn vijftiende naar Sint-Lucas-Brussel. Via enkele Mechelse medestudenten kwam ik af en toe in Den Herten Aas en De Verloren Zoon. Ik kocht al eens een Tomothy Leary boek in de Katelijnestraat en abonneerde mij op het underground-tijdschrift 'Ding'. Nu nog wordt mijn maatschappelijk ingesteldheid bepaald door die vroege jaren '70. Gisteren was ik er ook bij op de Haverwerf met 2 oud-leerlingen, allebei twintigers. Zij zagen dit hele gebeuren als een feestje van een aantal rare artistiek uitziende gepensioneerden. Emotioneel uitgesproken woorden als; engagement, ludieke actie, kabouter, vietnam-oorlog,... gingen bij hun, nietszeggend, het ene oor in en het andere weer uit. Toen besefte ik voor de zoveelste keer; deze Herten-Aas-tijd komt nooit meer terug! Toch wist, voelde en zag ik, op datzelfde moment, en even zeker; moest men deze bonte verzameliing artistieke knarren, anno 2011, de kracht van 40 jaar geleden kunnen terug geven dan kwam die tijd wel terug!

Den Bodo had er duidelijk zin in !

;-)

Foto Gimycko

 En Franske vanuit den hemel, hij keek er naar en zag dat het goed was.

... Luc Swinnen was de perfecte ceremoniemeester !

 

[foto (c) Markec]

 (c) Markec

 Flickr-Paparazzi - LOL

Foto Gimycko

Dat hebben we z'n allen goed gedaan. Bedankt iedereen!

Luc

' t  was de moeite !

Het grappige was wel dat er, op enkele meters van het oude café, een (vermoedelijk) oud Assyrisch koppel zat te kijken.  Met grote ogen keken ze naar deze wat oudere, maar nog steeds langharige bonte bende en ze genoten duidelijk van de hoempapa-muziek.

Maar naar het waarom en (who the fuck) Franske Croes was, daar hadden ze absoluut geen idee van !

;-)

Start Stoet - Foto Gimycko

 (foto: Jan Smets)

Zij dus...   ;-)

@ Jans : Inderdaad !

;-)

Luc Swinnen vervulde zijn opdracht als ceremoniemeester met verve!  ;-)

Maar ik was ook blij dat kunstenaar Jan De Winter er was...  Mooi dat hij ook een woordje 'placeerde'...

 (foto's: Jan Smets)

Zoveel bekenden: Jean-Paul Laenen, Marcel Kocken, Rudi De Mets, Etienne Mylemans, Bodo Van de Voorde, Lode Tooten, Serge Piessens, Jeroen Verwaetermeulen, Brice Heyndels ...   Ik vergeet er nog velen...

Dat oud Assyrisch koppel zal wel serieus verschoten zijn geweest van Luc Swinnen met zijne eyeliner en zijne lipgloss.

;-)

De Serieux op de gezichten !

foto (c) Markec

Eigenlijk zijn er zoveel hilarische situaties geweest...  Je zou bijna denken dat het een streek van Frans zelf was.  De wind die de papieren van de speechers lieten vliegen, het gissen van de ritme-sectie naar de melodie die de anderen speelden, de bijna taptoe-choreografie (een poging tot elegant 180° draaien) van het voorste deel van de fanfare als de rest al ergens gestopt was, het amusante "allé manne, wa gun we nu doen?" dat vaak terug kwam... En toch, en toch, en toch... Alles ging wreed vlot en zo onozel, dwaas en gemoedelijk.  't Ging als vanzelf!

 

;-)

Zeg Jan, verwar jij Jan de Smedt niet met Jan De Winter? De man op je foto is dat in elk geval.

Uiteraard!  stomme vergissing.  Jan De Smedt is natuurlijk een andere generatie.  Ik bedoel zéker Jan De Winter!

Hey,Jan,wie is die kabouter van de herten aas?Ik heb daar nooit van gehoord,Hoe gaat  het in mijn oude stad? Ik volg nog regelmatig Mechelenblogt.Met mij gaat alles nog redelijk goed,Ik heb wel wat last met mijn oogen,maar toch kan ik niet klagen,Volgende maand word ik 84 jaar oud,zooals ge ziet,ik ben een oude man alhoewel ik mij niet oud voel.Het is hier de laatste paar dagen erg heet ( 94 degrees Farenheit,ik denk ,dat is ongeveer 34 celsius) nog mijn best groete aan al de Bloggers.Louis

@ Louis :

Hier is het nu ongeveer 30° celsius.  We puffen en zweten hier ook, zeunne !

BTW : Klik hier voor meer info over de Papskabouter van den Herten Aas

Ja,dat is ook wel warm,wij kunnen vanavond wat donderstorms krijgen,Dat zal ons wat afkloelen,Beste groetjes,PS dedankt voor de INFO,

Agnes en ik zegden "JA" tegen elkaar in den Aas in de (erg koude) winter van 1973.

We liepen er intussen zowat 4 jaar rond en op een dag...

Enkele leden van de (schoon)familie hingen er mee aan den toog: Paul en Anne, Raf, Hubert. En het aantal vrienden steeg met de dag: de Gie, Roger, Dirk (Ferre), Toine (+), Erwin, Cisse en Margaretha, etc.

Jules en Connie hebben het pand prachtig gerenoveerd, hopelijk zien we elkaar daar op regelmatige basis terug.

Aan de initiatiefnemers van de herdenking van Frans Croes; congratulations!

Agnes en Reginald

 @ Agnes en Reginald.  

Ik herinner mij als gisteren dat prille begin van jullie romance.  Ook de huilbuien van Agnes vooraf.  Mijn olifantengeheugen is dan ook bangelijk.  Congratulations op mijn beurt!

Luc