Het Seizoen

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets)

We zitten volop in 'het Seizoen' - het seizoen van Communiefeesten of Lentefeesten - het feest van het Kind, ingevuld en zingegeven naargelang de eigen achtergrond, traditie of overtuiging...  En dat is een mooi gebruik.  Zélf was ik gisteren aanwezig - als gelegenheidsfotograaf -  in de kerk van Battel, waar een groepje toffe twaalfjarigen, eigentijds en feestelijk uitgedost, een stap hebben gezet naar de wereld van volwassenheid...

Het is niks wereldschokkends, en het staat ik geen enkele officiële feestkalender.  Maar het houdt heel wat Mechelaars in de ban: de jeugdige feestvarkens, de zenuwachtige moeders en trotse vaders die een wit lintje aan de wagenantenne knopen,  de fiere grootouders die een traantje wegpinken...

'Let op je witte broek!  zie hoe en waar je gaat zitten!'...   Batterijen van fototoestellen worden opgeladen...  Het springkasteel is besteld...

Ik probeer de bende in het gelid te krijgen, nét voor de viering in de parochiekerk zal beginnen.  Het wordt weer een stralende dag.  En ze stralen ook, deze jonge Battelaars.  Ik kiek ze één voor één - langs de vaart die naast het kerkje ligt: de meisjes die weten dat ze mooi zijn, de stoere jongens die zich geen houding weten te geven...

En in een film zie ik beelden van vroeger...

 

Communiebootjes en koninginnenhapjes,

en gebraad met kroketten en groentekrans...  een bloedend lam...

je mocht voorlezen in de kerk - en daar was je wat nerveus voor - maar iedereen vond dat je dat goed deed...

en de meisjes droegen wit - kort of lang als kleine bruiden uitgedost.  en zelf droeg je een in de plooi gestreken grijze, flanellen broek en blauwe blazer. 

je 'laten zien' in de buurt - deftig op een stoel gezeten (je was immers 'gewaarschuwd'!)  bij die buurvrouw die vriendelijk kwam aandraven met koekjes, en een porto of elixir d'Anvers voor de ouders...  Je kreeg een vierkleurenbalpen cadeau, of een schrijfmap in imitatieleder...

Je liet prentjes kiezen - en je werd gekeurd en mooi bevonden..;

en je kon je ongeduld niet verbergen om snel naar huis te gaan waar het feest kon losbarsten... Speelkledij aan, en ravotten met de neven en nichtjes...  Urenlang.

en de nonkels en tantes zaten aan de mooi versierde tafels te kletsen...

en er was de nieuwe fiets die nog héél erg blonk. 

en je nam bijna afscheid van je ouwe, vertrouwde buurtschool.  Want je werd groot, en er waren alleen nog wat proefwerken, en de schoolreis naar dardennen - want het vijfde en zesde leerjaar zette een stapje verder in de wereld.  Bokrijk en de zoo van Antwerpen, of Averbode en Scherpenheuvel waren voor het kleine grut...

en je werd gefotografeerd, in zwart/wit - op foto's met een kartelrandje. 

 

 

 

    

En daar sta je dan - jaren later - voor het dorpse kerkje van Battel.  En je ziet ze daar zitten en lachen - kleurrijk en goed geluimd... : de twaalfjarigen van 2011. 

De oude film die zich net in mijn hoofd afspeelde heeft een vervolg gekregen,  een 'remake' met snellere shots, en wat moderner ingekleurd.  Maar straks, nadat de kerkdienst is afgelopen, zal men zich naar de tuin haasten: naar de neven en nichtjes, en zal men ravotten - die hele zonnige namiddag lang..., en  men zal zich deze dag nog lang, lang herinneren, lang nadat het testament van de jeugd werd opgemaakt....

 

 

 

 

Ik heb het tijdens het weekend in Hombeek ook nog gezien. Een heel legioen vrolijke Vlaamse jongens en meisjes op weg naar de kerk begeleid door trotse ouders en grootouders. De ondergang van het avondland zal zeker nog niet voor morgen zijn en maar goed ook. 

En heeft Tertio nu gelijk of niet dat ze de communievieringen, heden ten dage, op de korrel nemen ?

Artikel

Ach, laat die discussie maar ergens anders gevoerd...  Of de 'ondergang van het avondland'  hiermee nog niet voor morgen is?    ;-) :  Maakt me niet uit.  Ik heb gewoon een sfeerportretje willen neerborstelen, en een stukje nostalgie...

Meer niet.

Wel originele communiefoto's met de Leuvense Vaart als achtergrond...

:-)

Bij ons was dat wel enigzins anders. De meisjes uitgedost in mooie witte kleedjes met een kroontje op het hoofd en de jongens in gentleman kostuum zoals in de goede oude tijd. Allen begeleid door de trotse ouders en grootouders. De oude tijd leeft nog een beetje in Hombeek. 

In Mechelen was 't een kleurrijke bedoening, letterlijk en figuurlijk: geen legioen 'Vlaemsche' kinderen in kostuum en witte kleedjes, maar eigentijdse Mechelaars samen met Assyriërs, Kosovaren, Roemenen, Congolezen...

onze communie was prachtig, danku fotograaf Jan Desmet om ons zo mooi te fotograferen ;) echt waar DANKU!!! ;)

graag gedaan!  en de naam is 'Jan Smets', maar die vergissing is je vergeven!   ;-)

blijf het mooi vinden!

o sorry, het lijkt ook zo op elkaar he ;)