Kunst kaapt Mens

   

(foto's: Jan Smets)

Dit najaar gingen 15 blanco schetsboekjes op reis door het Mechelse.  Het HuisvandeMens Mechelen overhandigde deze boekjes aan kunstenaars van diverse pluimage en vroeg hen om elk één pagina in te vullen en dan door te geven aan 'n bevriend artiest.  Laat ons zeggen: een poëziealbum voor volwassenen met het humanisme en/of humanistische waarden als invalshoek en wat ze vandaag voor ons kunnen betekenen...

      

 

Een half jaar waren de kleinoden op reis.  Ze schoven voorbij de toog van een boekhandel of verscholen zich even in de coulissen van een figurentheater en kregen ongetwijfeld ook weleens een pint over zich heen tijdens een of andere nachtelijke uitstap richting bruine kroeg, op zoek naar inspiratie.

Je moest geen gevestigde naam, laat staan een vrijzinnig humanist pur sang zijn om een boekje in handen te krijgen.  Diversiteit was ons uitgangspunt, het op gang brengen van een dialoog tussen de verschillende invalshoeken en achtergronden ons doel.  Zo vertrok er een boekje op een spirituele ontmoetingsplek en werd een ander exemplaar langs binnen-en buitenzijde op prachtige wijze ingekleurd door mensen met een verstandelijke beperking.

Op de laatste dag van hun rondreis werden de boekjes in onze grote grijze brievenbus gestopt en opnieuw opgevist door zes nieuwsgierige juryleden.  Ze besnuffelden, bekritiseerden en bejubelden 84 kunstwerkjes van klinkende namen en illustere onbekenden en kozen uiteindelijk 37 werken uit...

(Sofie De Maertelaere, vrijzinnig humanistisch consulent - HuisvandeMens Mechelen)

    

       

   

(rechts: Danny Breckpot voor een werk  van hem, en links ikzelf bij mijn werk)

 

Zo kreeg ik ook een maagdelijk wit boekje in handen, en mocht ik op zoek naar inspiratie... Nu ben ik niet zo thuis in de 'wereld der vrijzinnigen' - maar: was dat nét niet dé uitdaging, om vanuit eigen waarden en achtergronden creatief de dialoog aan te gaan.  Boeiend - kortom.

Mijn boekje gaf ik door aan Shamisa, een jonge kunstenares...  En die gaf het dan weer verder, en verder, en verder...

Vandaag ligt het resultaat van schilders en tekenaars, en dichters te kijk op de wonderlijke plek die de oude matrassenfabriek van Devis in de OLV-straat is...

(rechts: Danny Breckpot, Eddy Coremans...)

Het is het werk van wat ouderen en jeugdigen - van welke achtergrond dan ook...

Bodo Van de Voorde had de eer om als eerste spreker de 'vernissage' te openen.  Ook Linda Van Achter van Scholengroep 5 deed haar woordje, net zoals burgemeester Bart Somers en Sonja Eggerickx die voorzitter is van deMens.Nu....

Woorden om te overwegen..., woorden die inspireren, woorden die aanzetten tot dialoog...

   

(Marleen D'Joos en schepen Frank Nobels)

(we herkennen Sjarel Vandenbergh, Luc Swinnen, Bodo Van de Voorde, Brice Heyndels...)

Ook jij kan het nog allemaal bekijken in de vroegere matrassenfabriek.  De tentoonstelling loopt nog tot 12 juni.  Op woensdag kan je er terecht van 13 tot 18 uur, en op de weekenddagen van 10 tot 18 uur.  Toegang is gratis.

Er is ook een bijzonder mooie catalogus uitgebracht, die verkrijgbaar is in de Mechelse boekhandel, aan de prijs van 20 euro.  Een échte aanrader!

      

(Sam Vanderveken, A Vandevoorde, Bart Somers....)

   

(Bodo Van de Voorde, Sonja Eggerickx)

   

(Bart Somers, Linda Van Achter)

(Sofie De Maertelaere en haar medewerkers)

   

  

Ziet er fantastisch uit. Ik kom zeker nog kijken

Leuke reportage, Jan!

Was van plan om naar de vernissage te komen, maar had nog te veel schrijf- en ander werk maar, 'k ga een dezer zéker een kijkje nemen!
Zoveel is zeker!