Homofobie? geen bal aan!

    

(foto: Jan Smets)

Wie vandaag in de buurt van ons stadhuis kwam, kon er niet naast kijken.  Er waren opvallend roze accenten aangebracht aan de eerbiedwaardige gevel.  Een regenboogvlag gaf kleur aan deze grijze dag, en een al even kleurrijke vlag verstopte voorlopig een nog te onthullen bord...  Eén dag voor de Internationale Dag Tegen Homofobie gaf Mechelen al de aftrap.  En dat mocht je deze keer heus letterlijk nemen!

      

 

Onze twee rivaliserende Mechelse voetbalclubs stonden weer broederlijk naast mekaar.  En da's niet de eerste keer.  Samen zetten zij hun schouders onder een sensibilisatieactie.  En dat siert hen.  Een delegatie spelers van groen-wit, en hun collega's van rood-geel, lieten vandaag duidelijk aan de wereld zien dat ze zich willen inzetten om homofobie uit de wereld te helpen.

 

Mooi zo.  Dit deden ze in aanwezigheid van hun beider voorzitters, Johan Timmermans en Frank Dietens. Maar ook de politieke tenoren van onze Dijlestad profileerden zich sterk vandaag.  Zo waren niet alleen burgervader Somers en schepen Salmi op het appèl, maar spotten we ook Karel Geys, Rita Jansens, Marina De Bie, Bavo Anciaux...  Onder de aanwezigen merkten we ook radiofiguur Sven Pichal, en vertegenwoordiging van de Pink Devils, de enige Belgische voetbalvereniging voor holebi's, met zetel in Mechelen, op.  (www.pinkdevils.be)

De pers had ook flink wat belangstelling voor het gebeuren.  Zo was natuurlijk de schrijvende pers van Mechelen op de afspraak, maar ook VRT, die zonet op het journaal een item van deze actie bracht.

     

     

Morgen - 17 mei is het dus de Internationale Dag Tegen Homofobie.  Deze stad en het Meldpunt Discriminatie wilden vandaag dit al op een speciale manier in de aandacht brengen.  In een roze, speciaal voor de gelegenheid gemaakte, outfit, traden de voetballers van onze beide voetbalclubs in de 'arena' op de Grote Markt.

   

 

Met de slogan 'Homofobie? Geen bal aan! wil de stad samen met de voetbalploegen de verdraagzaamheid rond holebi's vergroten.  Onze stad wil duidelijk tonen dat ze hierin een voortrekkersrol wil spelen.

 

                      

De Internationale Dag Tegen Homofobie is de dag waarop holebi-organisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.  17 mei is daarbij erg symbolisch: op die dag in 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieeel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten.  Tot dan toe stond homoseksualiteit op de lijst als psychische aandoening.

Mechelen vond in Malinwa en Racing twee bereidwillige partners om de boodschap tegen homofobie kracht bij te zetten. ' Dat voetbal een mannensport bij uitstek is, hoeft geen betoog.  Toch hoor je vaak van op de tribune nog mensen roepen: 'homo!'.  Het feit dat 'homo' nog steeds als scheldwoord wordt gebruikt, maakt duidelijk dat zo'n Dag nog steeds nodig is', aldus schepen van gelijke Kansen, Salmi.

Het Meldpunt Discriminatie krijgt ook nu nog - in 2011 - steeds wederkerende klachten van burgers die gediscrimineerd worden op basis van hun seksuele geaardheid.

   

    

       

                          

Vandaag onthulden de voetbalspelers een levensgroot bord voor ons stadhuis, met een niet mis te verstane boodschap.

Maar ook de gehandtekende shirts worden binnenkort per opbod verkocht.  De opbrengst ervan gaat naar de vzw Mechelse Hattrick, die sociale integratieprojecten opzet rond het Mechelse voetbal.  Wie wil bieden op een unieke, gepersonaliseerde en gehandtekende outfit van zijn favoriete KV-of Racing-speler, kan bieden via de stadswebsite: www.mechelen.be/dagtegenhomofobie.   De online veiling loopt tot 7 juni!

 

Mechelen en de beide voetbalclubs respecteren holebi's.  Samen willen ze deze boodschap aan alle voetbalfans, maar bij uitbreiding ook aan alle inwoners overdragen.  Want respect voor elkaar is de basis van een professionele sportcompetitie en elke goede samenleving.

 

   

Racing en Malinwa staken hun nek uit in de strijd tegen homofobie.  Ik ben er trots op dat onze stad op deze manier zijn steentje wil bijdragen.

Bart Somers grapte nadien nog op de receptie in het stadhuis:

 

'Kakkers denken soms dat ik van de Racing ben - en Racingers verdenken me er dan weer van om van de Malinwa te zijn...  Maar voortaan..., ben ik voor...de Roze Ploeg'!

 

  

     

 

 

 

En Jan kwam net op het nieuws van Tv één, al fotograferend, wat dacht je :-)

Ik ben dan ook de...'Flickr van 't stad'...!   ;-))

@ Jans :

En had ge dat T-shirtje dan ook aan, dezen achternoen ?  Just2know...

;-)

sport met een hart !!!! fijn ! leve mechelen! sjarel

Een mooi geschreven stuk, Jan. En een goede zaak natuurlijk.

Niet dat ik deze actie bevoordeel of veroordeel, maar wat was er de aanleiding eigenlijk toe ?

Want Mechelen staat toch niet echt bekend als een stad van potenrammers.

Aanleiding?  tekst goed lezen Gim!    Morgen Internationale Dag Tegen Homofobie.

De gekleurde vlag heb ik zien wapperen, dus die feestdag kennen we allemaal.

Hopelijk krijgen we hier, binnen enkele jaren, geen "Amsterdamse toestanden"...

Waarom reageren op dit artikel als u duidelijk niets positiefs in te brengen hebt? Graag "Amsterdamse toestanden', zoals u ze noemt, hoe meer kleur hoe beter!

Mooi initiatief van Mechelen, en van beide stadsploegen!

Niets zeggen Louis, alleen er het uwe van denken. 

Blijkbaar is er (ook internationaal) wat verwarring waarvoor de gekleurde vlag eigenlijk staat.  Voor de ene staat ze voor de trots van de andersgeaardheid terwijl een ander vindt dat ze staat tegen homofobie.

Artikel

Een pluim voor de spelers van KV en Racing en voor de initiatiefnemers vanwege de Pink Devils. Wie zijn we: de enige homovoetbalploeg van de hele Benelux, met als thuisbasis .... Mechelen (www.pinkdevils.be). We bestaan ondertussen al elf jaar, tellen zo'n 20/25 spelers variërend tussen 20 en 45 jaar. Samenstelling: Belgen en enkele Nederlanders, Nederlands-, Frans- en anderstaligen (Iran, VS, Brazilië), een Marokkaan en een Jood, homo's en enkele hetero's. Interesse, stuur dan een mail naar info@pinkdevils.be

Is homofobie eigenlijk nog een issue voor ons Belgen? Of is deze actie vooral gericht naar immigranten die dit nog wel als een issue zien?

 Fantastisch dat Mechelen zo op het voorplan treedt !!! Ik ben hier trots op !!

Prachtige reportage Jan, chapeau! Heel onze afdeling Marketing & Communicatie heeft er met veel bewondering naar gekeken en het met veel plezier gelezen!

Een heel mooie reportage, en een zeer goed initiatief, dat eigenlijk overbodig zou moeten zijn, want het zou toch voor iedereen duidelijk moeten zijn: Mechelen is er voor alle Mechelaars, ongeacht sexuele voorkeur, overtuiging, huidskleur, enz...

Nu vind ik de spelers van KV of Racing niet echt goed staan met roze kostuumkes, maar dat wil niet zeggen dat ik tegen homo's of lesbiennes ben.
Dat GL niets wil zeggen, zegt genoeg :-)
d'Ouw mannen van Hombeek leven dan ook nog in 1302.
Voor mij moet alles kunnen, als de anderen er maar geen last van hebben.
Ik mag twee homo's tot mijn vriendenkring rekenen, en ik had er niks van gemerkt, tot ze uit de kast kwamen, dus had ik er zeker geen last van.
Wie weet ken ik er nog wel een paar zonder het te weten.
 
 
 
 

 

Men durft of wil het weer niet zeggen, maar de echte homofoben zijn voor het volle pond van islamitische obedientie. En het zou eerlijker zijn om dit eens recht voor de raap te stellen! Het zijn toch wij niet die homo's/lesbo's enz. van de hoogste torens willen werpen? Wat hiermee ook weer niet gezegd wordt dat alle islamieten anti zijn. er zijn echte "schatjes" bij ook:-)

Hopsinjoor: moest ge GL kennen dan zou je zoiets over hem niet schrijven! Hij heeft namelijk hoegenaamd niets tegen holebi's en heeft er wel méér dan twee in zijn vriendenkring......

Dat kan best zijn Marc1.  Ik wil het nog graag voor waarheid aannemen ook.  Ik zou persoonlijk ook niet iemand zomaar beschuldigen van homofoob te zijn - Da's mijn stijl niet.  Maar door een verklaring als deze:

'Niets zeggen Louis, alleen er het uwe van denken'   (GL)

geef je natuurlijk aanleiding om verkeerd begrepen te worden. 

Ze geraken er precies niet van af, maar ze nu te koop zetten als afgeschreven goederen is ook wat ongelukkig gekozen he ;-)