Assyrisch huwelijk in Katelijnekerk

met categorie:  

      

(foto's: Jan Smets)

Zondag 1 mei was ik een bevoorrecht getuige van een pracht van een huwelijk in de Katelijnekerk.  Filiz en Nail - beiden uit de Mechelse Assyrische gemeenschap stapten er in het huwelijksbootje...  Ik maakte die dag -  van viering in de kerk tot huwelijksfeest -  kennis met een bijzonder gastvrije, sterk aan mekaar hangende groep Mechelaars...

    

      

      

Nee: voor mij was het huwelijk van de eeuw niet in Londen te vinden, alswel in onze eigen Dijlestad.  Het was een kleurrijk gebeuren, met stralende mensen en een nog stralender zon. 

En ze zeiden 'ja' tegen mekaar.  In het Aramees.  De hele viering die werd voorgegaan door een Assyrische priester, was in deze oude taal - de taal die Jezus zélf nog sprak, zeggen de Assyriërs fier...

's Avonds zakten we allen af naar het Château Du Lac in Genval, waar in een sprookjesachtig kader, met honderden gasten het feest losbarstte...  Héél Mechelen-aan-de-Tigris leek aanwezig.   Het werd een vreemde mengeling van tradionele rondedansen en modernere varianten, uitgelezen spijzen en dranken... 

Ze waren er allemaal: de lachende kinderen, de mannen met hun fiere snorren, de fraai uitgedoste  'prinsessen' van het Tweestromenland, de trotse families Kurum en Doru...

 

Ze zeiden 'ja' tegen mekaar.  Twee Mechelaars met Assyrische roots.  Ik was blij dat ik er bij kon zijn...

Proficiat Nail en Filiz!   Leef lang en gelukkig!

 

       

    

   

       

       

   

                     

      

   

   

 

 

 

 

 

 

 

Dat zal vast wel een leuke belevenis geweest zijn, zoals ook de foto's bewijzen...

De Katelijnekerk, een week geleden...

Was er toen een Eerste of Plechtige Communie bezig ?

Foto Gimycko

neen Gym,

ook bij hun was het pasen. Hun paasfeest viel dit jaar samen met het christelijke.

mooi

aha, er kan en mag blijkbaar op zondagen gehuwd worden in onze Kerken, goed om weten want 'n weekdag of 'n zaterdag is gewoonlijk overdruk van het verkeer ( verkeer van voertuigen natuurlijk).

Allez, eigenlijk zijn dat dan feitelijk katholieken die niet catholiek zijn. We zullen er dan maar "christelijk" op plakken:-) Er wordt dan eigenlijk wel bewezen dat deze christenen zich feitelijk ook niet integreren of aanpassen aan onze gebruiken. Wat me wel verwondert is het feit dat de Catholieke kerk dit dan weer toelaat. Om dus discriminatie te vermijden mag voortaan iedereen 's zondags kerkelijk huwen????

"niet erg catholiek" van die Assyrische priester, die zeker bij een vakbond aangesloten is, waarvoor 1 mei een afgestelde heiligendag is! ;-)

Zij zijn wel katholieken mensen en u hoeft daar helemaal niets op te plakken. Wie bent u om hun zomaar te beoordelen? "We zullen er dan maar 'christelijk' op plakken" euhh sorry? Deze christenen passen zich wel aan aan "jullie" gebruiken. U weet niet waarom zij precies die dag hebben uitgekozen om te trouwen. Dus gelieven niet te veel vooroordelen! En de enige die hier aan het discrimineren is, dat bent u ;-)

@ Anoniem 7 : Wat verstaat uw onder intregeren / aanpassen?? We vormen toch geen probleem, we komen zelden tot nooit in het nieuws in verband met criminele zaken. Meeste van ons kunnen nederlands en hebben een job, en verdienen hun geld op een eerlijk manier.. Bij mij thuis praat ik meer in het nederlands met mijn ouders dan in het assyrisch.. En beiden van mijn ouders kunnen vlot nederlands.. En werken beiden. Als dat niet intregeren is weet ik het ook niet.. Oh wacht u bedoeld zeker da we vanaf ons 14j na discotheken moeten gaan, en zat thuis komen? Of ons kindjes sexueel misbruiken? Of wacht ik heb nog een beter idee, laten we van ons 16j al sex hebben met elkaar en baby's op deze aarde verwekken zonder ervoor te kunnen zorgen.. Moet ik verder gaan? We doen ons ding, like it or not we don't give a fuck... Met Vriendelijke Groeten Intrigeerde Assyrier :)

 Lieve Mechelaars, laat ons niet beginnen schelden op elkaar!

Ik heb jarenlang in de buurt van een fijne Assyrische familie gewoond, waar ik haast het gevoel had familie te zijn. Ook mee op trouwfeesten uitgenodigd, lekkere hapjes mogen proeven, altijd welkom geweest. Ik heb ook fijne Belgische buren gehad, hoor. Nu ik naar een dorp verhuisd ben, heb ik alleen maar fijne Belgische buren. Awel, ik mis het stukske "exotische" van in de stad te wonen. En ik mis m'n Assyrische buren.Laat ons het mooie in elkaar naar boven halen, en niet het cliché bevestigen dat Mechelaars zeurpieten zijn. Op het schone in elke familie! 

Groeten aan alle Mechelaars van goeie wil!

 Lieve Mechelaars,

Laat ons nu niet op elkaar beginnen schelden.

Ik heb jarenlang in Mechelen gewoond, met fijne Assyrische buren, die half familie voor me werden. Ik werd ook uitgenodigd op trouwfeesten, werd thuis uitgenodigd, kreeg lekkere hapjes... Ik had er ook fijne Belgische buren, hoor. 

Nu ben ik verhuisd naar een dorp, en heb alleen nog maar fijne Belgische buren. Awel, het "exotische" van de stad mis ik wel.

Laat ons vooral van het fijne van onze stadsgenoten genieten, en niet het cliché bevestigen dat de Mechelaars zeurpieten zijn.

Leve alle Mechelaars van goede wil!

Allemaal goed en wel, maar de eigenlijke vraag van "anoniem 7" is volgens mij toch "mag er nu op zondag gehuwd worden ?" Geldt dat voor alle kerkgangers dus, of enkel voor die van assyrische herkomst? Ik zal het zelf eens aan een priester vragen:-)

@anoniem nr zoveel: wat is je ' betoog '? Gewoon' toog'-zever?

"toog"-zever mogen we het niet noemen want de Roomskatholieke Huwelijksliturgie

zegt het volgende: "op zondagen en verplichte hoogdagen, alsook tijdens de drie laatste dagen van de Goede Week is de kerkelijke huwelijkssluiting NIET toegelaten."

zuiver kerkelijk gezien is zo'n huwelijk dan ook niet geldig.....jobke voor de Aartsbisschoppelijke Rechtbank? 

 

bom van trouwfeest , mooi kleedje....

xx