Peuken

met categorie:  

Het is en blijft een hardnekkig probleem : het peukenpallet in de Mechelse straten.

De favoriete schuilplaats voor al die sigarettenpeuken is onherroepelijk de ruimte tussen al die oude, nieuwe of versgelegde kasseien.

Blijkbaar zijn ze te talrijk om ze allemaal te verwijderen met een stadsstofzuiger.

De boete op het wegwerpen blijkt niet veel uit te halen, want ze blijven overal liggen.

En een peukenpaal is vermoedelijk te duur, want ik heb er nog geen enkele gespot in de Mechelse binnenstad.

Al die rotpeuken zijn allemaal hetzelfde van kleuren (een heel monotoon pallet, dus), ze vervuilen de straten en voetpaden (waaronder bv Korenmarkt, IJzerenleen, Schoenmarkt, ea) en geven een slechte indruk aan de geïnteresseerde toerist, die Mechelen met een bezoek vereert.

Ik wil Mechelen niet direct sigaret-luw of sigaret-arm verklaren, maar misschien heeft iemand een idee om Mechelen van deze troep af te helpen.

“Een fait-divers”, zullen sommigen hardop zeggen, maar ik erger er me al jaren aan.

ik geeeeeeeeeeeeeef jou groot gelijk ik zelf rookt niet  !!!!!  alarm aan de fietsers ik heb er niks tegen !!!!!  maar in de hoogstraat is het toch heeeeeeel erg (zeker voor oudere mensen enz ) stap eens van jou fiets en ga dan en stukje tevoet jeugd enz   nu aan bart somers geef die snontneusen ook eens en boeten het staat op dat plakt  FIETSERS HIER AFSTAPPEN  !!!!!!!! <<<<< en godverdome ze doen het met geeeeeeeen kloten !!!!!!!!!!!!!!

Het spijt me voor de rokers onder ons, maar de meesten (let op de nuance) zijn viespeuken(!). Verstokte rokers stinken... Sinds de, door mij toegejuichte rookbeperkingen, troepen die nu samen als paria's buiten cafés, kantoren e.a. en vervuilen ze dus maar de straat met hun peuken. Maar ja ieder zijn afwijking, blijf dus rustig paffen, maar hou tenminste de straat proper. Anderzijds. Ze komen in dezelfde categorie terecht als die indioten die hun keffer uitlaten en rustig laten schijten zonder de troep op te ruimen. Al geef ik graag toe dat ik niet graag iemands stront en zeker die niet van een hond opruim.

Ik ben wel een verstokte roker, maar gebruik de vuilnisbakken voor mijn peuken. Die staan er meer dan genoeg en het is een kleine moeite.

Kan 'anoniem' leren schrijven, a.u.b.  En al die uitroeptekens en hoofdletters zijn écht niet nodig.  We lezen jou ook zo wel.  Echt waaaaaaaar !!!!!!!!!!!!!

Overigens heeft Gym gelijk.  Peuken zijn een pest.  Ikzelf rook alleen sporadisch een sigaartje, dat qua peuk ter vergelijken is met een opgerold verdroogd herfstblad.  Maar dan nog probeer ik ze in een rioolputje weg te werpen i.p.v. midden op de stoep. Of gewoon in mijn blikken sigarendoosje te bewaren tot thuis. 

Als ik me niet vergis bestaan er ook zulke peukendoosjes voor sigaretten.

Zou ik het nog eens wagen ?

Toch doen. Af en toe worden er WEL voorstellen allerhande geformuleerd en voorgedragen maar ge weet ondertussen al wel hoe dat gaat. Het is niet om het even van wie voorstellen komen. Peuken horen dus in peukenbakjes en niet op de straat. Simpel toch.

Toch nog een doordenkertje. De streek van de Semois en ook rond Poperingen. Vroeger bloeiende tabaksplantages en nu ??? Met roken ben ik vrijwillig gestopt over dertig jaar. Ik vraag mij ook af of men binnen dertig jaar in restaurants nog zal mogen eten.

Nu de nieuwe wet eraan komt dat er niet meer mag gerookt worden in café's en bruine kroegen, moeten de niet-rokers ook maar een beetje solidair zijn.

Bij zonnige weer moeten die maar binnen, in de kroeg, blijven zitten en niet langer de terrassen innemen.  Dat is het terrein van de rokers !

;-)

Foto Gimycko

Die is zeker zo goed als die van de Rudi. 

ikzelf ben ook helemaal geen roken en ben blij met de huidige wetgeving, tevens hoop ik dat onder de noemer 'openbare plaatsen' ook terraskes en straten vallen zodat roken alleen nog kan in daarvoor geschikte en uitgeruste ruimtes. Wat de peuken betreft is er op korte termijn maar een oplossing om van die monotone vervuiling af te komen:  sigarettepeuken in diverse kleuren maken, immers de meesten gooien die gewoon op straat, inde zandbak van de kleinen (in de kruidtuin) op het strand en nooit in een assepot.

@ Lieven :

De rokers kunnen ook massaal overschakelen op roltabak.  

Geen peuken meer en de restjes spoelen gewoon weg bij de eerste de beste regenbui.

:-)

Die hele hetze tegen de rokers bewijst weer maar eens hoe egoistisch de mens geworden is. Toen ik jong was, kon je nog eens ongestoord met je blote voeten in een smeulende peuk trappen op het strand van Hofstade, kon je tenminste nog eens in een kroeg gaan rondhangen waar je de rook kon snijden en rookte je een Belga nooit alleen Op straat lagen stompjes, die inderdaad meestal tussen de kasseien kropen en niemand stoorde zich eraan. Nu loopt iedereen in zichzelf gekeerd rond, met een hoofdtelefoontje op zijn kop of staren ze zich blind op hun gsm'meke en is de tenniselleboog vervangen door de sms-duim. Roker zijn plots de vijand geworden en worden plots aan de cafédeur geplant. Ikzelf WAS een verstokt roker, maar heb die slechte gewoonte 7 jaar geleden (gelukkig) kunnen opgeven. Ik kan het iedereen aanraden, want je spaart er een pak geld mee uit, je gezondheid gaat erop vooruit en het is heus niet zo moeilijk als je denkt. Ik ondervind nu ook dat wanneer een roker tegen je praat, hij enorm uit zijn bek stinkt, iets wat ik als toen ik zelf nog rookte, nooit geweten heb. Maar goed, ik vind wel dat iedereen het recht heeft om te roken, op plaatsen waar het al zolang een normaal gegeven was. Ofwel laat men als regering de verkoop van rookwaren toe en rijft men lustig de accijnzen binnen, ofwel is men consequent en verbiedt men det gebruik en de verkoop ervan. De regeling die er nu komt, is er eentje van "keske schiet". Mij stoort het als ex-roker niet dat er iemand bij mij aan de tafel in 't café die een sigaretje opsteekt. Ik heb eerder een hekel aan zatte zageventen, maar men verbiedt toch ook het bier niet in 't café ?
@Lieven : weet je dat er ooit een mevrouw mij kwam vragen bij parkpop in de kruidtuin (openlucht), of ik mijn sigaret wou uitdoen omdat ze naar het park kwam voor de gezonde lucht ? Ik heb haar toen heel beleefd gevraagd of ze wat verderop wou gaan staan omdat haar zure sm**l mijn uitzicht bedierf aangezien ik naar het park kwam voor de schone vue'kes :-)

om het met Gaston Durnez te zeggen:

Prière de fermer la porte

Prière de dégager la sortie

Prière de respecter la pelouse

Prière de tenir les chiens

Prière de respecter la pelouse

Prière de tenis les chiens

Prière de rincer la bouteille

Prière de sonner trois fois

Prière de garder le silence

Prière de porter les chiens

Prière de garder le silence

Prière de porter les chiens

Prière de vérifiéer la monnaie

Prière de payer comptant

Prière de chanter ensemble

Prière o prière de priér

Prière de chanter ensemble

Prière o prière de priér………….

 

 

maar stel u eens voor dat er ipv prière défendu stond???

het vuilste dat ik vindt is kauwgom en spuwen op de grond ik zal ni zeggen wie het zijn ?

Met die goe gebakken kauwgom kunnen misschien de peukenbakjes aan de vuilbakjes worden vastgeplakt. Maar ernstig nu, ik vind het alle beiden niet kunnen. 

Mochten er jaarlijks 200 doden vallen bij zwemmen in de Noordzee of mountainbiken of eender welke bezigheid dan zou deze activiteit binnen de kortste keren bij wet verboden worden wegens veel te gevaarlijk.
Jaarlijks sterven er door roken 20.000 - 22.000 mensen in België! Dat is dus elk jaar een gevuld voetbalstadion! En wat zeggen we dan? “Ga anders rustig uw sigaretteke buiten opsmoren en smijt als het kan uw peukske in de vuilbak”
Voor mijn part mocht roken gerust verboden worden, een goede zaak voor de volksgezondheid. Maar ja, dat gebeurt niet he. Moest zwemmen in de Noordzee elk jaar 2.000.000.000  euro aan accijnzen opbrengen, zouden we het dan ook niet erg vinden mochten er op die tijd 20.000 verzuipen?

Hypocrisie!

 

 

Mijn opinie: Wie de schatkist zoveel geld opbrengt om zichzelf kanker te paffen mag voor mijn part gerust zijn peukske op straat smijten, ze hebben het verdiend.

ps: ik rook zelf niet.

Links en rechts een half pak frut of nen halven hamburger is ook niet gezellig maar daar hebben de mussen tenminste nog iets aan. Die blèkke buskes is natuurlijk nog iets anders. En heb ik voorbije week ook niks gelezen van uitwerpselen in brievenbussen. Gim, gij hebt toevallig geen oude foto 's zeker van de Botermêt op ne zondagmorgen in Maart ? 

Het mag ook ene van de Uilenmolenweg zijn uit 1830. Aan 't RODE KRUIS lag vanmorgen toch weeral een oud matras zeker, de pispot heb ik niet zien staan. 

@alex, ge vergeet er nog bij te zeggen dat die rokers ook nog ne keer de pensioenkas deugd doen. er eerst (hard) voor werken en als't zover is zijn ze al vertrokken naar het pijpenensigarettenwalhalla.

vergeet echter niet ze kosten ook veel geld aan de ziekenkas en niet alleen voor hun eigen maar ook aan alle onschuldige meerokers

Hoe onverdraagzaam zijn  we allen geworden ;-(

 

Als er op de mêt geen tien duizend liggen, ligt er geen één. Maar hoe zit dat met ons zuigmachines ? Of rijden die daar niet ? En als die daar rijden, hoe dikwijls per jaar ? Of zijn die daar niet voor gemaakt ? Alles stof tot nadenken. 

Zelf roker benijd ik de niet-rokers:   zij zullen tenminste gezond sterven  :-)

@ GL : Is het niet dweilen met de kraan open ?

Want peuken blijken hardnekkig.

Foto Gimycko

Gim, ik heb gisteravond onwillekeurig moeten denken aan uw foto van helemaal bovenaan. Het is de realiteit.

Oplossing ? Weg met die plastic peuk en terug zoals in grootmoederstijd, zelf rollen of Michellekes zonder filter. Degene die wil roken krijgt dan waar voor zijn geld. Vanwaar komt eigenlijk die plastic tutter ? Van de industrie natuurlijk en van de roker zelf die geen tijd meer heeft om te rollen. Om gezondheids redenen ? Vergeet het, als het om gezondheidsredenen is moet ge er mee stoppen.

Als het dan ene keer regend is alles weg. Alhoewel, best van al is toch hier en daar een peukenbakje in de stad en rokers die het gebruiken. 

Hierboven vergeten te zeggen. " van een ex michelekkes roker " 

Wat hoor ik nu in de wandelgangen ? Er zouden ook nogal wat hoge hakken tussen steken. Hoe kan dat nu? Morgen eens aan iemand van 't stad vragen.-)))