Mechelen doet het licht uit...

 (c) Markec

Morgen, zaterdag 26 maart, vindt in heel de wereld ‘Earth Hour’ plaats. Ook Mechelen doet hier aan mee. Tussen 20.30 en 21.30 uur wordt de meeste straat- en sfeerverlichting in de stad gedoofd. Stad wil daarmee hetbelang van energiezuinig leven beklemtonen. Daarnaast biedt de stad ook een unieke gelegenheid om van de skyline boven Mechelen te genieten. De Sint-Romboutstoren is daarom speciaal open zaterdagavond.

 Tussen 20.30 en 21.30 uur doven zaterdag wereldwijd meer dan één miljard mensen dan de lichten. In maar liefst 131 landen en regio’s, op alle 7 continenten zal het licht voor een uurtje uit gaan. Het initiatief maakt deel uit van 'Earth Hour', een internationale campagne tegen de klimaatverandering.

 De stad Mechelen neemt dus actief deel aan ‘Earth Hour’. Op verschillende locaties zal de niet-functionele verlichting worden gedoofd. Het gaat om de Grote Markt, het stadhuis, de Sint-Romboutstoren, het Schepenhuis, het postgebouw, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Hanswijkbasiliek, de Sint-Katelijnekerk en het Hof van Busleyden. In de Onze-Lieve-Vrouwestraat zal enkel de functionele verlichting blijven branden. De stad verzekert dat de openbare veiligheid door deze actie niet in het gedrang komen.

 
"Now you see me ..."                                    "Now you don't..."

Op de website www.earthhour.be kunnen personen, bedrijven en verenigingen zich inschrijven voor deze milieubewuste actie. Je kan er ook gepersonaliseerde affiches downloaden en je krijgt er een overzicht van de verschillende acties overal ter wereld en in eigenland.

De skywalk op de Sint-Romboutstoren geeft zaterdagavond een fascinerend beeld van donker Mechelen bij heldere hemel. Een medewerker van Volkssterrenwacht Urania geeft daarbij uitleg over wat je, door een sterrenkijker allemaal kan zien. Het initiatief wordt ‘Sterren op de Toren’ gedoopt.

Wie Mechelen in het donker vanop de toren wilt ervaren, zaterdag 26 maart 2011, meldt zich om 20 uur aan het deurtje, onder aan de toren. Tickets kosten € 7. Info: Uit@mechelen.be of bel naar 070 222 800.

[ foto's: (c) Markec ]

Vorig jaar heb ik ook meegedaan, en heel veel kaarsen doen branden... dat was zelfs heel stemmig.

Morgenavond ben ik niet thuis, anders zou ik zeker opnieuw meedoen, maar ik zal  sowieso niet veel licht verbruiken, hé..

Mechelen in het donker, vanop de toren zal zeker de moeite zijn! Wie de moed heeft de trappen te bestijgen, zeker een aanrader..

Leuke reportage, misschien beklim ik die avond den toren.

Het licht uitdoen ??? Een lampeke bij aansteken zeker want die spaarlampen die de grrrrrrrn ons aangesmeerd hebben zijn voor veel mensen zelfs niet meer voldoende om te kunnen lezen en hun huishouden te doen. En dan nog die farce van de groene stroom er bovenop. En wat gezegd van de factuur. Dat die wereldverbeteraars eens aan de Noordpool gaan wonen hé. 

@Peter was ik ook aan het denken, moet nog kijken of ik kan

 @ GL

door mensen die geen zier om anderen geven is er binnenkort geen noordpool meer om op te wonen

helaas zal me dat niet lukken

 

Mooi initiatief!  en jammer genoeg kan ik vanavond de toren niet op - maar de moeite zal het alleszins zijn voor de klimmers...

We waren boven, maar er waren slecht twee mensen opgedaagd.  Er was ook geen medewerker van de sterrenwacht omdat het te bewolkt was.

Gelukkig werd het "verzetten" van de klok door de Torenwachter nog de moeite voor de klim. Volgend jaar beter ?

@Peter: goh, dat is wel jammer dat er zo weinigen opdaagden zeg... twee (2) maar dus; hopelijk volgende keer beter inderdaad !

Was zelf verhinderd, maar kreeg er een mooi concertje van Amaryllis (in het Liers Cultuurcentrum) voor in de plaats...

@ Marc VC: uit goed ingelichte bron heb ik vernomen dat ze nog een klein stukje noordpool zullen bewaren om er verzuurde misantropen te stockeren.

@Peter

Toen de oude beiaard onlangs nog eens bespeeld werd, was er ook maar een handvol mensen aanwezig.  Eén van de redenen voor de lage opkomst is mogelijk dat Mechelaars die nog eens zin of een goeie aanleiding hebben om de toren te beklimmen, daar telkens de volle pot moeten voor betalen.  Misschien een suggestie aan de stad: een torenabonnement, dat het recht geeft om x keer per jaar eens te gaan uitwaaien aan verminderd tarief.  We moeten toch zorgen dat, als de maan zich ooit nog eens verkeerd zet, de blussers zich niet laten afschrikken door de inkomprijs. :-)