"Leading the blind - sketch at Malines"

met categorie:  
Harper's Weekly front
 
Tijdens research voor mijn werk kwam ik toevallig deze afbeelding tegen uit het 19de-eeuwse geïllustreerde  tijdschrift Harper’s Weekly. Harper’s was een gekend Amerikaans magazine met politiek en cultureel nieuws, cartoons en tekeningen en ook veel aandacht voor het buitenland. De ondertitel luidde A Journal of Civilization.
 
In het nummer van 22 januari 1876 stond op de frontpagina een prent met als titel: Leading the blind - sketch at Malines - Belgium / A. Laby. 
 
De A. Laby in kwestie is Auguste-François Laby (1784-1860), een Franse kunstenaar en leerling van J.L. David..
 
Wat mij intrigeert is het decor waarin hij het tafereel met de vrouwen situeert. Fantasie of geïnspireerd op een bestaande locatie in Mechelen? De vrouwen lopen zo te zien over een brug naast een soort versterkte muur of toren. In de verte zien we een ander brugje. Een spits torentje steekt boven alles uit. Zien we hier het Groen Waterke met de refugie van Sint-Truiden? Het lijkt erop, maar dan aangevuld met enkele gefantaseerde gegevens of wat denken jullie? 

Leading the blind - sketch at Malines

Met veel goede wil zou ik me kunnen inbeelden dat de twee madammen in de Merodestraat staan en dat je in de verte de brug aan het groen watertje ziet met daarachter de refugie van St. Truiden.

Héél fantasierijk als het de Refugie van Sint-Truiden zou betreffen...  Maar bij gebrek aan een ander idee, denk ik wel dat je dit plaatje daar moet zoeken...

Idd Luc,  tenzij de kunstenaar heel veel fantasie had, zou het best kunnen dat de afbeelding geschetst werd van op de Trektangbrug richting Ankerbrug met achteraan het torentje van de refugie.  Wel klopt de inham aan de gevel niet met de bogen die op de afbeeldingen van De Noter en Vanden Eynde voorkomen.

Maar Prout had ook veel fantasie toen hij de haverwerf tekende...

Goh als we dan toch onze fantasie gebruiken, dan is het misschien de Befferbrug, met op de achtergond de huistoren van het Hof van Palermo

:-)

Wat mij opvalt is dat het meisje een breiwerk vastheeft . Toen ik kind was zei een opa

mij: "een meisjeshand en nen paardentand mogen nooit stilstaan."