De Faculteit van het Mechels dialect - les 4: Pierre Levens - Kleding en kinderspelletjes - NU ONLINE

Videofoto's: Rudi Van Poele

Iedere niet meer zo piepjonge Mechelaar herinnert zich nog wel uit de jaren 60 -70 de bekende scharensliep Levens aan de Schoenmarkt . 

http://vimeo.com/20660963

Wij woonden toen in "den blok van den Amelinckx" in de Bleekstraat. Een gebouw waar niemand het in zijn hoofd zou hebben gehaald de buren met de voornaam aan te spreken. Zelfs de meisjesnaam werd nooit vernoemd. Mijn moeder heette daar niet Irene Moors, maar werd steevast als "madame Van Poele" aangesproken. Zo waren er ook "madame De Maere", madame Voet, of de niet getrouwde buurvrouw: "juffrouw Wasteels" De vrouw van onze lieve buur Mandus was "madam De Vos". Koen D. weet dat nog wel. Mijn ma, die kwaliteit hoog in het vaandel droeg, kende  dus ook maar één adres voor haar botte scharen en messen. Mijn pa Roger zag dat het goed was.

Zoveel jaren later had ik dan het genoegen Pierre Levens,de zoon van de scharensliep, begenadigd stadgids en eeuwige universitetisstudent, te mogen vereeuwigen tijdens zijn eigenste uiteenzetting over het Mechels dialect. Het werd een memorabele vertoning, niet alleen door de kennis van Pierre zelf, maar ook door enkele cursisten die danig in vorm waren.  Kijk en geniet van de vierde les Mechels dialect!

 

...wordt zo langzaamaan een schittende reeks filmpjes om te koesteren en te bewaren...