Colomaplein feestelijk ingehuldigd

met categorie:  

  

(foto's: Goedele Smets)

Zondag werd het gloednieuwe 'Colomaplein' officieel en feestelijk geopend!  De Hanswijkenhoek krijgt een estetisch erg geslaagde 'entree' van haar wijk.  Ikzelf kon er niet bij zijn, wegens verblijf in het buitenland.  En als rasechte buurtbewoner had ik hier wel een tikkeltje spijt van.  Gelukkig heeft dochterlief Goedele in mijn plaats én voor Mechelenblogt  'mijn' taak waargenomen, en schoot zij een sfeerbeeld van het gebeuren.  Ik werk dus in 'onderaanneming' - zie je..  ;-)

   

 

De wintermaanden die behoorlijk bar waren, strooiden een tijdlang roet in het eten - en de receptie werd met enkele weken verdaagd.  De mensen van Coloma moesten geduld oefenen, en het was vaak een slijkerig geploeter langs een hobbelig wegje langs de vaart om de Colomabrug te bereiken.  Maar het gezeur kan nu stoppen.  Het Colomaplein oogt fraai; is mooi gekasseid, en glooiend afdalend naar de Leuvense vaart toe.  Dat wordt bij mooie dagen een fijn slenteren aan de waterkant, en hoogstwaarschijnlijk zullen de vele studenten van Colomaplus er graag aan de boorden zitten...

 

  

    

De receptie werd druk bijgewoond door buurtbewoners en parochianen van Sint-Jozef-Coloma, om te luisteren naar het woordje van burgemeester Bart Somers, en voorzitter van de wijkraad, Jan Van Gils.

Tussen de aanwezigen herkenden we ook schepen Geys en schepen Greet Geypen die nog niet zolang geleden voor de eerste keer moeder werd, en ook woont in deze wijk.  Ook schepen Marina De Bie en ex-schepen Leo Stevens die 'op Coloma' woont waren bij de schare die op de inhuldiging klonken..

   

Jong en oud waren blij verrast met de vernieuwde toegang tot de Hanswijkenhoek.  Binnen enkele weken mag ook het gemotoriseerd verkeer de weg gebruiken.  In fases wordt nu verder de Tervuursesteenweg heraangelegd.  Het eerste deel tot de Dennenstraat is nu haast afgewerkt.  Nu is het wachten op de volgende delen van de steenweg.

Het plein aan de neogotische Colomakerk wordt binnenkort ook aangepakt.  En da's ook nodig.  De kerk die er vele jaren leeg en zieltogend bijstond is bijna door de eerste fase van de restauratie.  De binnenrestauratie laat hopelijk niet lang op zich wachten - maar de gevels en toren mogen nu al best gezien worden.

  

De Hanswijkenhoek die steeds een hechte buurt is geweest is verheugd met de face-lift.  Binnenkort mogen we zelfs de Mijlpaal op 'onze' grond neepoten, en da's historisch gezien een goeie zet, daar de eerste trein in deze onmiddellijke omgeving haar eindpunt had.

Onze buurt gaat in de nabije toekomst nog jaren tegemoet van grootse werken.  Da's met een mengeling van verwachting en vragen dat we deze periode ingaan.  Maar voorlopig heffen we al hetglas aan de lippen.  We zien wel wat morgen brengen zal...  Stap voor stap...

   

                    

  

  

   

  

 

 

 

 

 

Hier is het nog wachten op het einde van de werken aan Korenmarkt, Hoogstraat en Ganzendries.  Dat wordt nog effe uitzitten...

Foto's Gimycko

Hopelijk krijgen ook wij dan een feestje !

;-)

De appel valt niet ver van de boom. Uw Goedele heeft duidelijk reeds feeling voor het juiste moment. Een geslaagd sfeerbeeld.

Toen ik de dag na de inhuldiging een kijkje ging nemen, was mijn verwondering groot omdat er aan de Colomabrug nog steeds afsluitingen stonden en ik er niet door kon.
Dan maar de andere kant geprobeerd en ook langs daar lukte het niet, want verder dan de Vredestraat raakt ik niet.Het is dus zoiets als een housewarmingparty geven, wanneer je nog niet eens verhuisd bent.
 
In het stuk van de Leliestraat tot de Vredestraat merkte ik de terugkeer naar de vroegere situatie, met het van de rijbaan gescheiden fietspad.
Dat lijkt me beter voor iedereen.
De velorijders lopen minder gevaar en de automobilist krijgt geen vijf-fietsers-naast-elkaar toestanden meer.
 
Het Colomaplein zelf vind ik nogal kaal ogen.
Hopelijk komen er binnenkort nog boompjes of kleurige lente-planten om de boel wat op te smukken.
Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is.

@Jan: Het plein is "feestelijk" geopend omdat Greet Geypen er wou bij zijn en haar bevalling was normaal gezien als het plein volledig zou afgewerkt zijn. Ze is onverwachts een aantal weken vroeger bevallen waardoor het stad nog even getwijfeld heeft om de opening te organiseren als alle laatste werken zouden gebeurd zijn.

Maar omdat de datum al gecommuniceerd was hebben ze het dan maar bij deze datum gehouden.

Onze burgemeester heeft in zijn speech gezegd dat het plein pas over 2 weken voor het verkeer opengesteld wordt. De klinkers moeten nog de tijd krijgen om zich volledig te "zetten" en tegen dan zal ook al de aanplanting gebeurd zijn van bomen, struiken en andere plantjes.

geweldig dat het Colomaplein nu af is.

@Gym wat heeft die zure opmerking van jou nu met deze post te maken? Maak er zelf een post voor he

Ik ben helaas niet naar de inhuldiging kunnen gaan, mijn agenda liet dat niet toe in een weekend dat al propvol activiteiten zat. Maar ik fietste er langs toen de 'opening' al gaande was, en zag dat het goed was !

En dat het goed is, dat nieuwe Colomaplein merkte ik al eerder vermits ik er quasi dagelijks langs moet... Zo zag ik het ook mooi evolueren... Ja, we mogen blij zijn met ons nieuwe plein!!   

Bedankt voor het verslag Goedele & Jan ;-)

Bedankt voor de info, Filip, daar was ik niet van op de hoogte.
 
Al ben ik zelf geen voorstander van bloemen en planten in mijnen hof , vooral omdat ik al dat onderhoud dat het met zich meebrengt niet zie zitten, heb ik er niks op tegen dat ze de straten en pleinen in mijn stad wat kleur geven.
 
Mijn eerste reactie bij het zien van het nieuwe plein, was een Nathalie Meskenskreet : "Amaaaaaai, dat ziet er grijs uit.
Ik ben blij dat daar binnenkort verandering in komt.
 
Volgens mij gaat het een levendige ontmoetingsplaats worden voor de jongeren van de Coloma-school die er na schooltijd nog even kunnen blijven hangen.
 
Misschien kan de eigenaar van het café op het punt van de Tervuursesteenweg (het oude café Sporting) er binnenkort een reuzegroot gezellig zomerterras neerpoten, zodat het plein er nog levendiger wordt..
 
Het zou ook zeker geen slecht idee zijn om de paar, nog resterende, café's op de steenweg ook een terrasruimte te bieden, zodat er een zomerse gezelligheid can gecreëerd worden. 't Is maar een gedacht hé.
 
 

 

Goed idee, Jan - maar het café waar je op doelt, staat nu al enige maanden leeg hoor.... maar, misschien wordt er wel een nieuwe uitbater gevonden?

mooi werk goedele en jan! nu het beter weer wordt zal ik ook een komen kijken naar de colomzwijk

Toen ik vanavond van het werk naar huis fietste, bleek men vandaag al de bomen geplant te hebben op het plein en in de plantenvakken op het vernieuwde stuk van de steenweg.

Nu is het nog wachten op de plaatsing van de bushokjes, struiken en bloemen. :-)

Nog twee weken.... Mag ik de kritische bedenking maken dat die heraanleg al behoorlijk lang duurt. Bovendien is er tijdens de werking quasi geen rekening gehouden met de massa jonge fietsers die er dagelijks moeten passeren: zij moesten dagelijks door een hindernissenparcours of door de modder. Ik hoop dat de stad op andere plaatsen meer rekening houdt met voetgangers en fietsers bij de wegenwerken.

En hopelijk plaatsen ze dan wel vuilbakjes, want zondag heb ik er daar geen gezien (behalve de plastieken tijdelijke exemplaren voor de receptie dan) Weer eens  vergeten? Oei , de Belgische ziekte weet je wel.

Tiens, Leo Stevens; is dat niet die schepen die in de gevangenis gezeten heeft voor fraude en omkoperij of gelijkaardig, of vergis ik mij?

doet dat hier terzake alex?

Sinds het planten van de bomen is er blijkbaar niets meer gebeurd.

Het stukje asfalt dat moest gegoten worden aan Colomabrug is nog altijd niet gebeurd. Het laatste stuk dat ze moesten afwerken, kant vaart, is ook nog altijd niet afgewerkt.

Sinds deze week is er in een aantal straten in de Colomawijk eenrichtingsverkeer ingevoerd.

Volgens schepen Geys op vraag van de buurtbewoners. Dit zou via een enquête gebeurd zijn maar de buurtbewoners die ik gesproken heb, hebben helemaal geen bevraging in de bus gekregen of zijn niet bevraagd geweest door de betrokken stadsdienst.

Ze gaan de kat uit de boom kijken maar ze vrezen voor ongevallen.

Vanavond toen ik bij mijn ouders zat zijn er daar verschillende chauffeurs in de verboden richting gereden, richting steenweg om niet te moeten rondrijden. Voor wanneer het eerste zware ongeval?

Toch wel, Lieven.

Ik wil toch ook nog even reageren op het nieuw ingerichte Colomaplein. Ik geef toe dat het er heel mooi uitziet, maar is het wel praktisch? Ik wandel er regelmatig over en vraag me af wie nu eigenlijk waar mag wandelen, fietsen, met de wagen rijden? Er zijn wel wat minieme verschillen op te merken, maar eens alles nat is, en bij weinig licht lijkt het me toch allemaal verwarrend! Waarom worden de gekleurde fietssuggestiestroken niet doorgetrokken?

Daarnaast wil ik ook iets kwijt over het instellen van de nieuwe verkeersregeling (éénrichtingsverkeer) in de Colomawijk. Momenteel is de situatie zeer gevaarlijk! Er wordt bewust of onbewust weinig tot geen aandacht geschonken door de automobilisten aan het éénrichtingsverkeer. Er wordt tegen vrij hoge snelheid in de verboden richting van het zwembad via de Leliestraat naar de Tervuursesteenweg gescheurd. Wanneer de eerste ongevallen? Ook is het niet altijd makkelijk om de verkeersborden op te merken (waarom geen verlichte borden).

Wat een mogelijke enquête van de buurtbewoners betreft, wil ik hier duidelijk in zijn. Ik woon reeds meer dan 25 jaar in de Dahliastraat en ik ben hierover nooit bevraagd geweest.

Ze zouden beter de verbodsborden wat lager hangen want nu hangen ze vrij hoog en vallen daardoor niet altijd goed op.

Deze ochtend weer een chauffeur gezien die de Elf-Novemberstraat inreed via de Tervuursesteenweg, in de verboden richting dus. Deze chauffeur reed aan een redelijke hoge snelheid door en de tegenligger moest uitwijken om een aanrijding te vermijden.

Moeten er eerst ongevallen gebeuren vooraleer de situatie herbekeken wordt?

Natuurlijk, Bonheiden is veel kleiner dan Mechelen en de mensen zijn daar groter waardoor ze de borden beter zien hangen. 

 En in Hombeek stelt het probleem zich zeker niet, daar lopen ze nog op klompen.

In Hombeek rijden ze zelfs met de auto een eindje de Zennedijk op (ik weet niet welk verbodsteken daar staat) om de kippen te gaan voederen! 

Kippen voederen? Och zeg, daar kom je dus nog échte authentieke landelijke taferelen tegen? Hoe pittoresk.

@anoniem: het pittoreske is het negeren van het verbodsteken dat  het autoverkeer verbiedt op de Zennedijken!

Anoniem en Jokke, gaat verder uwen azijn uitdrinken en als ge over Hombeek iets te zeggen hebt kom dan tot daar maar breng een zwemvest mee. 

Jokke en anoniem kom eens uit jullie egelstelling maar pak eerst maar een goei levensverzekering. 

Dat is dan genoteerd:

Anoniem en Jokke, gaat verder uwen azijn uitdrinken en als ge over Hombeek iets te zeggen hebt kom dan tot daar maar breng een zwemvest mee."

weerom eentje om in te kaderen en niet in de prullenbak te laten verdwijnen!

Jokke, en steekt hem goed in uw bolleke. Voor ne linkse min of meer draaien ze in Hombeek hun hand niet om zeune.

En nu on topic, wat het ook mag wezen. Natuurlijk mocht de Leo daar aanwezig zijn. 

Beste allemaal, mag ik vragen dat jullie uit respect voor de lezer jullie waardigheid bewaren ? Moddercatch hoort hier niet thuis. Met dank.

Waarmee ik het volkomen eens ben. 

Het levert in ieder geval prachtige oneliners op waar ik in 2012 met plezier zal aan terugdenken :-))

Waar blijven de borden met de melding 'gewijzigde verkeerssituatie"? Vandaag of morgen gaat er een zwaar ongeval gebeuren in de straten op Coloma waar men zonder navraag bij de bewoners een eenrichtingsstraat in hun strot geramd heeft.

Ondertussen hebben ze op een aantal plaatsen de borden gehangen met "gewijzigde verkeerssituatie". De ene straat heeft het aan de twee kanten en de andere straat maar aan één kant waardoor je toch nog dezelfde problemen blijft hebben.

Ook is gebleken dat de mannen van de vuilkar het niet al te nauw nemen met de gewijzigde rijrichting en rijden ze rustig in de verboden richting door de straten.

Enige minpunt aan dat nieuwe Colomaplein :

Puntige steentjes (door de Hanswijkhoekers al omgedoopt tot "haaientanden").

;-)

Artikel