Niets is eeuwig !

met categorie:  

Dat niet alles eeuwig is, is een waarheid als een koe.  En toen enkele dagen geleden een medewerker vertelde dat het een feit was, kon ik me enkel bij dat feit neerleggen. 

Boekhandel Forum, in de Boucherystraat, legt de boeken neer.

Foto Gimycko

Gisteren en vandaag konden de mensen nog eens een laatste keer rondsnuffelen in het nog aanwezige aanbod, maar enkele boekschappen leken daarstraks al akelig leeg.

Weeral een landmark in Mechelen dat verdwijnt.  Net zoals destijds het Klakkenôôzeke.

Mijn eerdere bestelling is vervallen, werd me verteld en dus wordt het uitkijken naar een nieuwe boekenwinkel (Salvator ? De Sleghte ? De Zondvloed ? De Standaard ?)

En wat is er door de jaren heen nog verdwenen in Mechelen qua winkels, café’s en handelszaken, waarvan hun naam en faam verder reikten dan Mechelen en omstreken ?

Dancing Alcazar

Proficiat Gimycko, u maakte daarnet het 3000e artikel op MBLOGT !

En welke verdwenen winkels, cafés of handelszaken die, in Mechelen, verdwenen zijn betreurt Peter ?

Café Kilt, café Sax, café Palm, café Piet Hein, het Klakkenôôzeke, platenwinkel WIF, frituur Veemarkt op de Veemarkt, dancing Alcazar, den Breckpot op de Korenmarkt, werktuigenwinkel Lettanie in de OLV-straat, lampenwinkel Cottenie in de Merodestraat ?

Het blijft spijtig voor het Mechelse Boekenlandschap dat een boekhandel als Het forum de boeken neerlegt. Hoe meer verschillende zaken hoe beter ... Gelukkig hebben we nog de boekenhandels die Gim hier opnoemde, en Pardoes, de kinderboekenwinkel op de IJzerenleen.

Gim, ik denk aan Hertsens en van den Bergh als het voor de rooster van een stoof of voor een muizevalleke was, Bij Willy Vermeulen in de hoogstraat voor een truike van de Malinois. Naar den elektrikwinkel in de Lieve vrouwstraat stuurde ons moeder me ook wel eens maar dat was dan meestal om een fijn rosbifke weg te doen voor jufrouw De Poorter, een lieftallige fijne dame als ik dat nu nog mag zeggen . De viswinkels oep de vismêt en verder de heel Kathelijnestraat, Deigemstraat enz maar dat weten ze ondertussen al hoe dat komt. Om dan nog niet te spreken van al die fijne hm, hm, kroegskes in de Merodestraat en de Maurits Sabbestraat die enkel leefden op de solden van de piotten.

Trouwens Gim, proficiat voor uwen 3000ste, zijn daar bloemen bij ? 

Geen bloemen, helaas, maar wel eeuwige roem.

Gelukkig zijn er wel zaken die lang bestaan, zoals Windels bvb. 135 jaar jong.

@ Peter, en het prisson staat er ook al heel lang. Spijtig dat ze den Baron Michel afgebroken hebben. Daar pasten er juist drie duizend in.

De York, de cinema's, den ouwe Chinees in de Leopoldstraat, Bij grote Rik en Rene Jansens aan de statie, de Jef heeft daar ook nog ergens bier leren drinken. Bij Zwette Maria aan 't slachthuis en daarna oep de mêt. De Blauwhondstraat en het Beuzestreutje waren ook bekend van hier tot aan de zee. Maar eerlijk gezegd het midden van 't stad was toen toch bij Lidy in den Burton zeune. 

Ik heb altijd gedacht dat ik nostalgische trekjes had.

Maar voor een aantal bloggers moet ik echt wel de duimen leggen merk ik. :-)

Er was ook nog ergens een kledingswinkel Goeyvaerts waar ons moeder met mij een plechtige kommunikanten kostummeke ging halen. Bestaat die winkel nog Gim? 

Heel jammer dat het Forum er mee stopt... Ik kwam er altijd graag, altijd goede service met de glimlach.... zonde!

Gelukkig zijn er  inderdaad ook nog die andere toffe zaken zoals o.m.  De Zondvloed, De Salvator, ....

@ Markec :

Inderdaad, het Forum was mijn lievelingsboekenwinkel, waar ik geregeld over de vloer kwam, al was het maar om eens te snuisteren door de nieuwe boekenlading.  En qua bestelling van een nieuw boek, dat op dat moment (nog) niet voorradig was, werd nooit moeilijk gedaan.

Hopelijk heb ik dezelfde service in De Salvator of De Zondvloed.  Misschien is die ook aanwezig bij DeSleghte, maar die winkel oogt wat te immens.  En bij de Standaard, op de IJzerleen, lijkt het soms een zootje.

G.L.  Ik vermoed dat je wou zeggen dat je piotten hun vertier in de De Stassartstraat zochten ipv  in de M. Sabbestraat ....  Buiten "de kleine Dierentuin",  de "Dort'kelder'" (met enkele trappekes op...haha  ) en een Racingcafé was er in de Sabbestraat weinig te beleven.

Roger, mea culpa. 

En wat met de boekenbons met een gezamenlijke waarde van € 100 die onze kinderen nog liggen hebben (drie maand geleden uitgeschreven, dus normaal gezien nog geldig)?  Ik had graag wat eerder geweten dat FORUM ermee stopt, dan had ik nog snel die bons kunnen opgebruiken.  Nu zijn ze goed voor de papiermand, vrees ik.  € 100 bij 't oud papier.  Bedankt, Forum!

 

Ceterum censeo GL Coventriam mittendum est

@koen: je bent niet alleen. Ik quote uit het weinig opbeurend bericht dat ik van de betrokken curator ontving:

Spijtig genoeg kan u de boekenbon niet meer inruilen;  ook niet tijdens de liquidatieverkoop van vrijdag 18 februari a.s. van 14.00 tot 18.00 u en zaterdag 19 februari a.s. van 10.00 tot 16.00 uur.
Het enige dat u kan doen is een aangifte van schuldvordering doen.
U dien dit formulier tezamen met uw bewijsstuk neer te leggen op de griffie van de Rechtbank van Mechelen tegen uiterlijk 7 maart a.s.
Uw  vordering wordt dan opgenomen in het gewone passief van het faillissement.
De kans is klein dat u een dividend zal kunnen worden uitgekeerd.

@Roger. En dat was dan nog een Hollands Racingcafe. Henk ( ? ) Schaap als mijn geheugen juist zit. Het was een van de eerste buitenlandse voetballers in Belgie. Die twee andere ijzerwinkels zeggen mij niet zoveel. Er waren er wel nog een resem anderen rechtover den Baron Michel en als die geluk hadden dat in de Merodestraat de serveuzen met de grip zaten konden ze ook een graantje meepikken.

Maar van de Gim zijne Forum nooit van gehoord. Ik dacht dat de Forum ne cinema was.

Cafeuitrusting Charel Canaerts op den Hombeekse Steenweg verdwenen.

De viswinkels op de vismêt bijna allemaal verdwenen.

Bakkerij Volksbelang al lang verdwenen.

De fritkoten in 't stad naar de vesten verdreven buiten die van de graanmêt want die is nu naar de ons Lievevrouwkerk en komt terug als de Chinezen goesting hebben.

Breckpot op de graanmêt oepgedoekt omdat we niet meer mogen drinken.

Kent er nog iemand karrekollen ?

 

@Koen: Je kan altijd is bij de socialistische mutualiteit gaan aankloppen daar zij de beslissing genomen hebben om de Forum te sluiten.

G.L. Nochtans, Boekhandel Forum was niet zo erg ver verwijderd van het oord waar jij regelmatig slim zit te wezen (het stadhuis).  Boekhandel Forum kon je in den "Aoven Brul", rechtover "den bond" vinden met een deur in 't midden en twee vitrines die vol boeken lagen.  Enne... de foto van de zaak in kwestie staat bovenaan dit topic !

De Zaandamse doelman Schaap van het vroegere café op de hoek van het gangske naar de ex-Carrefour heette Wim

Tja... Sabbestraat ipv  De Stassartstraat, Henk ipv  Wim...   zo begint het :-)

@Filip:  ik kan een schuldvordering indienen bij de griffie van de rechtbank en de curator, maar zoals reeds gezegd door Luc.  Waarschijnlijk vergeefs.  Particuliere schuldeisers zijn meestal de allerlaatsten in de rij en vissen bijna altijd achter het net.

Maar... on sait jamais.

Hoe erg ik het ook vind, toch even moeten lachen.  Boekhandel Forum legt de boeken neer...

@ JT : Zo stond het letterlijk op de vitrine van het Forum, netjes geprint op een A4-tje...

:-)

Den Bazar, de Sarma, de Cinex, de Rio, den Eldorado, de Flora, de Forum, ja de Forum en, en en. Ja Mechelen was toen een bruisende stad. Het was wel in den tijd dat je nog te voet door de stad kon lopen. 

 

Het was den tijd dat men nog met de tram door de stad kon rijden!

En er was zelfs een tijd zonder G.L. op deze blog!!! ;-)

En weet er iemand waarom eigenlijk? Wat is de rol van de socialistische mutualiteit hierin?

Aan de medewerkers zal het niet gelegen hebben want die waren topklasse! Met de socialistische mutualiteit zal het ook niets te maken hebben want dat is ook maar een satelliet van de Spa. Mijn benadering is dat het voor boekhandels in het algemeen opboksen is tegen online verkoop. Mocht deze boekhandel dan al socialistische roots gehad hebben dan weet ik niet in welke mate die daar nog zeggingskracht in hebben / hadden. Het is spijtig voor de medewerkers en het is spijtig voor de klanten.:-(

En spijtig voor mijn bonuskaart .... :-)

Nieuws van gespecialiseerde boekensite:

Mechelse Boekhandel Forum stopt ermee

Boekhandel Forum in Mechelen sluit de deuren. Forum is eigendom van de Socialistische Mutualiteiten. Volgens CoLibro-directeur Luc Vander Velpen is dit een grote klap voor Vlaanderen, waar maar 25 dergelijke winkels zijn. Hij is ook verbaasd:  “Het is een onbegrijpelijk faillissement. Het ging in 2010 wel minder dan in 2009, maar ze zetten nog altijd 650.000 euro om. Het was een gezonde winkel. Alle rekeningen zijn netjes betaald.”

De nieuwe en eveneens goed draaiende boekhandel De Zondvloed kan niet de reden zijn, aldus Vander Velpen, wel de loonlast:  “Boekhandel Forum had vier medewerkers in dienst, waarvan drie al meer dan dertig jaar. Zij kregen een vorstelijk ambtenarensalaris met alle jaren alle verhogingen van dien, als waren ze in dienst bij de Mutualiteit in plaats van in een boekhandel. Over het voorstel om hen met pensioen te laten gaan werden ze het niet eens. De noodzakelijke reorganisatie was volledig geblokkeerd.”

Daarom heeft de Mutualiteit uiteindelijk de knoop doorgehakt en de deur dichtgetrokken. Vander Velpen: “Het is voor hen niet erg, maar voor het Vlaamse boekenvak is het verschrikkelijk”

Weet iemand hoe de bediening en service is in de Salvator en / of de Zondvloed qua bestellingen ?

"..het was wel in den tijd dat je te voet door de stad kon lopen.."

Elke gebeurtenis die ons verplicht onze gewoonten of verwachtingen te veranderen of bij te stellen vraagt een inspanning (die we niet altijd even graag doen).

Het is eigen aan 'evolutie' dat er nieuwe dingen ontstaan en andere dingen verdwijnen, en het is al even evident dat niet élke vernieuwing een verbetering is. Dat is nu eenmaal de manier waarop evolutie werkt: dingen 'proberen'. Wat voor de een goed is , is voor de ander slecht.
 

Als ik lees over 'autoluwe binnenstad', als ik zie waar men overal in de stad met wegenwerken bezig is...dan zou ik haast denken dat je nu nog véél meer te voet kan (moet?) gaan dan vroeger....:-)   't Is ook nooit goéd he :-)

 

" Wat voor de een goed is , is voor de ander slecht ". Tenminste zo werd evolutie hier beschreven. Daarover valt te praten aan de hand van twee voorbeeldjes.

In 1966 reed ik met de fiets van thuis naar mijn werk in zeven a acht minuten. Vorige week had ik met de auto voor hetzelfde traject een half uur nodig. Ondanks het feit dat er aan de infrastruktuur in al die jaren heel veel geld is besteed.

Juist na de oorlog kregen wij van Sint Niklaas een blikken trommeltje of een blokkendoosje, als ze het nu moesten geven krijgen ze het naar hun kop. Wij konden daar weken, maanden mee spelen. Nu krijgen de kinderen het duurste speelgoed en  na twee dagen kijken ze er niet meer naar om.

Evolueren we vooruit of achteruit ?

"De jeugd van tegenwoordig houdt alleen maar van luxe, heeft slechte manieren en veracht de autoriteit.
Zij heeft geen respect voor oudere mensen. De jeugd verpraat de tijd terwijl er gewerkt moet worden...."

 

 


Socrates, ongeveer 2400 jaar geleden...

ook dàt is evolutie ;-)

Ook daar gaan we achteruit Leyander, de jeugd valt de overheid aan ( politie). De jeugd overvalt oudere mensen, de jeugd dit en de jeugd dat. Achteruit boeren hoe je het draait of keert.

Wie heeft die jeugd grootgebracht ?
Juist. Wij.

Ook ik zit nog met een boekenbon van het Forum, gekregen van mijn broer voor mijn verjaardag.

Mijn broer en ik waren jarenlang zeer goede klant bij het Forum en sinds 9 februari 2011 blijven wij met een heel wrang gevoel zitten en wel om volgende reden:

De boekenbon is met een "big smile" gemaakt op 2 februari 2011 en op 9 februari 2011 lezen wij in de krant het bericht dat het forum de boeken heeft neergelegd. Wij vragen ons nog steeds af waarom zij die bon nog uitgeschreven hebben terwijl zij wisten dat ze 4 of 5 dagen later de boeken gingen neerleggen.    Echt een heel mooi verjaardagsgeschenk!!!!

Ik heb een e-mail gestuurd naar Co-libro met de vraag wat ik in dit geval moest doen, maar daar hebben ze nog niet de beleefdheid gehad om te antwoorden.

Toen mijn broer op 7 maart 2011 op internet ontdekte dat de uiterste datum voor het indienen van een bezwaar bij de rechtbank 7 maart 2011 is, voelde ik mij helemaal in de luren gelegd.

Mijn verhaal is misschien een troost voor u om te weten dat u helemaal niet alleen bent die een boekenbon van het Forum bij het oud papier moet gooien.

Vriendelijke groetjes

@anoniem: te laat? Dan had je waarschijnlijk mijn reactie van 21 februari niet gelezen: ' uiterlijk 7 maart '.

Tijdens de 23 jaar dat ik in Mechelen werkte liepen mijn collega Wim Thys en ikzelf in onze middagpauzes de deur van Het Forum plat. Hoeveel volle klantenkaarten zou ik daar niet gehad hebben. Het was echt een van de beste boekhandels van Vlaanderen. Je merkte bovendien in niets dat zij tot een zuil behoorden. Het aanbod was best pluralistisch te noemen.

Je vond er niet enkel literatuur, maar ook een zeer uitgebreid aanbod aan wetenschappelijk werk: ik leerde er Stephen Hawking kennen en kocht er o.a. de "Cambridge Encyclopedy of Astronomy" .

Het personeel was niet alleen zeer deskundig, maar ook ontzettend vriendelijk. Ik weet niet hoe "vorstelijk" hun loon was, maar er zullen er wel zijn met een hoger inkomen die het minder verdienen...

Het is voor mij niet minder dan een schok te vernemen dat dit monument nu niet meer is.

Ik leef zeer mee met het personeel, waar ik alleen maar goede herinneringen aan heb. Ik heb het enkele jaren terug allemaal zelf meegemaakt. Ik was namelijk de laatste verantwoordelijke van de ook ter ziele gegane Optiek de Volksmacht (van die andere zuil...) in de Borzestraat...

 

 

Een adres: Paul Callewaert secretaris van de socialistische mutualiteit 0478 45 39 79

aan de brug hadde ook twee cafés maar ben hun naam vergeten, en recht over mij naast denbloemenwinkel was ook een cafe ...en dn hadde nog cafe citadel oep het Bergske, en er ware er nog ze'ne