Mechelen aan de Tigris: 30 jaar Assyriërs in België

      

      

(foto's: Jan Smets)

Bloggers die al langer 'vertoeven' op Mechelenblogt, weten al wel dat ik geboeid ben door de Mechelse Assyriërs.  Sinds ik jaren geleden het boek 'Mechelen aan de Tigris' van August Thiry las, laten de lotgevallen van deze bevolkingsgroep me niet meer los...

 

                                                                   

De Assyriërs zijn duidelijk en zichtbaar aanwezig in onze stad, met hun grote karakteristieke petten, markante koppen..., de vrouwen met hun wijde bedrukte rokken...  Ze wonen hoofdzakelijk in de buurt van Leuvensesteenweg, Nekkerspoel en Battelsesteenweg.

Gisterennamiddag zag ik ze weer buitengekomen, in grote getale, uit de kerk van Sint-Petrus en Paulus op de Veemarkt, waar ze hun misdiensten houden.

Ik heb het geluk dat ik binnenkort uitgenodigd ben op een Assyrisch huwelijksfeest.  En dat wil ik voor geen geld missen.

 

Op zondag 6 maart, om 14 uur  kunnen we met hen nog beter kennis maken  met een filmreportage die zal vertoond worden in de LindePoort in de Begijnenstraat 18/1 (zaal Forum).  De toegang is gratis.

 

 

De Chaldeeuwse gemeenschap (want zo worden de Assyriërs ook genoemd) is zo ongeveer een dertig jaar geleden in België neergestreken, toen ze verdreven werden uit hun dorpen in Oost-Turkije, in het grensgebied met Irak, Iran en Syrië.  Ze zijn gevlucht voor het moslimfundamentalisme dat in hun woongebied de boventoon kreeg na de eerste conflcten in de regio met ondermeer de Koerden, de Golfoorlog... 

Het Aramees (de taal die Christus nog sprak, en de algemene spreektaal was van heel het nabije Oosten) is hun moedertaal...

 

'Diaspora en Assyrische Renaissance' is een documentaire waarin historici, wetenschappers en getuigen vertellen over dit volk dat na zijn verspreiding over Europa zijn cultuur nog vrij goed wist te bewaren.

Melikan Kucam (grote foto hierboven) behoort tot de Assyrische gemeenschap van Mechelen, en is zowat hun woordvoerder.  Hij zal de film inleiden.

Nadien is er nog ruimte tot kennismaking met deze Mechelaars bij koffie en taart.

Méér info bij Melikan Kucam op 0477 58 41 97 of melkanishak@hotmail.com, of Mieke Van Nujland van ACW-afdeling Mechelen, 0472 67 48 18 of mieke.vannuland@telenet

(wil je een parkeercode: stuur dan een mailtje naar acwmechelen@acw.be)

Deze boeiende namiddag is een inittiatief  van ACW stad Mechelen - Bruggenbouwers ism de Assyrische gemeenschap.

 

Een aanrader!

Die met zijn klak bovenaan in het midden zie ik al decennia lang op straat rondlopen.  Hij heeft wellicht al heel veel bijgedragen aan onze economie...

Wij mochten al meerdere keren aanwezig zijn op hun huwelijks- (en andere) feesten: echt de moeite! Fantastische sfeer, zeer vriendelijke en lieve mensen......

Ook hadden we het geluk om in 2001 op reis te kunnen gaan naar hun streek, Zuid-Oost Turkije, en er te logeren bij familieleden die nog ginder wonen; een reis die een diepe indruk nagelaten heeft.

Het moet hier toch goed zijn. Enfin, die rijden toch nog met geen boliedes door 't stad. 

Inderdaad, die met zijn klak in't midden moet zowat één van de allerbekendste Mechelaars zijn, overal komt ge die man tegen, zelfs op het jaagpad van de Dijle tot in Muizen...

die man loopt inderdaad overal rond

altijd met een wandelstok om zijn arm

@ Roger en G.L:

Allez.

Het gaat over vreemdelingen en er komt weer wat vieze walm vanuit de puttekes.

Niet gehinderd door wat voor kennis dan ook (over de geschiedenis van de Assyriërs in Mechelen bv) maar altijd op de eerste rij met hun racistisch gezwam.

Allee Wout, waarom haalt ge er ons weer tussenuit ? Denkt ge dat die anderen niet van hetzelfde gedacht zijn ? Hoe naief kan een mens zijn ? 

De enige vieze walm in heel deze geschiedenis is dat, naast de Palestijnen, één van de meest getormenteerde volkeren van deze aardkloot (de Koerden) het nodig vonden om een ander volk (de Assyriërs) van hun geboortegrond te verjagen, om welke krankzinnige reden dan ook.

Allee, met de Asyriers niets dan vreugde en met de anderen niets dan last. Moet kunnen. 

@ G.L. : Ik ga mensen niet aanspreken op wat ze niet gezegd hebben en gedachten lezen kan ik tot nader order niet.

@ Gim: Een foto zien van een vreemde kerel met een pet en in een eerste post suggereren dat die wel niks aan onze economie zal bijgedragen hebben. :-)

@ Wout :

Enkele jaren geleden stonden wij (de brave Belgjes) netjes met zijn allen in de rij om geld en noodhulp te geven aan die oh zo kapotgetreiterde Koerden toen ze, eens ze door Saddam's gifbommen uit hun dorpen werden bestookt, de vlucht moesten nemen over al die zwaar besneeuwde bergtoppen.

En dat, notabene, dat volk het dan, enkele jaren later, nodig vindt om een ander volk weg te jagen naar de andere kant van de wereldbol... dat gaat er bij mij niet in.

Om welke reden dan ook.

Alsof de gepeste, eens hij zijn rug terug enigzins heeft recht gezet, het nodig vindt om dan maar een andere de grond te gaan in boren.

Hoe "gelukkig" ze hier, in Mechelen, dan wel mogen zijn, er zullen er wel een heleboel de Blues hebben en heimwee naar hun verloren land, dat letterlijk werd ingepikt.

@ Gim: Geschiedenis is boeiende materie.

Met evenveel aplomb zou ge kunnen vragen waarom een 'onderdrukt of benadeeld volk' als de Vlamingen - mocht zoiets al bestaan :-/ zoveel moeite heeft met minderheden in eigen rangen? (Tenzij ze zich aanpassen)

In uw redenering zouden Vlamingen dan België dankbaar moeten zijn om hen toe te laten te zijn wat ze nu zijn.

De geschiedenis van de Assyriërs in Mechelen is in elk geval niet simpelweg tot het Irak van Saddam terug te brengen. August Thiry schreef daar een boeiend boek over. 'Mechelen aan de Tigris'.

Van wat ik heb horen zeggen is dat er in ieder geval, dankzij de Assyriërs, weer leven is in de brouwerij Sint-Pieterskerk.

En dat in deze seculiere tijden !

;-)

@ Gim:

Wat denk je bij dit bericht? Gepost bij een foto van oude vreemde man met een klak op iets eerder hierboven?

"Die met zijn klak bovenaan in het midden zie ik al decennia lang op straat rondlopen.  Hij heeft wellicht al heel veel bijgedragen aan onze economie..."

@ Wout : Ieder zijn mening, zou ik zo zeggen.  Moet kunnen.

Die oude man met zijn klak (tweede foto) doet me denken aan mijn grootvader (zelfde snor, zelfde klak, zelfde verweerde huid), elke keer ik hem in de straat ontmoet.  En elke keer loopt hij met een soort van melancholie op zijn gezicht (de Blues als het ware). Vermoedelijk zit hij met zijn gedachten in het zonnige Anatolië en vraagt hij zich af waarom hij hier in dat zes-maanden-lang-kouwe-kikkerlandje zit.

@ Gim:

elke keer als ik die gast zie vraag ik me af wat  hij van Mechelen denkt. Jonger dan 70 gaat hij niet zijn denk ik. Ik ga het hem eens vragen.

Ha de Assyriers!

Deze mensen heb ik leren kennen als een fijn volkje, bedrijvig ook, steeds in de weer om bij te leren, te ondernemen, èn te helpen.

Jan,  je gaat staan kijken op dat huwelijksfeest! Ik ben een maand geleden op zo'n feest geweest in Temse, manman, ambiance hoor. 890 genodigden!!!

Interessante post, Jan!
En ik hoop dat ik die zondag 'redt', want het interesseert me wel...

En ook ik ben zeer te spreken over dat boek van August Thiry! Een aanrader!

En verder:
Zeer betreurenswaardig dat O voorspelbaarheid, dat altijd weer bij dezelfde thema's, en notabene door dezelfde personen, de reacties op gegeven moment een bedenkelijke richting dreigen op te gaan...

@GL: tot nader order heb ik jou niet nodig om te bepalen wat IK en anderen denken/vinden: dat kunnen we ZELF ook wel. Je spreekt jezelf trouwens weer eens tegen: je beweert niet te kunnen weten wat anderen niet gezegd hebben (terecht) en je kunt geen gedachten lezen, maar jij wéét dus wel te melden dat "de anderen hetzelfde denken". 

@Allen: die man met de pet! Ja, inderdaad, onlosmakelijk met het/de Mechelse straatbeeld(en) verbonden: we hebben hem blijkbaar allemaal al vaak gezien ;-)

@Kris: ja, die ervaring heb ik dus ook.... Tof he!

Helaas nog wel zo geen feest kunnen meemaken... maar als ik jou lees gaat de Jan daar zich goed amuseren ;-)

@ Wout, ik verlang absoluut niet dat ge het met mij eens bent en je daarom steeds je pijlen afvuurt op hen die het niet eens zijn met jouw visie.  Ieder zijn mening zou ik zeggen. Maar daarom hoef je nog niemand persoonlijk aan te vallen. Het enige dat ik wou zeggen is dat deze persoon bij mijn weten hier al minstens dertig jaar (of langer) langs de straten loopt en zich blijkbaar gezellig in het vangnet van de sociale zekerheid heeft genesteld.  Dit wou ik maar zeggen.  Niets meer en ook niets minder.  En schelden kan ik desgewenst ook als de beste hoor.

Heb ik toevallig toch wel een fotoke van Meryem zeker. Beter kan je in Sint Pieter niet ontvangen worden!

Inderdaad rvpee, de immer vriendelijke onthaaldame in de Pieter en Paulkerk.

En ik heb er eens proberen iets tegen te zeggen. Hij verstaat geen Nederlands, Frans of Engels.

Als je hier al zo lang woont, is wel het minste dat je kan verwachten dat je een beetje de taal spreekt.

't Blijft amusant dat kokkenrellen.

@ Anoniem. Dat doet mij terug denken aan den troep. Daar zat er ook zo ene en als ge daar moest bijkomen dan zegde hij steevast " Tis kei mij ni verstaan, tis ik u niet vestaan, tis ik u zal geef acht dagen ". Dat was wel ene met drie sterren. 

Ieder zijn Grote Gelijk natuurlijk.  Kan en mag.  Alleen is dit weer wel bijzonder jammer (en da's mijn persoonlijk idee) dat een mooi bruggenbouwend  initiatief op deze manier wordt 'afgebroken'.  De man-met-de-pet die iedereen kent, tot zelfs zijn sociale status en diets meer, heeft hier dus al een etiket opgeplakt gekregen.

Ik ga hier verder niet op in.  Ik kan alleen spreken uit mijn eigen ervaring met enkele van deze mensen.  En die zijn best héél hartverwarmend.  Met respect voor ieders mening: deze wou ik toch ook wel kwijt.  Zonder schelden, zonder verwijten - maar spijtig blijf ik het vinden...

@ allen: fantastische mensen, waarvan er verschillende al jammer genoeg serieus ziek geworden zijn.... ze missen verschrikkelijk hun geboortedorp (Hessana, Herbul...) waar ze bijna alles hadden, waar ze gelukkig leefden, voor zover dit kon, want....

Enerzijds werden door de PKK (Koerdische vrijheidsbeweging) hun oogsten regelmatig "gestolen", hun meisjes en vrouwen geroofd (jazeker!) en anderzijds werden ze door de Turkse regering beschuldigd van hulp aan de "terroristische" PKK.

Hun situatie tussen de omringende moslimdorpen was alles behalve plezierig; en toch hadden ze (en hebben de ouderlingen zeker) heimwee naar hun "groene" dorpen.

Maar zoals duizenden andere dorpen in die regio werd hun dorp door het Turkse leger vernield en platgebrand om de PKK te treffen...

Een volk op de dool...... dank zij een regering die beweert "tolerant" te zijn en de mensenrechten te respecteren...

Véél meer in het hier al aangehaalde boek van August Thiry.

toch wel

Er was eens lang geleden een info-vergadering in het pastoraal centrum aangaande deze materie.....waarbij voor de aandachtige en ietwat kritische toehoorder bleek dat tal van deze mensen ginderachter in Tygris hun huizen restaureren als vakantieverblijf!!! Zo gevaarlijk is het daar dus nu:-) Persoonlijk ken ik enkele van deze mensen; ze zijn inderdaad vriendelijk enz. Maar waarom dat hier allemaal op mijn kosten moet gebeuren, dat is de vraag!

@Anoniem 5 (niet gecontroleerd):: ik dacht dat vriendelijkheid niets kostte!

Zoals hier reeds gezegd: ieder zijn meug. Het valt me echter weer op dat een aantal anoniemen weer wakker geworden zijn. Zijn dat mensen zonder persoonlijkheid of gewoon vondelingen?

 @ Anoniem 5.

                        We gaan daar binnen enkele maanden het fijne van weten als we het antwoord krijgen uit onze zusterstad.

@Jokke,  de vriendelijkheid is inderdaad gratis, ook de mijne, maar het is dat "blijven" man, dat blijven!! Dat kost geld:-) Maar allez, ze gaan nog wel efkes in verlof naar ginderachter aan de Tygriss......

Een van mijn buren is een Assyrisch gezin. Binnenkort verhuizen zij naar Katelijne Waver, en daar ben ik eerlijk gezegd niet echt rouwig om. Maar goed, dat doet er niet toe.

Wat anoniem nummer 5 hier aanhaalt, dat deze mensen hun huizen ginder in goede staat bovendien nog steeds hebben kan ik bevestigen, tenminste, als ik mag geloven wat de man mij zelf verteld heeft ( en ik zie niet in waarom hij hierover zou liegen ). Hij brengt er elk jaar gedurende een maand zijn vakanties door.

Wat mijnheer Kucam hierover kan vertellen zou ik anders wel eens graag willen horen :-)

hier se ons meryem,nog mee in de stim gezeten begot :-))

Eigenlijk feitelijk, als de man met de pet, bovenaan in het midden op de eerste foto, al dertig jaar op straat te zien is dan verdient hij een plaats in de mechelse smoelenboek ( als hij daar al niet in staat )! 

Volgens mij heeft die man ooit in Man Bijt Hond gezeten, pratende met een pratende koffer.

Volgens mij trekt die man zich dat niet aan wat er over hem verteld wordt. En denken, aan kassa kassa zeker. 

Dat kan ik zo op het zicht niet zien G.L., maar wie ben ik natuurlijk.

Ik heb een tijdje geleden regelmating samen gezet met Melikan Kucam. Een zeer positief ingestelde man die op een breeddenkende en kritische manier tegenover zijn landgenoten staat. Iemand die letterlijk zei: als je wilt slagen hier, dan moet je dat zelf doen en niet gaan leunen op de hulp van de mensen van hier. Jij bent het die bepaalt of je slaagt. Een waarheid die uiteraard ook geldt voor IEDEREEN, welke "toon" je ook bent.

En Meryem is inderdaad een uiterst vriendelijke dame.

Dat de beroemde man met de pet, die ik uiterst innemend vind en een beetje ontroerend, onze taal niet spreekt kan ik hem dit keer niet kwalijk nemen. Op welke leeftijd is die hier terecht gekomen, met ouder worden leer je minder snel een taal en misschien is de man niet eens zo begaafd. Kan hij wel lezen en schrijven? Telkens ik oudere allochtonen zie vraag ik me af wat het verhaal achter die mensen is en hoe die zich moeten voelen in dit koude (letterlijk en figuurlijk) land ver weg van hun heimat. Zo simpel is het leven van die mensen ook niet altijd.

Als ik dan het gedrag van sommige jongere allochtonen bekijk, dan is die vertedering echter ver weg en begint mijn bloed soms te koken. Maar daarom wil ik niet iedereen over dezelfde kam scheren. Dat sommigen dat maar eens in hun oren knopen.

Rudi, na dertig jaar nog niet kunne klappen ? Komaan zeg. Dat klappen is trouwens hun probleem niet als de kas maar open gaat. Hoe naief kunnen we toch zijn. En het zou er nog maar moeten bijkomen dat die hier den boel op stelten zouden zetten. De jongeren leveren ons al genoeg problemen zou ik denken. Zijn ze allemaal gelijk ? Ik denk het wel. Voor het geld danst den beer. 

In onze firma werkt een ( Belgische ) mevrouw, deeltijds 26u/week, ze is alleenstaand, heeft een zoon van een jaar of 14-15 en verdient hier netto net geen 1130€ per maand, geen alimentatie wegens vader kind onvermogend. Zij huurt hier in Mechelen een appartement aan 600€ per maand en zo blijft er eigenlijk niet zo veel meer over.
Uiteraard ontvangt zij ook vakantiegeld en een 13e maand, maar zoals u weet wordt dat door de staat flink afgeroomd. Daarom leggen mijn vennoot en mezelf twee maal per jaar bij elkaar om haar eens écht vakantiegeld te geven, belastingvrij ;-) zodat ze daadwerkelijk op vakantie kan gaan en haar zoon op sportkamp kan sturen.

Deze dame krijgt geen sociale huisvesting te pakken en verdient te veel ( jaja, dat leest u goed ) om beroep te kunnen doen op eventuele sociale steunmaatregelen.

Lenen voor een appartement zit er helemaal niet in, daarvoor verdient ze niet genoeg.

Ik vermoed dat dit geen alleenstaand geval is.

De Assyriërs en andere kleurrijke volkeren komen hier binnengewaggeld en krijgen bij wijze van spreken alles onder hun gat geschoven zonder dat ze dat lichaamsdeel hebben moeten opheffen om eens te gaan werken bijvoorbeeld. Met een folkloristisch hoofddeksel multiculturele activiteiten komen opluisteren dat noem ik geen constructieve bijdrage aan onze maatschappij.

Dat is de perceptie die de meeste mensen hebben en dat is wat hen tegen de borst stoot. Nah!

En dat die sympathieke ouwe gozer erin geslaagd is om na al die tijd geen enkele van onze drie landstalen op te pikken dat zegt eigenlijk in mijn ogen al genoeg over hem.

Volgens mij spreekt die man Frans, als ik het me goed herinner van op Man Bijt Hond.

Wat uiteraard een heel verschil maakt :-/

@Alex. Ik volg je volledig in je uitleg over die dame en het profitariaat van sommige allochtonen ( en zonder de minste twijfel ook autochtonen). Alleen, wie denk je dat hun geleerd heeft van onze welvaartstaat te profiteren? Wij toch wel zeker en dan zeker diegenen die een job hebben in één of ander nepstatuut,  die staat of valt met het begeleiden van dergelijke mensen. Die "landgenoten" kennen de achterpoortjes van de wet kennen en hun "klanten" leren hoe er ten volle van te profiteren. Daar zit hem de basis van het probleem. Hier moeten we met  de vinger wijzen naar de zogenaamde democratische partijen en hun tentakels in al de geledingen van de maatschappij en hun jacht op stemmen. Je zou verdorie toch een dikke idioot moeten zijn om, immigrant zijnde, geen gebruik te maken van deze "faciliteiten".

En nu : I rest my case, dit dreigt te veel off-topic te worden.

@ alex

woooooooooow alex jij bent tog zo'n goeie persoon segggggg (sarcastisch bedoeld e, ni beginne te flashe)

maak een standbeeld en ga jezelf prijzen dan zou ik zegge :)

dus omda 1 (autochtoonse) madam die je kent, het slecht heeft, ga je de schuld geve op allochtonen?? kom jung, de wereld is zowiezo oneerlijk maar het zijn de mense die het verschil make

@ vondeling anoniem: Coventry, zegt je dat iets??

Nu doe ik toch mijnen hoed af voor de Rudi zeune. Als ik hem goed versta hebben wij ze het geleerd. Chapeau. Peter, trekt er een streep onder jongen voordat het kot hier weer in brand staat. Alhoewel, ge kunt er evengoed van gieren. Zouden we niet beter naar de Luc gaan zoeken want die is verloren gelopen.

gl: Coventry? immer gerade aus! Tot binnen een week of twee! Je mag een aantal anoniemen meenemen! :-)

@G.L. als je niet snapt  dat mijn reactie  eigenlijk aansluit  bij de mening van jullie partij, wat moeten we hier dan nog gaan denken!

Rudi, het is toch daarom dat ik mijn hoed voor u afdoe. 

Sorry mensen, maar ik kan het écht niet laten om jullie mijn ervaringen met de Assyrishce gemeenschap in enkele puntjes mee te delen: 1) Aan de hand van de namen en leeftijden van de kinderen, weet ik wanneer een gezin hier is toegekomen. Hun kinderen die hier geboren zijn hebben Christelijke namen, de kinderen die meekwamen uit Turkije hebben Turkse namen. Is dat dan geen INTEGRATIE? 2) Een jaar of tien geleden heb ik een uitgebreid gesprek gehad in HET NEDERLANDS met een vader van toen 7 kinderen die hier toen minder dan 10 jaar was. Uiteraard leren niet alle mensen even snel, maar ik vond het toch prachtig. 3) Dezelfde vader vroeg mij hoe ik mijn tienerzonen (dezelfde leeftijd als zijn oudste zonen) beschermde tegen de uitwassen van onze maatschappij. Toen begreep ik al wat meer over het probleem van de allochtonen. Wij zijn immers opgegroeid tijdens de wijzigingen die in onze maatschappij hebben plaatsgevonden. Zij worden er plots ingegooid en weten niet hoe er mee om te gaan. 4) De meeste mannen die hier aangeland zijn begin van de jaren tachtig, konden hier geen werk krijgen omdat ze niet de juiste diploma's en voldoende taalkennis hadden. Dus probeerden ze zo goed en kwaad als het ging te werken in hun gezin, verbouwden ze zelf hun huizen en die van hun volwassen kinderen en zorgden er, samen met hun echtgenotes, voor dat de gezinsuitgaven werden beperkt zodat de kinderen konden studeren. Sommigen noemen dat PROFITEREN. Oh ja, en studeren doen ze hoor! Ondertussen ken ik een afgestudeerde advocate. Tenslotte: Ik wil met deze uiteenzetting niet beweren dat alle Assyriërs (of alle allochtonen) engeltjes zijn, ik wil alleen een kanttekening plaatsen bij het generaliseren van houding en gedrag op basis van afkomst. Er zijn overal profiteurs en overal mensen met een goed hart. Of ze nu bruin of blank zijn en geboren in Mechelen of in Hessana, wat maakt dat uit?

Is Mechelen een vruchtbare plaats voor de Assyrische Gemeenschap ?

Wel, als je de nieuwe VW-Kever mag ontwerpen, dan is het dat zeker !

Mechelaar ontwerpt nieuwe Volkswagen Kever

De nieuwe Beetle van Volkswagen is ontworpen door een jonge Mechelaar. Nisan Kucam (33) die samen met zijn familie in 1983 als vluchteling naar België kwam, heeft vier jaar getekend aan de derde kever in de autogeschiedenis.

Artikel GvA

Ik ken toevallig zijn broer Melikan, die ook in het artikel vermeld wordt. Die mensen zijn hier met de vaste overtuiging dat je alleen maar kan slagen als je er zelf alles aan doet en je aanpast. Melikan is een overtuigd verdediger en spreekbuis voor zijn gemeenschap en dwingt daarmee veel respect af. En die broer bevestigt maar alleen wat Melikan stelt.

Duidelijk hé?  "put in your pipe and smoke it" zoals mijn leraar Engels altijd stelde.

Daar kunnen die van Antwaarpe alleen nog maar een puntje aan zuigen !

;-)

Meer van dat !

Wat voor een zielig mens ben je toch? Iedereen over het zelfde kam scheren.

Ik zal uw ook eens zo'n hartverscheurend voorbeeld geven.

Mijn vader werkt als sinds dat hij hier in belgie is aangekomen, heeft geen cent van jullie uitkering genoten.. De eerste jaren werkte hij in serres, endaarna in brussel in een fabriek gaan werken dat kleren naait..

Iets dat voor de rest van mijn leven in mijn gedachten gaat blijven, mijn vader smorgens zien vertrekken met de fiets naar brussel terwijl het aan gieten was, en als bescherming deed die een plastieke vuilniszak over hem..

Nu 25jaar later heeft mijn vader een succesvolle zelfstandige zaak, en werkt nog altijd van 6u smorgens tot 20u s'avonds.. En op zaterdag staat hem zelfs op om 3u in de nacht op en komt pas 20u weer thuis..

Kortom wat ik duidelijk wil maken, jouw opgekropen gevoelens/ interpretaties kloppen niet en zijn zelfs ronduit belachelijk, open jouw ogen. We zijn tenslotten allemaal mensen van vlees en bloed..

Met Vriendelijke Groeten

@ Scherlock :

Ik ben geen Sherlock, maar aan wie is jouw reactie / verwijt gericht ?

Just2know

@ Gimycko

Mijn reactie was gericht naar meneer Alex Terieur.

Ik had nochtans geklikt op beantwoorden, ma bon.

 

Mvg

" Wenst zich iemand daar bij aan te sluiten " ? 

@ G.L.

Aan te sluiten bij wat? Wees meer specifiek.

 

...natuurlijk zijn er overal pro's en contra's....

....maar zoals er hier telkens over de dezelfde kam geschoren wordt, hebben we hier op mechelenblogt dringend een nieuwe kam nodig.

@Scherlock: één zwaluw maakt de lente niet:-) Vlaams gezegde!

@ anoniem 6

 

Vooroordelen hebben over mensen da je niet kent is ook heel vlaams..

Ik zeg altijd kijk eerst naar je zelf, voor da je andere mensen beoordeeld.

Jij bent niet beter mij, en ik ben niet beter dan jouw..

We hebben dezelfde rechten, en we hebben allemaal tenslotte een hart toch?

Iedereen wilt gelukkig zijn, en droomt van een gelukkig leven te hebben..

Dat bepaalde mensen dat elkaar niet gunnen is heel naief..

Dat ze beginnen over profiteren en toestanden, newsflash mensen..

Mensen profiteren van elkaar over heel de wereld..

Maak er het beste van en stop met zagen, je zult je ook beter voelen ;)

 

@ Leyander

 

Als er tenminste haar over blijft om te kammen..

'Die meneer met zijn klak' in het midden - Ishak was zijn naam - is een maand geleden overleden na een hartoperatie ...

Hij is ondertussen overleden.

Spijtig dat te horen, want ik vind de Assyriers een sympathiek volk, die nog weten wat genieten van het leven is.
Ze berokkenen niemand last en vooral de oudere mannen vallen op, doordat ze een geweldige rust uitstralen als ze, compleet stressloos, door 't stad kuieren.
Het zijn dan ook gepensioneerden en die horen tijd te hebben.
Ik zou niet weten wat ik deze mensen kwalijk zou moeten nemen.
 
 
 
 
 

welke kucam bedoel je, want ik ken ze ook

Assyrische Rijk   

Het Assyrische Rijk of kortweg Assyrië was een rijk dat bestond tussen 2000 v.Chr. en612 v.Chr. De Assyriërs veroverden het rijk vanuit hun kerngebied rond de stad Aššur (of Assoer) in Mesopotamië, hoewel Aššur niet altijd de hoofdstad geweest is. Onder Šamši-Adad I was het Šubad-Enlil en vanafSennacherib werd Ninive de hoofdstad. Op het hoogtepunt van hun macht besloeg het rijk Mesopotamië, de Levant (waaronderIsraël) en zelfs Egypte
 

http://bits.wikimedia.org/static-1.23wmf3/extensions/MobileFrontend/less...); -webkit-background-size: 15px; background-size: 15px; cursor: pointer; background-position: 0% 1.05em; background-repeat: no-repeat no-repeat; ">Geschiedenis van het rijkhttp://bits.wikimedia.org/static-1.23wmf3/extensions/MobileFrontend/less...); -webkit-background-size: auto 30px; background-size: auto 30px; width: 35px; top: 0px; bottom: 0px; right: 0px; background-position: 100% 0.5em; ">Bewerken

Omstreeks 2500 v.Chr. vestigden de voorlopers van de Assyriërs zich aan de bovenloop van de Tigris. Het Assyrische volk is ontstaan uit een vermenging van de oorspronkelijke oerbevolking en Semitische immigranten.

Vroege periode: het Oud-Assyrische Rijk

De eerste inscripties van Assyrische heersers die ook buiten de hoofdstad Aššur macht uitoefenden duiken na 2000 v.Chr. op. Assyrië was toen een verzameling van stadstaten en kleine Semitische koninkrijkjes. De stichting van de Assyrische monarchiewordt traditioneel aan Zulilutoegeschreven.[bron?] Hij leefde naar men zei na Bel-kap-kapu (Bel-kapkapi of Belkabi, ca.1900 v.Chr.), de voorvader van Salmanasser I.

De Assyriërs waren in de 19e eeuw de spil van het Mesopotamische handelsverkeer, en onder koning Šamši-Adad I breidden ze hun politiek-militaire macht verder uit.

 

Hernieuwde groei van het rijk: het Nieuw-Assyrische Rijk

Rond 900 v.Chr. begon het rijk weer te groeien. De Akkadisch-sprekende stadstaat breidde geleidelijk zijn gezag uit over een platteland dat nu goeddeels Aramees sprak. Uiteindelijk zou echter de laatste taal wel zegevieren.

Er werden vervolgens vele succesvolle veldtochten ondernomen in landen ten noorden van Assyrië. Ook werden gebieden veroverd zoals Syrië, de heuvels in Georgië,Anatolië en gebieden grenzend aan de Middellandse Zee. De volgende krijgsheer veroverde Libanon. Bij een andere veldtocht volgden Medië en enige landen in het westen zoals FilisteaElam en Syrië, en ook Babylonië werd verplicht om belastingen te betalen. Na de dood van Adad-nirari IIImaakte het rijk onder zijn drie zonen een tijd van zwakte door. Er waren opstanden en epidemieën en de generaals kregen veel te veel macht.

In 745 v.Chr. vonden belangrijke veranderingen plaats. Met Tiglat-Pileser III die de troon greep kwam er een krachtig bewind. Assyrië werd een centraal geleide staat: de strijdtroepen vormden één leger en alle beslissingen werden op één plaats genomen. De macht van de Hettieten en de Feniciërswerd ingeperkt. Campagnes naar Egyptevonden plaats en sommige waren succesvol. Ook gebieden aan de Perzische Golf en Israëlen gebieden in zuidelijk Anatolië werden veroverd.

Hiermee werd een waar imperium geschapen dat vele volkeren omspande. De Assyriërs beseften goed dat een dergelijk rijk makkelijker veroverd dan bijeengehouden werd. Zij voerden daarom een bewuste politiek van deportaties in om opstanden te voorkomen en een zekere eenheid in het gigantische rijk te scheppen. De leidende klasse van een veroverd gebied werd doelbewust afgevoerd en elders gehuisvest, hun vroegere plaats in de nieuwe provincie werd ingenomen door Assyrische kolonisten. Wellicht onbedoeld leidde dit ook tot verspreiding van het Aramees en de ondergang van hun oorspronkelijke taal, het Akkadisch. Deze deportatiepolitiek is later vaak als 'wreed' afgeschilderd. Hoewel de Assyrische oorlogsvoering zeker hardvochtig te noemen was en tegenstanders die zich verweerden publiekelijk en met veel vertoon aan vreselijke straffen onderworpen werden, was de behandeling van gewillige onderdanen niet slecht. Dit gold ook als deze onderdanen van andere herkomst waren. Toch bleven er vazalvorsten in het rijk die op een kans wachtten het Assyrische juk af te werpen, vooral onder de Chaldeeën die nu de voornaamste politieke factor in Babylon vormden.

Levensonderhoud

 

http://bits.wikimedia.org/static-1.23wmf3/extensions/MobileFrontend/less...); -webkit-background-size: 15px; background-size: 15px; cursor: pointer; background-position: 0% 1.05em; background-repeat: no-repeat no-repeat; ">http://bits.wikimedia.org/static-1.23wmf3/extensions/MobileFrontend/less...); -webkit-background-size: auto 30px; background-size: auto 30px; width: 35px; top: 0px; bottom: 0px; right: 0px; background-position: 100% 0.5em; ">Bewerken

De bevolking leefde van landbouw. Ook de bergachtige streken werden door het aanleggen van irrigatiesystemen geschikt voor landbouw. De mensen hielden ook vee, zoals koeien, ganzen, eenden, kippen en schapen. In de Perzische Golf en rivieren werd vis gevangen.  

Politiek

http://bits.wikimedia.org/static-1.23wmf3/extensions/MobileFrontend/less...); -webkit-background-size: 15px; background-size: 15px; cursor: pointer; background-position: 0% 1.05em; background-repeat: no-repeat no-repeat; ">http://bits.wikimedia.org/static-1.23wmf3/extensions/MobileFrontend/less...); -webkit-background-size: auto 30px; background-size: auto 30px; width: 35px; top: 0px; bottom: 0px; right: 0px; background-position: 100% 0.5em; background-repeat: no-repeat no-repeat; ">Bewerken

De Assyriërs verplaatsten steeds hun hoofdstad, zodat ze niet zolang hoefden te reizen tijdens hun veroveringstochten. Dit konden ze ook doen omdat ze erg rijk waren. Ze verplaatsten de volkeren die ze overwonnen hadden naar een ander gebied. Dit gebied werd weer ingevuld met andere volkeren. Dit verschijnsel is bekend omdat er geschriften over zijn gevonden.