Betty

Iedereen kende ze nog wel toen ze de rol speelde van Betty Bossé op het Vlaamse kleine scherm : Tessy Moerenhout.

Jomme en Betty

Als typiste zette ze de hele cast geregeld op hun nummer : dat het nu de Jomme Dockx was, Philemon Persez, Gilbert van Hie, Bonavontuur Verastenhoven of Jean de Pesser.  En ook voor directeur Thienpondt, Hilaire Baconfoy, Mireille Puis of Madam Arabelle zweeg ze niet (haar “kollega’s”).

Een geweldige rol voor Tessy Moerenhout, die al het typwerk nog deed op een oud tikmachine met aanslagtoetsen (de letterbol of de PC bestonden nog niet).

En ook in andere Vlaamse producties schitterde ze, zoals in Maria Spermalie en in Het Pleintje.

Gebeiteld als lid van het Mechels Miniatuurtheater (nu ’t Arsenaal) en lesgeefster aan het Mechels Stedelijk Conservatorium kunnen we haar duidelijk als een Mechelse omschrijven, alhoewel ze – van geboorte – van Humbeek was.

Een groot verlies voor Mechelen en de theaterwereld. 

Dat waren nog eens leuke tijden, Gimycko! "De collega's" is vandaag nog leuk te bekijken zonder oubollig over te komen. 't Arsenaal zal een kleine tentoonstelling organiseren van haar foto's uit hun eigen collectie.

 Bedankt Gim voor de aandacht die je besteed aan een mens van eigen bodem die jaren lang vreugde en gezonde ontspanning in de huizen van Vlaamse mensen heeft gebracht. Aan de familie christelijke deelneming.

ik vond haar het best als "maria spermalie"

oprechte deelneming

@ rvpee :

Het was den tijd dat Betty het typwerk deed zonder letterbol of PC, de Jomme nog gene Filemaker Pro of SAP gebruikte, interne meldingen nog op papier werden meegegeven, tussen de verschillende diensten, met Baconfoy  (nog geen e-mail) en alles netjes werd gestockeerd op-papier-in-een-mapje-en-netjes-geklasseerd (toen nog geen PDF's).

E-mail-tsunami's waren toen nog geen realiteit.

En de telefoons hadden een vaste lijn en bezaten nog een draaischijf (misschien had de "hogere hiërarchie" al druktoetsen).

We spreken over de Jaren Tachtig van de vorige eeuw.

;-)

Schitterende madam die, naast wat hoger is beschreven, prachtig werk afleverde aan ons Conservatorium.

Tessy wordt begraven volgende vrijdag 4 maart om 11.30  in Humbeek.

Vaarwel Tessy en bedankt.

Onze oprechte deelneming aan de familie en vrienden

bij het overlijden van Tessy Moerenhout

Ze was een zeer grote actrice en we zullen haar missen

 

 Naast een fantastische actrice was ze ook iemand die niet bang was haar mening te zeggen - een fantastische madame die veel te jong gestorven is !

Mijn oprechte deelneming aan de familie en vrienden.

Tess - zoals ze in de omgang werd genoemd - was een rasactrice.  Haar talent ging veel ruimer dan het typetje dat Betty Bossé was, een rol die ze trouwens méé heeft ontwikkeld, zoals àlle rollen in "De Collega's" door de acteurs in samenspraak met regisseur en auteur Jan Matterne tot stand kwamen.  Het MMT-toneelstuk  en het daarop gebaseerde BRT-feuilleton waren het resultaat van een creatieve kruisbestuiving.

En niet te vergeten: ze was ook een zeer goeie theaterpedagoge die in ons Conservatorium heel wat jong talant de weg naar het podium heeft getoond.  Tessy, Tess, we gaan je missen.

 

Een vrij recente foto van deze grote dame is hier te vinden:

http://www.flickr.com/photos/peter_haesendonck/5478759643/in/pool-malinesgraphique

Dag Hedda Gabller, dag Jeanne (het was wel een mooi leven!), dag Tess.....

 @ Jokke oep zeun

Jij hebt -  van allen die hier bloggen met de beste bedoerlingen haar te eren - haar het beste gekend! Mij lijkt het dat er van de collega's al vier zijn verdwenen op een toch tamelijk jonge leeftijd. Mandus, Jo, Manu en dan nu Tessy.

Als er in het hiernamaals een podium bestaat voor artiesten, hoop ik dat jullie nog lang mogen samenspelen en herinneringen ophalen over de andere collega's tussen de côté cour en de côté jardin.

@  Jokke...................O!O!O!:-)

 @ Anoniem 5

Men kan ook mensen goed kennen zonder daar meer te moeten achter zoeken.

Normaal zou ik op een Anoniem niet antwoorden maar in dit gevel doe ik het toch. Als je denkt grof te moeten zijn met niet ter zake doende insinuaties aan Jokke's adres dan sla je de bal helemaal mis. En de smiley achteraan je bericht kan aan je onbeeleefdheid niets afdoen. Met sommige zaken steekt men  de draak niet.

 

Een grote actrice was het, inderdaad weer een van de grote sterkhouders uit het vroegere MMT (nu Arsenaal) en  Jan Matternes de Collega's die niet meer is....

En Tessy Moerenhout was natuurlijk zoveel meer dan 'Betty', maar het is natuurlijk wel de rol die voor iedereen het bekendst zal zijn, zoals Manu Verreth eeuwig met 'De Jomme' geassocieerd werd...

Rust in Vrede, Tessy en doe Jo, Mandus en Manu de groeten !

Lieve Thessy,

Ik leerde je kennen in 1997 als een enthousiaste maar ietwat gereserveerde dame die bij onze eerste ontmoeting een Malaria aanval kreeg :) ...hoe beter we elkaar leerden kennen, hoe opener je werd. Ik heb je weten ziek worden, je ups en downs gekend. Je elke keer weer weten opkrabbelen uit die bodemloze put . Je voerde zo'n ongelijke strijd.

Maar het meest zal ik je gulle lach onthouden, je wil om te leven...de spontaniteit en eerlijkheid waarmee je door het leven liep. Je voorliefde voor Nepal en Afrika...

Tuurlijk was ik er vrijdag bij in Humbeek...jouw laatste staande ovatie mocht ik niet missen.., paarse hortensia's vormden jouw mantel der liefde. Ik hoop dat je, waar ook,  met evenveel warmte en hartstocht zal blijven ontroeren.

Lieve Thes, we'll meet again ! dikke zoen,x en tot zolang luister ik wel alleen naar jouw liedje !

Alegría
Come un lampo di vita
Alegría
Come un pazzo gridare
Alegría
Del delittuoso grido
Bella ruggente pena, seren
Come la rabbia di amar
Alegría
Come un assalto di gioia

Alegría
I see a spark of life shining
Alegría
I hear a young minstrel sing
Alegría
Beautiful roaring scream
of joy and sorrow,
so extreme
There is a love in me raging
Alegría
A joyous, magical feeling