De mooiste straatnaam

met categorie:  

Hier en daar in de media hoor je dat ons landje in een Straatje zonder einde is verzeild geraakt. Maar Mechelen heeft het enige en echte !! Een straatje zonder eind. Hoe komt het aan zijn naam ?

(Foto Marc VC)

Allicht omdat vroeger op het einde van het straatje de Oude Melaan stroomde. Een vlietje zoals we er vele kenden in onze schone stede.

Maar als je er een keer passeert dan moet je zeker een keer doorstappen naar het einde van de straat, en omkeren, want dat is voor mij toch wel een van de mooiste zichten van onze schone stede !!

(Foto Lerak Sremos)

Enfin, bref, ... 

Dit is voor mij toch de mooiste straatnaam van Mechelen !! Maar misschien denkt u eerder aan Het Eitje of Het Plein ?

Laat het ons weten: Wat is de mooiste straatnaam van Mechelen ?
(Of beter nog, zet m op foto :-)

 Ik heb er geen foto van maar voor mij is de mooiste straatnaam van Mechelen "het lekkernijstraatje" !

Natuurlijk zou ik spontaan gaan voor:

     ;-))

Maar alle gekheid op een stokje: de leukste straatnamen zijn voor mij toch deze:

Lekkernijstraatje of Acht-Zalighedenstraatje.  Daar gaat zo'n 'genietbare' sfeer van uit...

...oeps...  tegelijkertijd met Chrisje  eenzelfde straatnaam gekozen...  ;-)  Tja...

Daar is maar één straat in Mechelen: de "Vrouw van Mechelenstraat", al de rest is een "streutje" of een "stret"!

Lekkernijstraatje Mechelen - Foto Gimycko 

 De Ziekeliedenstraat vind ik anders ook wel een originele.

Of de Guldenbodemstraat natuurlijk :-)

Ik zou ook stemmen voor het Lekkernijstraatje al was het maar alleen omdat in de ontstaansgeschiedenis van iedere stad men geen fantaziekes verkocht om een straatnaam te kiezen. Alle straatnamen moesten functioneel zijn zodat men de straat in kwestie kon lokaliseren. Wat kan er nu in godsnaam zo belangrijk geweest zijn om in die beginjaren van de tweede stadsomwalling een straatnaam te kiezen die te maken heeft met een lekkernij, wat een puur luxeproduct zou betekend hebben. De mensen hadden misschien wel een nagel om aan hun gat te krabben maar zeker niet genoeg te eten, laat staan te snoepen.

Het volgende is maar een theorietje maar het is misschien een leuke veronderstelling. Volgens Van Caster bestond dat straatje in 1345 reeds onder de naam van Leckerstrate. Het woord lecker bestond reeds in het middelnederlands vanaf 1220 en zou afgeleid zijn van het woord lekken, iets wat lekt of waaraan gelekt moet worden ( cfr. lekstok ). Dat helpt ons niks vooruit maar datzelfde straatje bleek voordien ( 1342 ) en gelijktijdig ook Wijnghaerdstrate genoemd te worden ( nog altijd volgens onze Van Caster ) en dan begin ik al iets te vermoeden. Buiten de stadswallen waren er nog wijngaarden maar daar konden de stedelingen niet van snoepen. Binnen de stadswallen zullen de druiven zeker en vast als lekkernij beschouwd geweest zijn, dus wie weet ... si non è vero .... ;-)

Ik vind Wittebroodstraat of Korte Maagdenstraat ook wel mooie straatnamen. :-)

De mooiste, dat weet ik niet maar de afschuwelijkste zal wel in Hombeek zijn zeker. DE WALESTRAAT.

Ik heb zelf nog in Het Eitje gewoond, dus dat vind ik de mooiste,

mijn zoon is er zelfs verwekt als ik goed heb gerekend ;-)

Bedankt om mijn foto ter illustratie te gebruiken.

Wat dacht u van het "Stadsheimelijkheid"?

 En de Befferstraat, dat is ook wel een mooie.

Guldenbodemstraat, van waar komt deze naam ? We kijken even bij Van Caster ...

Vanaf de 14e eeuw kennen ze deze straatnaam. Oorsprong niet gekend, maar
enkele gissingen:

  • Spotnaam, zinspelend op de armzalige toestand van de bewoners.
  • Hier werd vee gedrenkt, en de mest die overbleef zorgde voor een “gouden bodem”.
  • In de Adegemestraat is er een huis met de naam Gulden Bodem. Was er ook hier één met die naam ?

Gek dat nog niemand op het idee gekomen is om "Schuttevee" te kiezen.

NB. Ook in Oostende bestaat een "Straat zonder eind" (uitgevend op het Vissersplein).

 Ik sluit mij aan bij Jos Nys.

"STADSHEIMELIJKHEID"    Daar gaat toch wat van uit. Daar kan men dan urenlang over fantaseren wat onze Mechelse burgers in die tijd waaruit de benaming stamt op die plek uitvraten. Het zal wel iets scabreus geweest zijn wat het daglicht niet kon verdragen, dat daar op die plek omging. 

Kom op stadsgidsen en ander geschiedkundig en etimologisch beslagen volk !!! Geef ons bloggers eens ASAP een plausibele verklaring voor die mysterieuze prachtbenaming. Hoe vettiger de uitleg hoe liever. Spaar ons niet !

@ jos nys, dat vind ik naast de 'Vrouw van Mechelenstraat' ook wel een mooie

De Stadsheimelijkheid is natuurlijk, de plaats waar heimelijk, geheimzinnige samenzweringen gebeurden, bij volle maan, en met slechte zure witte wijn, door Heksen gebrouwen. (Ha haaa !!)

Of niet ...

Eerst en vooral moeten we weten dat de stadsheimelijkheid eigenlijk een water was, de Oude Melaan ....

Het woord ‘heimelijkheid’ is een middeleeuws woord dat in feite ‘latrina’ betekent. Het was ook de naam van het stenen of houten aanbouwsel tegen de buitenmuur van een burcht of woning, vanwaar natuurlijke behoeften rechtstreeks in de slotgracht of de vliet konden vallen.


De Stadsheimelijkheid was de plaats waar, op last van de magistraat, op de Oude Melaan tijdens de feesten, optochten, processies of bedevaarten de schuiten gemeerd lagen, waarop openbare toiletten voor de bezoekers en de pelgrims gemonteerd stonden.

De straatnaam is al vermeld in 1301 !

Ja Jef, dat roept bij mij ook de donkerste gedachten op, misschien kan iemand het tegendeel beweren, dat zou in ieder geval weer een illusie armer zijn :-)

oei, Peter nu moet ik mijn idee bijstellen. 't is dus gewoon een aanlegplaats voor kakschuiten. 
In ieder geval het idee van toiletten voor evenementen vastgemonteerd op een kamionneke is dus geen recente uitvinding.

Niet te vergeten: 't Klapgat !!!

voor mij t' vlietje,omdat er een stukske van mijn achternaam inzit :-)

@Kitty :-)

Als ik er over nadenk is ons Straatje Zonder Eind echt wel een straatje zonder eind. Aan de ene kant begrensd door de Oude Melaan, aan de andere kant door de Nieuwe Melaan. Oftewel (niet) begrensd omwille van de twee watertjes.

@Lieven: De Stadsheimelijkheid is eigenlijk de oude vorm van de ToiToi en Dixie toiletjes.

De AchtZaligHedenStraat... mag van mij winnen :-) de naam alleen al!  

En komen de straatnamen, buiten het centrum, ook in aanmerking voor een eventuele nominatie ? 

Uiteraard !

Er is bijv. een Welkomstraat in Mechelen...

Ôôt da streutzje zonder end hedde ni allien e'zchoe zicht oep den toure, ma daa weer vreuger oek eet mé gedaan. In de jare vèfteg, vui da't Kultereil Sentroem er ston, weere 's meundags saaves in deis streutzje stoole gezet en kwame de mense hee na den bajard leustere.

Ma nao damme 't toch ouver name van strate, streutzjes, veste, pleintjes en mètte hemme: is het ni godgeklaagd datter in Mèchele gin Oepsinjorrekeplaon of nen Oepsinjorrekeboelvaar is?

Geft na too, da zou toch wel 't schunste zaon, he?

het A.B. straatje?

Waarvoor staat dit trouwens? 

A.B. staat voor brouwerij A.B. Geen twijfel mogelijk. Het is een verwijzing naar brouwerij Backx ( dus dit is al de B) en dan de voornaam van de eigenaar  een Albert of zoiets ( dus de A.) de brouwerij heette "In de Leeuw"

Trouwens er waren meerdere brouwerijen aan die straat, we kennen er ook DeCocq en Scheppers ( 1828).

De brouwersfamilie Scheppers had haar woning in de Katelijnestraat. Vandaag woont daar advocaat Nobels en ze is vlak naast de doorloop van de vliet in de straat. Monseigneur Scheppers is een nazaat van die familie.

Van die familie noteren wij in 1817 ook een brouwerij den Anker (????) en de Posthoorn (maar is dat in de Schoutetstraat of in de Katelijnestraat zelf?  - zie de Posthoornbrug vlak aan de familiewoning  van de  Scheppers) inn datzelfde jaar noteren we ook een brouwerij van weduwe Scheppers met als naam "in de Valk"

Raadsels volop

 

 

Geef mij maar het Zwaanstraatje , dat is het mooiste straatje dat er is :o)

 

zei de Zwaan 

En dan zijn er nog de kleine, niet direct zo gekende, "loze" straatjes, zoals het Sleutelstraatje of het Hoogstraatje.

;-)

Voor de goede orde:

Schuttevee is een verwijzing naar een rosse buurt. Een hoerenkotenstraat met andere woorden: het red light district. Heeft dus niks met vee te maken. Ter info: in dit land bestaan er meerdere straten met die naam of een variante daarop.

Geef mij maar de Ijzerenleen.Geen andere stad in Belgiëmet deze straatnaam.

ja op sinjorreke, ik vind ook da gij een eigen straatje verdient, om het feit alleen al da gij zo nen bekende Mechelaar zijt

 zeker weten... de BEFFERSTRAAT... gewoon onwaarschijnlijk in de huidige betekenis... :)))

Totaal en compleet akkoord!

Ik sluit mij aan bij Jokke en Lieven: de Vrouw van Mechelenstraat, dus.

Saudades, saudades.... :*)

Ik weet niet of het in dit geval de echte oorsprong van de straatnaam is, maar ik weet wel dat in vroegere stratenlijsten, zoals die o.m. bij het stadspersoneel en de politie circuleerden, er drie kolommen waren: de straatnaam (alfabetisch gerangschikt), het begin en het einde.

Normaal stonden daar dan drie straatnamen naast elkaar (bijvoorbeeld Minderbroedersgang / Onder den Toren / Melaan), behalve bij doodlopende straten, daar stond in de derde kolom "zonder einde"...

 

In de buurt van de Veemarkt ligt Leegheid.

Ik ben nog geen straatnaam tegengekomen waar zoveel schoonheid van afstraalt

Buiten het feit dat we een hoge en een lage kant hebben aan de Dijle vind ik de straatnamen verwijzend naar de "Mechelse Alpen" ook wel bizar: Stuivenbergvaart, Schonenberg, Keerbergstraat... Er zullen er nog wel zijn, maar ze ontsnappen mij... Als ik dan wat muzisch op zoek ga vind ik in Vlaanderen enkel wat "heuveltjes van Erika" en Brels "mijn vlakke land , mijn Vlaanderen land". Als het dan toch zo is... Waar blijft dan die skipiste! ;0)

@ Jeroen :

De Mechelse skipiste bevindt zich in de buurt van de Fonteinbrug.

Hier de foto's van Pitslamp als bewijs...

;-)

Tdzju, weer iets verkeerd gedaan met mijn bericht te versturen... Ach 3x is scheepsrecht... Ik los het op van zodra ik me kan inloggen.  Want dat ben ik ook alweer vergeten.

Wat FP ontgaan is in zijn rijtje van het mechelse gebergte is een straatje niet in de Alpen gesiueerd maar eerder in de Oeral te situeren; de Kattenberg!

 

(Geerdegem) Schonenberg is wel degelijk de schoonste straatnaam. Niet alleen omdat ik er opgroeide en geravot heb, maar omdat er zoveel goede (en minder goede) herinneringen aan vast kleven. Ruim de helft van mijn leven bracht ik er (of in de omgeving= Kleine Bareelstraat) door. Wie er ooit woonde denkt er nog altijd met weemoed aan terug!

En er is en was wel degelijk een berg. Vraag dat maar aan de bewoners van achter den bareel (nu tunneletje) die een pint teveel ophadden:-))).

Met dank aan Jeroen FP voor het geheugensteuntje en Frans Berlemont voor de foto:
 

(foto: FrB.)

Voor EddyC : 

Geerdegem - Schonenberg - Foto Gimycko

Wat te denken van het Zilverstraatje ? En waar is dat eigenljk ?

(Met dank aan Marnix)

De 'Jubellaan' als straat mag dan al weinig tot de verbeelding spreken haar naam doet dat wel.

Eddy: groot deel van mijn jeugd speelde zich af aan Schonenberg. Voor én achter het bruggeske. :-)

What's in a name ?
 
Voor mij is de Geerdegemstraat de mooiste straat van Mechelen, niet zozeer voor de naam, maar wel omdat ik er de eerste jaren van mijn leven gesleten heb.
Van de Jubellaan was toen nog geen sprake en vanuit de Geerdegemstraat kon je overal naartoe.
Via de Tervuursesteenweg kon je naar Hofstade, aan de Brusselsesteenweg nam je de bus naar 't stad en het meest leuke straatje, toen nog een bosweg, was de Lindestraat.
Die liep, van net naast het kapelleke in de Geerdegemstraat, in één stuk door, tot middenin de Hanswijkenhoek.
Waar Lindestraat precies uitkwam weet ik niet meer, maar wij gingen tussen de weilanden met koebeesten, slechts hier en daar een afgelegen woning tegenkomende,  naar Polleke de Coiffeur, rechttegenover de Colomakerk.
Ik herinner me ook nog dat er onderweg een bergje was waar het plezierig op fietsen was.
Later heeft de Jubellaan de boel opgedeeld en verdween de charme van de Lindestraat.
Maar nu nog altijd, 44 jaar nadat wij naar de Tervuursesteenweg verhuisden, blijft de Geerdegemstraat één van mijn lievelingsplekjes in Mechelen.
 

 

In de "Vaart der Volkeren" kon Mechelen natuurlijk niet achterblijven en daarom bezitten wij de... Ruimtevaartstraat !

;-)

Mijn eerste levensjaren woonde ik ook in het 'bergachtige gedeelte' van Mechelen: in de Battelse Bergen (toen nog Bergestraat geheten, maar gewijzigd om verwarring te vermijden met de Bergstraat in het centrum...)   ;-))

Goudenregenstraat is ook een mooi. Of Mosselschelpstraatje.

 Jamaar ... als we sentimenteel gaan beginnen doen ;-) .... dan is Korenmarkt voor mij wel de schoonste "straat"naam - al was het maar omdat ik hier mijn hart verloren heb ... en geef toe, het is het mooiste plein van Mechelen !

Hm ... ik ben voorstander om alle sentimentaliteit te vergeten, en enkel naar de straatNAAM te kijken.

Maar ik begrijp  je wel Chrisje, al zitten er momenteel wel erg veel mollen op de Korenmarkt :-)

uit nostalgie kies ik natuurlijk voor de molenbeekstraat in heffen.... (en daar stond vroeger gewoon ne molen, simpel, hè!)

maar langs de éne kant heb ik leegheid altijd fantastisch gevonden, echt mysterieus, en de acht zaligen, tja... k vraag mij af wat die zijn! ;-)

Als buurtbewoner ben ik wel fan van het Eitje.

Maar ik wil ook wel een lans breken voor de 'Kromme Elleboogstraat'.  In Leest is trouwens een niet-krommer versie te vinden :-)

Dank voor de foto gimycko. Waar is de tijd dat we door het slijk moesten baggeren om in  de stad of weer thuis te geraken tijdens de aanleg van het tunneletje? En de dag dat de eerste van de zovele camions zich vastreed: H2,90m.

Wout, we moeten eens afspreken om samen met enkele vrienden wat 'oude koeien' uit de gracht te halen! In het huis links op de foto van Berlemont op de hoek van de Europalaan woonden mijn grootouders.

Nog aan Schonenberg: de Regenboogstraat. Wie kijkt er niet omhoog als er een regenboog staat?

Wat men zoal tegenkomt in de Kromme Elleboogstraat in hartje Mechelen...

;-)

Foto Gimycko 

Ooit zag ik op een rommelmarkt een vergeelde postkaart uit het begin van de 20ste eeuw, met een paar huizen op vlakbij het einde van de Kruisbaan, denk ik, met in het Frans "Geerdeghem - Beaumont (Malines)" op... Ik heb nu spijt dat ik ze toen met een glimlach heb laten zitten...

Peter: ongelooflijk dat een stadsgids niet weet waar het "zilverstraatje" ligt......er schort duidelijk een en ander aan de gidsenopleiding........

Er waren wel meerdere bergen in de buurt van Schonenberg, o.a. daar waar nu het benzinestation gevestigd is op de Hombeeksesteenweg woonde vroeger Wis op het bergske. Het was er staminee en ze verkocht ook heel lekkere ijskreem, tot we wisten dat ze die van geitemelk maakte. 

@marc1: Alvorens de opleiding van de Mechelse Stadsgidsen te schofferen, toch enkele zaken die je moet weten. Ik weet wel degelijk deze straat te vinden, het was een open vraag naar deze blog.

Verder denk ik niet dat het weten van alle straatnamen een must is in een opleiding stadsgids. Waar vroeger vooral kennis in de gidsenopleiding centraal stond, wordt er nu naast kennis meer de nadruk gelegd op het kunnen verwerken van informatie (die in veelvoud te vinden is), tot een interessant verhaal. Het heeft dus denk ik geen enkele zin om alle straatnamen van buiten te leren, maar des te meer zin heeft het om deze namen te kunnen plaatsen in een groter geheel en in een interessant verhaal.

Wat mij betreft is een gids niet iemand die alles weet, maar wel iemand die dingen weet te vinden en die informatie kan bundelen tot een interessante vertelling. Iemand die zijn toehoorders de weg wijst in een kluwen van informatie op een manier die bijblijft en correct is.

Onderwijs en opleiding staan niet stil, ze veranderen mee, en dat is maar goed ook. Niet beter of slechter, maar anders.

Trouwens, marc1, je zal dan ook wel weten vanwaar de naam Zilverstraatje komt? Of toch niet? ;-)

De Bistseveldenstraat op de grens met Kappele op den Bos is misschien wel niet de mooiste naam maar heeft toch wel iets in zich. De " Bist " verwijst naar een grondstuk of erf uit de tijd der Franken. Dit betekent echter niet dat de straat zo oud zou zijn. Wat zo merkwaardig is aan de straat is dat ze afgesloten is met slagbomen alhoewel er geen mensen in wonen. Ga zien en overtuig u. Eerst zoeken op de kaart natuurlijk.  

 Het mosselseizoen zal zo stilaan naar het einde kruipen maar het MOSSELSCHELPSTRAATJE kent geen seizoenen. Geschiedkundigen dezer stad, pijnig jullie grijze massa en bezorg ons desbetreffend een prachtig gefundeerde uitleg. Dat straatje met die naam verdient het meer dan bvb. het Kardinaal Mercierplein.

@Jef: ge hebt erom gevraagd hé. In het bewuste straatje bevond zich in de 16e eeuw een huis met dezelfde naam, tot daar niks speciaal. Het straatje echter, samen met de aanpalende straten behoorde tot wat me toen 't Quartier noemde. Een beleefde maar misleidende uitlegging voor dit woord is: ' de wijk van de stad waar toenmaals de slechte huizen toegelaten waren '. Het waren echter geen sociale woningen van slechte kwaliteit maar gewoon hoerenkoten. Met die wetenschap bekijk ik mosselen en hun verpakking op een andere manier. Cryptisch zou ik dus stellen dat je er geen mosselen kon kopen maar alleen huren. ;-)

Luc: Merkwaardig is dat dit straatje "omgebouwd" werd door de Minderbroeders toen die hun kerk bouwden in de Karmelietenstraat!

@ Jef: voor uw fantasie met uzelf aan de haal gaat:

"Het Mosselschelpstraatje heette vroeger de Crauwstraat en dankt zijn huidige naam aan de viswinkel die er ooit was. Leveringen van mosselen gebeurde per schip aan de Haverwerf (Lamot-site), ooit een gekende mosselkaai."

Geschiedenis Patershof

@ Luc & Wout Wout, volgens Luc zijn verklaring is er dus niets mis met mijn vettige fantasie. Jouw uitleg komt uit een brochure die misschien werd opgesteld vanuit een godsdienstiger standpunt. Luc, uit welke geschriften betreffende de stad haal jij je uitleg? Ik vind die iets volkser en geloofwaardiger. Alhoewel er daar in die Crauwstraat ooit wel een viswinkel kan gestaan hebben. Bedankt allebei. En zoals men dat heden ten dage zo mooi uitdrukt : We nemen het mee naar een volgende vergadering.

@Jef: de basis komt uit het tijdschrift de Mecheleir, tweede kwartaal 2002 pag. 57 onder de hoofding Kromelleboogstraatje. Zoals gewoonlijk is de conclusie van eigen makelij en aanvoelen.

@Jokke: Minderbroeders waren ook geen simpel gasten hé. De Karmelieten waren er weg en zij gingen zich effe in die gezellige ( maar doodarme ) buurt vestigen. De wandelingen over Armoede op de erfgoeddag ( 1 mei 2011 ) brengen daar meer licht op.

Hei,manne,verget de Zelestret ni,(Ik weit ni wa ze die naam gevonne hemme,ma het is moan geboartestret ) ge zeet da knog un betje mechels kan) de mechelse Lowee vanoat amerika,en an alleman ne Gelukkige Nevejer.

Zou het kunnen  dat... Sint Pietersberg, aan 't gerechtshof , vroeger den Bloedberg was ?  

Sinds kort in het bezit van een schilderij :  "straatje zonder eind" met bebouwing in het straatje van  vóór ca. 1900 en op de achtergrond de st. Rombautstoren, echter nog MET uurwerk !  Formaat 21 cm. x  27 cm. geschilderd op eikenhouten panaeel. Gesigneerd : A. MENEN.( Ecole hollandaise) Titel : "La reu sons fin, Malines"

Ik heb in mijn jeugd nooit anders geweten dan dat men tegen de St Pietersberg "den bloodbèrg" zei...  Heeft het misschien iets te maken met het nabijliggend gerechtshof waar ooit nog doodstraffen werden uitgesproken???  In het straatnamenboek van Van Caster heb ik er niets over gevonden (tenzij ik er heb overgekeken)

Misschien vind je hier iets?