Driekoningen

(foto: Jan Smets - detail glasraam in Sint-Romboutskathedraal)

De Driekoningen hebben vandaag de Kerstperiode uitgeluid.... 

Misschien kocht je vandaag wel een Driekoningengebak, of ging je zelf aan de slag om jouw huisgenoten dit tradionele gebak voor te schotelen?  Wie weet.  Stopte je ook een boon in het deeg, en kon de 'gelukkige' die zijn tanden haast kapot beet op het obstakel, verrast worden met, ja..., wat?

Vandaag is het Driekoningen.  De drie wijzen uit het Oosten hebben de weg die de ster hen wees al eeuwen gevonden... , en in onze stad gaan de kinderen géén driekoningen zingen (of het moesten 'inwijkelingen' zijn...).  Maar toch...

Vandaag is de sneeuw helemaal verdwenen.  De temperaturen klimmen naar hogere waarden, en de winter is (voorlopig?) het hoekje om.   De kerstboom wacht, steeds meer naalden verliezend, op deportatie naar andere oorden, of zal één van de dagen (zoals zaterdag aan jeugdhuis Joppe in Battel) met andere ooit feestelijk getooide exemplaren een vreugdevuur doen ontsteken...

De kerstfiguren worden netjes in krantenpapier gedraaid.  De kerstbollen voorzichtig opgeborgen... De lichtsnoeren worden terug nauwkeurig opgerold (volgend jaar vloeken we desondanks weer op de niet te ontwarren wirwar... Zo gaat dit immers ieder jaar...).

Het is weer voorbij.  De feestperiode is afgesloten.  We wensen mekaar nog wekenlang een 'gelukkig nieuwjaar' en 'een goei gezondheid' op de recepties die her en der plaatsvinden.

Het nieuwe jaar is uit de startblokken.  De Driekoningen zetten vandaag ook een punt achter het oude...

Vroeger ben ik veel Driekoningen gaan zingen, bij ons in de buurt, in Turnhout. Sinte Mette kenden we niet.

Zovele jaren later, gaat mijn dochter elk jaar Sinte Mette zingen in de buurt. Driekoningen zingen kent ze niet.

Vandaag heb ik als enige bij ons thuis in Mechelen Driekoningen gezongen ... wat was dat lang geleden. En mijn dochter had de boon in de taart en was voor één dag koning(in)!

Veel driekoningen gezien in Mechelen gisteren, alleen denk ik dat het verhaal niet voor de volle 100% doordringt, want de meesten waren verkleed in Balthasar, Balthasar en Balthasar :-))

@Alex Terieur: en zingen deden die ook al niet zeker? Gelukkig maar :-)

Ik heb er in Hombeek maar op een plaats gezien, in de kerststal aan de kerk. Maar die waren voor kerstmis al kapot gestampt.

@G.L.die Hombeekse Driekoningen waren waarschijnlijk door de rest van de kerststalbewoners buiten gesjot omdat ze te vroeg op de afspraak waren! De koningen in 't stalleke zetten voor Kerstmis is miserie vragen!