Big business, sorteren wordt nog duurder

met categorie:  

Wie de meest recente folder van ivarem in de bus kreeg weet wel waarover het gaat. De meest recente cashcow wordt het hout. Op sommige dagen werd wel meer dan één container door de bezoekers gratis gevuld, die containers werden afgevoerd om te verwerken of te verbranden.

Onlangs werd er een peperduur systeem geinstalleerd om de afvalstromen te controleren daarbij moet nu ook de toevoer van hout en stenen betaald worden.

Waar het vroeger 3.5€ per kubieke meter was wordt het per 1 januari 5€. Big business dus.
Het aantal gratis bezoeken werd ook gereduceerd van 34 keer naar 26 keer per jaar of gemiddeld 1 keer om de twee weken.
Onlangs werd er ook een roze zak ingevoerd om de zachte plastics in op te bergen, die zak moet je ook naar het containerpark brengen, een zak kost je 10 cent, daarvoor was het gratis.
Maken we nu eens een optelsommetje van wat we allemaal al in huis hebben:

  • - Gewoon huisvuil in een witte zak die wekelijks wordt opgehaald 1,5€ per zak
  • - PMD in een blauwe zak die om de twee weken wordt opgehaald 0.25€ per zak
  • - Papier en karton dat eens per maand wordt opgehaald (voorlopig gratis)
  • - Zachte plastics die je zelf dient af te voeren( 0.1€ per zak)
  • - Klein en gevaarlijk afval in een groene box goed voor eens per jaar (voorlopig gratis)
  • Om al dat gesorteerd afval op te slaan heeft men zo’n 2 kubieke meter of meer nodig als opslagplaats; een heuse kost voor stadsmensen die al krap bijeen zitten.

Een goede raad, koop een allesbrander waar je het hout en het papier en karton in kan opstoken, dan heb je een minderkost omdat je niet met je wagen moet rijden naar een containerpark, je ook niet moet betalen per kubieke meter en je hebt een bijkomende opbrengst door minder energiekosten want de energie recupereer je als verwarming want elektriciteit en gas blijven ook maar stijgen ondanks de vele steun en verdoken subsidies.
In ieder geval ik overweeg het en oh ja voor ik het vergeet, als je overweegt een nieuw salon te kopen, doe het dan voor nieuwjaar want erna betaal je 5€ per zitplaats om je oude onding kwijt te raken.

Beste wensen voor het nieuwe jaar van uw afvalverwerkend bedrijf

Die zachte plastic zak is erg besparend. SInds we die gebruiken om de zachte plastics bij te houden zit de restafvalzak maar half zo vol meer. Reken zelf uit. Restafval 1.5 euro/zak. Plastic 0.1 euro/zak. Een heuse besparing Lieven.

(ik ga wel wat vaker naar het containerpark moeten .... :-O)

Het aantal bezoeken per adres is vanaf volgend jaar 28 en niet 26.

Ik moet wel zeggen dat ik dit jaar misschien maar 4 keer op het containerpark geweest ben. Als je je boodschappen doet, kan je op die moment ook al kiezen wat je koopt en in wat voor verpakking en zo bespaar je ook wat op je containerparkbezoek.

die zachte plastics kon je zo al gratis kwijt op het containerpark en zonder roze zak, ik ga/ging regelmatig naar het containerpark op sommige dagen (in de lente) soms drie keer met een voole auto, ik overweeg nu wel om meer in de witte zak te proppen daar mag toch 15 kg in de meeste mensen komen zelfs niet aan 5 kg.

26 of 28 keer, da's in ieder geval meer dan genoeg voor mij.

Al herinner ik me wel die keer dat ik aan de slagboom kon aflezen 'u kan dit jaar nog 43 keer langskomen', en ik een uurtje later toch niet binnen mocht.  Maxium per dag bereikt (2 maal), maar dat stond daarvoor nog niet op het schermpje :-)

Een prijsverhoging van 3.5€ naar 5€ is significant, maar het is niet dat de gewone burger elke week een kuub afval kwijt moet he...

Karton opstoken zou ik niet aanraden, ik denk niet dat al die inkten echt milieuvriendelijk zijn bij verbranding.

"Deze bus rijdt niet naar het containerpark"  is een slogan die je kan lezen in menig voertuig van De Lijn!

Welke bus rijdt er wel naar een of ander containerpark, zodat de niet-gemotoriseerden er kunnen geraken met 1 kuub steenafval, 6 roze plastiekzakken en nog een blik of zes verf met uit de modegeraakte tinten verf?

BTW (om de uitdrukking van Gimycko nog maar eens te gebruiken) moeten de politieke partijen ook die retrubutie betalen per zitplaats die ze na de volgende gemeenteraadsverkiezingen kwijt zijn?

:-)

Ik denk dat onze Sint / Christof héél gelukkig moet zijn in zijn nieuw dorp tussen zijn netels.  Want we horen hem niet meer.

Lekker gesellug met zijn groot compostvat, zijn GFT-zakken en zijn diftarbakken.

Maar misschien brengt dit alles ook een pak werk mee om dat allemaal te sorteren en heeft hij genen tijd meer om mee te bloggen.

;-)

we kunnen er dus nu al zeker van zijn dat er nog méér sluikstortingen gaan gebeuren!

waarschijnlijk wordt er volgens het Stadsbestuur of Ivarem nog niet genoeg achtergelaten in en nabij de vuilbakjes of in de bermen langs bepaalde wegen........

typisch belgisch: men begint met containerparken (volledig gratis) om sluikstorting tegen te gaan en dan maakt men alles betalend en zit men wéér met het probleem!

 Wat Lieven hier aanhaalt ivm een allesbrander, dat kan ik iedereen zeker warm aanbevelen. Sedert een jaar of 10 hebben wij zo een 'duveltje' staan, we verwarmen drie plaatsen met zo één ding, de garage, de werkplaats en de bergplaats, en bovendien nog zeer goedkoop ook.
En je geraakt er inderdaad een serieus pak afval in kwijt. Twee vliegen in één klap dus. Ter illustratie: op volle kracht met kolen kan je er een (of meer) lege plastic fles in kwijt zonder dat je er een spoor van terugvindt, gewoon verdampt.

 Nog iets wat in ons geval de afvalberg aanzienlijk gereduceerd heeft; de klassieke sifon onder de keukenafwasbak hebben wij vervangen door een afvalvermaler, de Amerikanen noemen dat een 'schredder'. Alle keukenafval gaat daardoor en wordt vermalen tot een pap die probleemloos door je afvoerbuizen stroomt. Wie kinderen heeft kan zich wel voorstellen dat je hiermee kilo's afval uitspaart. Aardappelschillen, groentenafval, kippenbouten, mosselschelpen,... alles gaat er probleemloos door.

Ook een aanrader dus.

Toch eventjes proberen iets duidelijk te maken zonder mij vast te pinnen op juiste cijfers en datums want die zal ik eerst moeten opzoeken.

Rond 2003 besloot een consortium van 11 gemeenten waaronder Mechelen..... verdorie, heb ik dat hier al eens niet neergepend. Maar allee nog eens maar heel kort.

Zij besloten dus om bij de firma H in D een MBS te kopen. Een Mechanische Biologische Scheidings instalatie. Zij legden hiervoor honderden miljoenen euro belastinggeld op tafel en het ding zou ingeplant worden langsheen het Albertkanaal in Geel. Het zou het achtste wereldwonder worden.Dagelijks rijen containers gemengde afval erin kappen en gebakken broodjes eruit werd versproken. Een minimum aan personeel en loonkost bijna nul. En gas dat ze zou leveren.

In 2006 nog voor de oplevering van het ding plots groot alarm. H uit D had het faillisement aangevraagd. Kom dat tegen zeg. Wie gaat dat ding nu in gang zetten en doen renderen met alle tekortkomingen en onvolmaaktheden. Gevolg is dat men werd genoodzaakt om veel personeel aan te werven, wat weer op de kap van de belastingbetaler gaat. Dat het ding absoluut onrendabel is probeert men te verkopen onder het mom dat te weinig huisvuil wordt aangeboden.

De firma H uit D heeft na financiele omzwervingen via Griekenland, Azie en Ierland nu opnieuw de draad opgenomen, maar dan wel buiten de greep van ons consortium. Geruchten doen de ronde dat het faillisement uit 2006 van bedrieglijke aard was om die lastige Belgen kwijt te spelen. 

Wie gaat dat gelag betalen ? Weet ik niet maar in geen geval de politiekers.

Ik blijf het een schande vinden dat men het gebruik van de vuilnisbakjes langs de openbare weg gelijkstelt met sluikstorten. Ze zouden beter opgewaardeerd worden tot gedecentraliseerde containerparkjes. Dat zal dan wel iets kosten uit de algemene middelen, maar komt dooàr het verminderen van het echte sluikstorten en zwerfvuil ten goede aanhet straatbeeld (waar men op andere manieren ook veel geld in stopt) - en dat op een manier die de zwarte piet nu eens niet toespeelt naar de zwaksten, de minder mobielen, ...

Ik ben al geruime tijd passief, fan van Mechelen blogt, maar nu moet er mij toch iets van het hart, ik heb namelijk kinderen rondlopen in onze stad.

Het is onaangenaam om meer te moeten betalen voor de verwerking van ons afval. Tegelijkertijd is het echter ook belangrijk dat we ons voldoende bewust worden van de kost die onze consumptiezucht met zich meebrengt. De vraag is dan of wij collectief (via de gemeentebelasting) die kost willen dragen, of dat het in de eerste plaats degene is die het meest "vervuilt" die wat dieper in zijn buidel moet tasten.

Wanneer er echter door sommigen wordt aangeraden om een allesbrander aan te schaffen, en daar dan godbetert PLASTIC in te verbranden, dan val ik van mijn stoel van zo'n gebrek aan goed burgerschap en goed nabuurschap. Allesbranders zijn goed om onbewerkt hout in te verbranden, eventueel wat groenafval (al is dat ook niet bepaald erg proper). Maar beseft men wel wat voor viezigheid men de lucht in stuurt als men galakt, geverfd, gelijmd hout, of plastic en andere kunststoffen thuis in zo'n allesbrandertje gaat steken? Dioxine, PAK's, zware metalen (denk maar aan het lood in oude verf), fijn stof,... Wij ademen dat allemaal in op straat, en het waait gezellig het huis binnen als we het raam open zetten. Volgens berekeningen van OVAM, de VMM en het INE is thuis verbranden van afval goed voor maar liefst 52% van de dioxine-uitstoot in vlaanderen (MIRA-T rapport 2006. ter vergelijking: gecontroleerd afbranden van huisvuil in verbrandingsovens is goed voor zo'n 0,5% van de dioxine-uitstoot). Mogelijk gevolgen van al die viezigheid: kanker, astma en andere aandoeningen aan de luchtwegen, storingen in de hormoonhuishouding, miskramen, geboortafwijkingen,... En zoals gewoonlijk zijn het vooral jonge kinderen met nog ontwikkelende longen die daar het meest gevoelig voor zijn.  

Laten we dus alsjeblieft ons stadsmilieu een beetje sparen, en daarmee tegelijk de gezondheid van ons en onze kinderen. Steek vooral niet in een allesbrander wat met recht en rede bij wet verboden is om er in te steken, zoals plastic. En laat er een strikte controle komen op het naleven van die wet, het is gemakkelijk met de neus vast te stellen of er al dan niet plastics worden verbrand.

Voor de rest, als je niet wil betalen: voorkom afval in de eerste plaats, recycleer in de tweede plaats, en de rest bij het restafval. Wij hebben ook maar een rijhuis, met een klein stadstuintje, en wij hebben geen auto of zelfs een rijbewijs. Ik voel me ook soms de klos omdat ik niet tot op het containerpark kan geraken. Maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om de al niet te florissante stadslucht nog eens extra te belasten omdat ik goedkoop van mijn afval af wil. Dan verziek ik de boel voor mezelf en iedereen in mijn omgeving.    

@anoniemeling: je hebt zo van die sujetten die alles opstoken en weggooien liefst naast een glasbol en bij voorkeur als het donker is. Het zal diezelfde sujetten worst wezen wat er met de wereld buiten henzelf gebeurt. Dus ... neem een alias in plaats van dat anoniem gedoe en wordt actieve fan van Mechelenblogt. ;-)

Ja anoniem, zoals Luc zegt, laat u kennen maar voor mij hoeft ge er al lang geen tekening meer bij te maken. Ik was juist nog aan het denken over de opwarming van de aarde. Wat de groen ons toch allemaal proberen wijs te maken, flauwe kul dus net zoals uw verhaal.

Waar denkt ge dat ons zorgvuldig ingezameld afval naartoe gaat ? Juist, naar een grote centrale verbrandingsoven natuurlijk. En wie denkt ge dat zich daaraan warmt, of beter gezegd zijn zakken vult ? Als ge mijnen uitleg van hierboven bekijkt zult ge begrijpen wat ik bedoel.

Dat we onze leefomgeving moeten koesteren vind ik ook, maar dan zonder overdrijven en doem scenario 's. En verplicht ons a.u.b. niet om het boetekleed aan te trekken.

Uiteraard is er een enorm verschil tussen recycleren en gecontroleerd verbranden van afval aan de ene kant, en het "in den hof" verbranden aan de andere kant.

Ik ben het helemaal eens met Anoniem van hierboven, maar - en het zal u verbazen - ook tot op zeker hoogte met GL. Het schuldbesef dat de kerk ons de vorige eeuwen had aangepraat, maakt ondertussen plaats voor een schuldbesef rond klimaatwijziging. En hoewel ik rationeel energieverbruik propageer ben ik allergisch voor initiatieven als "dikke truiendag" dat vooral ons geweten moet sussen door ten minste 1 dag een keer de verwarming een graad lager te zetten.

@anoniemeling: zoals ik reeds stelde: ' sujetten ' - meervoud. De kinderlijke verwondering, zo van ' het sneeuwt dus dan kan de aarde toch niet opwarmen ';-)

 Beste anoniem, het is niet omdat we dat bij wijze van test eens een keer gedaan hebben dat ons gezin volle petrol plastic flessen zit te verbranden, een beetje minder kort door de bocht aub. Ik haalde dit voorbeeld slechts aan om te illustreren welk een warmte een kachel kan produceren gestookt met hout en antraciet.

Controle op wat we in onze kachels steken.. onze maatschappij is nog niet genoeg vergeven van de regelneverij misschien? Het stopt ergens me dunkt, en bij voorkeur aan de voordeur.

@ Peter. Op relativeren komt het aan. U als verstandigen burger weet zo goed als ik dat in het heelal geen enkele molecule verdwijnt maar dat er ook geen enkele bijkomt. Dat weet ik uit het scheppingsverhaal. Maar geld komt er veel bij en nog veel meer verdwijnt en niet steeds in de juiste zakken.

Zalig kerstfeest aan iedereen.  

Ik denk dat veel meningsverschillen ontstaan door onwetendheid, niet uit kwade wil. Verbranden  is het omzetten van organisch materiaal op een manier dat de grote moleculen worden afgebroken en de koolstof uit de centrale ketens van dee moleculen worden verbonden met zuurstof tot koolstofdioxide, een gas. Het eventueel aanwezige water verdampt zodat er uiteindelijk heel wat minder massa in vaste vorm overblijft: de as. Tot daar is, denk ik, iedereen wel mee. Wat niet iedereen weet is dat bij het verbranden van die organische stoffen de temperatuur mee bepaalt op welke manier de moleculen worden gebroken, en dus wat er overblijft. Grosso modo is de regel: hoe hoger de temperatuur, des te grondiger de afbraak, dus hoe kleiner de moleculen die in de as of de rook aanwezig zijn. En daar schuilt dus het grote gevaar. Bij het verbranden van plastic bij een "gewone" hitte van een kampvuur, een open haard, en zelfs een kachel, blijven nog moleculen over die bijzonder giftig zijn. De temperatuur in een verbrandingsoven is veel hoger, daardoor worden veel van die giftige stoffen die bij een "eerste" verbranding ontstaan, nog verder omgezet in minder gevaarlijke. Dat verklaart (vereenvoudigd voorgesteld) waarom verbrandingsovens minder vervuilen dan de huis- tuin- en keukenallesbranders. Hier gaat het echt niet om het demagogisch aanpraten van een schuldgevoel; het verbod op het zelf verbranden van plastic is wel degelijk terecht. Dat er in de afvalbranche woekerwinsten gemaakt worden door malafide ondernemingen is helaas waar, maar dat is hiermee niet in tegenstelling.

@Wieland: dat was voor mezelf nu eens klaar verstaanbare uitleg, bedankt!

En de uitleg klopt wetenschappelijk perfect Luc.

Ok. Vermits jullie op snelheid gekomen zijn: wat met 1) houtskool- / bbq vuren en 2) hout- / kerstvuren? Verdoemd of gedoogd?

Wij leveren een bescheiden bijdrage aan het afvalmanagement door het Preventief Sorteren. Wat houdt dit in? Na het supermarktbezoek laden wij al onze aankopen in een paar bakjes in de koffer van de wagen, waarbij alle overbodige verpakkingen (waar wijzelf per slot van rekening niet om vragen) eraf gehaald worden en vervolgens in de vuilbak van de supermarkt zelf belanden. Het is interessant om te zien hoeveel er soms overblijft. Spaart op lange termijn een paar roze zakken uit. En nee, we gaan nog niet eens zover dat we het broodbeleg direct op de parking in de juiste doosjes voor in de koelkast sorteren ;-)

 

En terwijl men zich hier druk maakt over wat men al dan niet in een allesbrander mag steken verdwijnen in Amazonië dagelijks enkele voetbalvelden bos en leggen de grote mogendheden, die de grootste vervuilers zijn, de Kyoto-normen netjes naast zich...

En waarom zorgen zij die ons regeren er niet voor dat er op petflessen en blikjes statiegeld word geheven?  Dat zou het sluikstorten al behoorlijk verminderen.  Hier in Schiplaken is de Terlindenlaan bij wijlen een open stort met soms een sliert blikjes van 800m lang naast het fietspad, weeggegooid door de smeerlappen die er met hun auto passeren.  In San Francisco zag ik ooit een clochard alle openbare vuilnisbakjes doorsnuffelen om er de lege blikjes uit te vissen.  In die tijd kreeg men daar 5 $ct statiegeld voor.  Maar het resultaat was er dan ook naar: op straat zag men dan ook geen enkel blikje liggen.

Maar zoiets bedenken is wellicht véééééééél te hoog gegrepen voor de genieën uit de Wetstraat...

Ben ook te vinden voor statiegeld op blik en voor herbruikbare plastic flessen (veel efficienter dan glas).  Maar dat neemt niet weg dat plastic opstoken in plaats van het te laten verwerken een slecht idee is.

Afval is het ezeltje geworden van de stadsambtenaren  en de financiele dienst.

Jongstleden betaalde ik ,brave huisvader die s'morgens de vuilzak buitenzette , en even keek wat er zich nog bevond(karton en papier), aldus ook zijn doos buitenzettende  op het afval verzamelpunt, een forse rekening van maar liefst 200 Euro voor sluikstort.Ja inderdaad voortaan kijk ik met stress doorlopen ogen naar de afhaalkalender. Wetende dat oorspronkelijk de stad mij 500 euro aanrekende voor 1 kartonnen doos  met persoonlijke papieren van mij en echtgenote.Wetende dat ik nog zelf ben teruggekeerd naar het afvalpunt om meteen mijn verantwoordelijkheid voor mijn vergissing op te nemen . De agent weigerde me om mijn doos terug binnen te nemen. Ben dan administratief gaan proberen om de betrokken diensten te laten begrijpen dat ik mij werkelijk vergist had( het was de eerste keer dat ik dergelijke fout maakte).DWZ Schrijven naar de dienst Gasam, , het college van Burgemeester en schepenen, de financiéle dienst van inningen van onze lieve stad Mechelen enz..Tot slot werd ik nog even ter formaliteit uitgenodigd ter mijner verdediging op het stadhuis aldaar ik mijn pleidooi mocht houden voor een vierschaar van ambtenaren en schepenen die werden bijgestaan door een stadssecretaris.

Tevergeefs .

Wat denken jullie zou een sluikstorter al deze moeite doen, meteen zijn fout kenbaar maken en zijn verantwoordelijkheid opnemen?Verleden week stonden enkel in onze straat 9 huisvuilzakken dagen te wachtten om te worden afgehaald wegens de sneeuw. even bekroop mij het wraakgevoel en lag de telefoon binnen handbereik. K'heb het dan maar zo gelaten, maar ik had toch moeilijk denkende aan de zelfgenoegde glimlach van de Schepene en ambtenaar , op het moment van de hoorzitting.

Het is triest dat ze op deze manier geld moeten zoeken .De evolutie op het containerpark staafd enkel mijn argumentatie.Zeker als je weet dat de meest winstgevende energiereuzen nu ook nog eens hun verantwoordelijkheid naar de huivadertjes gaan afschuiven in het kader van een duurdere energierekening.

Fijn 2011 .

 

Ik had mij voorgenomen dit jaar niet meer te reageren maar het bloed .......

Over twee weken met veel poehaa in de gazet : " wie de sneeuw van op zijn stoep tot op de straat veegt riskeert een boete van 250 euro ", getekend BS. Op 22 december 's morgens een pak sneeuw van 10 cm. Iedereen vegen maar van voor acht uur in de morgen om alles netjes op de stoeprand te krijgen tegen dat de mensen naar hun werk en de school moeten rijden. Fijn zou je denken ware het niet dat rond elf uur de borstelmachine van de stad komt en alles met een pennentrek terug open gooit. Getuigen ?? Niks papiertjes met adressen maar hele straten met mensen. Hoeveel keer 250 euro ga je daarvoor betalen meneer BS ? Laat me volgend jaar eens iets weten.

 

Sorry hé meneer op de borstelmachine. 

Hmmm. zou die machine gisteren misschien op de Hogeweg in Battel gepasseerd zijn? Ik had de vorige dagen duchtig gezeuld met emmers met warm water met wat zout en afwasmiddel, om de spekgladde sneeuw- en ijslaag op de straat aan te pakken.Om het smeltwater af te voeren (en te voorkomen dat het opnieuw zou aanvriezen, met nog meer gladheid tot gevolg), was ik begonnen met het sneeuw- en ijsvrij maken van de goot naar de rioolmonden. Toen ik gisteravond thuiskwam na een late shift (en de temperatuur opnieuw onder nul was gezakt) lag de (toen ik vertrok natte) goot vol brokken verharde sneeuw. Gevolg: één hobbelige vastgevroren reuzeklomp - en de pap op de rijbaan niet wegge lopen, maar opnieuw aangevroren. Maar... waar komt die sneeuw vandaan? Niet vanop de rijbaan voor mijn woning, Vermoedelijk van de oprit van mijn schuin-overbuurman. Toch niet netjes, als het zo zit, om "zijn" sneeuw in "mijn" goot te gooien...