De kleine Ludwig

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Méér kunst in het straatbeeld!   Het was en is de wens van de stad.  En hier en daar merkten we dit al op.  Zo heeft de Haverwerf al een paar mooie standbeelden gekregen.  'De drie gratiëen' van Wijants en 'Kijken naar de maan' van Walravens staan al een poosje mooi te wezen aan de oevers van de Dijle.  En...daar blijft het niet bij!  Nee.  Als alles zo'n beetje meezit, kijken we binnenkort op een ontwerp van de Mechelse kunstenaar-duivel-doet-al, Jean Paul Laenen, op diezelfde plek...

 

En wat mag het dan wel worden, vraag je je waarschijnlijk af?

In de onmiddellijke omgeving woonden de voorouders van Ludwig van Beethoven.  En dat hebben wij Mechelaars graag geweten!  En ook al heeft de latere Grote Componist verder niks meer te maken met de stad van zijn roots - we zetten deze link in zijn stamboom in Mechelen graag stevig in de verf. 

 

En daarom zal binnenkort 'de kleine Ludwig' zijn plaatsje krijgen in de buurt van waar ooit zijn grootvader, koorzanger-organist Lodewijk van Beethoven woonde...

 

Vroeger hing er in de Van Beethovenstraat al een gedenkplaat dat herinnerde aan dit feit.  Fijn - al moet ik toegeven dat de kunstenaar de grote Beethoven eerder had afgebeeld als een soort van 'Leeuwenkoning'.  Enkele huidplooien doen denken aan snorharen...  Of zie ik dit alleen maar?

 

Jean Paul Laenen toont de maquette van zijn ontwerp al op de overzichtstentoonstelling 'Niet van gisteren' in het Cultuurcentrum.  En ik moet zeggen: het hééft wel wat.

 

Laenen is niet aan zijn proefstuk toe natuurlijk.  Laenen is een veelzijdig kunstenaar.  De man wordt in 1931 in Mechelen geboren, en op zijn visitekaartje laat hij noteren dat hij schilder en beeldhouwer is, en hij oefent zich in expressionisme en lyrische abstractie.  Bovendien heeft de open publieke ruimte hem steeds geboeid, en hij krijgt van de stad ook geregeld de kans om zich uit te leven in deze interresse. Zo mag Jean Paul het Koning Albertplein hertekenen, én de pleintjes van de Minderbroedersganga aan de academie en cultuurcentrum..  Maar ook de Wollemarkt ontwerpt hij opnieuw.  Ook de IJzerenleen ontsnapt niet aan zijn artistieke ijver (denk maar aan de vissculpturen die de vroegere functie van deze prachtstraat in herinnering brengen...).

De ingrepen van de kunstenaar in de openbare ruimte zijn ingegeven door 'n oprechte bezorgdheid voor het erfgoed van Mechelen, én het fragiele stedelijke weefsel.  In 1973 zette Laenen samen met architect Bob Van Reeth en stedebouwkundige Marcel Smets, de werkgroep Krokus op.  Aanvankelijk gaat het trio aan de slag in het begijnhof waar zij ook wonen.

Enfin - dit alles maar om te zeggen dat Laenen zijn sporen reeds verdiende.  Onlangs sneuvelde nog een project van hem: Laenen ontwierp een stèle 'Een roos voor de Dijle' voor de Haverwerf... Je kan het ontwerp bewonderen in het cultuurcentrum.   Maar of het er ooit komt? 

 

'De kleine Ludwig' lijkt wél goed op weg om gerealiseerd te worden. En dit in de tweede helft van 2011 verzekeren me insiders...  Ik juich het alvast toe.  Want nadat ik vorige zaterdag zag dat de (tijdelijke) beelden op de Keldermansvest, de omgeving sterk verfraaiden, geloof ik nog méér in 'kunst in het straatbeeld'...

 

PS: als ik nu nog even 'stout mag wezen...  Als de stad dan ook nog aandacht heeft voor 'vergeten' beelden als 'Job op de mesthoop' (die vroeger op het pleintje voor het oud-gasthuis in de Keizerstraat stond, en nu verwaarloosd tussen verwilderd groen te vinden is aan het ziekenhuis op de Zwartzustersvest), dan ben ik hélemaal tevreden!

Maar goed: deze topic ging dan wél over 'de kleine Ludwig'....Vergeef me deze kleine 'afwijking' naar een 'oud zeer' van mij...   ;-)

@Jan: eigenlijk vind ik de link van de kleine Ludwig naar Mechelen wel vergezocht. Ik zal niet alleen zijn wanneer ik zeg dat er beter een standbeeld zou komen van Karel de Stoute want die heeft wél wat voor Mechelen betekent, die kleine Ludwig niet ( tenzij het zou verwijzen naar de Beethovenkelder ;-) ).

ps: onze St. Job mogen ze gerust terug op zijn originele stek plaatsen: voor het oude gasthuis in de Keizerstraat. Daar staat het voor niemand in de weg en het ' vult ' het lege Margaretaplein een beetje. 

Het beeld van Sint-Job onderhouden zou van meer visie getuigen dan alweer nieuwe dingen te maken. Hij staat daar te verkommeren tussen het onkruid, op een bijna onbereikbare plaats aan de Zwartzustervest.

(Foto Peter Meuris)

Dat werk van Jean-Paul Laenen was/is een van mijn favorieten op de 'Niet van Gisteren'-expo...

Wat Sint-Job bereft, akkoord met Jan, Luc en Peter, een beter onderhoud ervan is echt wel wenselijk! En ja, dat zou op zijn originele plaats beter tot zijn recht komen..

Van Ludwig naar Job....  ;-)  't Lijkt me vergezocht bochtenwerk.  Hoewel...  Het gaat hier in de topic toch ook wel wat over het 'project kunst-in-de-straat'...  Dus: inderdaad: nieuwe beelden mogen en kunnen.  Ik juich dat toe.  Maar toch zou het verstandig zijn als de stad zo'n waardevol beeld als Job e-in-d-e-l-i--j-k eens terug brengt waar hij zou moeten zijn: op het pleintje voor 't Oud-Gasthuis... Of moet er écht gewacht worden op de restauratie van de gebouwen die blijkbaar op de lange baan is geschoven?

Toch maar eens over nadenken...

Een artikel over Job op deze blog dateert al van 2006...

http://www.mechelenblogt.be/2006/09/job-op-zijn-mesthoop-terug-keizerstraat

(foto: Jan Smets:  Job op zijn huidige locatie op de Zwartzustersvest...)

(foto uit een familie-album, over de begrafenis van mijn overgrootvader.  Job staat hier op zijn historische plaats, in de Keizerstraat....  Daar hoort hij écht thuis)

 

"Job op de mesthoop ". Eigenlijk zit hij tussen die haagjes nog redelijk goed.. 

Voor mij mag Job op de mesthoop gerust geherwaardeerd worden, ik heb daar trouwens al dikwijls voor gepleit, ook bij de schepen van cultuur. Anderzijds, vind ik het idee om Ludwig VB te doen kijken naar de stad van zijn grootvader, helemaal niet slecht. Het is nu éénmaal een feit dat Ludwig Mechelse voorouders, een begaafdegrootvader Lodewijk van Beethoven, uitstekend zanger en kapelmeester daar in Bonn. Ik kansceptische  Luc even een tip geven.Ga eens naar het Novotel en koop je voor 2 luttelle € een wandelfolder over de Van Beethovens in Mechelen. Misschien zal er dan iets dagen. Plaats dat beeld aan de nog te bouwen Van BNeethovenbrug over de Dijle en klaar is Kees, pardon Ludwig.

Wat betreft Karelde Stoute. Helemaal akkoord, laat die maar een beeld krijgen in het historische centrum. Zonder hem was Mechelen nooit geworden wat het nu is, een prachtig relikwieschrijn van de 15de en 16de eeuw.

@Rudi: die wandelfolder is dat die welke Mechelenbinnenstebuiten maakte in 2004 onder de titel Eroïca? ;-) Niet dat Ludwig geen standbeeld verdient maar niet hier. Zijn Mechelse bompa was al bijna 40 jaar weg naar Duitsland toen Ludwigske er geboren werd. Als er dan toch een ode moet komen aan een muzikant dan is er keuze te over tussen Mechelaars in de recente en in de oude geschiedenis.

Jean-Paul Laenen is wat mij betreft een getalenteerd en veelzijdig kunstenaar. Maar zijn ruimtelijke ontwerpen missen wel wat voeling met de realiteit. Het Koning Albertplein bv., met een Mijlpaal die als een raket naar de maan wordt geschoten, is niet zijn allerbeste idee geweest. En volgens mij is Laenen ook de man die het (allerlaatste) muntstuk vavn 5 frank ontworpen geeft. Dat met de beeltenis van koning Boudewijn, waarbij zijn profiel in drie vlakken verdeeld werd.

 

@Luc : die folder is verleden jaar uitgegeven door Novotel en je doet er best aan die wandeling eens te doen en alles te lezen, dan zou je misschien inzien dat dit ontwerp nog zo slecht niet is.Verder, wat hebben die 40 jaar nu te maken met het wel of niet plaatsen van dat beeld? Bij mijn weten is Karel de Stoute al dood van 1477. En dat was toch ook geen Mechelaar? Dus  beter een beetje fierheid aankweken bij de Mechelaars. De 140 nog in België levende Van Beethovens zullen trouwens opgezet zijn met dit initiatief.

Waarom dan een standbeeld als ik jouw redenering volg?

 

Is er nog wa geld over, oep 't statôôs, voor een Maneblussersbeeldje ?  

Misschien voor op de nief Korenmèt of oem dieë "veredelde pisbak" op de Botermèt te vervangen...

Foto Gimycko

Just an ID

BTW : 

Het wordt stillekensaan tijd om ons Margrietje eens in 't bad te steken, want ze wordt behoorlijk vuil, daar op de Schoenmarkt.

@Rudi: betreffende onze kleine Ludwig stel ik gewoon dat hijzelf niks met Mechelen te maken had, alleen zijn voorouders. Karel de Stoute had wél wat te maken met Mechelen. Wanneer ik dus tussen die twee zou moeten kiezen dan is het voor de Stouterik en niet voor iemand waarvan de voorvaderen toevallig in Mechelen woonden.

Mijn prioriteit gaat dus naar mensen die iets voor Mechelen, stad en inwoners, betekende. ;-) 

Luc, we zijn het weer eens EENS. Bij de Rudi gaat het toch enkel om kassa kassa. Degoutant. 

Als Mechelen toch geld teveel heeft voor een pak nieuwe standbeelden, dan stel ik voor om er al die lege nissen (stadhuis, Kathedraal, ...) opnieuw mee op te vullen.

Daar hebben we, op dit ogenblik, toch een shitload van.

;-)

@G.L. waarschijnlijk ben ik te dom om je opmerking over kassa kassa te snappen. Hopelijk ironisch bedoeld, maar ik zie het verband niet.

@Luc: weet je, ik zou een actie betreffende Karel de Stoute volle bak steunen, maar een hint naar de Mechelse vooruders van VB mag ook. Zo denken ze er ook over in Kampenhout waar een (spuuglelijke) buste van Ludwig in de tuin van het gemeentehuis te zien is. Als je het nog niet moest weten: die VB komen uit Kampenhout. Trouwens, ook in het Beethovenhuis in Bonn wordt zeer uitvoerig verwezen naar Ludwig's Mechelse oorsprong. Niks mis mee dus.

@Gim: Er bestaat al een manenblussersbeeld en écht niet zo ver van je woonst :-)

Al bij al vind ik dat beeldje van Ludwig wel mooi, maar .... houdt hij nu een matrak achter zijn rug?? ;-)

Dit werk mag 't Stad, van mij, direct aankopen.

Maar ik zou het ergens in de buurt van 't Gevang neerpoten.

Foto Gimycko - Keldermansvest

Alhoewel het "begrip" Kettingen - Rijkswacht wel een leuke associatie opriep bij het nemen van deze foto.

;-)

@peter: als je dat wat pyramide achtige stalen beeldhouwwerk ( of eerder laswerk) bedoelt ergens tegen een muur aan het ACW pleintje, dan moet ik je teleur stellen. Ik heb jaren geleden eens een wandeling gedaan met iemand van het ACW en naar het schijnt is dat een werk dat verwijst naar de werkende mens (er staan inderdaad een boel werkende mensen op). Toegegeven het lijkt op mensen die een toren opkruipen en voor mij was het jarenlang ook een maneblussersmonument.

Al met al zou echter een monument over  de feiten van 1687 niet misstaan in onze stad; Het beeld van de gidsenbond heet "staren naar de maan" en is daar ook een verwijzing naar natuurlijk.

Bij een onthulling van een Maneblussersbeeldje zou je ook nog een leuke wedstrijd aan kunnen koppelen : 

Welke Mechelaar geraakt het snelst tot op de Skywalk en heeft, onderweg, het minste water verloren dat in zijn emmertje zat.

;-)

Zie ook MB - Den toren brandt !

Vandaag pikt ook Gazet van Antwerpen het nieuws op, in een artikel van Sven Van Haezendonck...

Heeft Jean-Paul Laenen het blogartikel gelezen over de Mechelse roos (aka Dentelle de Malines) ?  

Want... absoluut geen slecht ID, die Dijleroos !

:-)

Neem gerust een kijkje op onze site voor meer beelden terug te vinden van de heer Jean Paul Laenen; http://standbeelden.be/kunstenaars/jean-paullaenen

groeten