Grijze haren en buikjes bij Radio Reflex

met categorie:  

Exact dertig jaar was het dit weekend geleden dat de Mechelse stadsradio Reflex voor het eerst uitzond. Het huidige bestuur nam het fantastische initiatief om zoveel mogelijk medewerkers die ooit Mechelse mediageschiedenis schreven opnieuw samen te brengen. Zaterdagavond waren we met ruim 130 in het Olivetenhof. En het werd een onvergetelijk weerzien.

Ze waren letterlijk van heinde en ver gekomen. Dirk Van de Put, de allereerste voorzitter, zelfs uit het Canadese Toronto. Peter Van Dam, de studiotechnicus uit vervlogen jaren uit Abu Dhabi en presentator Herman Buys uit Sankt-Moritz. Als oud-voorzitter én allereerste werknemer van Radio Reflex (ik werkte er 7 jaar als journalist, de eerste radiojournalist in Vlaanderen met een officiële perskaart niet niet bij de toenmalige BRT in dienst was) leerde ik er het vak. Samen met mijn kompanen Yves Desmet (hoofdredacteur van De Morgen), Pat Donnez (presentator Klara), David Naert en Gert Geens (allebei Radio 1), Luc Verschueren (Radio 2) en diverse andere enthousaiste jonge mensen stampten we er een nieuwsdienst uit de grond die uniek was in het landschap van de Vlaamse lokale radio's. We hadden de job 'geleerd' van mensen zoals Mark Uytterhoeven en Annemie Coppieters, die bij onze voorganger Radio Mechelen de fundamenten gelegd hadden. Met 'radiobeesten' zoals Frank Vermeulen, JP Jack, Luc De Graef en Walter Mariman zetten we een Mechelse muziekscéne neer. We organiseerden superpopulaire fuiven in het toenmalige Dijlehof (nu 't Arsenaal) en beruchte Nachten van Reflex of dubbele oudejaarsfuiven, tegelijk in de Oude en de Nieuwe Stadsfeestzaal. We maakten talkshows avant la lettere zoals het legendarische Klapgat, de Zomerradio in Planckendael of de Babbelbrunch. We volgden de Europese avonturen van KV Mechelen live tot in het verre Minsk. We amuseerden er ons rot, we leerden er onze job, we maakten er vrienden en velen vonden er een lief.

Vorige zaterdag in het Olivetenhof werden al die straffe verhalen nog eens bovengehaald. Van een tijd waarin wij - in alle bescheidenheid - het Mechelse uitgaansleven en de redactionale verslaggeving mee bepaalden. Maar vooral ook een tijd waarin heel veel meestal anonieme jongens en meisjes, mannen en vrouwen, met hart en ziel en totaal belangeloos, zich inzetten voor een fantastisch product: lokale radio. Dank aan het huidige bestuur om die tijd nog heel even terug te laten herleven. En ik ben er zeker van dat heel wat Mechelaars daar ook heel goede herinneringen aan hebben. Een reden te meer op 104.8 FM te blijven luisteren.

 

 

 

Proficiat aan Radio Reflex, dat wel een Mechels Monument is geworden in al die jaren!

Heb je foto's van dit gebeuren zaterdag?  Misschien kan je er een paar posten in dit artikel?

enne...welkom als nieuwe blogger.  Ik hoop nog andere bijdragen van jou te mogen lezen op Mechelenblogt!

Zelf heb ik zaterdagavond geen foto's genomen, maar er zijn andere oud-leden (o.a. bloggers) die dat wel deden. Ik zal aan de huidige bestuurders van Radio Reflex vragen om foto's van nu eén toen te bezorgen.

 

Dat zou wel tof zijn!  Toch wel opmerkelijk dat uit Radio Reflex toch wel wat 'bekende namen' zijn voortgekomen...

PS: volgende week ben ik op stap met reporter Stef Van Malderen, door Mechelen om live Sinte-Mettezangertjes voor de micro te brengen van Radio Reflex...

Ik herinner me nog de beginjaren van de vrije radio's, en vooral de kracht van hun zendapparatuur die bijna tot in de vlaanders reikte :-) Bij mijn ouders in Zemst was het dus zeer goede ontvangst. Met de komst van Studio Brussel tuneden ikzelf en mijn leeftijdsgenoten dan toch weer in op de BRT.

Proficiat met jullie jubileum in ieder geval!

Het was bijzonder fijn om als huidige Reflexer een hart onder de riem te krijgen van de vorige generaties.

Het radiolandschap is veranderd, op de 10 jaar die ik ondertussen al voor Reflex "werk" zelfs, maar we zijn er nog. En minstens even gemotiveerd als vroeger!

Ooit wonnen we een volledig automatische grasmaaier in een quiz bij Reflex en kregen een schat van een konijntje thuisgeleverd... leuke dingen voor de mensen!

Proficiat met de grijze haren en het jeugdige hart!

Proficiat aan Radio Reflex, keep up the good work!

Ik was ook van de partij als oud-medewerker en het viel mij ook op dat iedereen een dagje ouder geworden was.
Bij degenen die je regelmatig nog terugzag viel het niet zo op, maar de anderen moest ik toch een keer van kortbij gaan bekijken om er de jongere versie van vroeger in te herkennen.
Het was bij de meesten toch wel 25 tot 30 jaar geleden dat ze elkaar nog gezien hadden.

De meesten hadden inderdaad hun weelderige haardos van vroeger geruild voor een vleesklak of voor grijze haren.

Het was in ieder geval een geweldig leuke avond, waarop heel wat toffe verhalen van vroeger naar boven kwamen.

De volgende afspraak is over 30 jaar in Rustoord Avondrood :-)

ja Jan, we hebben samen heel wat uren in de studio doorgebracht

wat me zaterdagavond vooral opviel was het feit dat de stemmen van al die oude rakkers totaal niet veranderd zijn

je hoorde bij momenten de zoetgevooisde Bart Hoogland weer achter de micro zitten, of het hese roepen van Frank Vermeulen, het lachje van JP Jack en die poëtische stem van Pat Donnez

alsof we zo terug kunnen beginnen

 

Welkom als blogger RVC.

Ik was zaterdagavond ook van de partij en het was inderdaad fantastisch. Ik begon bij Reflex in de Euroshopping als assistent van Bart Hoogland en Roger Leyman. De radio -en muziekmicrobe had me goed te pakken en samen met heel wat andere medewerkers beleefde ik heel wat onvergetelijke momenten. Om er enkele uit mijn geheugen op te noemen; het bezoek van Sinterklaas aan de Reflexstudio's, de kerstavondprogramma's waar ik Frank Vermeulen assisteerde, de vele fuiven in de Nieuwe Stadsfeestzaal, de nachtelijke verhuis naar de gloednieuwe studio's aan de Meysbrug, de 100 ste Get Back uitzending live vanuit café Boesjkammeree met als gasten o.a. Ben Crabbé en de toen nog onbekende Kristel Verbeke (K3) die live enkele covers kwam zingen in ons programma.... Het zijn maar enkele van de vele herinneringen. Nog steeds volg ik het muziekwereldje en ik wens de huidige generatie Reflexmedewerkers evenveel schitterende herinneringen toe. Marc Baert

Waar is den tijd van de Reflexfuiven in Tsentroem op den Brusselsesteenweg !

Het was den tijd dat Let's Dance van David Bowie werd zotgedraaid !

;-)

Toen ik op kot zat, half jaren '90, had ik Reflex altijd opstaan... ik vond het leuk als student te weten wat er zoal in Mechelen gebeurde.

De tijd van Reflex is mij een beetje vreemd, maar daarom geen kwaad woord hoor. In mijnen tijd was het AFN ( American Forces Network in Frankeforte ) wat de hoge ogen gooide. Den tijd van de Platters, den Bill en den Elvis. Momenteel is dat echter ook niet meer om over naar huis te schrijven.

Inderdaad GL, radio AFN met hun beroemde (beruchte?) dj Wolfman Jack was voor heel wat radiomakers uit de jaren '70 een van de voorbeelden hoe het anders kon zijn dan op een van die duffe BRT-frequenties.  Maar ook de zeezenders met roemruchte medewerkers zoals Joost den Draaijer en Ferry Maat waren voor vele van mijn oud-collega's bij Reflex een bron van inspiratie. Met als gevolg dat sommigen ervan overtuigd waren dat je 'hollands' moest praten in de microfoon. Iets waar wij absoluut tegen streden. Wie bij Reflex op antenne wou, moest trouwens eerst een behoorlijk strenge stemtest ondergaan. En zeker als je bij de nieuwsdienst aan de slag wilde.

 

@RVC. de naam van die dj zegt me eigenlijk niets meer, het was ook midden de jaren vijftig toen Elvis daar in de buurt van Frankfurt zijn legerdienst kwam vervullen. En de Pelvis begon toch sofort in het Duits te zingen zeker. En of hij bijval had bij de Fritsen . Lang vervlogen tijden, de moeite om er met heimwee aan terug te denken. Schon war die zeit. 

Toen ik op school zat, half jaren '80, had ik StuBru altijd opstaan... ik vond het leuk als student te weten wat er zoal in de wereld te koop was.

;-)

BTW :

Was Radio Reflex, in die tijd, niet het kleine broertje van Radio(-Radio-Radio) MA-E-VA ?

We waren absoluut geen Maeva. Reflex heeft nooit de intentie gehad om een 'kleine BRT' te zijn en zo ver mogelijk uit te zenden. Wij hadden stedelijke ambities, met als programmatie een gezonde mix van vlotte en toch kwaliteitsvolle muziek, afgewisseld met een zeer sterk netwerk van lokale informatie en een heel stevige band met de Mechelaars en het Mechelse vereniginsleven. Reflex heeft zich steeds afgezet tegen het commerciële fenomeen van vrije radio.

 

TV-on-my-Radio is een recent fenomeen, maar Radio-on-my-TV bestaat al enkele jaren.

Dus... kunnen we de mensen van Radio Reflex niet ergens live volgen op één of andere internetwebsite of zo ?  Met beeldjes dus of een soort van streaming video.

En vinden we daar dan ook ouwe feauteautjes uit de ouwe doos ?

Natuurlijk, der zit een live stream op hun website! Wereldwijd te onyvangen !!!

En heeft Radio Reflex, over de jaren heen, ook de Mechelse Scene airplay gegeven ?

Van Frank Vaganée over Nite Spirit, Willy en André Donni, Jo Haazen, Louis Neefs en anderen ?

En nu vergeet ik er nog een paar...