When We Was Fab in Mechelen: The (Bootleg) Beatles!

The Bootleg Beatles - (c) Bart Schelkens

En toen streek de Fab Four neer in Mechelen. Jawel, woensdag 27 oktober stonden The Beatles in de Mechelse stadsschouwburg! Of toch bijna. Oh, woordje ‘Bootleg’ vergeten. The Bootleg Beatles dus. Maar was dit niet ei zo na ‘the real thing’? Ik ben te jong natuurlijk, wel vertrouwd met de vele knappe albums maar weet dus niet hoé goed "de échte Beatles" live waren, maar wat ik woensdagavond zag, hoorde, beleefde was alleszins fantastisch.

The Bootleg Beatles - (c) Bart Schelkens

Long time ago When We Was Fab, it’s all over now, baby blue” zong George Harrison nog in 1987. Gelukkig zijn er nog The Bootleg Beatles. Harrison was een fan trouwens. Ik begrijp waarom. Alles klopt aan The Bootleg Beatles. Die kostuums, de Britse grapjes, die stemmetjes. Zij die 'Paul', 'John' en 'George' neerzetten kunnen voor stuk goed zingen, de man die 'Ringo' is, iets minder. Maar stuk voor stuk zijn het goede muzikanten. Ja, alles klopt als een bus. En ze brachten een setlist om duimen en vingers bij af te likken.

20.25 uur: Zaal- en podiumlichten uit. “Are you sitting comfortably?”. En we zagen erg herkenbare silhouetten verschijnen. Podiumlichten aan en het leek of we werden terug geflitst naar 1963. Daar stonden de Fab Four. Met ‘I want to hold your hand’ werd sterk ingezet. Hier en daar wat gelach annex verwondering omwille van die kostuumpjes en kapsels (pruiken). En vooral: herkenning. Er werd vervolgd met ‘All My Loving’ en ‘From me To You’ en ‘I Feel Fine’. Dan nam ‘George’ het woord die een nummer van Chuck Berry aankondigde en ‘Roll Over Beethoven’ knalde door de zaal.

The Bootleg Beatles - (c) Bart Schelkens

‘Paul’: “this is from our first movie, in the UK we say ‘Film’, but in the US it’s a movie” en ‘Can’t Buy Me Love’ volgde. ‘John’ nam het woord: “het volgende lied is a very mooi lied. From our next film, this one is in Colour” en we kregen een geïnspireerd ‘Help!’. Daarna mocht ‘Ringo’ het woord nemen om ‘Paul’ aan te kondigen, die een knap ‘Yesterday’ neerzette. “It’s good! He should go solo”, zei ‘George’ (!) en ook “Our set is going faster than our costumes” en ‘Taxman’ volgde. De tijd was toen gekomen om extra muzikant, ‘bootleg George Martin’ voor te stellen, ene Steve Peters. “This is one my favourites”, kondigde John ‘In My Life’ aan, “... cause I wrote it!”.

We Can Work It Out’, ‘Nowhere Man’ en ‘Day Tripper’ volgden en ‘Paperback Writer’ besloot de eerste set.

In de pauze waren de “oohs” en “waauws”, “amai, ’t was knap” niet van de lucht, en dan waren we pas halfweg. Een ander gespreksonderwerp: die knappe, aangepaste visuals, of het nu uitzinnige fans, artwork was, die elke song begeleidden. En ik vroeg/vraag me af: “was Paul McCartney destijds zo'n ‘sulletje’? Want, dàt zou je toch denken afgaande op de ‘Bootleg Paul’ van woensdagvanavond”. Iemand die het weet? Fotograaf Bart Schelkens had al kunnen ‘loeren’ naar de setlist, maar ik wilde uitdrukkelijk niet wéten wat nog volgen zou...

The Bootleg Beatles - (c) Bart Schelkens

En zo kon ik me ook in deel 2 laten verrassen. Wanneer de zaallichten doofden klonk ‘See Emily Play’ van Pink Floyd door de luidsprekers. “hm, een tripje naar de psychedelica”. Jawel. Daar stonden ze. Die kostuums! Yes! “It was twenty years ago today, Sgt. Pepper taught the band to play“. En zoals op het album was het daarna de beurt aan ‘Ringo’ om “out of tune” te zingen in ‘With A Little Help From My Friends” wat ie met verve deed. Dan was het ‘John’s beurt, nu met de beroemde Lennonbril en lange haren natuurlijk, om ‘Strawberry Fields Forever’ te brengen. Opnieuw ‘Ringo’ en ‘Yellow Submarine’. “Hello Mechelen!”, en we werden vergast op ‘Hello Goodbye’!

Tijd voor een ‘George Harrison’-solomoment: “Don’t worry we haven’t split up yet”, aldus 'George'(!). En ook de ‘Bootleg George’ deed het ‘While My Guitar Gently Weeps’ geweldig klinken. Beelden van de maanlanding, “The eagle has landed”. 1969. Op de achtergrond klonk ‘Gimme Shelter’ van The Stones en een weinig later zet de band, weer in een ander outfit “Come Together” in. Dat de ‘Bootleg Beatles’ erg goede muzikanten zijn, meldde ik wellicht al, dat bleek eens temeer hier, ook met die knappe ‘George’-gitaarsolo. Ook ‘Get Back’ klonk erg knap en dat geldt zeer zeker ook voor ‘Here Comes The Sun’. Dat we het Beatles-einde naderde werd duidelijk, zeker toen ‘John’ aanzette met “this one’s for my new wife, Yoko Ono. Oh No! Oh nee!”, ‘The Ballad of John and Yoko’ dus. ‘George’ kondigt ‘Paul’ op piano aan en ‘Lady Madonna’ volgde.

The Bootleg Beatles - (c) Bart Schelkens

The Bootleg Beatles - (c) Bart Schelkens

We have time for one more song, because we’re gonna split up” en een magistraal ‘Hey Jude’ volgde, met Paul opnieuw aan de piano en ‘George’ aan de bass. Het publiek ‘nah nah nah’de’ ijverig mee... Ondertussen was het 22.20 uur. En, zou er nog een bis volgen? Wat dan? Een ‘bootleg solo’... zijn ze inmiddels immers niet gesplit?

‘John’ komt alleen op en zegt “Well, we have split up now”. En wat volgde was “a song which is still very relevant today”, gezeten aan de piano, jawel: ‘Imagine’. Mooi.

Een korte ‘Beatlesreunie’ volgde en er werd stevig besloten met stevig rockend ‘Back In The USSR’ – incluis ‘Ringo’ die aan’t einde riep “I’ve got blisters on my fingers!”. Jammer wel dat het de groep nu pas gelukt was om alle mensen uit hun zitjes te krijgen. Maar dat heb je natuurlijk met een ‘zittend optreden’.

De prille Beatles, de psychedelica, the white album, Abbey Road en Let It Be, het begin van het einde met John’s Yoko, de non-album singles,... het zat er allemaal in. Op één woensdagavond zagen, en vooral, hoorden we de geschiedenis van tien jaar Beatles voorbijkomen. Wat een trip. Wat een geweldig muziek hebben de Fab Four ons toch geschonken. En vooral: wat een goede uitvoering door deze Bootleg Beatles!

SET 1:
I Wanna Hold Your Hand
All My Lovin'
From Me To You
I Feel Fine
Roll Over Beethoven
Can't Buy Me Love
Help!
Yesterday
Taxman
In My Life
We Can Work It Out
Nowhere Man
Daytripper
Paperback Writer

SET2:
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
With a Little Help From My Friends
Straweberry Fields Forever
Yellow Submarine
Hello Goodbye
While My Guitar Gently Weeps
Come Together
Get Back
Here Comes The Sun
The Ballad Of John and Yoko
Lady Madonna
Hey Jude

BIS
Imagine
Back In The USSR

Even better than the real thing? Even goed? Ik durf dat niet zeggen, ik wéét dat niet. Maar ik vond het geweldig goed. Een knappe show met veel knipogen en fijne humor, maar vooral: wat een goede muzikanten! En: als je - zoals ik - the real thing nooit aan't werk zag, zijn The Bootleg Beatles een meer dan goed alternatief. Denk ik. Wat een avond!

www.bootlegbeatles.com

Verslag: (c) Mark ‘Markec’ Van Mullem
Foto’s: (c) Bart Schelkens

pure nostalgie dus...  En verbluffend 'gelijkend'.  Moet wel genieten geweest zijn.  Knap verlag en foto's, zoals we gewend zijn van jullie...

 Knap weeral. Ik zou van deze band ook kunnen genieten, ben ik zeker van.

Merci Bart en Marc voor deze review en bijhorende foto's

 

Staf

Verdoemme!  dee trekken er goo-d-oep !

Dag Mark! Het Cultuurcentrum Mechelen dankt jou voor het leuke verslag! De afwezigen hadden ongelijk. Groetjes!

 

Mooi verslag, zo was het idd.

Zeer leuke avond gehad, pure nostalgie.....

Weet iemand soms of die mevrouw haar bh heeft teruggekregen?

 

 

Schitterend optreden. De groep was echt goed.

Mooi verslag Mark.

Bedankt voor de leuke reacties !!! Doet deugd!
Zowel voor fotograaf als schrijver!

Toch wel een van de betere dingen die ik dit nog jonge seizoen al zag bij het CC!

@Marc: juist, die BH... vergeten te vermelden in het verslag! Idd. ik vraag me hetzelfde af! ;-)

 

 

Een fantastisch verslag is dat , nu ik dit allemaal lees en de mooie foto's zie heb ik toch heel veel spijt dat ik er niet bij was...

Ik weet ondertussen dat deze BH nog steeds in de Stadsschouwburg te vinden is ;-)

Ik weet één ding: de rest van de dag zit ik met Beatles-nummers in mijn hoofd :-)

En dat terwijl ik het optreden niet gezien heb!

Knap werk Mark en Bart.

Zeer goed geschreven en alles bijzonder goed verwoord. Prachtige foto's.

Ik was erbij net zoals in Aalst en net zoals ik er in Hasselt zal bij zijn volgende vrijdag.

Die mannen zijn inderdaad KEIGOED !

Ik zal het verslag even vertalen en het hen afgeven in Hasselt. Ze zullen in de wolken zijn.

Bedankt dat we nog even mochten nagenieten.

Ah ja ... die BH was niet van mij.

Ik was duidelijk niét de énige die met volle teugen genoten heeft! ;-)

@Garda: ja, ik denk dat het eigenlijk ook wel iets voor jou was geweest! Een volgende keer misschien?

@Bart: aha!! En ken je ook de eigenares (niet Terry dus) van de BH?

@Florisla: haha, ja... maar geef toe: een straf is dat niet he ;-))

@Terry: bedankt voor de "bloemen"!! Wordt gewaardeerd. Fijn dat je' t verslag leuk vindt. En tof om het te vertalen en de heren te bezorgen ;-)

 

Ondertussen vernam ik dat Paul destijds inderdaad wat "sullig" overkwam, de Bootleg Paul speelt zijn rol dus goed!