Stijlvolle Keldermansvest heft het glas!

     

(foto's: Jan Smets)

 

De Keldermansvest is met stip de mooiste en stijlvolste Vest van onze stad.  En nu oogt deze Vest eleganter dan ooit!  De Keldermansvest bezit een stel knappe architecturale pareltjes van herenhuizen in verschillende stijlen, en nu alles is heraangelegd na de versteving van de dijken van de afleidingsdijle, komt alles nog veel beter tot z'n recht.

  

Reden te over om het glas te heffen!  En dat gebeurde dan ook deze namiddag.  De hele morgen was het grijs en regenachtig, maar tegen 14 uur, toen de hernieuwe Vest offcieel kon geopend worden, brak het wolkendek open, en kregen we regelmatig een streepje zon te zien...

Fijn!  Wat muzikale klanken van de vrienden van Hombeek, een hapje en een drankje - Figurentheater de Maan..., Het was gezellig aan de boorden van de Dijle.

Heel origineel was het idee om beelden van Mechelse kunstenaars op straat te plaatsen.  Dat gaf het geheel een nog stijlvoller cachet!

De buurtbewoners die het hele programma in mekaar hadden gebokst, en al jaren ijverden voor een vernieuwde Vest, poseren fier bij één van de kunstwerken...

     

Een woordje van een 'Keldermansvester', Kristoff Meersman, van schepen Greet Geypen en schepen Frank Nobels...

  

...en hier en daar werd een blogger gespot!  jawel ...  Roger Kokken..., met kuntschilder Gunther Gooris

    

links: Johan Elst - één van de onvermoeibare buurtbewoners...

     

links: beeldhouwer Frans Walravens - rechts: Dirk Gooris - bezieler van de Kunstvestdagen...

     

Drie Mechelse kunstenaars op een rijtje: Herman Muyldermans, Frieda Mariën en Marijke Van Kenhove...

  

Het onafscheidelijke duo: Luc Perdieus en Luc Vis, present met bakharing en oesters...

 

 

     

    

      

   

En nu maar wachten op de voetgangersbrug naar het te bouwen museum aan de overkant, én het doortrekken van deze prachtige wandelboulevard naar Nekkerspoel toe...

Maar vandaag is er al reden om te feesten.  Mechelen kreeg er een stijlvol plekje bij!

 

 

 

Een heel tof verslagje, Jan... Ik ben er jammer genoeg niet geraakt. Maar fijn dat ik toch, middels jouw verslagje, incluis leuke foto's, toch kan nagenieten !!

Die gaten, tussen die fietsstangen (zie foto 1)...

Zijn dat ondergrondse vuilbakjes ?  Want die zaten gisteren al vol met rommel !

Just2know

Gim

Anoniem, vliegt dat asbeststof nu al van in Hombeek tot op de Keldermansvest ? 

Jan, superreportage !!

Het was idd geslaagd, leuk dat zoveel mensen naar onze vest afzakten. 's Avonds maakte Chris Joris er met zijn twee gastmuzikanten nog een leuk feestje van. Den tripel van 't vat heeft nog rijkelijk gevloeid ... Gelukkig konden we vanmorgen een uurtje langer slapen.

De Keldermansvester die een woordje placeerde is Kristoff Meersman, even onvermoeibaar :) 

'Fietsstangen'? Dan wel voor ne fiets met heel dikke bannen ... In die gaten komen in november de lindebomen, die stangen zijn ter bescherming/versiering.

TOT OP DE KUNSTVESTDAGEN IN MEI 2011 !!!

Knap werk mensen ...

Héél zeker Peter.  Ik doe m'n hoed af voor de dynamiek die deze buurtbewoners uitstralen.

Ben er daarnet nog even over gereden. Wat ik niet snap is dat er geen fietspad voorzien is. Plaatsgebrek ? Misschien. Maar aande andere kant heeft de vrij brede richel tussen rijbaan en voetpad geen functie. Daar had best nog een fietspad van gemaakt kunnen worden. Wat ik ook heel vreemd vind is de oplossing aan het eind, dus aan de Van Kesbeekstraat, ineens houdt daar alles op ... vreemde oplossing...

Het is jammer dat de beelden wellicht opnieuw verdwijnen naar andere lokaties. Vooral de zittende figuur aan het begin van de vest geeft het geheel een bijkomende dimensie. Voelt de stad zich niet geroepen om dit aan te kopen als extra waardering voor de inzet van de buurt.

 

@Denherman: Je laatste zin ( omtrent aankopen van beeldhouwwerken door de stad ) doet me weer kriebelingskes krijgen. Mijn eerste reactie is: vermits Mechelen één van de Vlaamse kunststeden is, dan moet ze dat maar doen, kwestie van noblesse oblige. Alleen verwijst de term kunststad alleen naar toerisme en niet naar kunst. We zullen dus wel de toeristische wandelroutes ( cfr. Haverwerf ) volstouwen met beeldhouwwerken maar de Keldermansvest? waar alleen verdwaalde toeristen langskomen? vergeet het.

De stad heeft een lange geschiedenis van liefde-haat tegenover beeldhouwwerken: ga eens zoeken waar het beeldhouwwerk van St. Job op de Mesthoop verstopt zit en in welke toestand! Natuurlijk kan de stad het onderhouden van haar kunst uitbesteden aan haar bewoners onder het motto: Ik ben kunststad en jij kuist de boel op!

Ik vind de nieuwe Keldermansvest echt uitnodigend om er een permanente kunstboulevard van te maken, voor mijn part met periodieke verkoopstalletjes; en waarom er geen Mechels Montmartre van maken. Je zal verdorie weer de handen uit de mouwen moeten steken om de vroede vaderen ervan te overtuigen dat er buiten toeristen ook nog inwoners zijn die graag kunst zien op straat!

Dit idee van 'kunstboulevard' is schitterend!  Misschien worden dromen wel waar - ooit - als we er maar in geloven!  ;-)

 

PS: breek mijn mond niet open over 'Job op de mesthoop'.  Al lang geleden heb ik hier op Mechelenblogt de aandacht op gevestigd.  Hij mag wel eens eindelijk uit zijn verwilderd groen op de Zwartzustersvest 'bevrijd' worden...

Nu maar hopen dat de Keldermans binnenkort niet volhangt met niet-afwasbare "kunst", want een nieuwe boulevard waar "alleen wat verdwaalde toeristen langskomen" is blijkbaar een natte droom voor zulke "artiesten".

Foto Gimycko

FIETSPAD:

Het fietspad is idd een zwaar discussiepunt geweest in onze onderhandelingen. Na veel gepalaver kan ik wel (een beetje) leven met het standpunt van het stadsbestuur. Het klinkt raar maar ik weet dat het lukt in Nederland: de fietsers zijn als zwakke weggebruikers baas in de straat, en werken als snelheidsremmers ...

BEELDEN:

We speelden met onze vzw Kunstvestdagen idd met het idee om tijdelijke tentoonstellingen te houden van beelden op onze boulevard. Niet te betalen (verzerkering van de beelden). MAAAAAR, de beelden komen er. Zeker eentje van Marijke Van Kenhove, da's al bijna in de sjakos. En we zetten met onze vzw geld opzij om er een paar te kunnen kopen ... Frank Nobels is al overtuigd en de Mechelse beeldhouwers zouden een prijsje maken :)

Johan,
een fiere Mechelaar

Laat dat laatste idee niet los Johan!  Bijt jullie daar in vast!   Dit wordt uniek!

@Peter, geen fietspad? Dat is toch niet nodig zeker en kosten gespaard. Fietsers rijden toch waar het niet moet, bijv. op het voetpad:-)

 Voor de veiligheid van de fietser zelf gaat er bij ons toch niks boven een volwaardig fietspad.
Met Nederland kan je ons moeilijk vergelijken, daar heerst een heel andere fietscultuur dan hier, fietsers ( mensen dus ) gebruiken als verkeersremmers lijkt me niet zo'n goed idee, evenmin als de fietssuggestiestroken die her en der opduiken behalve in de verkeerswet.
Dat is mijn mening hierover.

Ons gezin fietst veel en bij voorkeur op fietspaden, daar hoeven we ons ook niet in carnavalstenue te steken met behulp van fluo vestjes, reflecterende helmpjes, vlaggetjes, etc. Iets waar wij trouwens resoluut vertikken aan mee te doen.

Beeldhouwwerken?
Ja: als het buurtcomité in kwestie het zelf voor de volle 100% financieel rondkrijgt.
Neen: als het volledig of gedeeltelijk op kosten van de stad is, dat geld is beter gespendeerd als men er elders het voetpad mee rechtlegt.

@Alex: beeldhouwwerken zelf betalen? Neen, verfraaing van de stad maakt deel uit van de core business van de stad, net als fiets- en voetpaden aanleggen. Het ene staat dus los van het andere en elk item past binnen een eigen budget.

Ik zal mijn besluit trekken uit de prioriteiten die gesteld worden ;-)

Even serieus; rekening houdend met de situatie van het moment lijkt deze vorm van stadsverfraaiïng -zelf noem ik dat eerder stadsversiering- toch wel erg ongepast.

@ anoniem 5

Zou je in het vervolg je smiliey in een iets groter corpus willen intikken want ik was bijna je sarcastische ondertoon voorbijgelopen. Er zit wat sleet op mijn vroegere arendsblik.

:-)

Dank je

 

Zo te zien is men vandaag begonnen met de beplanting van de Keldermansvest

 

Bedankt voor de 'update', Marc !
Goed dat men er geen gras laat overgroeien (hehe.. ok.. flauw Ben Crabbégehalte)...

't gaat daar heel tof worden denk ik.... nog even wachten om daar dra eens te gaan flaneren ;-)

Tiens is daar geen ruimte/plan voor een horeca-zaak ?

In een verleden heb ik er wel een zaak geweten,

voor even toch,

'tKeldertje van een oud rechter.

Er was inderdaad een tijdje "t Kelderke", dat kende twee uitbatingen, er huisde een 'Vlaams Huis' (maar bij mijn weten géén lokaal van partij x of y) en ook Koen Arrousseau baatte het inderdaad een tijdje uit ...

Het lijkt me ook wel een goed idee om opnieuw een Horeca uitbating daar te hebben!

En vlakbij de KV . Heeft al iemand gedacht aan een Hamburger tentje of een broodjes bar ? Een internet café of een nachtwinkel ? Mogelijkheden genoeg heden ten dage. 

De eerste uitbater van "Het Kelderke" was Luc Daelemans van de garnierderij aan de Oude Antwerpsebaan (of ergens in de buurt) en zijn vriendin Chris.