Lamot? kapot!

(foto: Lerak Sremos)

Ik wil niemand een steen werpen (die is blijkbaar al geworpen?) - maar het is wel jammer...

...dat dit knappe glasraam al maanden stuk is...  

Eigenlijk is dit glasraam een soort van 'klok', want het licht verandert met de verderschrijdende tijd...  Architect Tourlouse realiseerde dit, en het was een schitterende blikvanger op de hoek van de Adegemstraat en Zwaanstraatje...  Vorm van het raam, typografie...: mooi  staaltje van modernisme.

'Was' -  nee, het 'is' natuurlijk.  Maar het zou nog mooier zijn mocht dit binnenkort terug hersteld worden.

(foto: Jan Smets)

 

 

Dat Mark Tourlouse een knappe gast is wist ik al lang. Dat het een mooie realisatie is eveneens. Wat mij echter het meeste interesseert is wie de steen gegooid heeft. Maar dat zullen we helaas nooit te weten komen, nietwaar Mark. 

Dit glasraam, net zoals dat van de bieren Jacobs, is fragiel erfgoed. Je kon dus wel verwachten dat vroeg of laat een onverlaat daar een steen door ging keilen. Ik ga er vanuit dat er een verzekering werd genomen voor glasbreuk en dat het kapotte glas vervangen wordt. Gebogen glas is kostbaar maar het is dan ook de moeite waard om te behouden.

Zonde, echt zonde..... en wat Luc zegt !!

wel spijtig dat sommige mensen geen respect hebben voor openbare gebouwen, ... (als het opzettelijk is gebeurd)

@ iedereen,

                       Mark zou graag weten wie de steen gegooid heeft. Kwestie van te weten waar hij zijn schade moet vorderen. Dus niet te veel meer rond de pot draaien a.u.b.

Mark, ik denk dat ik het weet maar ik zeg het niet. 

Wie die steen gegooid heeft is totaal onbelangrijk. Nu de binnenzijde van het glazen ornament open staat voor winterse invloeden: sneeuw en ijs, kunnen we ons beginnen zorgen maken. Die gaan rustig het stalen frame aantasten en binnen enkele jaren hebt ge nog maar alleen foto 's. De huidige lofteigenaars kunnen beter samenleggen voor een stukske plastiek om het gat af te tapen en de binnenkant te behoeden voor verval. Kwestie van gezond boerenverstand.;-)

Daar gaat het om Luc.  Ik zou niet graag hebben dat dit mooie stukje architectuur verder zou verkommeren.  Daarom heb ik hier de aandacht op gevestigd.  Hoe het glas gebroken is, of wie (?) het zou gedaan hebben, maakt nu niet uit. (maar als sommigen dat wél weten, moeten ze het aangeven natuurlijk - anders gaat het om mist spuiten...). 

Het zou héél erg jammer zijn, mocht dit glasraam verder aftakelen door nu niet in te grijpen.

Vandalisme is een plaag van alle tijden; spijtig genoeg.  Wij hebben het zelf enkele dagen geleden mogen ondervinden, toen één van onze nochtans zware bloembakken van de vensterbank werd getrokken.  Resultaat: in scherven vaneen en de planten en bloemen kapot.

 

dat wist ik niet dat het licht van kleur verandert met de tijd, Das tof om te weten.

Hopelijk is het glas rap vernieuwd om erger te voorkomen

Vandalisme is steeds een triestige zaak, waar en wanneer het ook gebeurd.

Men kan maar het geluk hebben goed verzekerd te zijn, indien niet: pech.

In een museum hangen ze de kostbaarste stukken steevast achter glas, maar dat zou hier maar een raar gezicht zijn...

Waarom zou het absoluut met een steen moeten gebeurd zijn? Het kan evengoed het gevolg van een aanrijding geweest zijn! Wat voor verkeer heeft het Zwaanstraatje niet moeten slikken, tijdens de afsluiting van de Korenmarkt?

Van een aanrijding zou de onderste beton en het ijzeren raamwerk ook geschonden zijn niet? maar zoals reeds gezegd, dat is niet de essentie van deze post, wel dat er best zo snel mogelijk wordt gereageerd voor de herstelling

Zo was het ooit...

 

Foto Gimycko

Kijk op de eerste foto bovenaan ook eens naar dat typische metselwerk van die tijd met dat strek-strek-kop verband. Architect Jan Lauwers en collega Jos Chabot zijn misschien met dezelfde idee bij dezelfde baksteenboer gaan shoppen. ;-)

( uit ' Mechelen tijdens het interbellum ' van Patrick Egels )

Opdat iedere blogger een goed nachtrust zou kunnen terugvinden, werd de Lamothorloge inmiddels hersteld:-)

Opdat wij goed zouden kunnen slapen, heeft den Eddy persoonlijk de Lamotklok voor ons hersteld.  Er zijn nog goeie zielen.

Driewerf hoera voor den Eddy !

;-)

@Gim, ge wordt nu toch een tikje te persoonlijk. Ik heb slechts mogen vaststellen dat het onheil weggewerkt werd. Misschien dat de glazenier ook Eddy heet:-)

:-D