Heffens, Leests en Hombeeks plat.

met categorie:  

Wie denkt dat Mechelen met zijn beeld - " bank " over een unicum beschikt vergist zich toch een beetje want we hebben nog een andere " bank " met name een heuse voedsel - " bank ". Geprangd tussen de slaapdorpen Heffen, Leest en Hombeek en de buurgemeenten Zemst, Kapellen op den Bos en Willebroek ligt een uitgestrekt, uiterst vruchtbaar natuurgebied waar  een schare noeste werkers en werksters er voor zorgt dat er brood op de plank komt, en niet alleen brood maar ook aardappelen, groenten, vlees en fruit. Bovendien roept dit gebied wandelaars en fietsers op tot rustig genieten van al datgene wat de schepper ons heeft nagelaten. Wat dit voor Mechelen betekent zal de stadsontvanger aan de hand van cijfers wel kunnen duidelijk maken. Aardappelen en bieten rooien, spruiten plukken, kolen kappen, mais maaien, sla en prei steken, het heeft alles met werken te maken en werken loont zich, ook voor de stadskas. Om dit een beetje te verduidelijken maken we een trip langsheen de mooiste hoekjes en kantjes van onze Mechelse voedsel - " bank " in de hoop de ene of de andere er eens tegen te komen, .... enne niet vergeten, ons restafval nemen we mee naar huis.

Beginnen doen we ..... heu, in Zemst waar op de hoogvlakte van het bos van Aa de Molenbeek ontspringt die in haar bochtenwerk richting Zenne het " plateau " in twee snijdt. Langsheen " le lac ", al over  de brug der zuchten, door de prairie verder, altijd maar verder. Maar nu eerst een paar beelden.

 

 

Langsheen de diertjes. En ja een heuse paardenmelkerij en hotel. Kijken maar.

 

De Chrisanten zijn ook weer goed op tijd en wat zijn al die gele bloemekens nu ?

 

En dan maar verder en verder door de moestuin. De patatten liggen klaar om te steken, de kolen om te kappen, de sla om te steken. Amaai weeral werken. 

 

Die Sonne geht schlafen, der tag ist vorbei. wehn uncle Satchmo sing is lollaby.

Sfeervolle impressie van de ons omringende rurale gebieden. Knap werk, GL.

Als de oogst aan spruiten en prei dit jaar in de Zennevallei zo groot zal zijn als het percentage fouten in de Engelse zin : ...wehn uncle Satchmo sing is lollaby... dan zal de stadskas een stevig stukje belastinggeld binnenrijven. Een zin van zes woorden met vijf fouten (een zin begint steeds met een hoofdletter na het punt van de vorige zin). De rest van de fouten laat ik aan de aandachtige lezers van deze ongein. Uitstekend bezig zou ik zo zeggen v oor iemand die op alles en iedereen steeds bakken kritiek mag spuien.

@Jef: het was dan ook de duitstalige versie, wat had je verwacht?;-) De beelden zijn sfeervol maar de commentaar had niet gehoeven: ' scharen noeste werkers ' vind je overal.

Wat ik jammer genoeg wel mis in dit archaïsche betoog is de zinsnede ".. alwaar de koperen ploert te kimme neigt.. ", toch wel een beetje jammer. Hoewel het stukje over "de schepper" dat toch wel enigzins goed maakt.

Houden zo, dat Land van Mechelen !  Nù en in de toekomst !

:-)

...zonder afbreuk te willen doen van de sfeervolle foto's en tekst...dénk ik dat de mensen uit Sint Katelijne Waver/OLV Waver ...toch enigszins zullen fronsen.... :-) . Groenten en zo. Het is maar een idee. 
Toch leuk om te lezen.

toch is het waar leyander, een kijkje in de buurt zal je zelf effe doen fronsen

 

ik woon in die buurt Lieven, ik kom er heel geregeld :-)
Nogmaals, zonder afbreuk te doen van G.L.'s artikel :-)

.

@G.L. sperre steken vergeten, of is dat niet naar uwen tand?

ik geniet ook van die beelden (maar dan van Hombeek) wanneer ik ga lopen. echt rustgevend en zalig. 

Ik heb het al dikwijls horen zeggen " onze Jef is groot geworden aan den toog ".

Sperre Jokke ? Daarvoor is onze grond te goe. 

@ Jef Van Ransbeeck,

Los van het topic: toen Satchmo in 1959 zijn "lullaby" met de kleine Gabriëlle zong had de goede man nooit kunnen vermoeden dat een Hombekenaar de componisten E. Halletz en H. Bradtke een halve eeuw later op hun spellingsfouten zou wijzen   :-)

Die punt in het midden van die zin was daar niet nodig en een komma was er beter op haar plaats geweest.  Wel wordt "Tag" met een hoofdletter geschreven. 

Ik heb al meermaals opgemerkt dat alhoewel dit m.i. toch een Mechels blog is, sommigen zich geroepen voelen om zich om God welke reden in andere talen uit te drukken. Dito bij de foto's op Flickr.  En met de nodige spellingsfouten vandien....

Maar... Errare humanum est  en zoals de evangelist Johannes ooit schreef: Qui sine peccato est, primus lapidem mittat     hihihi

Maar G.L's blog, opgeluisterd met mooie foto's, blijft alleszins zeer genietbaar.

 Roger, ik kan daar toch niet aan doen dat de kat van de geburen in mijn piano heeft gezeten en dat ze de staart van mijn komma, dus ....heeft afgebeten. Ja, die Fritzen met hun hoofdletters is ook zo een ding. Punt komma.

@G.L.: nu doe je toch een beetje onrecht aan alle Leestse aspergetelers en -teelsters!

 Jokke, het is spijtig dat ik het moet zeggen maar voor ons aspergefestival in de maand mei kunnen de telers van Leest niet genoeg leveren. Meugde goa asperre Jokke ? Goe ete oep ze Pools.

Aspergesvelden in Leest moet je echt gaan zoeken.Vroeger had bijna elke boer wel een perceel liggen, maar intensief manueel asperges steken, kuisen en opbinden, is zeker niet te onderschatten. Bij deze activiteiten kunnen geen machines ingezet worden. Sommigen beweren dat de oorzaak te vinden is bij de forfaitaire belastingstarieven die veel te hoog zijn ingeschat.

@ Jan Goovaerts,

                                 Het is maar goed dat ge zaterdag naar Humbeek gereden bent want aan de " brug der zuchten " op afbeelding twee en drie was het vanmorgen goed prijs. Een truc met oplegger van de firma X had zich daar goed vastgereden gestuurd door zijn GPS. Hoe die daar nog moet weg geraken is mij een raadsel. En zeggen dat dit vanmorgen de enige mogelijkheid was om in Kappelen te geraken. Spijtig dat er vandaag geen politie te zien was, nu het water naar hier aan het afzakken is.

Seg Jan, als ge nog eens komt, laat dan eens iets weten dan doe ik er enen op in het bruin kroegske.

Toch " gute besserung " gewenst. 

Graag uw aandacht voor foto 2 en 3 helemaal bovenaan. De datum staat erop.

Drie dagen geleden werd het bruggetje eindelijk hersteld. Ge moet dat pardoneren want de stadsmetser is in pensioen gegaan. Er is dan iemand gekomen uit Willebroek naar ik heb vernomen. Ge houd het niet voor waar maar gisteren namiddag een Rus en deze nacht een Lithauer hebben alles terug naar de kl..ten gereden.

Bye, bye, brug over the river Kwai.

Wil er voor mij eens iemand vragen wat zo een bord " maximum 3 ton " kost, ik zal de keikoppen dan eentje cadeau doen.

@ Marc VC;

                     Om op uw uitnodiging in te gaan. Zo mooi en groen het Aland er in Hombeek - Leest momenteel bijligt.... Zo mooi ligt de Egleghemvijver er momenteel ook bij. Voor het eerst in twintig jaar. Denk nog maar eens terug aan één jaar geleden toen ik met twee vuisten hier op tafel heb geklopt , zodanig zelfs dat mijn bijdrage integraal met foto's en al in de papierkorf is verdwenen. Het protest werd zelfs tot op de grote markt gehoord. Nu is het enkel nog die twee moeilijke maanden juli Augustus doorkomen, maar ik heb goeie hoop want de koord zal gespannen blijven tot september. 

Metamorfose !!!

Egleghem vijver Hombeek update 31.7.2011.

Zo slordig de Egleghem vijver er vorig jaar op dit tijdstip bijlag zo fraai ziet hij er nu uit. Vandaag nog even gaan kijken en alles prima in orde. Eén plastic flesje en drie glazen flesjes in plastic zakje op de parking. Dus de aktie van vorig jaar werpt haar vruchten af. Een moeilijke maand  augustus staat ons nog te wachten maar met vereende krachten krijgen we die er ook nog door.

Veel fietsers en voetgangers vinden terug de weg naar dit zalig natuurdomein.

Het enige wat te melden valt is dat de poort van schepen De Bie haar hondenweide vorige nacht werd gestolen door onbekenden???

Wanneer komen jullie eens af ?