Tien jaar de Lage Drempel, feest met een donker randje

De Lage Drempel opende op 2 oktober 2000 voor het eerst haar deuren op de Wollemarkt in Mechelen. Het doel was om mensen met en zonder armoede-ervaring samen te brengen. Daar konden ze elkaar ontmoeten en onder het genot van een tasje koffie steun vinden bij elkaar. Zo ontstonden er banden om samen te strijden tegen armoede. In 2005 verhuisde De Lage Drempel naar de Onze-Lieve-Vrouwestraat 43 in Mechelen. Na tien jaar werking is hun eerste doestelling dezelfde gebleven. Nog steeds komen mensen dagelijks samen in hun gezellige ontmoetingsruimte. Daarnaast groeide de werking uit. Ze organiseren heel wat ontspanningsactiviteiten, richten dialoogmomenten in, geven en volgen vorming rond armoedethema’s en proberen met gerichte acties te werken aan een beleid en een samenleving die armoede echt uitsluit.

Op 1, 2 en 3 oktober organiseren ze een feestweekend om hun feestjaar te starten. De Lage Drempel viert feest, maar er zit toch een donker randje aan, zegt Peter Jespers, sinds 2007 coördinator in De Lage Drempel. “Het is goed dat mensen in armoede een plaats hebben waar ze regelmatig kunnen samenkomen, maar het is ook erg dat er nog steeds (en meer en meer) armoede in Vlaanderen bestaat. Daarom is ons feestprogramma niet zomaar feesten, maar wordt er ook de nadruk op gelegd dat de strijd nog niet gestreden is. We werkten een programma uit waar zowel het feesten als het bestrijden van armoede een volwaardige plaats in hebben gekregen”.

Op 1 oktober is er een dialoogvoormiddag rond sociale dienstverlening gepland. Gedurende twee jaar kwamen mensen in armoede regelmatig samen om de dienstverlening in het Mechelse onder de loep te nemen. Wat zijn hun ervaringen? Waar loopt het goed? Wat kan beter? Zijn er tips en aanbevelingen te maken? Dit denken resulteerde in een verslagboek dat op 1 oktober wordt voorgesteld. Samen met de mensen van de Lage Drempel gaan dienstverleners in dialoog over de bevindingen in het verslagboek. Deze voormiddag vindt plaats in De Lage Drempel zelf en start om 9u30. Om 12u30 wordt er afgesloten met een korte receptie.
Op 2 oktober worden de mensen van De Lage Drempel om 15u00 ontvangen op het stadhuis. Het stadsbestuur wil zo haar waardering uitdrukken voor het zinvolle werk. Er is een korte persvoorstelling, een woordje van het stadsbestuur en een toelichting vanuit de Lage Drempel zelf. Ze zullen ook enkele vragen aan het stadsbestuur stellen, vooral dan om mee de strijd tegen armoede te versterken. Afsluitend volgt er een informele persbabbel.
Op 3 oktober is er een echt feest. In de feestzaal van het Scheppersinstituut start om 14u00 een mutimediaal spektakel over tien jaar De Lage Drempel. Er is zang, een diavoorstelling, voordracht en muziek voor alle medewerkers, sponsors, vrijwilligers en anderen. Er wordt afgesloten met een feestelijk hapje en drankje.
Gedurende het verdere werkjaar volgen er nog heel wat activiteiten. Momenteel werken ze aan een beeldhouwwerk rond solidariteit dat in het najaar zal onthuld worden. Er is de sociale wandelzoektocht door Mechelen die voor iedereen openstaat. Tijdens het hele werkjaar kunnen individuen en groepen de wandeltocht aanvragen bij De Lage Drempel en deze tocht afleggen. Er volgen in 2011 nog een aantal feestelijke groepsactiviteiten. Er is ook een buitenlands weekend gepland, een familiefeest en nog zoveel meer. Op 2 oktober 2011 wordt er afgesloten met een opendeurfeestdag.
Wil je meer informatie over de Lage Drempel, armoedebestrijding, het feestjaar of de activiteiten, aarzel dan niet contact op te nemen. Dit kan door in de namiddag langs te komen in de Onze-Lieve-Vrouwestraat 43 in Mechelen, te bellen op 015/34.43.77 of te mailen naar delagedrempel@telenet.be

 

 

Bon, ik juich dit initiatief alleen maar toe. Ondanks onze immer toegenomen welstand zijn er helaas nog te veel mensen die aan de zijlijn staan of daar door een samenloop van omstandigheden terechtgekomen zijn. Niet evident om daaruit weg te raken en initiatieven zoals de Lage Drempel springen gelukkig genoeg dagelijks in de bres.