Sinte-Mette nog méér in de verf gezet!

met categorie:  

   

(foto's en tekeningen: Jan Smets)

We moeten er nog wel een poosje op wachten, maar nu de zomer stilaan is overgaan in de herfst, is het weer tijd geworden om met het 'Sinte-Mettegenootschap' rond de tafel te zitten ...  En dat gebeurde deze week.

Zoals je wellicht weet, probeert dit 'genootschap' om de Mechelse traditie van het 'Sinte-Mettezingen'  te bewaren voor het nageslacht...  En dat lukt wel aardig.

Zo'n zestien jaar is het Sinte-Mettegenootschap onder voorzitterschap van stadsgids Rudi De Mets bezig met aan de weg te timmeren.  En daar komt wel wat bij kijken.  Jaarlijks wordt een gezellig kinderfeest op het getouw gezet, waar de jonge zangertjes onder begeleiding op het podium van het Scheppersinstituut op de Melaan het aloude Sintemettelied kunnen zingen.   En dit natuurlijk op 11 november: op de feestdag van Martinus...

Ook wordt er in een aantal scholen soms een uurtje uitgetrokken waarop Rudi mag vertellen over deze traditie.

Scholen en jeugverenigingen worden aangeschreven...  Speciale Sinte-Mettespeculazen worden gebakken en al zingend aan de man gebracht op 'de Groete Sintemette', wanneer het genootschap  de Mechelse café's afschuimt.  De opbrengst dient om het kinderfeest te financieren...

In Hombeek bestaat een zeer levendige Sintemette-traditie - en ook Battel doet flink zijn best om Sintemette in ere te houden.

Burgemeester Bart Somers die vorig jaar aanwezig was op het feest van Sinte-Mette in Scheppers, vond dat met Sintemette nog véél meer te doen was.  En ja: vanaf dit jaar (en volgend jaar wordt dit nog verder uitgewerkt), zet de stad het gebeuren meer in de verf..  Dit is beslist een toffe ondersteuning.

In de herfstkrant van Mechelen Kinderstad werd alvast veel plaats gemaakt voor Sintemette.

Da's tof!   De initatieven van het Sintemettegenootschap, Hombeek en Battel krijgen hiermee een steuntje in de rug.  In samenwerking met de jeugddienst van de stad is natuurlijk méér mogelijk - zonder evenwel aan de eigenheid van de reeds bestaande werking te tornen.

Maar inderdaad: het is beter om hier samen de schouders onder te zetten.  Sintemette is door en door Mechels!  Dat moet zo blijven.  Mooi dat 'de stad' dit nu ook goed beseft.

 

website van het Sintemettegenootschap, voor diegenen die er méér over willen weten:

http://www.sintemette.be/

Is Jans vooruitziend ?

Want net nu duikt een, tot nu toe, nog onbekend werk op van Pieter Bruegel de Oude met als onderwerp het Sint-Maartensfeest !

Omdat het doek blijkbaar Spanje niet uit mag, heeft het Prado al 7 miljoen euro veil, maar internationaal zou het de 25 miljoen kunnen gaan overschrijden.

Iets voor Mechelen, misschien ?  Kan de Mechelse schatkist dit aan ?

En moet Hombeek dan bijleggen ?

;-)

Helaas Gymicko, maar er werd al beslist dat het werk Spanje niet mag verlaten....  Enne daar Pieter Breughel de Oude zijn opleiding heeft genoten bij Maayken Verhulst, hier in Mechelen, ware het mooi geweest dit werk hier te hebben. Dus we zullen al content moeten zijn met Michile Coxcie en dergelijke....

@ Rudi :

Er hangt in Brussel blijkbaar een kopie van het werk.  Misschien moeten we dat maar eens gaan kopiëren.

;-)

"t is toch wat met onze zuiderburen ;)

dat hebben wij in noord holland nederland ook gewoo hoor!

sint maarten op 11 november, dan gaan de kinderen langs de deur met een lampion en zingen een liedje en krijgen een snoeopje mee

gr

Marja Verf

 

@ Marja : Daar willen we dan wel een fotootje van !

:-)