Mechelen trapt door... op de autovrije zondag

met categorie:  

 Na de succesvolle editie van vorig jaar met maar liefst 7000 bezoekers is het weer zover. Op zondag 19 september van 10 tot 18 uur kunnen alle Mechelaars, omwonenden en liefhebbers van Mechelen de hele binnenstad beleven zonder autoverkeer en daarenboven genieten van tal van activiteiten en feestelijkheden voor jong en oud. De autovrije zondag wil iedereen laten stilstaan bij zijn of haar verplaatsingswijze opdat we samen kunnen werken aan een leefbare, verkeersveilige en duurzame stad waar het voor iedereen aangenaam vertoeven is. Een greep uit het aanbod:

 
Optredens op de Grote Markt:
o        11.00-13.00 uur: Jazzcollectief
o        13.00-17.00 uur: KinderDJ met optreden van Zeppe en Zikki om 13.15 uur
o        17.15-18.00 uur: Bottle Of Moonshine
o        18.15-19.15 uur: Swell Rhythm Combo
 
Info- en doestanden rond mobiliteit, verkeersveiligheid en duurzaamheid
Lokale Politie Mechelen, Cambio en Autopia, Module Duurzaam Onderweg, Technopolis, Mechelen in Beweging…
 
Tweedehandsfietsenmarkt
Een kotfiets, kinderfiets… nodig? Deze vind je op de tweedehandsfietsenmarkt.
Locatie: Steenweg
 
Zeepkistenrace
Van 13.00 – 17.00 uur. Locatie: Grote Markt
 
Opensleufdag door de dienst Archeologie van de stad Mechelen met middeleeuwse markt van 14.00 tot 17.00 uur. Gratis.
Locatie: Sint-Romboutskerkhof
 
Parkeer je fiets en win!
De auto’s in de parking Grote Markt maken plaats voor de fiets. Parkeer je fiets in de ondergrondse fietsparkeergarage, ontvang leuke gadgets en maak kans op mooie prijzen.
Locatie: Steenweg
 
 
Gratis pendelen in fietstaxi
Mechelen in Beweging voorziet een gratis pendeldienst tussen het station en de Grote Markt met fietstaxi’s!
 
Autovrij gebied op autovrije zondag
De volledige binnenstad binnen de ring is van 10 - 18u afgesloten voor autoverkeer. Op de vesten zelf en de parallelwegen blijft verkeer mogelijk. Een uitzondering op het verbod geldt enkel voor: hulpdiensten, taxi's, De Lijn, dokters van wacht en houders van een parkeerkaart 'personen met een handicap'.
 
Gratis openbaar vervoer
Op de autovrije zondag reis je dankzij de stad en De Lijn gratis met het openbaar vervoer. De Lijn volgt een aangepast traject en doet enkel de halte Veemarkt aan in de binnenstad via de lus R12-Keizerstraat-Veemarkt-Biest-F. de Merodestraat-R12.
 
Wat met je auto ?
Tenzij er een activiteit in je straat plaatsvindt, kunnen geparkeerde auto's gewoon blijven staan. De activiteiten beperken zich tot volgende straten: Ijzerenleen, Steenweg, Onder-den-Toren, St.-Romboutskerkhof, Grote Markt, Befferstraat en Veemarkt.
 
Wie zijn wagen toch nodig heeft tussen 10 - 18u dient deze vooraf te parkeren buiten de autovrije zone. Dit kan op de vesten (incl. parallelwegen) of de randparkings Zandpoortvest 1 en 2, Rode Kruisplein of Douaneplein.
Wie zijn wagen liever niet op straat parkeert, kan die dag gratis parkeren in de parkings Veemarkt en Centerparking. VINCI Park stelt deze garages open voor bewoners. Bewoners die van deze regeling gebruik willen maken, kunnen vanaf zaterdag 18 september, 22u aan de inrit van deze parkings een ticket nemen en kunnen de parkings tot maandag 20 september, 6u ten allen tijden verlaten via openstaande slagbomen.
In parking Lamot kan je zondag aan het voordelige tarief van 5 euro parkeren vanaf zaterdag om middernacht tot zondag 23.59u.
 
De autovrije zondag verloopt in samenwerking met Mechelen in Beweging.  
autovrije zondag 2010 

Een belangrijke informatie staat niet in dit artikel, en dat is tegelijk mijn vraag:

Blijft het verkeersreglement gelden op die dag binnen het beschreven gebied?

De mensen zeggen wel eens dat Vinci Parks geldwolven zijn, maar hier blijkt weer maar eens dat Q-Parks (parkeergarage Lamot) nog grotere dieven zijn.
 
Terwijl er doordeweek 's avonds een voordelig tarief geldt in de Vinci parkings, blijft Q-parks gewoon de volle pot aanrekenen.
 
De houders van een parkeerkaart voor gehandicapten parkeren bovengronds gratis.
In beide parkeergarages geldt voor deze mensen een zelfde tarief als dat voor valide personen.
Wanneer gaat de stad hier eens paal aan perk stellen ?
 
 

 Gunstig avond tarief van 3 euro bij Vinci  Park dank zij die van de Grote Markt 18.

Er is dat weekend bovendien nog herfstbraderij in enkele winkelstraten

 Niet vergeten: die dag is er ook http://www.jazzathome.be/ ;-)

Ik denk dat soms het verkeersreglement niet meer geldt, tijdens de Tour de France reden de renners allicht soms harder dan 30km/h in de binnenstad.

Peter, ik denk dat ze die dag allemaal geflitst zijn maar ze kunnen niet vervolgd worden omdat nu er geen fietsplaten meer bestaan, ze niet konden geidentificeerd worden :-)

Uiteraard blijft het verkeersreglement van toepassing.  Het autovrij gebied wordt gesignaleerd met het bord C3 (verboden richting voor iedere bestuurder) met daaronder een onderbord met enkele uitzonderingen zoals fietsers en taxi’s.
Voor het negeren van dit bord krijg je een onmiddellijke inning van 50 euro.  Als je een bevel kreeg van een bevoegde persoon (politie) of bij het negeren van het bord andere personen in gevaar bracht  is de boete een stuk hoger en kan in bepaalde gevallen je rijbewijs ingetrokken worden.
 
Met vriendelijke groeten

Wij zouden gerust willen deelnemen aan de autovrije zondag, maar het is de laatste weken op gewone dagen al een calvarieweg om in de binnenstad te geraken: de afsluitingen voor de wegenwerken in de Colomawijk zijn zo geplaatst dat je per fiets met een fietskar voor de kindjes onmogelijk door kan! Je moet omrijden en dan nog 's verder te voet door de modder van de Tervuursesteenweg!

Zijn billenkarren zondag toegelaten in de binnenstad ?

Just2know...

;-)

Zeepkist op overschot :  Voor de zeepkistenrace van de Autoloze Zondag, (heeft er iemand foto's ?) hadden we een mooi groot en stevig model in elkaar geknutseld, met dank aan de Jeugddienst van Mechelen voor het basismateriaal. Alle proeven werden zondag met succes afgerond, echter zonder medailles te behalen.

De kar staat hier nu te staan, dat is eigelijk zonde. Welke Mechelse jeugdbeweging geeft een 2e leven aan dit karretje ?? Laat via deze weg iets weten, dan spreken we af om ze te komen ophalen !  Tot dan.