Palen

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Nu kan je me een muggenzifter vinden - en ik zou het je niet eens kwalijk nemen mocht je me dit predikaat willen toedichten...    Maar...

 

Hoelang dit 'palenwoud' al bloeiend aanwezig is aan de 'Kommiezenhuizen', kan ik niet met zekerheid vertellen - maar dat het al enige jaren is, is beslist niet gelogen.

 

Absurdistan?

Jaren geleden werden naast de bestaande geel-zwarte palen die vroeger rood-wit waren, nieuwe in de grond gepoot.  Hoogstwaarschijnlijk om de 'oude' te vervangen.  Het was dus alleen maar wachten om de verkeerslichten van de ene paal op de andere te bevestigen, en de oude naar de schroothoop te verwijzen...

Zo zou men dus gedacht hebben...

Maar niks is minder waard.  De nieuwe palen staan er nog steeds zielig en naakt bij - zonder enig andere functie dan 'schaduw' te zijn van de ouwe exemplaren, die het vertikken om plaats te ruimen.  De snoodaards...   ;-)

Enfin, ik ben misschien een muggenzifter etc..  En er zijn beslist dingen in onze schone stede die het méér waard zijn om er een boompje over op te zetten...  Volkomen gelijk geef ik je...

Maar qua absurditeit kan deze 'palenkwestie' wel tellen.  Of niet?   Of zie ik het verkeerd, en is er een volkomen valabele uitleg voor deze 'palendans'? 

Wie stelt hier paal en perk aan?

wie kan het me verklaren?

Vertel het me aub, want telkens ik hier voorbij kom, bekruipt me deze prangende vraag...

;-)

  

Ik vind het wel grappig absurd. Typisch Belgisch / Vlaams.

Ik vraag me ook al lang af wanneer de oude palen gaan weggenomen worden en de nieuwe in dienstgesteld worden.

Het is echt een absurde situatie en ik verschiet er eigenlijk van dat er nog in geen enkele krant een artikel hierover  is verschenen.

morgen misschien?  ;-))

Op de "nieuwe" palen staan geen nummers geschilderd, dus niet te verwonderen dat de wegenadministratie ze niet meer kent en ook niet weet staan!

De foto met "JOKE"(r) is wel erg passend!

Het absurdistangehalte van dit kleine probleempje valt niet te ontkennen en ook ik hoop stiekem dat zij die een en ander kunnen verwezenlijken deze blogpost lezen en er wat aan doen ... goh, Ja, wie wéét - morgen!  ;-))

De boel gewoon omdraaien. We moeten hier reclame voor maken. Zo komen we zeker terecht in de nieuwe herdrukken van de 'Lonely Planet'.

Dankzij de geel-zwarte markeringen op deze palen kunnen we, na een fikse regenbui, aflezen hoe hoog het water staat van aan de Staase tot aan 't Summenaare.

;-)

't Is toch wel simpel zeker. Die nieuwe palen zijn gezet om de genummerde te beschermen! Dat ge daar nu zelf niet op komt:-))

 

Het zouden ook van die nieuw Mechelse fietspalen kunnen zijn.  

En als ge daar ne fiets aan vastketent, wordt die niet gepikt, want ge kunt niks losvijzen zoals in Antwerpen.

;-)

Iemand zal door deze nutteloze aankoop alleszins "beter" geworden zijn.
 

"De fiets van Piet Paaltjes kwam hier voorbij"

morgen vast een titel in een van "de gazettekens" !

nog nooit opgevallen blijkbaar zijn we het zoo gewoon dat niemand het nog ziet, daarvoor moet ge van 't verlof terugkomen  om zulke dingen te kunnen opmerken. :-)
en ze groeien blijkbaar bij bosjes.

@ Lieven :

Misschien stammen de palen uit de tijd dat er nog paalwoningen in Mechelen stonden, want met al die moerassen is dat best mogelijk (Mechels Broek, Battenbroek, Robbroek, Oude Dijlearm, den Bemd, enz).

Of dit zijn de toekomstige fundamenten voor een nieuwe Brusselse Poort, op de plaats waar ooit de Komissen'ôôzen stonnen.

Ik meende deze week gezien te hebben dat een firma uit Lokeren zich nu met die palen bezighoud. Al ze er zoveel gaan zetten als in den tijd van de platen dan staan we nog wat te wachten. Wie gaf daar toen weer de opdrachten voor? 

Een mogelijke verklaring is de volgende: Zoals de meesten nog zullen weten is het Kard. Mercierplein onlangs aangepast. Men heeft toen de afslag voor het verkeer van het Raghenoplein naar de Colomastraat fysiek afgescheiden van de hoofdbaan door middel van een tegelvlak tussen de twee richtingen. Hiermee is toen ook die afslag van 2 naar één rijstrook gegaan, net als de Colomastraat zelf. Omdat er werken op stapel staan om heel het Kard. Mercierplein conflictvrij te maken (net als vele andere kruispunten in Vlaanderen) heeft men toen al de nodige palen geplaatst. Kwestie van niet onnodig de straat te moeten opbreken. Wanneer echter die werken definitief gaan uitgevoerd worden is natuurlijk de hoofdvraag. Voor het conflictvrij maken van de kruispunten, zie op www.tv3v.be

@ Bart De Jonckheere

Dit is toch om te lachen mag ik hopen ?

Alsof dat men, op het ogenblik men dat plein heraanlegt, de palen niet kan (ver)zetten ?

Trouwens ik durf er op wedden dat het eerste dat men doet als men aan de werken begint, ... het weghalen van de palen is ! Trouwens als men nu al de palen kan plaatsen, dan zal er niet veel veranderen blijkbaar. Om een kruispunt conflictvrij te krijgen hoef je zelfs de palen niet te wijzigen, Dat kan al door de snelheid en volgorde van lichten (groen/geel/rood) aan te passen. Nog zoiets waar in Vlaanderen ongeveer 785 ingenieurs bij 37 verschillende studiebureaus als veel jaren hun boterham mee verdienen !

Gewoon een zoveelste voorbeeld van slechte coördinatie bij wegenwerken. Trouwens niet alleen in Mechelen hoor, deze situaties kom je in gans Vlaanderen tegen !

Wat is uw uitleg trouwens bij de wegenwerken waar het soms weken wachten is op de wegmarkeringen / verkeersborden ? Moeten die wachten tot andere projecten zijn uitgevoerd om borden beschikbaar te hebben of zo ?

Commentaar leveren is natuurlijk gemakkelijk.
Je moet daar zelfs niet voor gestudeerd hebben.
Wie niks doet, kan ook geen fouten maken, snap je ?
 
De wegeninfrastructuur van een land, provincie of stad beheren is niet hetzelfde als een kliklaminaatje in uw living leggen.
Werken aan een kruispunt als het Karx.Mercierplein plannen, is geen sinecure, dat vergt een enorm ingewikkelde planning.
Verschillende aannemers moeten daar hun ding doen, zodat hun planningen op elkaar moeten afgestemd worden, enz..
Ook moeten er vooraf bestekken opgevraagd worden en in zo'n bestek moet élke bewerking nauwkeurig geformuleerd zijn, of ze wordt niet uitgevoerd.
Als bvb het verwijderen van palen niet expliciet in de bestekaanvraag vermeld werd, gaat de aannemer de palen ook niet verwijderen, want dat zit niet in zijn prijs begrepen.
Omdat de concurrentie groot is en de prijzen zeer scherp moeten zijn om een job binnen te halen, doet geen enkele aannemer een extraatje dat niet op de offerte staat.
Offertes en contracten zijn tegenwoordig bijna voer voor juristen.
 
Ik weet niet wat de plannen zijn aan het Kard.Mercierplein, maar Bart zou wel eens gelijk kunnen hebben dat men geen twee keer onnodig een druk kruispunt gaat openbreken.
In dat geval heeft men de juiste beslissing genomen en het geld prima beheerd.
In geval het zo'n offerte-probleem is, is het een kleine vergetelheid in een offerte en moet hij die nog nooit een fout maakte, nu rechtstaan :-)
 
 

Zoals ik reeds stelde: ik ben dan ook een muggenzifter hé...   ;-))

Natuurlijjjjjjk heb ik er geen onnoemelijk probleem mee met het feit dat deze palen daar al jaaaaaaaaaaaaaaren dubbel staan (lang voor de heraanleg waarop Bart allusie maakt - Maar toch bedankt voor het meezoeken naar het 'waarom'...).

Commentaar leveren gemakkelijk?  ;-)  Ik weet niet hoor: foto's nemen van de situatie, ze opladen, in publiceerbaar formaat versnijden, bijhorende tekst tikken, post aanmaken...   Maar ik beken: ik maak ook regelmatig fouten hoor.  En om al mijn kleine vergetelheidjes sta ik dus niet recht!  

;-)

@Jans : Mijn opmerking was niet op jou bedoeld, Jan.
Het getuigt van opmerkzaamheid en een foute toestand mag aan het licht gebracht worden.
Tenslotte staan die palen daar niet met een doek erover.
Ik haalde uit naar zij die er dan meteen het etiket van "slecht beleid" opplakken.
 
De foute dingen worden meestal sterk uitvergroot, terwijl men blind is voor de goeie dingen.
Onder het huidig beleid is onze stad er een pak mooier en properder op geworden en is het weer echt fijn om een Mechelaar te zijn.
 
Dat er dan een paaltje te veel staat, is bijzaak :-)
 

 

De slagzin van Anoniem (2) :

"...het is weer fijn om Mechelaar te zijn..."

mogen ze morgen direct, in grote letters, op de voorgevel van 't Statôôs hangen !

Meer van dat !

;-)

...het is een vaststaand biologisch feit dat iedere soort  zich vroeg of laat voortplant...dus ook pàlen.. :-)

"...het is weer fijn om Mechelaar te zijn..." inderdaad Gim.

Nu september (en de school) akelig dichterbij komt, zouden die palen wel eens kunnen neergeplant geweest zijn voor... ne workshop paaldansen in het najaar.

;-)

"Paaldansers" door Gimycko

Krijg ik daarvoor auteursrechten uitbetaald ?? ;-)

@ Anoniem (2) :

Nop.

Enkel een kus van de juffrouw en een bank vooruit.

;-)

Ik denk nochtans echt dat die palen er dan gekomen zijn.

Zolang staan die nog niet daar. Ik weet nog dat het verkeerseiland af was, maar men nog bezig was aan die palen.

Als het een schone juffra is, doe ik het ervoor.

Ik denk dat je je vergist Bart.  Maar ik wil er geen welles-nietes-spelletje van maken hoor.  Het juiste moment van plaatsing weet ik écht niet, maar ik weet wel dat ik me het al jaaaren afvraag.  (vergis ik me dan zo?)

wie weet meer?

Volgens mij staan die palen er ook al veel langer staan dan de heraanleg van de Colomastraat. Ik herinner me toch ook dat ik het me al vaak (en al een heel lange tijd) heb afgevraagd als ik aan de lichten sta te wachten.

De verklaring van Bart klinkt me aannemelijk, maar gezien de aanpak van werken in dit land toch iets te mooi om waar te zijn ;-) Het klinkt eerder zoals het zou moeten gebeuren.

Pas op, ik zeg niet dat het makkelijk is, rekening houden met al die planningen, de gewesten en deelregeringen, steden en gemeenten, ... Ik zou niet in de schoenen willen staan van mensen die dit moeten regelen! Maar precies daarom denk ik dat het een iets te mooie planning zou zijn dat ze met heraanleg in de toekomst rekening houden... Het blunderboek staat vol met bruggen die geen aansluiting hebben, wegen die nergens naartoe leiden, ... Zou men dan op het vlak van deze palen met zo'n schitterende planning rekening gehouden hebben? Lijkt me sterk, maar als het zo is: chique gedaan!

Eef, alle wegen lijden naar Rome. 

@Jans : Het onderwerp van jouw posting, de palen, zat(en) gisteren in het RTV nieuws.

De RTV-nieuwsers lezen mee :-)

Misschien zijn die palen er geplaatst voor een volgende evenement, in september of zo, met de ronkende titel : "Mechelen Vlagt".

;-)

En vandaag bracht Het Laatste Nieuws mijn 'palen-topic' in hun weekendeditie.  Ik mocht gisteren netjes poseren naast de gewraakte palen...   ;-)

Leuk Jan, dat jouw topic zo via diverse pers wordt aangehaald!

 voor alle zageventen (alweer), er wordt wel degelijk aan gewerkt:

www.verkeersbordendatabank.be/

 

Zageventen ? Wie zageventen ? Ikke ni, ikke ni, ikke ni. Maar heb ik nu de naam van onze Sven niet onder dat artikel zien staan in HLN. Heeft die zich ook verbeterd ? Zou de auteur van dit artikel dat al weten ?

@ GL: Ter verduidelijking:

onder het bewuste artikel van Het Laatste Nieuws staan de initialen WVK.   Da's nog steeds iets anders dan SVH

Over de toon en inhoud van de rest van uw reactie ga ik verder niet uitweiden.  Het zal waarschijnlijk wel in de lijn liggen van de 'stijl' die je blijkbaar de laatste dagen meent te moeten hanteren. 

 

Tot wat een simpel blogartikel leiden kan...

na RTV en Het Laatste Nieuws, pikt ook Gazet van Antwerpen 'het palenwoud' op in zijn editie van vandaag:

Ik ben blij te lezen dat RTV, HLN en GvA het ook opgepikt hebben nadat Het Nieuwsblad het als eerste oppikte. :-)

Het Kardinaal Mercierplein is een echt hondenparadijs geworden.

Want als Pekkie, Bobbie, Lassie en Idéfix de gazet konden lezen, dan zou een ordinaire lantaarnpaal niet genoeg meer bevonden worden voor hun constante plaspauzes.

;-)

Ik las gisteren in een etablissement waar ik ging eten, Het Laatste Nieuws, en daar stond een artikel over in, met foto, (maar kan het niet terugvinden op de website) over dat er (alweer) op het K.M-plein, tussen al die palen daar, een rode verkeersdriehoek hangt, volledig rood. Het gaat dus om een misverstand, maar het onbegrip is er: hoe kan iemand zo'n 'fout' bord ophangen? Je frank moet dan toch ook wel vallen dat zo'n verkeersbord niet 'bestaat'?

Ik weet niet of iemand aan die foto kan geraken om hier neer te zetten. Het was dus HLN van gisteren.

@ Anoniem ( als Hanna )

                                              aangezien veel mensen het beu geworden zijn de krant te lezen en dat ik het enkel nog doe voor mijn gazettenvent enz, enz.... zal ik het u vertellen want het staat in de gazet van vandaag. Het was een vandalenstreek. HA HA HA . Over al het andere wat er nog in staat gaan we maar zwijgen zeker.

Wat mij vorige week opviel: komende van Raghenoplein krijg je net voor het KMercierplein een verkeersbord dat de maximale hoogte beperkt tot < 4,00 m (juiste hoogte ontgaat mij nu).

Ergens een laaghangende tak?

Dat valt nu wel tegen zie! Ik dacht dat die rode driehoek diende als verwittiging dat er verderop aan de Van Benedenlaan een monument stond voor de politieke gevangenen en aanverwanten.... Daar staat ook zo'n rode driehoek op :-)

 

Ah OK, want ik had al gevraagd aan de dame waar ik was gaan eten, of ze die krant nog had, en ze zou die morgen bezorgen aan me.
G.L., die 'rechtzetting' van vandaag, was dat ook in HLN?

Ja, onze Jan heeft heel wat ontketend met zijn topic ;o)

 

 @ Anoniem ( als Hanna )

                                               inderdaad in HLN . Uwe Jan heeft gedaan wat hij dacht te moeten doen en volgens mij mag hij zich aandienen voor de prijs van de wakkere burger. Mijn stem heeft hij.

Ik hoef écht geen stem te krijgen.   Of je dat nu 'wakker' noemt of iets anders: ik registreerde gewoon -  speels, 'terloops' en zo'n beetje als een Mechelse 'Man bijt hond'...  De beschouwingen laat ik aan anderen...

Vandaag, het zal de aandachtige bestuurder opgevallen zijn, is begonnen aan de plaatsing van de nieuwe verkeerslichten. En er waren drie ploegen bezig. Na jaren stil gaat het nu (hopelijk) op een paar dagen klaar zijn...

Vroeger stond daar een boom met inderedaad een laaghangende tak. De boom is gesnoeid wegens ziek, het bord daarentegen niet. Het bord staat (tegen alle regels in) ook enkel aan de linkerkant.