Nieuw boekje over Mechelen

Op 25 augustus werd aan de pers en een aantal genodigden een nieuw kleinood over Mechelen voorgesteld.

Jo Leemans, René Jonckeer, Dieter en Frank Vaganée vertellen over een stukje muzikaal verleden en heden in onze stad. "Jazz in Mechelen" vertelt over:

"Den Bigeleir, de Knufkes, de vibrafonist met de korte armen, Pitt De Coninck alias de Jack Sels van Mechelen. Het zijn maar enkele van de coryfeeën die in dit boek vanonder het stof worden gehaald. Jazz in Mechelen is een fascinerende ontdekkingstocht door de rijke geschiedenis van de jazzmuziek in de Dijlestad. De gidsen van dienst zijn Jo Leemans, René Jonckeer, Frank en Dieter Vaganée, samen goed voor zeventig jaar jazz onder de Sint-Romboutstoren. In deze terugblik worden niet alleen muzikanten aan de vergetelheid ontrukt. De kroniek leidt langsheen lang vervlogen plekken met ronkende namen. Swingpaleizen zoals De Derby, De Novelty en de Salle de Paris komen tot leven. In de Begijnenzolder weerklinken als vanouds bebop en blues, de Mechelse Jazzclub en ‘t Klapgat zijn het toneel voor legendarische jamsessies met jonge hemelbestormers die vandaag het mooie weer maken in de Belgische jazz.

Nee, Mechelen is New York niet. Maar ook aan de oevers van de Dijle gedijt de jazzmuziek in al haar schakeringen. Francis Bay, Chris Joris, John Ruocco, André Goudbeek, Eric Melaerts, het zijn allemaal rasmuzikanten die in Mechelen een dankbare biotoop hebben gevonden. Stad van meubelmakers en middenstanders? Stad van jazzmuzikanten en bigband dirigenten zult u bedoelen. "
 
Schrijver van dienst is Erik Raspoet.
Op de receptie nadien werd er door de talrijke aanwezigen nog enthousiast nagepraat!

 

...en hier moet Mechelen fier op zijn!

Waarschijnlijk een stomme vraag: is dit boekje reeds te koop bij de betere boekenwinkels?

Ik ben even benieuwd als Luc.

Hopelijk is diet werk niet gepubliceerd door uitgeverij Lampedaire! ;-)

@ Luc: we moeten nog naar de boekhandels gaan; waarschijnlijk zal het bij Salvator en de Zondvloed te vinden zijn.

Ook tijdens jazzathome en in de jazzzolder is het te verkrijgen.

@Jazzzolder: bedankt voor de tip.

Eric Raspoet bevestigt met dit boekje zijn heel leesbare manier van schrijven. Ik heb het in één ruk uitgelezen, mooi werk en meer dan leuk.

Ook de tekeningen van Kris zijn telkens opnieuw pareltjes en verder staan er heel wat leuke foto's in het boekje. Proficiat aan Lejo en allen die hun medewerking verleenden!

Straks (zaterdag) zal het ook te koop zijn op Sjarabang, 5 euro, waarvan 1 euro naar Sjarabang gaat.

Hier ook ene die het in één ruk heeft uitgelezen. :-)

Achteraf blijkt dat IMHO in dat boek nog genoeg stof verscholen zit om verschillende "aanvullingen" te publiceren. Er zijn nog genoeg personen te interviewen die de Mechelse Jazz-scene hebben bevolkt en bevolken waarbij menige sappige anecdote kan opgerakeld worden, me gedacht.

En voor sommige wordt het trouwens tijd om geïnterviewed te worden want 't kunnen niet allemaal Jo Leemans-en zijn. ;-)

Dus voor mij een leuk begin, maar ik wacht op deel II en volgende.

@ Marc DW: alle tips (namen) zijn welkom.... wie weet volgend jaar een vervolg?...