Maanrock steunt Pakistan

Zaterdag 21 en zondag 22 augustus zakken heel wat melomanen af naar Mechelen voor de vijftiende editie van Maanrock. De Maanrockorganisatie wil graag haar steentje bijdragen om de getroffen bevolking van Pakistan te steunen en hoopt van de muziekliefhebbers hetzelfde. Daarom roepen de organisatoren het publiek op om een minieme bijdrage te leveren voor de door overstromingen getroffen bevolking van Pakistan.

Vzw Mechelse Feestenvoorzitter Kurt Moens hoopt op de massale warme medewerking van de festivalgangers.

Kurt Moens : “Op 24 januari organiseerden we met de vzw Mechelse Feesten samen met de stad Mechelen reeds een benefietconcert ten voordele van de humanitaire ramp in Haïti als gevolg van de aardbevingen in dat land. Als ik dan via de media verneem dat de gevolgen van de overstromingen in Pakistan ondertussen uitgegroeid zijn tot een grotere ramp als de tsunami, de aardbeving in Haïti en de laatste aardbeving in Pakistan samen, kunnen we moeilijk langs de kant blijven staan en toekijken.”

Aan alle kassa’s op het festivalterrein worden goed zichtbare collectekoffers geplaatst. Elke festivalganger wordt vriendelijk verzocht om € 1 te doneren. De opbrengst gaat integraal naar de gezamelijke nationale actie.

Een zeer goed initiatief, ik zal dat zeker doen. 1 euro is (voor de meesten) zo goed als niets, en als iedereen dat doet. Ik duim!

Mooi initiatief!  laat ons hopen dat de festivalgangers gul zijn!  ;-)

Inderdaad Jan ! Ik zal graag niet deelnemen aan Maanrock wegens te luid, maar wel mijn bijdrage storten.

Ik zal graag mijn geld aan iets anders uitgeven opdat deze bandietenstaat geen atoombommen in ons land zou kome gooien. Idioten hou nu toch eens op.

@g.l.: wat bedoel je met ' deze bandietenstaat ' en wie heb je voor met ' Idioten hou nu toch eens op.'?

@G.L: wie zijn de idioten, alle Pakistani? Toch makkelijk he, alles en iedereen over dezelfde kam scheren en alles veralgemenen... het lijkt me heel erg sterk dat eenvoudige mensen die nu zo goed als alles kwijt zijn atoombommen zouden gooien, maar goed...
of  zijn de goede mensen die ANDERE MENSEN willen hélpen de idioten?
In het laatste geval ben ik grààg een "idioot"...

En eerlijk gezegd vraag ik me af OF je überhaupt je geld wel aan iets of iemand zou willen geven... als puntje bij paaltje komt.

Ik zwem momenteel ook niet in het geld, maar zal met plezier één euro of meer doneren. Het maakt mij in jouw ogen misschien een idioot. Goed. Dat is dan maar zo.

En déze idioot houdt zeker niet op, jij moet dat misschien maar eens doen?

@Markec : Bedankt voor dit blogbericht!

Voor mijn journalistiek eindwerk trok ik in mijn laatstejaar drie weken dwars door Pakistan. Van de brandende Karachi-woestijn tot in de eeuwige sneeuw van de Himalaya. Geen luxereis ... gewoon verbleven bij mensen thuis en in missieposten. 

Een ding kan ik je zeggen. De kinderen die ik daar ontmoette, hebben niet gevraagd om in dit land geboren te worden. Maar ze maakten er elke dag het beste van. Zij hadden geen dure computer, Ipod of gsm met alle toeters en bellen nodig om gelukkig te zijn. De Pakistani waar ik verbleef zouden me zelfs hun laatste kostbare bezittingen cadeau hebben meegegeven. 

Nu is het mijn beurt om iets terug te doen. Er zijn genoeg organisaties waar je kan storten, en waarvan je weet dat het geld goed terecht komt, en op de juiste plaats. 

Ik heb geen moment getwijfeld. Mijn storting is alvast gebeurd!

 Ergens heeft GL wel een punt. Pakistan is een kernmacht, als je weet wat een massa geld de ontwikkeling van een kernwapen kost kan je je wel afvragen waarom wij nu massaal over de brug moeten komen. Een land met een bom is geen 3e wereldland zoals een ander vind ik.

En zo vind ik ook dat mensen die wel iets geven daarom geen idioten zijn, iedereen moet dat voor zichzelf uitmaken en daarmee uit. Ik geef niet en heb alle begrip voor zij die dat wel doen en ga ervan uit dat dat laatste wederzijds is.

Om de zoveel tijd gebeurt er wel ergens een ramp. Kan daar niet structureel op geanticipeerd worden? Ik betaal graag wat meer belastingen die naar ontwikkelingshulp gaat maar aan "schooien met collectebussen bij de goedhartige mensen" heb ik echt een broertje dood. Laat de rijken ipv de simpele goedhartige mensen de ontwikkelingshulp betalen aub.

Tja Pakistan. Als ik die miserie daar zie dan bloedt mijn hart. Maar waarom is het steeds het gehate Westen dat nu weer moet tussenkomen? Even denken aan de geldverspilling van de staat Pakistan zelf betreffende de latente oorlogsdreiging en het maken van kernwapens die het in eerste instantie op aartsvijand Indië (leveren die trouwens wel hulp?) wil laten neerkomen en als het even uitkomt ergens op een Westerse stad? Een staat die zijn terroristenbroeders en Islam-missionarissen uitstuurt over heel de aardbol en als het even kan die in vlammen zet..Dat geld zou men beter gebruiken om het land aan te passen aan zijn klimaatproblemen.  Dus toch even wat bedenkingen, al weet ik ook dat de bevolking niet direct het slachtoffer mag zijn. Wat nog het meest tragische van alles is, want moet kiezen tussen pest en cholera.

En waar zitten meer welvarende Islam-staten? Of China, Japan?

 

 

@Linda: wat een mooi verhaal zeg.. top!

@Alex: Het begrip is idd. wederzijds. Genuanceerde meningen zonder onnodig gescheld vormen m.i. uiteraard géén probleem. Dat Pakistan een kernmacht is, akkoord, maar ik denk echt niet dat die gewone mensen daar veel mee te doen hebben, en 't gaat om die gewone mensen he... maar, zoals je zegt: iedereen moet voor zichzelf uitmaken hoe ie handelt en of ie doneert of niet... ik geef wel, jij niet. Dat maakt géén van ons beiden een idioot...

Alhoewel de onschuldige slachtoffers alle hulp kunnen gebruiken, zullen zij (alweer) de inzet zijn (of worden) van een machtspel.

De ene partij doet dit met gesubsidieerde balen rijst, waarop in grote letters "Aid from the American People" staat (De foto dook enkele dagen geleden op) en de andere partij verwerpt alle "Westerse" hulp, met als enig doel om er zieltjes te gaan bij winnen.

Hm.. déja-lu-gevoel in deze discussie.. Zie ook de post over Häiti...
Ik begrijp tenvolle alle kritieken,...Ja, ik besef dat er misschien andere oplossingen zijn, dat de getroffenen misschien inzet zijn van... enz. enz.. En we kunnen een (wellicht terechte) vinger wijzen naar x, y en z...  Maar ondertussen denk ik niet dat het ons écht zeer doet om ocharme één euro te doneren voor de getroffenen... En dus geef ik, als ik morgen op Maanrock kom (vandaag kan ik niet) met plezier wél......

 Ergens, en dat is puur mijn overtuiging, vind ik dat we een verkeerd signaal geven naar dat soort landen, we zeggen eigenlijk doe al op, verkwansel uw geld aan atoombommen en wapentuig, en mocht er een ramp gebeuren: geen probleem, we komen u wel helpen zonder lastige vragen te stellen over uw wapenarsenaal. Voor mij mag een land kernbommen ontwikkelen, maar dat het er dan de consequenties van draagt. En die zijn: wie een kernbom kan ontwikkelen kan zijn eigen boontjes doppen.

Een atoombom ontwikkelen kost minstens 20.000.000.000 euro en het werk gebeurt niet echt door ongeletterden. Dat heeft een echt derdewereldland niet.

Ik heb veel begrip voor deze actie,

maar door krantenberichten als deze "Slechts twee procent toegezegd geld bereikt Haïti" ben ik toch wat weigerachtig.

Zoals overal is de gewone man de pineut, en dat bedroeft me.

Als schepen van Ontwikkelingssamenwerking én van Welzijn ben ik bezig (allee, ik zet me er toch maximaal voor in) met de mensen van hier en van "daar" (zoals men dat zegt). Het stadsbestuur trekt jaarlijks 2.500 euro uit voor noodhulp en vele honderdduizenden euro's voor armoedebestrijding bij ons in Mechelen.

Uiteraard is iedereen VRIJ om voor zichzelf een keuze te maken. Ga ik in of ga ik niet op een oproep tot solidariteit. We kunnen idd veel vragen stellen over bepaalde landen en vooral over hun regimes. Maar het is nu niet het moment om daarover zware discussies te voeren. Momenteel is de situatie in Pakistan alamerend en verontrustend: vele miljoenen mensen zijn dakloos. 

Als schepen van Ontwikkelingssamenwerking stelde ik voor om Pakistan financieel te steunen. We hadden geen middelen meer voor noodhulp. De 2.500 euro hadden we begin dit jaar al uitgegeven voor Haïti. Ik heb dan binnen de budgetten waarvoor ik bevoegd ben 2.500 euro gevonden die we aan Pakistan - via het Rode Kruis - geven. Dit hebben we als schepencollege beslist. Het voltallige stadsbestuur staat hier dus achter.                          Ikzelf heb als persoon al eerder een persoonlijke donatie gedaan.

Eerder dit jaar hebben we - stad Mechelen ism de vzw Mechesle Feesten - naast de 2.500 euro ook een benefietconcert georganiseerd. Dit was mijn voorstel, samen met de vzw Mechelse Feesten.

Nu wou ik ook zoiets organiseren vor Pakistan. Beter dan Maanrock kunnen we niet doen. Dat is een topopportuniteit. In overleg met de vzw Mechelse Feesten hebben we dan beslist om een oproep te organiseren en collectebussen te voorzien aan de kassa's.

Nogmaals, niemand moet, maar iedereen MAG een donatie doen. Van 1 euro of meer.

Ik dank alvast mijn collega's van het schepencollege, de vzw Mechelse Feesten, al degenen die al een bijdrage hebben gegeven en al degenen die dit nog gaan doen.

Ter info: de voorbije jaren hebben we onze noodhulp geschonken voor andere rampen. India - China - Haïti,  edm

Ik vraag me af waarom een inwoner van een land, waar hij per ongeluk werd geboren, want zoiets kies je niet zelf, de pineut moet worden van de daden van zijn, of haar, regering.
 
Een mens in nood blijft een mens in nood, welke kleur of nationaliteit hij ook heeft.
 
Ooit kan de situatie zich omkeren en worden wij het slachtoffer van een zware natuurramp.
Zullen de mensen die nu van de daken schreeuwen dat ze niets zullen geven, dan consequent zijn en de hulp weigeren die geboden wordt door mensen die anders gekleurd zijn of er een andere religie op nahouden ?
 
Ik ben van mening dat iedereen gewoon in stilte zijn hart moet volgen.

@ JanG :

Als het Land van Mechelen (en omstreken) overstroomt, zal dan de Saoedi zijn gouden badkraan willen opofferen aan mensen die anders gekleurd zijn of er een andere religie op nahouden ?

Tja Ali, uw pree wordt door o.a. mijn belastinggeld betaald dus is het maar normaal dat gij uw volledige pree eens aan Pakistan schenkt he. Ge moet er als politieker maar voor zorgen dat er stuctureel veel meer kan gegeven worden dan die lachwekkende 2.500 euro.

Is dit alles, in Pakistan, de wil van Hogerhand of gewoon slecht stedenbeleid (banlieues en krotwoningen op kale heuvels) en een gevolg van de constante kaalslag op de Natuur ?

Als we morgen, in het Land van Mechelen, alles nog verder onder den beton gooien en we, over honderd jaar, met een verstedelijkt gebied zitten van Amsterdam tot Parijs, dan is het hier - bij ons - ook goed prijs.

Want onlangs stond het nog vet afgedrukt in de gazetten : "De extreme weerfenomenen zullen alleen nog extremer worden".

Dan wordt de Mechelse Nattenhofstraat misschien wel de Mechelse Tsunamistraat.

Er zijn duizenden redenen om niet te geven, er is er maar één om wel te geven, er zijn mensen in nood en stervende. Als slechts 1% van de bijdrage een mensenleven kan redden, dan is me dat meer waard dan de hele discussie.

Verder denk ik niet dat iemand waar dan ook, van welke politieke partij dan ook, het recht heeft om dit als "idioot" af te schilderen. Elk ander standpunt sta ik voor open, maar als het niveau van de discussie tot dergelijke praat vervalt, dan pas ik.

...een standpunt waar ik me volledig bij aansluit Peter!  Ik ben het mede door voorgaande discussies met soortgelijke thema's, beu geworden om dit steeds opnieuw te moeten verdedigen, verduidelijken, nuanceren..., dat ik de laatste tijd liever pas.  Ik denk er evenwel het mijne van.  Brutaliteiten, beledigingen en ongenuanceerde prietpraat leg ik naast me neer, maar ik, en da's mijn persoonlijk standpunt, heb medelijden met mensen die op zo'n manier als een duivel in een wijwatervat tekeer gaan.  Zielig. 

Aan allen die het willen horen.

Ongeveer dertig jaar geleden kwam ik beroepshalve bij Cockerill Sambre in Seraing over de vloer. Van geen kwaad bewust kwam ik in de fabricatie van het toen modernste pantsergeschut terecht. Kanonnen met met lopen van vijf a zes meter lang en ballen diameter 75. Groot was mijn verbazing daar ook dertig a veertig kleine geel - bruine mannekes te zien rondlopen. Pakistani zou later blijken. Bij navraag bleken het hoogst opgeleide ingenieurs te zijn die aangeleerd werden hoe ze die dingen uit mekaar moesten nemen en weer in elkaar steken. Zij zaten er al maanden wist me daar iemand te vertellen. En hoeveel van die tangskes ze dan zoal gekocht hadden? Hij haalde zijn schouders op. Honderden, duizenden misschien. Gelijktijdig draaide in onze geliefde stad Mechelen, dat fabriekske aan de Leuvense vaart - hoe noemde het ook weer - boemenkot ? op volle toeren. Hele treinen met pralinnekes vertrokken er naar, jawel Pakistan, want kannonnen verslijten als de lopen niet gespoeld worden. Wie ze dan op hunne kop hebben gekregen ? Alle buren die zich niet wensten te bekeren zeker. De FN Herstal heeft er een hele gewerenfabriek verkocht, sleutel op de deur. Dat was alles zogezegd maar om links en rechts even een burenruzie op te lossen. Die kereltjes hebben echter in die dertig jaar niet stil gezeten, neen ze pronken nu met een heuse atoombom en dreigen ook van ze te gebruiken. En nu komt het, wat hebben ze in die dertig jaar met hun bevolking gedaan ? Een bevolking die de laatste honderd jaar verzevenvoudigd is hebben ze gedumpt in de overstromingsgebieden van de Indus. Waar ze niets hebben aan gedaan is de infrastructuur, de woningen en de levensomstandigheden van de mensen in naam van....... En hadden ze  dertig jaar geleden geleerd hoe wij en de Hollanders na 1953 zijn omgegaan met onze water problemen dan hadden ze veel beter geweest. 

En wat de schepen verteld over die 2500 euro is lulkoek. Ook hij heeft het recht niet geld uit de kas te halen zonder de gemeenteraad ( bevolking ) hierover te raadplegen.

Beste  Louis Goovaerts, Gemeenteraadslid Vlaams belang, moet je daarvoor nu echt mensen, die stervende kinderen willen helpen met een bijdrage, als idioten bestempelen ?

U deed dat :

vr, 20/08/2010 - 23:49 Ik zal graag mijn geld aan iets anders uitgeven opdat deze bandietenstaat geen atoombommen in ons land zou kome gooien. Idioten hou nu toch eens op.

@ G.L. : Nagel op de kop !

Maar met die 1 euro sust de goegemeente natuurlijk netjes hun geweten en slapen ze 's nachts rustig.

Even beste Peter,  argumeten a.u.b. en niet meehuilen met de wolven in het bos. Ik heb de naam " schurkenstaat " niet uitgevonden, hij staat te lezen in alle ernstige publicaties zoalS bijvoorbeeld Wikipedia. Maar neem dan de Duitse versie en goed tussen de regels lezen a.u.b. 

U vindt de mensen die iets willen doneren om mensenlevens te redden idoot ? Dat zijn inderdaad doorslaggevende argumenten. Gaat u zo om met uw kiezers ? Wel wel wel.

Hebt u iets tegen kernmachten ? Kan wel natuurlijk, hier staan ze op een rijtje:

  • Rusland - 4138 (aantal tests: 715, meest recente in 1990)
  • Verenigde Staten - 5113 (aantal tests: 1032, meest recente in 1992)
  • China - 400 (aantal tests: 45, meest recente in 1996)
  • Frankrijk - 300 (aantal tests: 210, meest recente in 1996)
  • Verenigd Koninkrijk - 200 (aantal tests: 45, meest recente in 1991)
  • India - 50-60 (aantal tests: 3, meest recente in 1998)
  • Pakistan - 60 (aantal tests: 2, meest recente in 1998)
  • Israël - 100-200 (hoewel het nooit heeft toegegeven er te bezitten)

Bij mijn weten gebruikte enkel USA dit wapen, met enkele honderdduizenden doden/verminkten tot gevolg.

De term schurkenstaat is trouwens een BUSH-uitvinding, zoals u zwart op wit kan lezen op wikipedia). Toch een beetje vreemd dat u net de Verenigde Staten (de staat die als enige ooit een atoomwapen gebruikte) als referentie gebruikt tegen atoomwapens ... :-)

Sta me toe dat ik niet erg onder de indruk van uw argumentatie. Aan de lezer om dit verder te beoordelen.

Wat mij betreft kan GL zijn kalf verder gaan verdrinken in de gemeenteraad of op verkiezingsdebatten en gelijkaardig drukwerk, maar als er één plaats is waar deze zelfzuchtige egoist niet thuishoort, dan is het wel op deze blog.

Ik vind dat deze Vlaams Belang pion misbruik maakt van dit forum om zijn extreem-rechts gedachtengoed te promoten.

DAT, beste GL, is alles behalve de bedoeling van deze blog.

Politici, links, rechts of kattemoestesj, het is mij om het even, mogen hier gerust komen posten en op een deftige manier hun standpunt verduidelijken, maar als het is om hele bevolkingsgroepen te bekladden, is dat een brug te ver.

Volgens mijn bescheiden mening ben jij de titel politieker zelfs niet waardig, maar hoor je thuis aan de toog van Café De donkere wolk.

Voila, dat moest er eventjes af.

 Wat een eindeloze welles-nietes discussie.

Ik ben zowiezo voorstander van duidelijke projecten,

- mijn hogeschool had een duidelijk doel voor Kosovo en dat geld is perfect terecht gekomen
- vrienden van mij die banden hadden met een Indisch vissersdorpje gingen daar in persoon naar toe met al het (persoonlijk door vrienden) gedoneerd geld, en lieten ons foto's zien van voor en na de tsunami, en ik wist dat mijn donatie goed besteed was. Ook zij wisten dat het 'grote' geld niet in zo'n klein dorpje ging geraken, maar met onze bijdragen konden zij weer een nieuw dorp en leven opbouwen
- ik heb vrienden gesteund die wekelijks een container naar Haïti stuurden met hulpgoederen en ze hadden er voornamelijk orthopedisch materiaal nodig voor kinderen, dus ik heb daar aan bijgedragen, en erna foto's ervan gezien, kinderen die mijn enkelverband (van jaren oud toen ik een enkelbletsure had), knieverband (idem dito), sportschoenen, ...,

Ik beken dat ik nooit stort voor een 12-12 actie, omdat het inderdaad onzeker is waar en waar niet het geld naar toe gaat,
Maar om nu hulpeloze mensen te negeren daar door te zeggen dat al het geld naar atoombommen gaat, dat vind ik, sorry, not done!

Het is goed te merken dat hier enkele personen aanwezig zijn die niet echt hulpbehoevend zijn en in het beste geval er alleen maar commentaar kunnen over geven waar niemand mee gediend is. Ik heb hier weer een nieuwe invulling gezien van het begrip ' onnozel  ' maar zeker niet in de oorspronkelijke zin. Het spijt me echt dat we in onze Mechelse samenleving met een aantal creaturen moeten samenleven maar zelfs dat valt dan onder naastenliefde zeker?

Luc, van anoniemen krijg ik de kriebels, ik heb die bezig geweten en mijn ouders hebben mij dit bevestigd , zowat zestig jaar geleden. En als ge over iemand iets te vertellen hebt moet ge namen noemen. Komaan zeg, zo verlegen niet zijn hé. 

@lewie goovaerts: zoals je terecht zegt, van anoniemen kan men de kriebels krijgen omdat je nooit wie wie er achter de verpakking zit. Vandaar dat ik je vanaf nu lewie noem want je initiatelen ' G.L. ' zijn ook niet echt openbarend.

Van nature uit ben ik waarschijnlijk wat meer verlegen dan jezelf, zoals je al aangeeft en dat komt omdat ik nooit op de man speel maar alleen op de bal. In deze topic moet ik dus ebscheiden antwoorden dat je antwoord of wederwoord kan geplaatst worden in de koude oorlog omgeving.

Voor mensen die met miniatuurtreintjes werken ( let op, ik zeg niet spelen!), heb ik begrip en kan ik meevoelen. Voor mensen die over vervlogen tijden ons wat willen laten meevoelen, heb ik sympathie. Over je persoonlijke ervaringen wil ik misschien wel meepraten maar niet in deze context.

Je eigen oorlogservaringen of appreciaties raken hier kant noch wal en ik hoop van ganser harte dat je medemensen toch nog een euro aan hulpbehoevenden, vandaag en morgen, gaan storten, ondanks je onwil. Spijtig voor jezelf dat je die onwil manifesteert via de politieke gedachtengoed waar je dan achter staat.

Nogmaals, ik schiet hier niet op je persoon maar op je gedachtengoed.

Feed the world vanachter je computer met een gratis internet-brein-spelletje :

Freerice

Een ID voor de bloggende Mechelaars ?  Klik hier voor meer info.