Maanrock Mechelen dag 1, Kiezen is Verliezen

met categorie:  

In de loop van deze week kreeg ik een mailtje aan van Mechelen Blogt, of ik geen zin had om dit jaar mee Maanrock te verslaan. Zeer graag uiteraard.

Ik heb zelf al lang een band met Maanrock, ik was er in mijn late tienerjaren al bij in 1996. Mooi om nu de 15e editie weer van nabij mee te maken.

Vismarkt

Muzikaal was ik oorspronkelijk niet zo onder de indruk van de groepen die het hoofdpodium zouden betreden dit weekend.

Mijn mening moet ik nu echt wel herbekijken want ik deed wel enkele mooie muzikale ontdekkingen.

School is Cool is zo'n voorbeeld, ik volg de nieuwere muziek niet echt meer van nabij en kende deze winnaars van de Humo Rock Rally 2010 enkel maar van naam. Maar wat een ontdekking, zonder dat ik het wist kende ik zelfs al enkele nummers van op de radio. Ze deden me een beetje denken aan Mumford and Sons, een Britse groep die het laatste jaar aan de oppervlakte kwam, maar ze deden echt goed hun eigen ding. Op een bepaald moment was er een technisch probleem met de Basdrum, maar het publiek loste dit zelf op door goed mee te klappen.

My creation

De Fixkes kende ik al wat langer, en ik wist dat ze meer in hun mars hadden dan "kvraagetaan". Enkele jaren geleden waren ze ook al op Maanrock en toen vond ik het vrij rustig, maar ze hadden nu ook trouwe schare fans bij zich die van begin tot eind alle nummers meebrulden. Leuk ook dat ze afsloten met "Kodazuur", een cover van Urbanus. Niet iedereen zou hiermee wegkomen maar ik vond het zeer geslaagd.

My creation

Dan werd het tijd om de zijpodia eens op te zoeken, allereerst naar de Vismarkt, waar Aroma di Amore zijn opwachting zou maken. Het publiek was duidelijk anders dan op de Grote Markt, maar zeer talrijk aanwezig. Aroma is dan ook muziek die niet meteen toegankelijk is voor iedereen maar die de oudere generatie festivalgangers duidelijk nog niet vergeten was. Ik was vol verwachting, want enkele kennissen van me waren er vol van en hadden me gezegd dit zeker niet te missen. Helaas was het niet meteen mijn ding, maar dit is enkel een kwestie van smaak. De reacties van het publiek deden duidelijk merken dat zij er wel van genoten.

Vismarkt vanop Lamot

Het nadeel van alle zijpodia is ook dat je moet kiezen, soms staan er leuke dingen gelijk geprogrammeerd, dat was ondermeer het geval met Blaute en Melaerts die op de Vismarkt het beste van zich gaven, net met Raymond van het Groenewoud op de Ijzeren Leen.

Raymond deed me een beetje schrikken met zijn voorkomen, hij had waarschijnlijk een probleem aan zijn rechteroog, maar muzikaal had dit zeker geen invloed.

Stevig beginnen met Maria en Meisjes om dan verder te gaan met 2 Meisjes, de toon was gezet, het publiek genoot.

My creation

Even weer naar de Grote Markt waar Das Pop, de groep rond Bent Van Looy, zijn opwachting maakte.

Wederom een zeer energieke set waar de vrouwelijke festivalgangers (zowel de moeders als de dochters) van genoten. Bent is een beetje een moderne stripfiguur en weet te entertainen.

My creation

Kiezen is verliezen op deze Maanrock, alles bekijken is gewoon onmogelijk, en tegelijk is dit één van de charmes van ons stadsfestival, elkeen vind wel ergens zijn gading.

Ik kijk al uit naar dag 2, en als u straks geen zin hebt om Clouseau te bekijken geef ik graag een tip. Op de IJzeren Leen speelt de Ierse Luka Bloom, als u hem niet kent, u zou vanavond fan kunnen worden.

 Tekst en foto's: Marc Van Campenhout

Meer foto's vind je op Flickr

Mooi verslag Marc! Ik ben je niet tegen gekomen. Misschien straks nog ;)

Ik ben je gisteren even tegengekomen Marc, maar je was druk bezig ... Nog van dit ...

Leuk verslagje, Marc!

Jammer dat Aroma di Amore je ding niet is, maar smaken en kleuren he!
Kiezen is inderdaar verliezen, maar ook winnen, en zo moest ik dus School is Cool, Aroma di Amore en de Raymond - de acts die me interesseerden op Maanrockdag 1, maar in de plaats kreeg ik geweldige Bluesrock op Wespelaar Swing (o.m. Oli Brown Band en Canned Heat!)...

Deze namiddag/vanavond ben ik van de partij! Vooral op de Vismarkt en op de IJzerenleen!!
Hopelijk loop ik nog wat bekenden tegen het lijf ;-))

Spijitig dat ik er dit jaar niet bij kan zijn en dit verslag maakt het alleen maar erger ;-)

Nu nog een uitgebreid verslag over Dag 2 en Avond 2 en maandagmorgen heeft onze Sven Gazet (en zijne persfotograaf) niks nieuws meer te vertellen in zijn regionale edities.

;-)

Mechelen Blogt is Sven trouwens zeer dankbaar voor de vriendelijke uitnodiging, het gaat om een mooie samenwerking :-)

Wat me ook opviel, is dat er precies, vanaf dit jaar, ook met "MechelenBlogPress"-accreditaties werd rondgestrooid. 

Een soort van FreeTicket om Backstage of om in de VIP-ruimtes te geraken, of zo ?

een ticket om een verslag te maken,

om een idee te geven, er waren 2 medewerkers aanwezig voor Mechelen Blogt, en ik denk niet dat we veel in het Maanrockcafé geweest zijn.

Gisteren naar Les truttes gaan kijken. Niet de eerste keer trouwens, maar het barokke optreden van die covergroep is altijd plezant. Ambiance.Eigenlijk spelen die gasten een "potpourrie" zoals onze ouders dat noemden. Afgesloten met Melaerts en Blaute. Die begonnen eerlijk gezegd met diverse valse noten in Apache, toch één van dè gitaarnummers. Mag niet, al had ik de indruk dat de sound er ergens voor iets tussenzat en aan het gezicht van Melaerts te zien had hij er er nogal moeilijk mee. Gelukkig volgde dan" I say Yé Yé" van Joey Dee met den Blaute indrukwekkend aan de toetsen. Daarmee was ons ludieke koppel definitief gestart en volgde een schitterend concert. Afgeslotenop het terras van café Melaan met nog een pintje en dan met de fiets huiswaarts. Het was de eerste keer dat we met de fiets naar Maanrock gingen en voor mijn madam zelfs de allereerste keer dat  zij met de fiets naar de stad kwam. ( Tot 2 x toe gisteren zaterdag zelf, val nu om). Perfect georganiseerde fietsenstalling trouwens. Of ik vandaag met de fiets ga is minder zeker, bij het tikken van deze repliek regent het.

In elk geval vanavond ons klassiek etentje op het terras van den Beer en dan de ambiance van achter een drankje meepikken. Maanrock, ik kijk er elk jaar naar uit.

Effe tussendoor : Geel en Rood 12 op 12

Gim, ook effe tussendoor, is het waar dat ze ons Margrit hebben willen opgehangen ? Waar was de Rudi dan met zijn kompanen. Konden die dat niet verhinderen ? Ik stel voor dat ze Nobels eens op de mat roepen. 

@G.L. : weer wishful thinking??? Een matchke touwtrekken tussen "de Rudi met zijn kompanen"  en een aantal riggers ???

en hebben de bezoekers van de gratis maanrock nu 100.000€ of méér opgebracht voor de pakistani?

@marc1 : in de krant stonden nogal negatieve berichten over de opbrengst voor Pakistan, maar eerlijk gezegd, ik heb nergens een collectebus gezien, wel veel volk, misschien was ze daardoor onzichtbaar.

@G.L. - wat dat "ophangen" van ons Margriet betreft : ochgottekes toch, is dat nu zo'n drama? Ik moet daar eerder mee lachen.

 Da's zeker, Gim, daar doen we het ook voor he, een paar fotokes trekken, een artikeltje posten en voor de rest heel de nacht streken verkopen met een badge rond onze nek en verniet vreten en zuipen tot we erbij neerstuiken :-))

Heel mooi verslag!