Kleinste theatergezelschap voor Landjuweel

met categorie:  

Hebt u ook wel eens zin in spitant theater met een menselijk hart en een zwak voor de menselijke zwakheden ?

Cie Parallax is de recentste en kleinste theatercompagnie van Mechelen.

Ze zijn een zeer kleine compagnie. Eén gehuwd koppel (Katrijn Clémer en Marc Neys) met hun 2 vrienden. De één is schrijver (Fons Van Den Maegdenbergh -AKA Fons Montevirgenes, één van de weinige Belgische schrijvers met 2 publicaties in Tsjechië) de ander een acteur-regisseur op rust (Theo Hijzen, ex MMT / Arsenaal). De technieker (Marc Vergauwen) is een min of meer vaste medewerker geworden over de laatste producties.

Marc Neys over dit initiatief.

Theater maken als koppel is dat plezant? 

Zeker, het maakt de 'rolverdeling' nogal voor de hand liggend. Vaak stukken met een man-vrouw verdeling (tiens?) De tekstrepetitie kan letterlijk thuis tussen de spreekwoordelijke soep en patatten…

Het klinkt allemaal als een goed geoliede machine met weinig problemen

Dat klopt. Maar elke medaille heeft zijn keerzijde; het aantal stukken voor 2 personages is beperkt (vooral qua inhoud) Hoeveel stukken over 'boy meets girl', 'man maakt ruzie met vrouw', ... kan een mens spelen?

Met zo weinig mensen is het opbouw- en afbreekverhaal bij de voorstellingen ook niet altijd even eenvoudig. Veel theatergezelschappen drijven vaak voor een groot deel op de goodwill van/ en op het sociale netwerk van zijn leden, met slechts een handvol leden is dat netwerk ook niet groot…de budgetten ook niet.


Veel gezelschappen hebben ook vaak een eigen ruimte voor voorstellingen en repetities. Cie. Parallax (nog) niet. We speelden in kc nOna, het CC (aula), De Oude Stadsfeestzaal, Cjour, ...We Repeteerden in wijkhuis Battel, thuis, in 't Werkhuys in Antwerpen…(we zijn nog altijd op zoek naar een goedkope vaste repetitieruimte in Mechelen)

Anderzijds, zijn er zelden discussies over "wie doet wat" en "wie speelt wat" en dat is fijn werken.

2010 werd het jaar van ingrijpende veranderingen en vorderingen

Bij die  laatste voorstelling was het de eerste maal dat ze met een professional werkte. Theo Hijzen ('acteur-regisseur op rust') verving Fons als regisseur en Katrijn en Marc schreven op aanraden van Theo hun eigen stuk. Theo was de perfecte stuurman die hen naar een ander niveau stuurde…

"Connecting People" was een breuk met hun korte verleden en werd een productie met  3 figuranten, videoprojecties,...   Spelen deden ze dit voorjaar in Cjour (de kapel van Contour en thuishaven van de jazzzolder)

"Connecting People" is te bekijken als een tirade tegen de Westerse consumptie-  en communicatiecultuur waarin iedereen van elkaar en van zichzelf vervreemd, maar waarin iedereen blijft meedraaien. Het werd een voorstelling met een staartje want "Connecting People" werd landjuweelwaardig bevonden.

Het Landjuweelfestival verwent elk jaar liefhebbers met voorstellingen van de bovenste plank. Slechts 5 voorstellingen werden dit jaar in Vlaanderen geselecteerd. "Connecting People" is het enige zelfgeschreven stuk van die 5. Daar zijn ze trots op. Cie. Parallax gaat dus op 03/11/2010 in het ARCA te Gent de Mechelse kleuren verdedigen.

(Het is trouwens meer dan 40 jaar geleden dat een Mechels gezelschap het 'Landjuweel' heeft gewonnen en dit jaar is de laatste kans. Vanaf volgend jaar is er enkel nog een selectie voor het landjuweelfestival mogelijk.) Ze zullen dus hun best (moeten)doen!

Ze gaan "Connecting People" ook nog 2 maal hernemen in Mechelen.

Op 31/10 en 01/11 spelen ze "Connecting People" in ' t Arsenaal (Witte Zaal)

Dan zijn gelukwensen op de juiste plaats. Doe jullie best om de Mechelse kleuren te verdedigen. Misschien dan toch maar eens gaan kijken?

Dankjewel Peter...

Allen daarheen zou ik zo zeggen :-)