Massa

met categorie:  

(foto: Jan Smets.  IJzerenleen tijdens Maanrock, vanop parkeergarage Borzestraat)

Het drama in het Duitse Duisburg waarbij een in paniek geslagen massa zorgde voor een ramp, zal héél zeker de organisatoren van topevenementen aan het denken gezet heeft... Ja? of...

Een grote massa volk is oncontroleerbaar.  Dat heeft Duisburg op gruwelijke manier weer eens aangetoond.  Spontaan komen dan mij ook de beelden van het Heizeldrama weer boven.

Ik wil zéker niet aan stemmingmakerij of paniekvoetbal doen.  Maar deze tragische gebeurtenis doet toch wel enkele vragen rijzen.  Zeker nu binnenkort weer Maanrock duizenden zal laten afzakken naar onze Mechelse pleinen.

In GvA schrijft crisispsycholoog Eric De Soir dat hij niet zo vlug op zoiets als de Gentse Feesten zal te zien zijn, omdat daar een grote groep mensen op een klein gesloten oppervlak zit.  Daar zijn sowieso te weinig vluchtwegen, wat op grote festivals als bvb Pukkelpop wél is...

Heeft hij gelijk, of overdrijft hij?   Hoe staat het er in Mechelen voor?   Is deze stad  (goed)voorbereid op zulke scenario's?  Wanneer wordt de Grote Markt afgesloten?   Hoeveel mensen mogen er de Markt op?  Vele vragen... 

Ik kan me niet voorstellen dat Mechelen niet met veel zorg de veiligheidsmaatregelen onder de loupe neemt.  Maar ik kan me indenken dat de dodelijke ramp  bij onze Oosterburen niet even voor klamme handjes zorgt bij de organisatoren.  Of heb ik het verkeerd voor?

Persoonlijk ben ik niet de grootste fan van massaspektakels als Maanrock, al  loop  ik er wel eens graag langs om sfeerplaatjes te schieten, en ben ik  blij dat dit evenement  onze stad zo mooi op de kaart zet.  Maar Duisburg plaatst dit grootste Mechelse festival toch wel in een ander licht.  Als organistoren en beleidsmakers leren uit dit drama, is dit jammerlijke gebeuren niet voor niets geweest.  Laat ons dit vooral hopen.

(foto: Jan Smets)

(foto: Tom Andries)

 

 

Waar ik mij bij Maanrock vooral zorgen over maakte (en nu opnieuw maak) is de naar mijn mening veel te smalle doorgang van Grote Markt naar Vismarkt langs de zijkant van de IJzerenleen (zie de 2de foto). Daar is het dikwijls drummen en zijn er al meerdere mensen (ikzelf inbegrepen)  in dat gedrum gestruikeld over de betonnen voetstukken van het hekwerk dat de IJzerenleen-festivalruimte scheidt van de IJzerenleen-doorgangsruimte.

Ook het (al veelbesproken) opstapje op de Grote Markt is een boosdoener. Zelfs op rustige momenten neemt die de argeloze voetganger te grazen!

 

 

ja zo heeft elk festival wel zijn punten, op Marktrock zijn er zo ook enkele smalle straatjes, op de Gentse feesten is het ook vaak zo druk dat je kan afvragen of alles nog wel onder controle is. Zo lang er niets gebeurd wel

Maar waar ik ook problemen mee heb ( ik praat nu uit eigen ervaring als vrijwiliiger !! ) , en dat gebeurd ook overal ( ook op Maanrock ) is dat van het ogenblik de organisatoren ingrijpen en pleinen/ straten willen afsluiten er vaak ambras van komt met bezoekers. Steeds zijn er een deel die zich ' groot slachtoffer' moeten voelen en zelfs achteraf op fora de interessante moeten gaan uithangen hoe schandalig ze wel behandeld  zijn geweest. Plotseling zijn ze dan uren onderweg geweest en mochten ze dan niet op het plein waar 'nog plaats genoeg' was. De organisatoren, ordediensten en vrijwilligers zijn dan het zwarte schaap. Op Marktrock is er enkele jaren terug zelfs een vechtpartij uitgebroken en vorig jaar op de Dijlefeesten kon dat slechts op het nippertje worden vermeden. Wat dat laatste betreft werd dat uitgebreid in de krant bericht, enkel het feit dat de geachte bezoeker ook stomdronken was stond niet vermeld ! Ik was bevoorechte getuige !

Ik hoop dat iedereen nu gaat inzien dat deze maatregelen wel degelijk een nut hebben, meer zelfs ...  een noodzaak zijn !!

Vergeet niet dat de terreinen waar Maanrock, Marktrock, Lokerse Feesten, Gentse Feesten, SuikerRock ... plaatsvinden zijn geen festivalweiden maar stadscentra met alle beperkingen vandien.

Eigenlijk zijn veel van deze organisaties eigenlijk 'te groot' geworden

Over een traject, waar je normaal en te voet, 5 minuten over deed, werden het er meer dan een half uur.  Je kon geen kant meer uit, niet links of rechts, of naar voren of achteren.  Je moest maar mee met de flow.

Op dat moment had ik het wel gezien met zowel Marktrock in Leuven als de Gentse Feesten met hun overvolle markten en pleinen.

En de lol was er helemaal af toen Marktrock toegangsgeld begon te vragen elke keer dat je je effe van de Oude Markt verwijderde, voor bv een zijpodium te gaan bezien, en daarna terugkeerde naar diezelfde Oude Markt.

In Duisburg waren er 1.500.000 mensen aanwezig.

Op Maanrock zullen er 12.000 mensen zijn.

In Duisburg vielen er 19 doden...

In Mechelen is de kans dus reëel dat er iemand zijn voet verstuikt. 

Heeft veel te maken met organisatie. De mensen van de organisatie moeten strikte regels krijgen, en de mensen-stromen moet goed worden gemanaged. Dan is dat allemaal haalbaar zonder problemen.

En eerlijk, ik wordt liever de toegang tot de Grote Markt ontzegd, dan omvergelopen te worden door een kudde mensen.

Ge moet ook maar goesting hebben om, bij 35°c, met 60.000 op een wei te gaan zitten dat gelegen is in - of nabij - een dorp van... 3159 inwoners.

Werchter

 Gim, de haringen zitten ook in een kaske

toch wel een beetje van de pot gerukt om de Love Parade te gaan vergelijken met Maanrock hoor... Maanrock stelt helemaal niks voor in vergelijking met echte festivals. 

Maar uiteraard kan zoiets in principe altijd gebeuren, ook als er geen miljoen bezoekers zijn. Paniek kan altijd uitbreken en dat kan zelfs aangestoken worden door maar één persoon als het moet, dus voorzichtigheid is altijd belangrijk, maar paniekvoetbal op voorhand spelen vind ik er wel een beetje over.

Waar veel volk vergader is het alijd gevaarlijk,Weet ge nog wat er op het Heyselstadium is gebuurt gedurende de voetbalmatch tussen die Engelse en Italiaanse voetbal  ploegen?.Dat is de reden waarom ik nooit naar zulke spektakels ga,

Weet ge , ik hoorde gisteren op het duitse nieuws dat de organisatoren de adviezen van politie en brandweer naast zich hadden neergelegd.

Bovendien moet ik bovenstaanden volgen dat er natuurlijk altijd iets kan gebeuren, in een van de vorige jaren heb ik trouwens al eens een en ander opgevist maar sindsdien zijn er heel wat striktere veiligheidsregels gekomen.

Duisburg bood plaats voor 450.000pers. en er kwamen er 1.500.000 opdagen daarop sloot de politie de doorgang van de tunnel met als gevolg paniek.

Ik hoorde dat dit bij een andere ramp ook zo gebeurden (weet nie meer waar) de politie sloot de doorgang wegens te veel volk met als gevolg paniek en doodgedrukte mensen.

Misschien maar op voorhand inschatten hoeveel volk er mag komen, hoeveel volk er zou kunnen komen en op het moment tellen tot het maximum is bereikt en sluiten op plaatsen waar een doorgang naar de uitweg mogelijk is zodat drummen steeds leidt tot de verlossende uitweg.

nèm ik zal't weer eens zeggen, de beste stuurlui staan toch steeds aan wal

Onze kleinste kwam me gisteren roepen wegens een serieuze mierennest in den hof. Ik heb daarin geen enkele vertrapte mier gevonden en daarenboven droegen die allen hun kindjes op hunnen rug . Mijnen buur wist mij te vertellen dat hij met zijn biekes ook nog nooit zoiets is tegengekomen en die moeten allemaal door een heel klein gaatje . Hoe zou dat toch komen ? Zijn die dan zoveel slimmer ?

G.L. men spreekt toch van dierenrijk en mensdom dus.......

Nee, uiteraard maak ik geen mathematische  vergelijking tussen Duisburg en Mechelen.  Dit zou maar al te gek zijn.  Maar ook in de schaalverkleining zijn best rampscenario's mogelijk.  Geen paniekvoetbal  - enkel maar een 'vraagstelling' hoe men hier ter plaatse omgaat met veiligheidsvoorschriften.

Jans, maak u geen zorgen dat is allemaal al lang geregeld. Trouwens als u de ontwikkelingen van de laatste jaren even bekijkt is alles al geregeld. Maar hoe ? 

Veiligheid is een specialistenjob. Het plaatsen van dranghekken, het afsluiten van de Grote Markt indien nodig, het in goede banen leiden van personenstromen. Zit wel goed denk ik op Maanrock.

Dus Peter, biekes en mieren verstand. 

@G.L.: Deze analyse laat ik volledig voor jouw rekening.

Sorry, Jan, deze vind ik toch ook wel erg paniekzaaierachtig. Als je overal wegblijft waar er iets 'zou' kunnen gebeuren dan ben je zelfs in je eigen kot niet veilig, want daar 'zou' het plafond wel eens kunnen op je kop vallen.

Over Duisburg hoor je dagelijks andere cijfers. Zo heeft een telling via helicopters (zoals het gedaan wordt om een vogelcolonie of andere te tellen) vastgesteld, dat er OP DAT MOMENT op het terrein zelf misschien slechts 150.000 mensen waren, de organizatoren overdrijven altijd geweldig, om zich te profileren. En dan nog heeft de allergrootste meerderheid van de festivalbezoekers ter plaatse niet eens beseft wat er op enkele 100 m van hun aan het gebeuren was. De paniek was de te smalle ruimte, het ingesloten zijn, de hitte en het ongeduld van sommige mensen (ook dat moet gezegd) maar alles gebeurde tussen een paar honderd, misschien 1000 mensen. Dus 150.000 of 10.000 dat doet er niet aan toe. Het grootste probleem was, dat in- en uitgang door dezelfde impasse moest gebeuren, en dat is al vanaf het begin een zeer slechte organizatie. Ikzelf zou ook nooit tussen zo'n massa lopen, gewoon omdat IK me onveilig voel, dat is een zeer individuele zaak. Zo heeft hier iedereen uit zijn invalshoek wel ergens gelijk, zonder dat dit paniekerig moet overkomen.

Voor de liefhebbers: vanavond op Canvas om 20u in TERZAKE,een Duitse documentaire over Duisberg.

Een interessanter alternatief is vanavond op de beachparty grote markt of parkpop kruidtuin en het canvasprogramma opnemen of later bezien

Herinner de rapporten van de Club van Rome, één aspect was de overbevolking en de daarmee geassocieerde agressie en psycho-sociale problemen. Als je teveel ratten in één kot zet, bijten de sterksten de zwaktsten dood. Is het dat niet wat we recente jaren zien gebeuren?

In 1963 trok de calvecade massa's mensen naar het parcour. Waren daarbij problemen? Neen. Bij Maanrock is sprake van gedrum, smalle doorgangen enz... Die doorgangen zijn wat ze al eeuwen waren. Het enige wat veranderde is het AANTAL personen.  

Mij zal je nooit in massa evenementen vinden: ik heb een afkeer van kuddegedrag, ik behoor daardoor tot een minderheid. De meerderheid doet alles om te kunnen verdwijnen in een massa, al dan niet turelut met drank en of drugs. Suffe of gedrogeerde mensen werken rampscenarios in de hand. Wat in Duisburg gebeurde, gebeurde ook op kleine schaal in dancings en evenementen met nauwelijks enkele 100den. Het kan ook op Maanrock of eender welk evenement. 99,9% van de aanwezigen in Duisburg had geen weet van enig probleem op het moment dat de doden vielen. De slachtoffers vielen in een onbeduidend kleine fraktie van de massa. Zit je daar tussen, heb je brute pech. Enkele dronkaards of gedrogeerden op het sdlechte moment op de ongelukkige plaats en je hebt een ramp.

Het wordt binnenkort ook drummen... op deze aardkloot, want we zijn vlakbij de 7 miljard mensen.

Als daar maar geen incidenten van komen, want onzen bol geraakt ook serieus overbevolkt.

;-)

Zolang ze allemaal maar niet aan ene kant gaan staan want varkens die bijten mekaars oren en staarten af als ze te kort opeen zitten. 

En zeggen dat Bart Somers het een prestatie vindt dat Mechelen naar de 100.000 inwoners gaat. Moeten we daar blij om zijn? Ik denk het niet. Hoe minder zielen, hoe meer levenscomfort, minder criminaliteit, meer ruimte, minder stress, minder lawaai, minder vervuiling, betere sociale contacten, meer veiligheid, minder verkeer, enz...

Hebben we ooit iets te winnen gehad bij meer mensen? Voor ons pensioen zeker niet want gepensioeneerden betalen al decennia lang solidariteitsbijdragen van hun karig pensioen terwijl diegenen die zogezegd hun pensioen zouden betalen op hun luie kont zitten bij den dop. De volgende generatie mag daar bovenop nog langer en nog meer betalen. Dus: het bevolkingsaantal moet omlaag: geen kindergeld meer en het geboorteoverschot uit de derde wereld dat hier illegaal binnenstroomt, dat schoppen we buiten ;)

Amaai Polle, dat  zal u niet in dank worden afgenomen, alhoewel !!! 

I.p.v. de massa op één of twee punten (Grote Markt & IJzerenleen) te concentreren, zou het toverwoord "verspreiden-die-hap" moeten zijn.  Door Maanrock om te vormen tot Mechelse Fieste is dit misschien mogelijk.

Dus, haal dat "fontein-pissijn" op de Botermarkt weg en zet er terug een podium.  Zet tijdens de Mechelsche Fieste de rijdende kiosk terug op de Korenmarkt en laat de Vismarkt, tijdens die dagen, ook terug bruisen.

Tegelijkertijd kan dan de Keerdok gebruikt worden voor Keerdokrock of Keerdokklassiek (dan heeft iedereen er wat an of om gewoon effe na te shillen).  Het begijnhof krijgt dan tegelijkertijd enkele kleine podia voor Begijnhofrock.  Eveneens lopen, rond die tijd, de Vaartfeesten aan de kanoclub als een trein en zit volk te genieten van de Botanique-beats in de Kruidtuin.

Dus... verspreiden die hap en dan alleen maar hopen dat dit idee de totale Mechelse binnenstad niet doet vastlopen zoals bv de Gentse Feesten.

Enfin, just an ID en hier kunnen misschien nog enkele (stads)wijken of straten aan toegevoegd worden, zoals bv de Nekker(spoel)-Nachten.

BTW :

Spijtig dat dat mega-grote, mega-groene en mega-luchtige Euroshoppingsplein, met die mega-culturele Vleeshallen, er vermoedelijk nooit zal komen !  Sneu...

Gim, en dan alles door den nieuwen tunnel aan de nief stase sture en klaar is kees. 

@ GL :

Dit is een mogelijk scenario, natuurlijk, als ge al dat feestend en fuifend volk, tijdens de Mechelsche Fieste, naar al die mega-grote en mega-coole StationSalsaSoirées op het Mechelse Stationsplein stuurt.

;-)

"...Dancin' in the streets
of Mechelen, Belgium
Where they drink Carolus
and eat Koekoek..."

BTW : 

Misschien kunt ge Nidagra vragen om een dansoptreden te verzorgen tijdens de Mechelsche Fieste.  Altijd leuk en ge wordt er goed gezind van.

Foto Gimycko - Klik foto

 Neje Gim, die pakke te veul pleuts in.

Denk eraan dat het binnenkort ook megadruk gaat worden op ons vernieuwd Mechels Museumplein.  Want eens de Predikherenkerk is omgevormd tot nieuw bibliotheek en cultureel centrum wordt het drummen voor de Mechelse Bibliotheekconcerten voor Huiskamermuziek.

En dan is het gedaan met de rust in de hoek Tinellaan-Stassartstraat-Jodenstraat...

;-)

Nu de Carrefour-Caroussel voorbij is (met de noodlottige gevolgen voor ons Wiske en haar collega's), kunt ge er prat op gaan dat de "rust" in de Oscar van Kesbeeckstraat ook voorbij is.

Want wat zullen ze van de magazijnen van de Carrefour gaan maken ?  

Wordt het een mega-fuifzaal / discotheek, met de "nodige" Zundays ?  

Wordt het een mega-rommel / boekenmarkt à la Brass Rommelmarkt of zoals in den tijd van Zalen Peigné op den Battelsesteenweg ?  

Wordt het een mega-kinderbinnenspeeltuin of een nieuw mega-cinemacomplex ?

Er zijn een pak mogelijkheden, dankzij de parking.  Dus... gegarandeerd een massa volk.

 Rust in de Tinnellaan-Stassaertstraat-Jodenstraat ??? En gij denkt dat het daar rustig is. Volgende maand ja tussen zonsopgang en zonsondergang.

Wat ik nier nooit lees is: Wie haalt het in zijn kop om op een beperkte ruimte een rockconcert te geven. Hoort dit thuis op een markt in een stad? Is de functie van zo een plein een rockconcert te herbergen? Ik verbaas me er iedere keer over als de brandweer van Mechelen een drama ziet in de opstelling van de kramen van de markt, maar voor een rockconcert met honderd maal meer mensen is er geen enkel probleem?? In een openbare ruimte mogen maximum x aantal personen zijn. Is die markt dan geen openbare ruimte? Hou gewoon zoiets buiten de stad.

Is het misschien de bedoeling van volk naar de stad te krijgen? Welnu na het rockconcert is de stad leeg. Zou je niet beter investeren in de bestaande economie in plaats van een tijdelijke opstoot van tijdelijke organisaties die op termijn niets maar dan ook niets bijbrengen aan het imago van een stad. Het is gewoon wachten op de eerste grote ramp. Die zal dan in de media ongelofelijk veel aandacht krijgen en dan komen er maatregelen. En dan heb je pas publiciteit.

Het opbod dat nu gaande is tussen al die organisaties in de steden wordt stilaan ridicuul. Iedere stad moet nu zijn feesten hebben. Het zijn net kleine kinderen die liggen te pochen met hun speelgoed en met het geld van de belastingsbetaler.

 

 Anonimus, goed gezien van u . Brood en spelen,  twee duizend jaar geleden, nu en binnen twee duizend jaar. De geschiedenis herhaalt zich.

Wat voor een zottekot zou het geworden zijn als ons Bartje de Duiker en de Reuzin naar Mechelen had gehaald ?

;-)

Alfred Ost - Reus Grootvaer