blijft jammer dus...

met categorie:  

   

(foto's: Lerak Sremos  -  Jan Smets)

Bijna een jaar geleden maakte ik volgende topic: http://www.mechelenblogt.be/2009/09/jammer

Er kwam een herfst, een winter, een lente, een zomer..: een nieuw toeristisch seizoen...

Maar: de prachtige wegwijzers die nog niet zoveel jaar geleden opnieuw werden geplaatst in het straatbeeld, vertonen nog steeds een jammerlijk verval.  Néé: het is NOG erger gesteld met hen dan vorig jaar.

En ook de 'verdwenen' wegwijzer op de Schoenmarkt is nog steeds 'zoek'.

Spijtig.

Ik werp niemand een steen.  Waarschijnlijk is het niet zo eenvoudig om deze polyester (?)  replica's van de vroegere houten wegwijzers te herstellen.  Dat kan best.  De firma die ze maakte zou niet meer bestaan (?); de stad heeft geen geschikt personeel om ze op te kalefateren (?)...

Ik heb hier alle begrip voor.  Hoewel.

Het is géén gezicht!  Ofwel neemt men de wegwijzers weg, en bewaart men ze in één of ander stadsmagazijn tot een efficiënte oplossing is gevonden, ofwel rept men zich om ze renoveren of te vervangen.  Zo geven ze maar een armzalige indruk aan de vele toeristen die onze stad met een bezoek vereren.  

Enkele jaren geleden stond de hoogbejaarde maker van deze kunstige wijzers nog te glunderen toen zijn 'werk' weer verscheen in het straatbeeld.  De man is nu overleden, en hoeft gelukkig niet meer aanzien hoe zijn creaties verder naar de verdoemenis gaan...

toen en nu...  een wereld van verschil...

De verf is op, kijk ook een keer hier naar deze post van meer dan drie jaar geleden.

Zeeridder

Als ik door de Befferstraat wandel, dan valt mijn oog steeds weer op het relatief 'nieuwe' gebouw van de stad waar o.a. de bouwdienst en monumentenzorg zijn gehuisvest. Over de architectuur van deze 'Zeeridder' kan worden gediscussieerd, maar ik vind dit zeer geslaagd !

Maar wat ik dan opmerk is de schade aan het gebouw die zeker al meer dan een jaar geleden moet zijn aangericht ... De mooie blauwe bakstenen zijn aangereden door een vrachtwagen ? Of door een auto ? Ik weet het niet ...

Maar wat ik wel weet is dat hier langs dagen, maanden, jaren, stadsarchitecten, schepenen en burgemeesters zijn gepasseerd die waken over ons erfgoed. Die nadenken over wat er moet bewaard worden en wat niet.

Vind niemand dan onderhoud belangrijk ?

Spijtig !

Dat houten "buitenwerk" aan het Huis van de Mechelaar, op de hoek van Reuzenstraat met de Zakstraat, heeft ook een extra lik verf of vernis nodig.

Het viel me op toen ik, daarstraks, boekhandel Forum verliet.

Mechelen heeft een legioen doppers, maar een schilder is blijkbaar onmogelijk te vinden.  Dit kan alleen maar in België...

In dat vorige artikel waren een pak bloggers bereid gevonden om dat blauw hoekske te gaan herschilderen.  Symbolisch wellicht en liefst met de nodige pers erbij.

Misschien een kans om die actie vandaag te herhalen met onze unieke wegwijzers.

;-)

Dat heeft geen haar gescheeld of we hadden het geschilderd Gim. We hadden al een tijdstip afgesproken.

Allez, tweede keer is de goeie keer.

Dus... iedereen asap een potteke verf gaan halen en een fijn penseeltje !

;-)

BTW : Denk eraan dat de Copyplan is verhuisd !

Jan je snijdt terecht een mooie topic aan ! Een beetje verf op een wegwijzer kan toch niet zo moeilijk zijn ? Het is écht om moedeloos van te worden !

inderdaad, kunstenaars genoeg, het is toch eenvoudig een bedrijfje of schilder te vinden die deftig kan polychromeren. Men neme de gouden gids ter hand en niet de "nieuwe mechelse handelsgids"

Kan men zo'n werkjes niet laten opknappen door een school ?
Vroeger werden zo'n vakken toch aangeleerd in de Sito, nu waarschijnlijk elders in de stad.
Op die manier hebben de leerlingen écht werk kunnen leveren en worden de kosten gedrukt.
 
Of men kan bvb werkloze vrijwilligers zoeken die de taak van zo'n onderhoudswerkjes op zich kunnen nemen.
Goeie krachten kunnen dan eventueel later een vaste baan krijgen.

Zucht, het verhaal is altijd hetzelfde: onderhoud van wat er geplaatst wordt. Een schrijnend gebrek in deze stad en dit land. Domheid, onwil gebrek aan organisatie en een mank lopende administratie. Waarom zien wij dat en niet de ambtenaren, want ik kan jullie met de hand op het hand bevestigen dit thema en andere makementen heeft den dezen al tot in den treure aan de Stad gemeld. En soms weten die echt van niks, nooit gezien mijnheer.

Toch één lichtpuntje, via via heb ik vernomen dat er aan die polyester wegwijzers weldra iets zou gedaan worden, dit dixit Heidi Denijn. Ondertussen zijn we wel al 3 maanden verder...

Toch dan maar een actie met een potteke verf in de Befferstraat en op één van de wegwijzers? Sven???? Ik doe zeker mee.

Die hoek in de Befferstraat  valt wel niet bij te schilderen hé. Dat zijn geglazuurde bakstenen. Het zal er nogal uitzien als ge dat gaat bijschilderen. Gewoon nieuwe stenen erin en een beschermende vangrail ervoor plaatsen lijkt me een beter oplossing. Of een grote brede wegwijzer :-)

Commentaar leveren is natuurlijk een makkelijk iets.
Ik denk dat de Stad veel meer aan haar hoofd heeft dan alleen maar die kapotte steentjes en afgebleekte wegwijzers die wij zien.
Er zijn duizenden kleine en grote dingen die moeten gedaan worden, die wij dan weer niet zien en waar we dus geen weet van hebben.
Ik denk dat het een heel huzarenstukje is om een stad als Mechelen tot in de kleinste puntjes te onderhouden.
Alles tegelijk in orde brengen is onmogelijk en tegen dat men rond is, begint het opnieuw, als het al niet eerder begonnen is.
Enkele jaren geleden was Mechelen één van de vuilste steden van België.
Die titel zijn we ondertussen allang kwijt en nu zijn we één van de mooiste steden van 't land.
Er wordt dus hard gewerkt.
 
Desalniettemin mogen we zulke dingen melden, want het is zoals gezegd, soms heeft men het niet gemerkt, of er geen aandacht aan geschonken.

 

Sorry Jan Goovaerts, maar "vroeger was Mechelen een van de vuilste steden" en nu is het een van de mooiste..... Efkes serieus blijven he. Er heeft ooit eens een artikeltje in de test aankoop gestaan waarin mechelen als een "vuile stad" werd omschreven, dat klopt. Wel nu, ik vind een trottoir met een paar chiqlettes erop wel iets hebben. Een stad vol veegmachines die ook de voegen vantussen de steentjes op de IJzerleen vegen waardoor die recent weer moest heraangelegd worden is pas decadent en ordinair.

Inderdaad Anoniem, de hoek in de Befferstraat kan je beter behoorlijk aanpakken met nieuwe stenen, i.p.v. verf. Maar moet dat dan DRIE-VIER jaar duren ?

Wat mij vooral stoort is dat daar mensen dagelijks voorbijlopen die erfgoed bewaren, en die bouwsels goed/afkeuren, architecten, schepenen, burgemeesters ... en niemand die ingrijpt. Begrijpe wie kan.

er is in Mechelen geen opvolgingsbeleid maar of dat dat de schuld is van de ambtenaren?

Wie bepaalt de prioriteiten? Wie bepaalt wat wel of niet belangrijk is? Op vergaderingen allerhande worden telkens weer opnieuw tal van beloften gedaan ten opzichte van bewoners en of gebruikersgroepen. Meestal kleine dingen, kleine investeringen die het leven aangenaamer maken of wrevelpunten kunnen wegwerken, herstellingen inks of rechts en vaak ook zaken die gewoon met een borstel en wat verf soelaas kunnen brengen of zelfs situaties veiliger kunnen maken. En wat blijkt keer op keer ...... . En drie jaar is geen uitzondering, integendeel. Gelukkig kan de ombudsman af en toe een dossier in beweging krijgen. Onbegrijpelijk maar helaas de realiteit.

Nog een heikel punt is de opvolging van werven door bv de nutsmaatschappijen of in opdracht van de stad. Een beetje meer controle op de degelijke uitvoering van werken zou de Mechelse belastingbetaler veel geld kunnen doen uitsparen. 

@Anoniem 2 : Ik kan me vergissen, maar ik meen me te herinneren dat we, volgens het nieuws op de televisie,  ooit in de top 10 van vuilste steden genoemd werden.
Da's ondertussen fel verbeterd.
 
Voor mij moet men in de stad ook niet van de vloer kunnen eten, maar als je elke vijf meter in een drol trapt of er chewing gum aan je schoenen plakt, da's ook niet echt leuk.
 
Als er overal lege blikjes en verpakking van etenswaren op de grond liggen, nodigt dat uit om er nog wat bij te gooien.
Dat zijn echter taferelen die (hopelijk vootgoed) tot het verleden behoren.
 
Het probleem van vuil op de grond oplossen is volgens mij een utopie.
Er zijn immers altijd mensen die totaal geen respect hebben voor de medemens en alles wat buiten hun eigen tuin en woning ligt, als vuilnisbak beschouwen.
 

Wel ik vind dat de "uitvluchten" vab Jan helemaal niet ter zake doen. Dat er iets niet direct geregeld wordt kan ik nog aannemen, maar jaren wachten accepteer ik niet. De steentjes aan de Befferstraat kan ik nog ergens volgen, simpel is dat niet, maar met die wegwijzers kan dat veel en veel sneller gaan. Gewoon desinteresse of luiaardij. Sorry geen andere verklaring acceptabel. Vooral als het zolang duurt. Dus geen compassie met oncapabele ambtenaren, alsjeblief zeg, mogen we nog iets eisen van de stad. Of moeten we alles privatiseren?

Rudi, te eisen heb je niets. Punt andere lijn. Daarvoor heb je te weinig strepen. Je kan natuurlijk wel verlangen maar  dat doen zo velen . Dus rustig blijven.

Laat antwoord, maar, beste G.L. ik heb als burger wel het recht van iets te eisen of niet soms? Al denk ik dat je er mee aan het rammelen bent hé.

Misschien  lezen ook de slumme manne van 't stadôôs dit blog en wordt er hopelijk ergens ene wakker???

Is G.L. geen gemeenteraadslid die het onderwerp in de gemeenteraad zou kunnen aansnijden??

Mannekes, efkes normaal doen aub. Zone belachelijke wegwijzer schilderen da kan iedereen; Gewoon wa verf kopen waarmee da ge modelbouwvliegtuigskes verft en da ga jaaaare mee. alleen, als niemand de moeite doet, dan zal die wegwijzer wel niks waard zijn zeker. Daarom één advies, op de vuilbak ermee !!! Iedereen weet waar de dijle is dus we hemme dien bucht ni meer nodig.

Als we nu eens met een paar man en een doos modelbouwverf zelf die wegwijzer onder handen gingen nemen, de onkostennota sturen we naar het stadhuis...

Kans zit er natuurlijk dik in da we dan opgepakt worden door onze blauwe vrienden voor "vandalisme" :-)

@ Lukke: Modelvliegtuigjes staan natuurlijk niet in weer en wind. Lees de krant vandaag, Mechelen blogt sloeg weer toe en de deze kon weer eens op de foto en vanavond ook op RTV

Rudy, heb het artikel in de GVA gelezen. Duimen nu dus maar he.

@Rudi: ge pakt schoon, zelfs op gazettenpapier!!!

Vanavond op RTV eens zien of ik ook zo goed pak :-)

Ik kreeg net een antwoordje van de stad:

Ik kan u zeggen dat men er volop mee bezig is, zeker nu het in de pers is verschenen. (...) Alleen is het niet zo simpel: een laagje verf volstaat niet. De wegwijzers moeten opnieuw gegoten worden. (...) Ik vrees dat het nog even zal duren, maar de procedure is nu in elk geval opgestart.