Politiek

Bron De Standaard.

In Mechelen is N-VA de grootste partij, en haalt 26,7 procent. Met 19,9 procent staat SP.A op een tweede plaats. Vlaams Belang verliest hier ruim 9 procent en haalt 14,8%. Open VLD verliest bijna 5 procent en strandt op 12,9 procent. CD&V haalt 12,7%. Lijst Dedecker halveert naar 2,3 procent. Groen! doet het dan weer wel goed en haalt bijna 9 procent (+ 2,7%).

De 2 partijen waar ik op stemde (niet dezelfde voor kamer en senaat) gingen vooruit, dus ik ben een tevreden man. Het is goed te zien dat links standhoud en de mensen die de stekker er uit trokken een boodschap krijgen van de kiezer.

Politiek is niet mijn ding maar ik stemde voor NVA en blijkbaar was ik niet alleen. Het is nu wel een joekel van een uitdaging om met al die stemmen ook nog resultaten te boeken en terug het vertrouwen te winnen van de financiële wereld. Wat er met dit apenland gebeurt is voor mezelf geen prioriteit als het maar niet te lang duurt. Tot nogtoe was het ' veel geblaat maar geen wol ' en dat mag wel eens veranderen zeker?

Aanvankelijk dacht ik ook om voor kamer en senaat op 2 verschillende partijen te stemmen, maar toen ik ene Bert Anciaux op de derde plaats van de SPa lijst zag staan, werd het 2x NVA. 

 Mij valt vooral het diep wegzakken van VLD en CDV op.
Dat Vl-B klappen ging krijgen was ook al lang voorspeld.
De Sossen trappelen wat ter plaatse zonder echt slecht te scoren in Mechelen.

1 klein probleempje: NV-A wint weliswaar en heeft nu een stuk of 27 zetels in het parlement, maar jammer genoeg amper 2,7 competente kandidaten om ze te vullen, maar goed, De Wever zal het licht van de schijnwerpers wel afleiden :-))

Het volk heeft gekozen. De koning is nu aan zet. Maar voor de uitverkorenen des volks is er geen weg meer terug. Wordt vervolgd.

Alea iacta est...

BTW : Hoe heeft ons Inge (Vervotte) het gedaan ?

Haha, G.L. is terug en hopelijk genezen? Het vlotte revalidatie gewenst.

Inge Vervotte heeft het relatief goed gedaan met 4568 voorkeursstemmen, iets minder dan Caroline Gennez (4644). Bart Somers haalde 3998 stemmen, maar is blijkbaar niet teleurgesteld, hij hield naar eigen zeggen beter stand dan zijn collega Vanderpoorten uit Lier.

Dat belooft voor de gemeenteraadsverkizeingen van 2012!

De bal ligt nu duidelijk in het kamp van De Wever en Di Rupo. In elk geval, de tweespalt in België is nog maar eens bevestigd. Een Gordiaanse knoop. En jullie weten hoe die werd ontward.

 

 

Correctie: Somers haalde 3898 stemmen, dat is 800 MEER dan in 2009 ( Vlaams parlement)!

@ Rudi :

Nog even en Mechelen wordt opnieuw hoofdstad van Vlaanderen !

;-)

BTW :

Als dat gebeurt, dan ligt Mechelen op ongeveer 20 km van het apart, exclusief Europees, hoofdstedelijk gewest Brussels CE (Capital of Europe) én la Douce France !

;-)

CD&V'ster Inge Vervotte blijft de Antwerpse stemmenkampioen. Ze laat met 78.951 stemmen de concurrentie ver achter zich. (Bron De Morgen)

Ni slecht, veu ien van Bonaoje !  'k poas dad ons Inge nen iele goeie vakminister is !

;-)

 Interessante conclusie:

In tijden van economische crisis kiezen de walen voor een socialist terwijl de vlamingen kiezen voor iemand die hen na een jaar van de dop wil gooien.

'Bonaoje'??  (Bonheiden?).  Inge Vervotte is één van de Hanswijkenhoek Gim, en woont nu elders in Mechelen-Zuid...

Ik stemde sp.a en Groen en voel me dus al een vreemdeling in eigen land. :-)

 

@ Jans: is Inge Vervotte niet van Coloma?

Gim, voor dat meisje met het oranje strikje hebt gij wel een boontje hé.

Rudi, bedankt voor de opbeurende woorden.

En, Jans ik meende toch ook ergens iets gelezen te hebben van Benaa, waa ze kappe en snaa en mè de keurewage raa.

Lap, Inge Vervotte heeft nog maar net een boel stemmen binnen en de deelgemeenten beginnen al te ruzien over wie haar kan claimen :-)

PS:  Wout: Hanswijkenhoek  = Coloma

En...ik zou het aantal Mechelaars die in Imelda in Bonheiden zijn geboren, niet willen tellen...

maar soit, da's allemaal bijzaak.  Inge woonde vroeger in de Plataanstraat, en was chiroleidster in Chiro Coloma, waar ze nog leiding gaf aan mijn toen nog jonge oudste dochter.. 

Ja kleine meiskes worden groot

2012 beloofd spannend te worden in onze Dijlestad

 Zo uit de Wikipedia (zie link hoger) :

"...Inge Marie Roger Ghislaine Vervotte (Bonheiden27 december 1977) is een Vlaams politica voor CD&V..."

Maar we wijken af !

;-)

Zeg mensen, als ge voor de schoon gezichtjes getemd heb dan begrijp ik het probleem van, de laatste drie jaar.

Nu es effe iets anders, wat betreft de 'communicatie', het verkiezingsdrukwerk; het was duidelijk dat ieder communiceerde naar zijn mogelijkheden.

Groen: het typische recuppapier op groene druk.

LDD : amper een visitekaartje wegens geen budget

CD&V, sorry niks gezien

SP.A een flair-achtig boekje met carolientje op haar best, op de linkerschouder een engeltje, op de rechterschouder... Vanthilt als een duvelke uit een dooske, wel omgekeerd. en da ze niet naar het engeltje lonkte was wel duidelijk : -)origineel

VLD : het strakke blauwe blaadje zoals altijd.

VL.B in de zondag en eigenhandig gepost , niemand wil de drukwerken verdelen wegens het cordon.

en zondag als alles voorbij was heb ik nog een paar folderkes in de bus gevonden die meteen bij 't papier vlogen, ik weet dus niet van wie ze waren.

Vor de uitslag, werk aan de winkel.

 

@ Lieven :

Wel, oa ons Bartje zet zich schrap voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012.

Misschien kan hij, en al zijn politieke vrienden, dan Mechelen blogt gebruiken.

Altijd goed voor het milieu !

Mechelen Blogt laat zich niet gebruiken, zelfs niet als het het milieu ten goede komt.

Opvallend vond ik dit jaar dat geen enkele partij huisbezoeken deed ( tenminste hier in Mechelen-Noord niet ). Ikzelf hecht daar veel belang aan, wie wat wil mag gerust tonen dat hij er moeite wil voor doen.

10 jaar in Mechelen, nog nooit ne politieker over de vloer gezien.

Ik vond de campagne in het Mechelse eerder mak, gezien naar het aantal folders en affiches.  Zaterdag zag ik nog wel enkele militanten én kandidaten over de wekelijkse markt struinen om de laatste kiezers te overtuigen: blauw, oranje, geel-zwart en zwart-geel (of hoe bestempel je NVA en VB), groenen... Maar al bij al weinig animo tijdens de voorbije weken.

Een verschil met bepaalde andere regio's: ik was toevallig de week voordien ergens in Waals-Brabant waar je vanaf de autosnelweg tot in het stadscentrum werd overdonderd met plakkaten, slogans en metershoge foto's.     

Ook geen enkele politieker aan de deur gehad, wat jammer is. Als de kloof met de burger dient gedicht te worden is dat toch de beste manier volgens mij. Een beetje rondhossen op de markt de dag voor de verkiezingen getuigt m.i. ook niet echt van veel politieke werklust.
De uitslag voor Mechelen verbaast mij niet erg

Het succes van Vervotte verbaast mij ook al niet echt, mijn vrouw werkte destijds bij Sabena, terwijl er hard onderhandeld en vergaderd werd, was er maar ééntje die het enorm druk had met het achterna lopen van cameraploegen, en dat was onze ambitieuze Inge, en ziet: met resultaat. Maar van ex-Sabeniens zal ze wel niet veel stemmen gekregen hebben.

@Lieven: Efkens zuiver ter info: op gerecycleerd papier drukken, is niet altijd milieuvriendelijk. Vaak wordt voor het bleken van dit papier chloor gebruikt. Om écht milieuvriendelijk bezig te zijn, gebruikt men best FSC-papier of nog beter: volledig klimaatneutraal drukken, het kan! (ik noem geen namen, want het is hier geen forum voor dergelijke dingen, maar voor info altijd welkom! ;-)

Ik hoef geen politiekers aan mijn deur te hebben; ze moeten gewoon hun ding doen waarvoor ze betaald worden en niet leuteren.

Mijn conclusie op de verkiezingen zijn het volgende: Voor N-Va stemmen was dom, voor Open. Vld was nog dommer, voor Sp.a ( Fernandel) Gennez was uitterst dom, voor CD& V madame Sabena was een echte misstap, voor Vlaams Blok had je ook verkeerd gegokt, voor Groen zag je nu blauw, voor LLD lag je nu in een knoop op de mat.

Bart De Wever zijn stratagie is zeer duidelijk aan het worden, mijnheer met de vlinderdas  zal alles wel oplossen bij de koning en Belgie blijft nog wat samen tot weeral alles is verdeeld en de intressten weeral wat de hoogte in gaan en alles valt weeral in den doofpot.

Bart De Wever zal trachten dat hij bij een mislukking van de staatshervorming geen gezichtsverlies lijd en zal trachten om Minister - President te worden in Vlaanderen en ook burgemeester van Antwerpen. Dan zal hij de onafhankelijkheid uitroepen van Vlaanderen.

Wie burgemeester gaat worden in Mechelen?? misschien ik, hihihihiihihiihii

Ik mis de tijd toen de politieke partijen, die toen allemaal een andere naam hadden, nog meer dan alleen maar papiertjes mochten uitdelen voor hun campagne.
 
Wees eerlijk, aan al die foldertjes heeft een mens niet veel, terwijl je toen met al die stylo's, meetlatten, enz. toch een tijdje verder kon.
Versierde auto's met een geluidsinstallatie die rondreden, terwijl er ballonnen uitgedeeld werden of allerhande speelgoed, zoals puzzelraampjes, enz.
Ik heb hier nog ergens een 45-toerenplaatje liggen van wijlen Louis Neefs, die uit volle borst "zorg voor een hart in je stad" zong, met op de b-zijde een toespraak van Jos De Saeger, minister van openbare werken :-)
 
Je ziet, het is zeker 40 jaar geleden, maar zoiets blijft hangen, zo'n foldertjes niet.

Een hart in uw stad ?

Toen al ? :-)

@ Alex Terieur:

 

om nu te suggereren dat Inge Vervotte verantwoordelijk is voor het Sabena-debacle lijkt me een beetje bij de oren getrokken.

 Beste Wout,
Wat jij tussen de regels leest tart alle verbeelding!? Of toch tenminste die van mij... Kan je even verduidelijken hoe je die bewering uit mijn reactie filtert? Mijn reactie waarin ik enkel de mediageilheid hekel van La Vervotte terwijl anderen eigenlijk de pluimen verdienden. Vandaar het gebruik van woorden zoals "cameraploegen", "lopen" en "achterna"...

Leuk, hé ?  Politiek...

;-)

Gim, zoekt gij ook een stekske tegen dat het met dat fabrikske in Mortsel slecht afloopt. Het is anders niet de moment om een postje te vinden. Ik denk te oud, te oud mijnen beste. 

@ G.L. : Brengt dat veel op, de Mechelse politiek ?

Alleen zou ik een serieus probleem hebben om de richting van de partij (van welke strekking dan ook) te volgen, zeunne.

Ik ben namelijk een vrijdenker.

;-)

@ Alex Terieur, je maakt mij benieuwd. Wie verdiende die pluimen dan wel?

Gim, het zout over de patatte nog ni. 

@ G.L. :

Allez, lokale politiekers bedrijven dus politiek uit engagement, uit liefde voor hun medemens en voor de nodige gratis pinten bier.

;-)

Zo naief is zelfs Gimycko niet :-)

:-D

 Waarom doen onze politici nog zo weinig aan dienstbetoon eigenlijk?

Tja, Christophe, das een goeie vraag:-)

@ Christophe :

Is die "Oude Politiek", in Vlaanderen althans, al niet een tijdje dood ?

omdat diensbetoon door de publieke opinie aanzien werd als vriendjespolitiek werd het zedig opgedoekt! het gebeurt dus nu achter de schermen.....

Wat mij bij deze verkiezingen, vooral op landelijk gebied, opvalt - en dan vooral bij de liberalen - is dat er duidelijk een soort vadermoord is gepleegd.

De "Generatie-Somers" (à la Verhofstadt, De Wael, enz...) wordt voorbijgestoken door "een vers opengetrokken blik met frisse dertigers".  De vijfenveertigplussers lijken vanaf nu opeens veroordeeld tot een lokaal postje.

En de oude krokodillen (pré-Somers-generatie) mogen af en toe nog eens een woordje placeren in de pers, maar verder gaat of mag hun bijdrage blijkbaar niet meer.

Dit alles leidt dan wel tot een soort getrapt systeem :

Vlaamse regering : Opstap - Belgische regering : Top of the hill - Burgemeesterschap : Retour

Blijkbaar raak je tegenwoordig razendsnel opgebrand in de Politiek, want vroeger was dit alles goed voor een levenslang zitje.

 @ Christophe, allerlei vormen van dienstbetoon hoeven toch dagelijks niet in de krant te staan. In alle stilte kan ook. Maar ja er zijn er veel die daar een andere mening over hebben..

Ja wie zou niet roepen wanneer  je de 6.000 euro kwijt geraakt om er te zijn of niet te zijn in het half rond. Heb je Margriet Hermans horen klagen?? zé is haar slapende loon kwijt.

Politiekers zijn zoals duiven, vliegen van nest tot nest als er maar iets te verdienen is en ook hunnen dikkenek kunnen uitsteken in hun dorp of stad.

@ Langoor : Allez, dan hebt gij nu blanco gestemd !

Raar volkje dat zootje politici. 

Een stikker 'reclame nee' wordt niet gerespecteerd ook niet door Groen!

NVA was de enige die twee jaar consequent bleef, heb daarop gestemd alhoewel ik een afkeer heb aan nationalisme, de Belgische beerput moet maar eens uitgeklaard worden.

VLD, Bart Somers is de beste burgemeester sinds lang maar stemmen op Bart is stemmen op VLD en dat is Verhofstadt, die egotrippende kwal die jaren hoogconjunctuur verpatste aan de PS voor z'n premierschap. Verhofstadt vind ik walgelijk dus neen aan VLD, jammer voor Bart, zonder Verhofstadt zou ik op Bart Somers stemmen.

CD&V, Ingo Vervotte woonde hier vlakbij, maar ik heb die chirotrut nooit gezien. CVP alias tsjeven kennen we als extreem onbetrouwbaar. De dioxinecrisis probeerden ze onder de mat te vegen (uitgebuit door Verhofstadt & Co), Bij Tsjernobil veegde Pien (reeds op pensioen) z'n voeten aan het spreekverbod voor insiders, tot grote woede van de CVP maffia, die praatlustigen met broodroof bedreigden. Sinds 1945 haast permanent aan de macht, justitie en alle instellingen doorspekt met CVP marionetten, en deze partij claimt verantwoordelijkheid? Geen enkele partij draagt meer verantwoordelijkheid voor alle huidige problemen.

SPA met het inplantaat Gennez: ongeloofwaardig. Pensioenen? Deze partij heeft het geld dat hardwerkenden betaalden cadeau gedaan aan profiteurs allerhande om afhankelijke kiesvee aan te kweken. Het geld dat er was voor pensioenen werd door deze partij verkwanseld via haar OCMW netwerk. Bert Anciaux is daarbij én laxeer én braakmiddel.

Groen, omwille van ecologische bekommernis stem ik NIET op Groen. Lijkt me puur neo communisme. Deze snullen stonden aan het station positieve energie toe te wensen met het openbaar vervoer. Alsof ze de belastingbetalende pendelaar in het gezicht wilden spuwen met een chaotisch totaal onbetrouwbaar openbaar vervoer (onwerkbaar door maffiose syndicaten aan de basis & politiek benoemde leeghoofd managers aan de top).

LDD en VL B. gezonde oppositie tegen de traditionele partijen dictatuur, uiteraard gesaboteerd door gemanipuleerde media, corrupte justitie en 'hogere belangen', zoals met Van Rossum, Modrikamen, eenieder die de gestelde lichamen verstoord.

De DDR was ook een democratische staat nietwaar? Politiek is o zo relatief.

 @ Polle : Allez, dan hebt gij nu blanco gestemd !

Nee man, niet blanco, NVA , gewoon gezien de omstandigheden gekozen voor klare wijn ;)

Polle heeft hierboven een zeer juiste analyse van de Belgische politieke knoeiboel neergepend (en hij is nog mild geweest).  Chapeau !

Polle, V.B. heeft stééds aan de postbedeling gezegd dat er géén propaganda mocht gebust worden bij bussen met klever "geen reclame, geen regiopers".

Met de verkiezingen in het vooruitzicht en vooral omdat de andere partijen die regel niet respecteren werd besloten om ook in alle bussen propaganda te bezorgen.

wat moet ik bijvoorbeeld denken van gepersonaliseerde brieven van de SPA aan mij als oprustgestelde......inbreuk op mijn privé?

 Polle, je bent Vandelanotte vergeten, het genie uit Oostende dat Electrabel cadeau deed aan de Fransen. En Letherme die hetzelfde deed met Fortis.

Somers daarentegen vind ik dan weer niet zo'n goeie. Uiteindelijk heeft hij enkel de eerste paar jaar kunnen scoren met projecten die anderen al hadden opgestart en heeft hij de laatste jaren eigenlijk weinig nieuws verwezenlijkt. Buiten dan dat hij zijn aandacht vooral vestigt op het centrum en de 'armere' wijken totaal negeert. Qua bouwvergunningen is het in het centrum de sky the limit terwijl je hier nog geen raam mag versmallen.

Karel Geys mogen we bedanken voor dat wanbeleid, lekker naar de pijpen dansen van Vinci en the rich & beautiful, dat kan deze kerel als geen ander. Voor de mechelse who's who's staat zijn deur altijd open en zijn gsm altijd aan, de dikke vriend van de architectenbureaus met grote projecten, voor de gewone man is de bouwdienst een beveiligde burcht waar je tijdens de schaarse openingsuren vooral in de zogezegde wachtkamer mag wegrotten waarna je tewoord gestaan wordt door iemand die geen beslissing in je gezicht durft nemen, maar die je na lang aandringen telefonisch wel wil afwijzen samen met je plannen.
Men zegt wel eens dat je moeilijker met een socialist voorbij een envelop geld geraakt dan met een hond voorbij een bord worst. Met Geys geraak je niet voorbij de envelop, noch het bord. Wie zijn restaurantgezelschap al gezien heeft kon het al wel raden.

En toch heeft de kiezer altijd gelijk, dat was zelfs in de DDR het geval. 

Het belooft nog leuk te worden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012.

;-)

Ik ben vooral benieuwd of Somers nog gaat opkomen met zijn samenraapsellijst.

1 ding is toch al zeker: Leo Stevens zal er niet meer bij zijn LOL

 Hier hebben we bezoek gekregen van een afvaardiging van SPA. Maar raar genoeg was het wel de kopman van het natuurpunt dat deze folders verdeelde. Zo iemand verwacht je dan toch eerder bij een partij als GROEN, dacht ik.

@Polle: Verkiezingsdrukwerk is geen reclame en is de voorbije jaren dus al jaren gebust. Ik weet dat dit jaar het verkiezingsdrukwerk van Groen! en misschien ook wel andere partijen door de post verdeeld is en zij kijken niet naar de stickers. Als je vrijwilligers hebt die bussen, zij kijken wel naar die stickers.

@Marc1: Ik zal je toch moeten teleurstellen wat betreft het niet bussen van VB folders bij mensen waar een sticker plakt. Ik ken zo een aantal mensen die de voorbije jaren tijdens de verkiezingen ook van het VB een folder in de bus kregen.

Filip, Marc 1 heeft het toch goed omschreven wat niet wegneemt dat ge gelijk hebt. 

Is verkiezingspropaganda nu "reclame" of "regiopers" ? :-)

alsmaar vaker "gemeentelijke info" betaald door u en ik :-)