Met de trein. 175 jaar sporen

met categorie:  

Anno 1835, we hadden het er al eerder over.

Het was een tijd waar we de nieuwe technologie vanuit Engeland zagen overwaaien.

DE TREIN

Een nieuw gegeven waar Mechelen een sleutelrol in ging vervullen ! Een nieuwe woonwijk, een nieuwe kathedraal (het station), en veel nieuwe industrieën in onze schone stede.

Wisten jullie dat in eerste instantie de trein niet eens zo goed was voor het toerisme in onze stad ? Voorheen gingen de diligences niet zo snel (de eerste trein reed tegen 30 km/h), en hielden dus halt in Mechelen, op hun weg tussen Brussel en Antwerpen. En met deze "snelle" treinverbinding was een stop in Mechelen niet meer nodig. Net even kolen opslaan en wat water ... en verder treinen ... bye bye Mechelen.

Toeristen zag men in die tijden niet zoveel, maar nieuwe industrieën onstonden aan een recordtempo, ook en vooral in Mechelen.

DE TENTOONSTELLING

Zaterdag opent in Lamot een nieuwe tentoonstelling: Met de trein. 175 jaar sporen, en Mechelen Blogt mocht al vast even een sneak preview meemaken. We kunnen voor u alvast een tipje van de sluier oplichten.

Als u binnenkomt start u in een stationsomgeving. Deze wordt sober vorm gegeven. Koop een kaartje, koop u een stationsromanneke en geef uw bagage gerust af aan een kruier, want u wordt verzocht in te stappen op een van de perrons.Treinmeubilair, kunstvoorwerpen, stationinterieurs, affiches, films, muziek en herinneringen wisselen elkaar af. Paul Delvaux, Constant Cap, Roger Raveel, Victor Hugo, Ernest Claes, Henry Vandevelde en Jan met de pet passeren de revue.

Vergeet ook niet de "met de trein krant" op te halen, met het laatste nieuws (no pun intended) van de eerste trein: De wagons zijn voor het grootste geeelte geheel open (...) en weer anderen waren gemaakt en ingericht als gewone diligences.(...)  Voorop was een schoorsteen als die op onze stoomboten !

Aan de kinderen is ook gedacht ! We maken kennis met Trien de stationsmuis. Ze is zot van treinen! Al generaties lang woont haar familie in het station. Ze weet dan ook werkelijk àlles over het stations- en treingebeuren.

De moeite waard om u onder te dompelen in de sfeer van de spoorwegen ...

Vandaag zelfs op TV1 ! Meer info hier.

Ik..., ik ga een kaartje kopen!  ;-)

 

En neem je foto toestel mee Jan.

Zal er ook iets te zien zijn van de treinramp van 1913 ?