Het lelijkste huis van Mechelen

met categorie:  

Huis aan Vaartdrijk

Mechelen is een mooie stad, daarover zijn we het allemaal eens. Ook al kijken we hier op onze blog met een kritische geest naar het reilen en zeilen in onze Dijlestad, tegelijk zijn we trots op ons patrimonium. Maar laten we eerlijk zijn: Mechelen heeft ook zijn lelijke kanten. En dan doel ik niet op gebouwen of buurten die dermate verloederd en verkrot zijn dat het kankerplekken zijn geworden. Neen, ik bedoel huizen en panden die door de bewoners of eigenaars – wellicht met de beste bedoelingen – werden ‘aangepast’ aan hun smaak. 

 Huis aan Vaartdijk

Dat sommige mensen nu eenmaal over een slechte smaak beschikken, tja, dat is een feit waar we niet omheen kunnen. En ik weet wel: De gustibus et coloribus… Over smaak valt niet te redetwisten. Maar hier en daar staan er zo van die huizen, waarvan je denkt: “Zien die mensen dan niet dat hun huis spuuglelijk is?”

 

Soms krijgt die lelijkheid iets kitscherig-aandoenlijks. Zoals dit huis aan de Vaartdijk: door de bewoners met natuurstenen tegels bekleed, aslof het een verticaal tuinterras was. Ik passeer hier geregeld en telkens weer moet ik onwillekeurig glimlachen om zoveel misplaatste ‘schoonheid.’

 

Bloggers, staat er in jouw buurt ook zo’n lelijk, maar oh zo schattig huis? Vul de lijst aan en post je foto’s bij je reactie. Wie krijgt de trofee van “Het Lelijkste Huis” van Mechelen? Benieuwd…

Niet direct mijn smaak, maar wel origineel, dat "verticale tuinterras" !

:-)

In ieder geval een stuk origineler dan die rechtse blauwe-badkamer-tegel-muur.

Persoonlijk kan ik dit ook niet echt mooi vinden, maar ik hou wel van de originaliteit en zou liever in dat huis wonen dan dat huis links en/of rechts...

Maar inderdaad...De gustibus et coloribus…

 Eh ... ik passeer elke dag voorbij dat huis op weg naar het station.  Dat zijn geen tegels.  't Is erop geschilderd door, denk ik, de eigenaar zelf.  Nog niet zo heel lang geleden heeft hij het schilderwerk vernieuwd.  Eerlijk : ik vind het ook niet mooi, maar ik vind het wel bijzonder knap gedaan.  't Feit dat je het voor echte natuurstenen houdt zegt al genoeg over het vakmanschap.

ieder zijn smaak  vindt ik het is heeeeeel mooie  gevel er zijn  er lelijkere bv op de grote markt krotten  afbreken en iets nieuw op zeten bv en musea of  tentoonsteling van mechelen of ???  

Echt mooi vind ik het ook niet, en het is mijn ding niet, maar echt heel lelijk vind ik het dan ook weer niet.... Laten we het erop houden dat 't erg apart is ;-)))

 idd, veel liever een originele gevel dan die krotten op de hoek van de grote markt, krotten, dàt zijn de lelijkste huizen van mechelen

Het zijn wel degelijk tegels hoor, ik wandelde hier dagelijks voorbij in de periode dat deze werken gebeurde. En elke dag zag ik deze man knoest tegels snijden en opplakken....

Voor mij mag het er gerust wezen, het is net een schubbengevel. Niet mijn ding maar anderzijds: waarom ook niet.

@Wannes: ik ken die site, maar heb de indruk dat sommige gebouwen daar in de top tien staan omwille van politiek-ideologisch-sportieve redenen en niet zozeer om de lelijkheid an-sich.   

Misschien kan / wil de eigenaar van dat "vertikale tuinterras" die gebouwen, op de hoek van de grote markt, ook eens komen opkalefateren.

Qua "window-dressing" zou dat dan wel kunnen tellen.

Allez, just an ID, zeunne.

;-)

Over mooi of lelijk ga ik niet twisten.

Maar het zijn idd tegels. Ik heb de werken zien vorderen en het was wel aandoenlijk om te zien hoe secuur en precies de eigenaar van het pand te werk ging. :-)

 

 @ Koen: absoluut. Trouwens, het gebouw van initiatiefnemer Stallaert zelf staat er ergens tusssen ;-)

Ge moet toch toegeven : het "breekt" de eentonigheid van de huizenrij !

;-)

Is het niet fascinerend om te zien hoe iemand lak heeft aan de conventies en gewoon zijn eigen ding doet. ik ben eigenlijk benieuwd om te weten dat deze gevel een statement is tegenover de rest van de straat of dat hij die lijn binnenshuis ook doorgetrokken heeft.

Goesting is koop maar als dit niet mooi is wat dan gezegd van het monument Leiden op de hoek van de Hombeekse steenweg en voor diegenen die iets verder geraken de residentie Hoogland midden in Hombeek dorp, om van te kotsen. Waar zouden die bouwheren aan een vergunning geraakt zijn? 

GL, da' s nu écht een kwestie van smaak.  Ik vind 'Leyden' een zéér geslaagd eigentijds project.  'Hoogland' kan mij minder bekoren, maar hier gaat de topic over écht lelijke huizen.  

 Dat slaat toch ook nergens op? De topic gaat over "écht lelijke huizen", maar als er dan iemand iets "écht lelijk" vind dat jij dan per ongeluk "zéér geslaagd" vind is het plotseling een kwestie van smaak?? huh? Uiteraard is het een kwestie van smaak dat je iets echt lelijk of zeer geslaagd vind, hahahahaaa, komaan zeg.

 Goed, er staan in Mechelen drie dingen die ik 'echt lelijk' vind, te weten:

-Langs de binnendijle die loftenblok met die glazen bakken: vind ik afschuwelijk lelijk, wie bedenkt er eigenlijk zoiets? Visbakken tegen een achtergevel; bespottelijk. Moest men elke avond in elke bak een bloot wijf een danske laten doen zou ik er eventueel nog het nut van inzien maar daar houdt het dan ook bij op.

-Eveneens langs de binnendijle: Dat peperkoeken huizeken dat daar deels boven het water hangt te hangen en waar een wijnwinkel in zit. Vreselijk.

-Hoek Grote Markt: Die romantische evocatie van wat men op den buiten koterij pleegt te noemen en dat vroeger bekend stond als het zgn Klakkenhuizeke. Een soort van veredeld kippenhok/rommelhok dat staat scheef te zakken tegen een historisch gebouw, ha! Mooi is wel even anders.

Van geen enkele heb ik een foto, daar ik er zelf het nut niet van inzie om aan de beeltenis van zulke lelijke dingen hardeschijfruimte te verspillen.

Extra muros zie ik dan niet onmiddellijk iets staan dat lelijk kan genoemd worden, daar valt het allemaal nog wel best mee.

Aha, extramuros staat er niks dat lelijk kan genoemd worden.

Foto Gimycko - Keerdok Winketkaai

Misschien kan die 29-jarige Mechelse straatartieste, die anoniem wenst te blijven, er een shitload aan rooie hartjes op kleven !

Ik kom ook geregeld in de buurt van dat huis. Vind het eerder grappig. En wat positief is: het getuigt van enige originaliteit. Spijtig: op de eerste verdieping de obligate pvc-ramen. Anderzijds: de voordeur is niet vervangen door een plastic-exemplaar. Ik ontwaar in het huis met de gele gevel veel meer lelijkheid dan in dit schattig-vreemde huis. Kijk eens naar die ramen...

Jullie vragen foto's van "het lelijkste huis van Mechelen". Dat zal tijd vergen... Ga maar eens met camera in de aanslag de huizen voorzien van de spuuglelijke PVC-ramen en de nog wansmakelijker PVC-deuren vastleggen. Ben je wel lang zoet mee.

 

Frans Geys

    

Dat monster, op de hoek van Battelsesteenweg-Olivetenvest, staat toch stevig vooraan in al die lijstjes van lelijkste gebouw van Mechelen.

@christophe: "Langs de binnendijle die loftenblok met die glazen bakken", dat heeft als nut, dat je als eigenaar daar kunt gaan staan om u te laten zien: dat is geen visbak, maar een "m'as-tu vu ?-bak". Te vergelijken met de huistorens van bvb. Busleyden.

Maar dit mijn persoonlijke mening, en allicht heeft de architect er een ander gedacht over.

 Wanneer mogen we stemmen en wanneer wordt de winnaar  bekend gemaakt?

Mogen de (toekomstige) woningen in 't Nief Clarenhof mee opgenomen worden in dat te-stemmen-lijstje ?

:-D

Klik hier voor een impressie en dan doorklikken op het fotoalbum.

Bravo, dat is nu eens een topic zie... Wat ga je zeggen als ze _jou_ huis met foto en al op het Internet gooien, met wat denigrerende commentaar erbij? Ik vind dit gewoon onbeleefd (en nee, ik ben niet de eigenaar, maar ik hoop wel dat hij je een proces aandoet wegens schending van zijn privacy, als dat zou kunnen).

Oesje! Leven wij in een stad waar je alleen mag zeggen dat je dingen mooi vindt? Laat mij er nog een schepje bovenop doen: wat is de lelijkste naam in Mechelen? ' Anoniem '! :-)

Ja, als de eigenaar dit alles ontdekt, wordt het lachen geblazen !

Dieë mens heeft nog zoveel werk in dieë gevel gestoken !

:-D

 De lelijkste baby van Mechelen, of de lelijkste kindertekening! Dat lijken mij ook best wel originele wedstrijden.

 De prijs van lelijkste huisdier van Mechelen gaat postuum naar het bekende hangbuikzwijn 'Flurk'

De week na Frurk's schielijk overlijden lagen er trouwens superlekkere zwarte pensen bij de Fijnproever.. zou het..?

@Christophe: Wat denk je van "de lelijkste achtergevel ?"

@peter, de lelijkste achtergevel, dan win ik

euh Anoniem, wat heeft dat met privacy te maken? Een voorgevel aan de straatkant die door iedereen bewonderd, bekeken of afgekeurd kan worden want smaken en kleuren zijn verschillend.

En of ge dat huis nu lelijk of mooi vindt, ge kunt het op zijn minst origineel noemen.

In ieder geval het zal Bobbieke worst wezen of iemand die gevel fantasch mooi of afschuwelijk lelijk vindt, als die zijn plaske er maar tegen kan doen.

@ Luc: zo zie je maar, uit je reactie leer ik dat het maar een kleine stap is, van schelden op een huis naar schelden op mensen. Alleen daarom kun je maar beter aan het eerste niet beginnen.Niemand vindt het leuk om aan de schandpaal genageld en publiek uitgelachen te worden.

Blijkbaar worden huizen en auto's al snel een verlengstuk van iemands ego. Als je daarop trapt dan lijkt het wel of je op die mensen hun ziel trapt.

Besluit : Dit artikel asap verwijderen ?

 Wat comisch bedoeld is, is het meestal niet, en wat comisch is, wordt meestal verkeerd begrepen.

Welk van de twee op deze post van toepassing is mag iedereen voor zichzelf verkeerd interpreteren :-))

Dat "vertikale buitenterras" is een stuk origineler dan wat sommige (? zatte ?) architecten ervan bakken.

Want dat zwart gedrocht, op 't einde van de Merodestraat, doet nog altijd zeer aan mijn ogen.

Foto Gimycko

Sorry, nog geen recentere foto gemaakt van dit ... (gelieve in te vullen op de puntjes, naargelang smaak).

Deze residentie Koepoort is 's avonds wel schittered als je voor de lichten staat komende vanuit de Liersesteenweg dan kan je daar schitterend binnenkijken. Mooi werk van de architect.

@anoniem:  'uit je reactie leer ik dat het maar een kleine stap is, van schelden op een huis naar schelden op mensen'. Herlees mijn reacties eens en zeg mij waar ik scheld op dit huis? Verder heb ik een aversie tegen mensen die geen naam of geen alias gebruiken in hun reacties. Als je dat beschouwt als een scheldpartij op je persoon dan ben jij de enige die daar last van heeft. Kunnen we het hierbij laten?

Ik zal er eens iets extra muros bijzetten sé. Wat gedacht van het " blauw fabrikske" alias Baron van Zon in Hombeek. Geen kwestie van " niet mooi " maar van oh zo onverzorgd.Er zijn er veel die reeds voor minder de rooie kaart hebben gekregen. 

Hoog tijd om 's nachts eens rond te dwalen met mijn fototoestel om het "ander Mechelen" vast te leggen op gevoelige plaat, alhoewel ik twijfel of ik voldoende ASA heb !

Ik volg volledig anoniem volledig in zijn redenering. O ja, ook ik ben niet de eigenaar van desbetreffend huis. Persoonlijk vind ik net als Frans G het ernaast staande huis met de pvc ramen nog lelijker en ga ik akkoord met de conclusie van gymicko : Topic zo snel mogelijk deleten. 

Zucht .... een verzameling anoniemelingen! :-(

 Het verschil tussen 'anoniem' en een van de populairste voornamen van Vlaanderen is anders niet groot, luc... als dat je echte naam is tenminste :-))))

@ Alex :

Vroeger stond het chique om je naam te veranderen in het Latijn, zodat Jan van der Varen werd omgevormd tot Joannes Varennius.

In deze Blogtijden gebruiken velen nu een nickname.

Niks nieuw onder de zon.

;-)

@à l'exterieur: je hier aanmelden kost niks hé! ;-))

 ( off-topic )@alex terreur: Mijn echte voornaam is Lowie maar omdat mijn schoonzuster altijd Suske tegen mij zei heb ik mezelf Luc genoemd, maar eigen,lijk feitelijk heet ik Alexander ... denk ik toch; 'k zal het eens nakijken.;-)

Aan alle anonieme kritikasters: herlees eens woord voor woord mijn artikel.  Het was gewoon mijn bedoeling hier een leuke polemiek over 'schone en lelijke' huizen op te zetten.  Liefst met wat fotootjes. 

De woorden 'kitscherig-aandoenlijk' en 'lelijk, maar oh zo schattig' houden een zekere ironie in zich.  Blijkbaar vatten jullie dat niet.  

Als jullie vinden dat de bewoner van het huis in kwestie zich beledigd dient te voelen, dan kan ik mij net zo goed beledigd voelen door jullie onbegrip over dit onschuldig artikeltje. Maar eerlijk gezegd kan het me niet deren. 

 

 

@ Koen :

Misschien kunt ge (of wilt ge) hier nu ne foto uploaden van uwe gevel (als een soort compensatie) en laat de, al dan niet anonieme, bloggers die dan beoordelen (of veroordelen).

;-)

Allez, just an ID, zeunne !

Als ik hier 'n digitale foto had van mijn eigen huis, met plezier.  Het is een typische 19de-eeuwse bepleisterde herenhuisgevel, zoals er tientallen en tientallen langs de Mechelse vesten staan en in de binnenstad.  Maar eigenlijk past mijn huis hier niet, want het is niet lelijk genoeg :-) 

 

"Lelijk of mooi" is een modeverschijnsel, en dat zal het altijd blijven.

@ Koen : zolang het maar gene Villa Vanthilt is !

;-)

Villa Kakelbont (ofte Villa Villekulla) zou natuurlijk veel ereger zijn!

 

@ Jokke :

Beschrijft de voorgevel van Casa Jokke eens.  Is dat antiek, klassiek of modern met veel kleurrekens, misschien ?

;-)

@Gimycko: awel hé daar is gene voorgevel (als ge daarmee de straatgevel bedoelt) !

Mijn thuis is waar Carolus staat

@MarcVC: ?Wonen wij dan samen??

Die gevel stoort mij niet. Ik vind het zelfs goed dat bewoners hun persoonlijke expressie uitwerken in hun gevel: hun facade zegt iets over hun zijn. Mooi of lelijk, dat verschilt zo zeer van persson tot persoon.

Wat mij betreft vallen particuliere woningen nogal mee. Lelijk voor mij zijn: het huis van de Mechelaar, de Lamotsite, de Amelincx blokken, het gebouw van de Bouwdienst., functioneel en proper dat wel maar o zo inspiratieloos.

Ik heb allesbehalve positieve ervaringen met hedendaagse architecten: blijkbaar kan vandaag eender wat architect worden. De meesten kunnen hooguit iets functioneels op papier zetten, voor esthetische aspecten is het armoede troef. Mooi voorbeeld van een maatschappijmodel waarin niets ook iets kan worden. Geef mij dan maar de gevel van Jan met de Pet die ZIJN gevel in beeld brengt en er zich goed bij voelt.

Polle, het zijn dus de gevels van de betonboeren die u een beetje tegensteken. Daar kunnen we het dan over eens zijn. 

Dit zijn gevels, sè...

En alhoewel het zeer doet aan uw ogen, blijft dit ook leuk.  Alhoewel ik geen idee heb welke voetbalclub rood en groen als clubkleuren heeft !

Foto's Gimycko

Rood en groen dat is van " SPORT VERMAAK MECHELEN " Gim. Lang geleden, in den tijd dat de dieren nog spraken speelden die in het Vrijbroekpark hun wedstrijden. Vraag me nu niet in welke competitie hé. Hun lokaal hadden ze in de Hoogstraat, daar in de gebure waar ze nu da plat brood verkopen. Als ik het goed voor heb was dat in café " Nieuw Hombeek ".Ni waa Jokke?

Ironisch genoeg zijn de 'oude' gevels van de Ijzerenleen zo fake als een turkse rolex, de originele huizen werden in 1914 verwoest door de moffen.

@Alex: héél juist en dat geeft aan dat zelfs nepgevels als zeer mooi kunnen ervaren worden. Hoe zegt men in het Frans: beauty is in the eye of the beholder?

@ Alex : Inderdaad !

IJzerenleen 1914

Als schoonheid relatief is, welke normen moeten we dan aanwenden om uit te maken of een stukje erfgoed het bewaren waard is ?

Ouderdom - Specificiteit - Originaliteit - Naam van de kunstenaar ?

@Peter: dat is een even goede, maar moeilijk te beantwoorden, vraag als wat is Kunst. Ik kom er op terug maar ik moet/mag eerst gaan stemmen.

@ G L

Het  lokaal van SPORT VERMAAK was idd. in de Hoogstraat, maar wel op de hoek van de St-Jacobstraat.

Cafe Nieuw-Hombeek (bij Sjangske Walschaerts later) was meer naar de Brusselpoort toe.

Het stamnummer van SPORT VERMAAK is overgenomen door ofwel FC Nieuwendijk ofwel FC Pasbrug. In ieder geval door één van die twee clubs.

P.S. heb thuis een kader met foto van mijn vader als speler van Sport Vermaak Mechelen

Beste,

Voor een nieuw VTM-programma ben ik op zoek naar mensen met bijzondere huizen, mensen die bovendien fier zijn op hun aparte woning. Ben jij de trotse bewoner van een volstrekt uniek huis ? Heb jij een bijzondere smaak wat het interieur betreft en is je huis meer dan een bezoekje waard ? Of ken je mensen die hun huis origineel hebben ingericht ?

Geef dan een seintje op griet.pauwels@homegames.be en wie weet, maak jij met jouw uniek interieur kans op een prachtige prijs! U kan mij ook, geheel vrijblijvend, mailen voor meer informatie!


Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten,

Griet Pauwels