Instappen? Station Lamot!

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Als er al één ding is dat je deze zomermaanden zéker in Mechelen moet bezoeken, is het wel de uitermate boeiende tentoonstelling in Lamot: 'Met de trein'!

   

Vorige week bezocht ik de expo die geopend werd op 19 juni.  Wat me vooral héél aangenaam heeft verrast, is de bijzonder knappe enscenering.  Hier is met veel zorg en veel liefde te werk gegaan.  Het resulteert dan ook in een schitterende, niet te overweldigende tentoonstelling, met heel veel sfeer.

   

Het is heerlijk wegdromen in het spoorwegverleden...  Tussen attributen uit lang vervlogen dagen, schilderijen, oude publiciteitsaffiches, toeristische magazines...

    

Iedereen vindt in de tentoonstelling wat naar zijn gading.  Zowel jong en oud komen aan hun trekken.  En als het jonge grut dan nog wat uitleg krijgt van de begeleidende volwassene, wordt het zeker onvergetelijk...

   

Ik ga natuurlijk niet in detail treden.  Daarvoor moet je zelf eens een kijkje nemen in de Lamot.  Deze tentoonstelling loopt nog tot 12 september.  Da's nog een hele poos, maar uit ervaring weet ik, dat als je zoiets niet verankert in de agenda, je soms tot de ontdekking komt, dat 'het' voorbij is...  En dat zou pas jammer zijn.

Toen ik de tentoonstelling bezocht, was ik één van de weinige bezoekers.  Nog te weinig bekend?  té mooi weer?  of...

Ik kan alleen uit persoonlijke ervaring spreken: dit is voor mij toch wel één van de mooiste expo's die in onze stad de laatste tijd is opgezet.

   

Je betaalt 6 euro voor inkom, maar er zijn ook gunstiger tarieven voor de gekende doelgroepen.

Leuk is dat je bij het binnenkomen een 'tentoonstellingskrant' meekrijgt:  een tof 'gazetteke' met bijeengesprokkelde nieuwsjes en weetjes - net als in een échte krant.

    

'Met de trein' is alle dagen open (ook op feestdagen) van 10 uur tot 17 uur.  Maandag is de expo gesloten.

www.mechelen.be/metdetrein

    

Deze post wil een smaakmaker zijn...

Stap je ook op de trein?

Station Lamot: daar moet je zijn!

    

In zo een 3de klaswagonnetje heb ik ook eens gezeten voor een schoolreis naar zee in 1957. Anders was het altijd 1ste klas. En ik heb zelfs nog geweten dat bovenaan de rugsteun nog een hagelwitte doek aangebracht was, om uw hoofd tegen te leggen tijdens langdurige ritten. Het had wel zijn charme en er was altijd plaats! En ieder hield zich ook op zijn plaats. Dat is nu wel een tikje anders!

Ja Jan, ik moet je gelijk geven over de noodzakelijke uitleg voor het klein grut! Het reisverslag van mijn nogal ferrovipate kleinzoon beperkte zich, buiten de waw maquettes in de inkomsthal, enkel tot de objecten, waarover ik wat verteld had!

Heb je trouwens opgemerkt op de reclameaffiches voor de beiaardconcerten van Jef Denyn, dat die in juni, augustus en september plaatsvonden. In juli was de beiaardier in verlof of gaf die er de brui aan wegens teveel DB op de markt?

inderdaad...

(foto: Jan Smets)

Soms vind ik tussen mijn ouwen brol nog dingen die eigenlijk al lang moesten weggegooid geweest zijn.;-)

@Jokke: In Juli zat iedereen in Terneuzen of aan de kust

:-)

Ik heb eenzelfde affiche als op de tentoonstelling, zal een keer een fotoke posten.

Op 28 juli 1956 stond in Nekkerspoel statie zo een treinstelletje klaar. Oeroude houten bakskes die  volgepropt werden met een contingent bleukes uit den Baron Michel. Klokslag 19 uur of wat later of wat vroeger werd de start gegeven voor een ritje met vallen en opstaan van pakweg 10 uur . Geradbraakt aangekomen in Koln Deutz hebben we de spoorwegen vervloekt tot het einde van ons dagen. Niet tegenspreken hé.

De stationsmaquette die op de tentoonstelling te zien is (ook op de foto in deze bijdrage) is NIET die van het toekomstige station van Mechelen, maar die van het nieuwe station van Luik-Guillemin.  Ik weet dat er verwarring kan ontstaan doordat ze geplaatst is voor de maquette van het vroegere Mechelse station. Er is aan de organisatoren van de tentoonstelling gevraagd dit duidelijk te maken.

De maquette voor het Mechelse stationsproject zal wellicht pas over enkele maanden klaar zijn en kon daardoor (spijtig genoeg) niet op deze fraaie tentoonstelling geplaatst worden.

Rudy Van Camp

 

Bedankt Rudy, ik dacht al dat ik weer wat gemist had. ;-)

Een erg interessant artikel over een al even interessante expo! Dat staat op de agenda voor één van de  eerstkomende dagen!!! En ik wil zelf wel eens die Star Wars-achtige dingen zien waar ook Bart Stroobants vol lof over was....

Wie bezocht deze expo al?  Ik ben benieuwd hoe hij ervaren wordt?  Komen er trouwens veel bezoekers hierop afgezakt?  Wie weet het?

Ik loop er deze of tenlaatste volgende week zéker eens binnen!

Ik ga een van de dagen nog en keertje kijken. Vergeet ook niet dat er door de Gidsenbond Mechelen een wandeling wordt aangeboden.

Van harte aanbevolen !

zwaar overroepen.

voor de mensen die nog niet geweest zijn: de foto's hierboven tonen 90% van de tentoonstelling. Voor 6€ kan je ook naar de cinema waar je 10 keer langer plezier van hebt (zelfs al is het een kinderfilm van 70min).

 

Het krantje is een goed gedacht als aanvulling, maar kan voor mij geen vervanging bieden. Hang gewoon ouderwets wat uitleg bij elk getoond stuk. Als je nu de krant er niet bijleest heb je geen enkele uitleg. 

Misschien goed voor mensen die wat ouder zijn en naar hun jeugd staan zien. Op mijn leeftijd zie je veel dingen van voor uw tijd, die niet geplaatst worden.

Bedankt voor de tip, Peter!

Toch opmerkelijk dat zij die "gedurfde" en/ of negatieve commentaren posten dat meestal als "anoniem" doen, of het nu anoniem, anoniem 1, 2 of 3 is .... Maar dat kan natuurlijk "gewoon toeval" zijn?

Enfin, ik ga dus dra kijken,  of het "gewoontjes", "heel goed", dan wel "overroepen" is volgens mijn bescheiden mening, zal i k nog melden, niét anoniem natuurlijk, dat vind ik net iets te gemakkelijk ;-))

Ik vond het eerder ontgoochelend. Niet dat het een slechte tentoonstelling is, maar op basis van de barnumcampagne die gevoerd wordt had ik wel heel wat meer verwacht. Voor nostalgici en treinfanaten zit er wel wat in, maar de doorsnee bezoeker heeft wellicht weinig aan de oude opleidingsfilmpjes (jaren '70) die treinbestuurders gebruiken om nieuwe baanvakken te leren kennen.

Op zich wel de moeite waard is de fraaie verzameling van oude spoorwegaffiches.

Wat de bedoeling is van het tonen van de maquette van Luik Guillemins (zonder enige toelichting daarbij) voor die van het oude Mechelse station blijft voor mij een raadsel. Het schept alleen maar loze verwachtingen want de argeloze passant denkt natuurlijk dat het om het nieuwe Mechelse station gaat!

Ik was dit weekend in Oostende op de tentoonstelling "Tram in Zicht" n.a.v. 125 jaar kusttram. Het contrast met de Mechelse tentoonstelling vond ik frappant en de 2 uren die ik had voorzien voor het bezoek waren onvoldoende.

Ik volg Walter wel. Het is een redelijk kleine tentoonstelling, en ook Anoniem moet ik gelijk geven: de krant moet je er wel bijlezen. Misschien eens mee op stap gaan met een stadsgids he.

Ik vond de inleidende lezing nogal teleurstellend. Een doctoraatstudente kunstgeschiedenis die een lezing gaf over iets wat in de eerste plaats stedenbouw-architectuur-ingeneering-mobiliteit is... De overige lezingen heb ik dan maar laten passeren en de tentoonstelling zal ik na de eerdere teleurstellingen (hemel in tegenlicht, anno expo) ook maar zo laten.