Beiaardier gezocht !

met categorie:  

De Oude Beiaard van de Romboutstoren mag niet mee doen.

De Romboutstoren heeft zoals iedereen wel weet 2 beiaarden. Zoals ze in Mechelen zeggen "De oude en de nieuwe"

500 jaar beiaard met tal van activiteiten

Zo wordt zaterdag 19 juni de echte hoogdag van het jubileumjaar. Op deze ‘Dag van de beiaard’ zullen namelijk alle beiaarden in België, Nederland en Noord-Frankrijk om 14.00 uur hetzelfde stuk spelen. Een prachtig initiatief.

De beiaard waar het voor Mechelen allemaal mee begon "de oude beiaard van de Romboutstoren" mag niet meedoen.

Voor alle duidelijkheid, de Nieuwe Beiaard doet natuurlijk wel mee.

Nick Vanhaute daagt als torenwachter een beiaardier uit van waar dan ook om op zaterdag 19 juni om 14.10u het instrument toch te bespelen, ook met dat zelfde stuk.

Het hoort gewoon!

(Foto Nick Vanhaute)

Goed idee, Nick, maar ik verwacht toch een beetje een kakofonie als je die instrumenten tegelijkertijd in dezelfde toren laat spelen. Misschien eens proberen nadat de nieuwe beiaard gespeeld heeft?

@Rudi: 14:10 hr !!! (klein nuance!)

Oeps niet gezien, je hebt gelijk Jokke.

@Rudi: de Nick heeft, naar het schijnt,  "Oeps" ook niemand gezien, noch gehoord! En dit zowel op de nieuwe als op de oude beiaard!

@ Jokke dit klopt

Ik was ruim voor 14u op de toren. Alles klaar om 14u geen beiaardier.

Spijtige zaak maar blijkbaar eenzijdig beslist in de Beiaardschool. Zo dom ik kon zijn te denken dat er iemand voor dit initiatief op de oude beiaard zou spelen.

Mechelen beiaardstad deed gewoon niet mee. ook niet op de nieuwe.

Het initiatief kwam niet van "Het Mechels spel"  dus dan is het niet goed

De toren liet om 14.00u de doodsklokken luiden uit ongenoegen. Op deze manier waren er dan toch nog klokkenklanken, weliswaar op een droeve manier over de binnenstad te horen.

 

 

Er stond, dezen achternoen, wel dieë beiaard-vrachtwagen uit Tsjechië op de Grote Markt.

Ik ben effe blijven luisteren terwijl enkele klaon mannen, onder begeleiding, een staaltje beiaardmuziek ten beste gaven.

En ze deden het zeker niet slecht, waardoor ik vermoed dat ze al wat notenleer onder de knie hadden van bv de Muziekschool

Blijkbaar heeft Tom Van Peer gespeeld op de OLV over de Dijle toren.

Maar het blijft vreemd dat Sint-Rombout niet bespeeld werd.

Ik heb "horen zeggen" dat die compositie van Geert D’hollander weinig geaprecieerd werd in de beiaardschool en dat dit wel eens de reden zou kunnen zijn van deze "boycot". Maar waren diezelfde "beoordeelaars" ook niet verantwoordelijk voor de weinig melodieuze deuntjes van het voorbije "rammelseizoen"???

Ik heb de compositie van Geert D'Hollander eens bekeken, je kan ze namelijk downloaden!(www.carillon500.eu)
Los van alle ideologische bedenkingen over de nieuwe en de oude beiaard denk ik dat het momenteel quasi onmogelijk is om dit stuk op een fatsoenlijke manier op de oude beiaard ten gehore te brengen, gewoon omdat de mechaniek zo versleten is (en waarschijnlijk al lang niet meer afgeregeld) dat artistiek verantwoord beiaardspel niet meer tot de mogelijkheden behoort.
Ik vind het zeer goed dat de oude beiaard opnieuw wordt gebruikt voor de automatisch gespeelde wijsjes (iemand gemerkt trouwens dat die alweer een tijdje veel welluidender zijn;-): de oude klokken klinken erg mooi en veel zachter dan de nieuwe en dat is veel aangenamer voor wie in de omgeving werkt of woont. Anderzijds kan je ook bij die korte melodietjes al horen dat die oude klokken hier en daar behoorlijk vals klinken, wat bij het spelen van grotere werken voor beiaard zeer storend kan gaan werken.
 

@Wannes: ge gaat de donder van Nick over uw kop krijgen!

Beste Wannes, en kan je het werk ook niet op de Nieuwe Beiaard spelen ?

 Peter: dat dan weer wel ;-)