Dijlepad

met categorie:  

Deze foto is misschien niet artistiek (mijn verontschuldigingen voor de beeldkwaliteit), maar kan er me iemand vertellen of de waterstraatjes tussen Dijle en OLVstraat terug openbare ruimte zijn/worden ? In deze foto: Het Boogstraatje aan de Fonteinbrug.

(Foto Peter Meuris)

 @peter

Het Boogstraatje blijkbaar wel. Ik zie de stad nog geen privétrap aanleggen voor de aangelanden van dit waterstraatje, tenzij die daarvoor de kosten van aanleg en materiaal op zich hebben genomen. 

(foto: Jan Smets)

Maar lijkt me momenteel toch nog erg privé...  Ik vroeg me het ook al af Peter.

En een beetje verderop ligt er alweer een vlonder naar een andere waterstraat. Wie weet meer ?

Zou alvast een leuke aanwinst zijn, meteen enkele pittoreske steegjes bij :-)

Ik ben er eens doorgewandeld. De kant van de OLVstraat was wel op slot.

(Zelfde lokatie, Foto Peter Meuris)

Mij valt gewoon op dat de laatste foto het steegje is naast tea-room den Botaniek. Welnu verleden week stond het daar nog vol met rommel, nu niet meer. Ofwel was de vuilkar net geweest ofwel zit er iets anders achter. Maar ik heb wel mijn bedenkingen bij de veiligheid van dit hele gedoe. Zo komt een mogelijke dief toch direct aan het pand van zijn eventueel slachtoffer? Wat duidelijkheid hierover zou welkom zijn. Hallo stad????

Inderdaad Rudi,de stad mag beter berichten, ook over de beleefmechelen website is er een oorverdovende stilte.

In ieder geval denk ik wel dat de bewoners van de panden in de buurt er meer van weten ... En verdorie dit geeft behoorlijk wat meerwaarde aan de Dijle/OLVstraat.

 Dat was mij ook opgevallen deze week....in dat steegje naast den botaniek staat zelfs een stoel...

Bij Uytterhoeven / Steurs in hun ' De plaatsnamen van Mechelen ' vond ik dat in 1471 Meester Claes van Vucht de toelating kreeg om het straatje met een poort af te sluiten mits de geburen altijd doorgang te verlenen om water te gaan putten; 's nachts mocht de poort gesloten blijven. In 1792 was het blijkbaar terug publiek en er stonden zelfs bewoonde huisjes in. In 1942 ( datum publicatie van dit boekje ) ' is het nog slechts een private gang '. Vermits Mechelen vanaf 1927 beschikte over leidingwater was er geen enkele reden meer om nog gebruik te maken van dit waterstraatje. Moest het een meter breder geweest zijn dan stond ook hier al lang een garage! :-)

Volgens mij is het Waterstraatje altijd openbaar geweest, nu nog. 'Altijd' begint voor mij in 1951.

Moeten we dan besluiten dat de stad de aloude situatie terug in leven riep en dat de beide straatjes met een toegang op het Dijlepad nog altijd openbaar domein zijn? En dus vandaar de toegang?

@Rudi: ik ben geneigd om dat ook te denken. Ik vraag me wel af wie ooit de toelating heeft verkregen om die uitgang aan het waterschap te overwelven en wie nu de onderhoudskosten van die overwelving plus eventuele verlichting op zich gaat / moet nemen. Als je het extreem stelt is dit dus een stukje straat onder privédomein? 

 

Ik denk dat de stad moet instaan voor verlichting, en de eigenaar van de gewelven voor ondehoud. Zelfde situatie ook aan het Klapgat.

Da 's inderdaad een correcte vergelijking.

 @ allemaal

Misschien even Apeldoorn bellen. In casu de stad Mechelen? Dienst Kadaster?

Een van de waterstraatjes is ondertussen afgesloten.

http://album.gva.be/foto/inwijding-dijlepad-mechelen/id72204.aspx

Het antwoord op jullie vragen over de waterstraatjes kan je vandaag lezen in de papieren versie van Gazet van Antwerpen dames en heren :-)

Bedankt Sven om de vragen die zich hier stellen te beantwoorden. :-)

Uit het artikel in GVA, blijkt dat de straatjes openbaar zijn, maar door de buren(?) knnen worden afgesloten bij nacht en of overlast. Persoonlijk vind ik dit wel een goed idee.

Daarmee blijft de vraag, is de stad de eigenaar, is de stad altijd eigenaar geweest, en kan men een openbare straat zomaar afsluiten.

Zie ook Pelikaanstraat, Wollebrandtstraatje :-)

Ja als de straatjes nooit verkocht geweest zijn zullen ze wel eigendom van 't stàd zijn ook al zouden ze meer dan 30 jaar afgesloten geweest zijn en deden de bewoners zich voor als eigenaar, want op openbaar gebied is verkrijgende verjaring niet van toepassing.

Toen ik zondag na de processie met mijn kleinzoon het Dijlepad afliep, heb ik dat manneke een paar keren bij zijn "coljé" moeten pakken, want de kabels die de leuning zouden moeten vormen waren op verscheidene plaatsen stuk!

Bij de "inwandeling" zullen die wel gerepareerd geweest zijn zeker?

Het is te hopen Jokke.

 @Jokke oep zeun ...

Hebben we dat niet nog eens gezien ? Het eerste stuk was nog maar nauwelijks aangelegd of er waren al kabels en kabelspanners verdwenen. Is men weer in dezelfde val getrapt en heeft men deze niet beveiligd op diefstal ?

 Waar ik werk maken we inox balustrades, ook met kabels. Voor huurhuizen, mensen met kleine kinderen en waar de balustrade in hoofdfuncie beveiliging is raden wijzelf het gebruik van kabels steeds af. Reden: je kan die namelijk zeer eenvoudig stukmaken, gewoon wat kracht uitoefenen op het midden van de kabel midden tussen twee hechtpunten en klaar is kees, hoef je zelfs geen spek voor gegeten te hebben.
Daarmee heb ik het altijd wat vreemd gevonden dat langs het dijlepad kabels gebruikt worden.
Trouwens; als klanten niet willen geloven dat de kabelsystemen minder veilig zijn raadt ik de Mechelaars onder hen wel eens aan van het dijlepad eens te bekijken :-)
Maar ja, kabels zijn nu eenmaal goedkoper dan buizen ( ongeveer 1/10 van de prijs ) en ze belemmeren het zicht minder, zelf vind ik het trouwens ook mooier en zal ze ook bij mij plaatsen, maar ik heb dan ook geen kinderen.

De kabelspanners zijn soms wel dure dingen ( zitten er tussen van rond de 100€ stuk groothandelsprijs, voor de particulier is dat 160 à 200€ ) dat deze gestolen worden verbaast me niet eigenlijk.

Een paar jaar geleden hebben we het hier al eens over gehad en mijn voorspelling van toen is uitgekomen :-)

 Als je op die pontons gaat wandelen met je kinderen doe dan de moeite om ze aan je hand te houden. Kinderen zullen steeds mogelijkheden vinden om te ontglippen aan het ouderlijk oog en gezag. Je kinderen opvoeden door ze een zinnige uitleg te geven wat betreft de gevaren in de ons omringende wereld zou misschien nog geen slecht idee zijn. Of moeten ze dat ook weer alléén door het onderwijs laten oplossen?

@Jef van ransbeeck: bedankt voor uw wijze raad, maar al het klein grut, waarmee ik regelmatig de stad onveilig maak, is perfect op de hoogte van het gevaar van de "grote, groene, gevaarlijke krokodillen" die het Dijlewater leven en die vooral "de billen van ongehoorzame kindjes erg lekker vinden"  !!!

;-)))

 

Jokke je bent een sadist verdomme!!!!!!!!   :-)

Ik zèn er nog gien tegen gekomme, zeunne !

;-)

Foto's Gimycko

inderdaad gym, de ouwe krokodillen hebben ze in de laatste legislatuur opnieuw in de regering gedropt

@Lieven: en de billenknijpers werden aan de schandpaal gezet!

@Gimycko: al die vieze beesten vergeten die te zien waren tijdens "stadspensioenen" en "contour light" ???

Aan de Kraanbrug zat er zo een vies groen beestin het water!

Is de Jokke ons een broodje-aap-verhaal aan het vertellen...

:-D

...of misschien heeft hij zich van lokatie vergist !

Monsters zitten in de Nekker of langs de Leuvense Vaart !

;-)

Hoe Gimycko, broodje aap??? Ik lees in de brochure van Contour Light:

"Er is opnieuw leven in de rivier. Groene slingers komen tevoorschijn en strekken hun sprieten steeds verder uit..."

 

 

@ Jokke :

Ge zag misschien een contour in 't licht en ge had een visioen !

;-)

Foto Gimycko vanaf het Dijlepad

Maar nee Gim: Jokke heeft volkomen gelijk...

(foto: Jan Smets)

Spooky !

Maar wel origineel !

Daar kunnen we mee uitpakken in Antwaarpe, want dat zullen ze daar ni 'emme, paossek !

;-)

Enfin, ...

 @ jans

 

Prachtige foto om Jokke zijn verhaal te staven

En als nu morgen de Heergracht ook klaar is dan kan ons Bartje, met al dat water in de straten, een bad-eendjes-race houden of een bad-eendjes-vis-competitie.

Ik zie de klein mannen al staan op het Dijlepad, met zo nen kermishengel in hun hand en hun opa's die den boel in 't oog houden.  En tussen de Kraanbrug en de Fonteinbrug een shitload aan plastieken gele eendjes.

En diegene die dan de (plastieken groene) krokodil kan opvissen, tussen al die badeendjes, mag dan op het stadhuis ne Mechelsen Iemer in ontvangst nemen (een soort klokkenwerpen, maar dan op 't water).

Dit alles kan natuurlijk ook georganiseerd worden op de Leuvense Vaart tijdens de volgende Vaartfeesten !

:-D

En als er een badeendje zou ontsnappen via Zennegat, Rupel en Schelde dan komen de Sinjoren te weten dat de Maneblussers zich alweer eens goed geamuseerd hebben !

Allez, just an ID, zeunne

BTW :

Wanneer was die volgende telegeleide-bootjes-race alweer gepland op Dijle of Vaart ?

Just2know