Nieuwe standbeelden nu reeds slachtoffer van vandalisme.

Vandalen hebben zich tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag uitgeleefd op de gloednieuwe standbeelden aan de Lamotsite. Twee beelden werden losgerukt en moeten opnieuw verankerd worden.
 

De drie bronzen standbeelden naast de voetgangersbrug aan de Haverwerf werden twee dagen na de plaatsing al het slachtoffer van vandalenstreken. De beelden maken deel uit van een initiatief van de stad om meer kunst in de openbare ruimte te verwerken. De politie bevestigt dat één standbeeld volledig van zijn sokkel was gehaald en een tweede op losse schroeven stond. Zaterdag heeft de brandweer de beelden overgebracht naar de kazerne. In de loop van deze week worden ze opnieuw verankerd. (Bron : GVA)

Blijkbaar voelen de daders zichzelf stoere jongens ?

Inderdaad:  donderdag fotografeerde ik de daar pas geplaatste beeldengroep van beeldhouwer Ernest Wijnants ('de drie gratieën'), en...zaterdagochtend legde Peter vast dat twee van de drie al van hun sokkel waren gerukt...

(foto: Jan Smets)

(foto: Peter Meuris)

Zie ook eerdere topic:

http://www.mechelenblogt.be/2010/03/hoe-voorlopig-voorlopig-en-beeldige-noot-om-te-besluiten

gelukkig bleef 'Kijken naar de maan' van Walravens, door de gidsenbond aan de stad geschonken, gevrijwaard...

(foto: Jan Smets)

Vanmorgen stonden R.T.V. mensen beelden te maken van de alleenstaande "gratie"! 

ik heb ze dus nog alle drie!   ;-)

bijna 'historische' foto dus!   Alle gekheid op een stokje: ik ben al blij dat ze niet 'ontvreemd' zijn, en dat ze spoedig - maar véél beter verankerd - terugkomen!

Met de voeten in beton of een ijzeren bol verankerd aan de voeten.

Om advocaat van de duivel te spelen; Ik kan me voorstellen dat een paar jongeren 's nacht die beelden zagen staan en dachten "we zullen 's een dansje doen met de dames". Het dansje werd een heuse tango en toen er enige beweging kwam in één van de beelden, sloeg de balorigheid om in vandalisme. Het valt niet goed te praten, maar misschien stonden de beelden sowieso niet vast genoeg verankerd, hopelijk worden de andere beelden in het stadscentrum de komende nachten niet ook aan dezelfde kwaliteitscontrole onderworpen.

Voorspelbaar natuurlijk dat vandalen dat proberen. Net daarom des te verbazender dat er geen sterkere verankering was aangebracht. Hopelijk een les geleerd. (als nu nog de vandalen zelf een lesje werd geleerd...)

Wedden dat die randdebielen nu, achter hun peeceetje, in hun vuistje zitten te lachen !

Wel, hier een boodschap voor die idioten :

JE MOET, MET JE FIKKEN, VAN ONS CULTUREEL ERFGOED AFBLIJVEN !

CAPICE ?...

 Allez, het heeft nog eens gestormd in het glaaske water haha

Ach, zo hebben we toch iets om over te zeveren, hier op den blog...

:-D

Inderdaad Christophe, maar het was nogal verschieten zelle.

 @ Christophe

Vind jij dit, zelf een verdienstelijk kunstenaar zijnde, dan niet hemeltergend? 

Ik denk niet dat de Wynants dit van de andere zijde met pretlichtjes in de ogen zal zitten aanzien. Ik had voor dit prachtinitiatief meer respect verwacht van onze stadsgenoten. (Respect: het woord dat elke zogezegde goedmenende volwassene en adolescent, heden ten dage, zich daarbij de rechterhand op de borst klemmend, verkeerdelijk in de mond neemt.)

Jouw haha op het einde leek mij niet zo van harte. Of heb ik het mis Christophe? 

 Ik wil u nu niet ontgoochelen hoor Jef, maar het was een gewone bijbedoelingloze "haha" ter afsluiting van de zin, haha.

't Is wel jammer voor de kunstenaar dat het 'maar' vandalisme is, immers: wanneer je kunstwerken gestolen worden wil dit eigenlijk zeggen dat ze het risico van het stelen waard zijn, ahaaa, nu gij. Kunstdiefstal is een vorm van erkenning is mijn boude stelling.

Het zou natuurlijk ook kunnen dat de brandweer de werken gestolen had om hun triestige lokalen op te fleuren of om het tekort aan kapstokken te compenseren, maar overvallen door wroeging en gewetensknagerij ze nu teruggeeft, met als extraatje een snelverzonnen verhaal van vandalisme, haha.

 @ Christophe

wanneer je kunstwerken gestolen worden wil dit eigenlijk zeggen dat ze het risico van het stelen waard zijn, ahaaa, nu gij. Kunstdiefstal is een vorm van erkenning is mijn boude stelling.

Zo had ik het nog niet bekeken.

 :-)))

 Ik ook niet, maar hij heeft wel gelijk.

Allez, 't is wat warmer buiten, de drie dames staan terug op hun plaats te blinken!

Hopelijk staan ze nu wat vaster.In elk geval, voor zover ik weet, zijn ze nu bevestigd door een gespecialiseerd bedrijf. Hopen maar op een lange levensduur van de dames.