Via, Via het molenhuis

met categorie:  

Volgens Het Nieuwsblad gaan we binnenkort naar het reiscafe in Het Molenhuis in den Botanique.

(Foto Siri)

Inderdaad, volgens dat artikel wordt het Molenhuis binnenkort een reiscafe. Als geregelde bezoeker van de Via VIa in Heverlee, ben ik erg blij met deze evolutie. Op die manier krijgt het Molenhuis een quasi-openbaar karakter en misschien zit er dan wel een bootstop in. Of een tochtje van LAMOT tot Molenhuis mét de boodschappen.

We citeren uit het artikel:

Het reiscafé is meer dan de zoveelste pub. 'Het is een kleine keten van cafés over heel de wereld die vooral dient als ontmoetingsplek', zegt Jeroen. 'Je kan er drinken en proeven van de wereldkeuken, maar daarnaast wil het ook een stimulans geven om alle mogelijke culturen. Hoe meer je mensen bij elkaar brengt, hoe beter ze elkaar gaan begrijpen. Dat is zo'n beetje de filosofie die erachter zit. In Antwerpen en Leuven zijn er al Via Via-cafés, Mechelen is voor ons heel interessant. Niet alleen omdat de hoofdzetel van Joker hier is, maar ook omdat hier vele verschillende culturen samenleven.'

Een prachtig idee !

En dan nog eens vlakbij de jeugdherberg en het centrum = superlocatie!

 

Bedankt voor de info Peter

Ben benieuwd, hopelijk is het lekker en heeft het een geweldig terras zodat we met volle teugen van de zomerse dagen kunnen genieten

Is ook op RTV geweest

Ben blij dat die locatie eindelijk geopend wordt !

Waarom durft Via Via iets op een locatie wat de hele horeca links laat liggen? Subsidies?

Ben in ieder geval blij met de invulling.

Peter, jij laat ook snel uwe kop op hol jagen hé. Eventjes een paar angeltjes uittrekken en dan zal het wel in orde komen denk ik.

1. Er moet een concessie afgesloten worden voor 27 jaar.

2. Men krijgt 12 maanden tijd om het in te richten en te starten met de uitbating.

3. Vanaf het vierde jaar moet huishuur betaald worden aan de stad. Hoeveel ???

4. Men moet waterdichte garanties op tafel leggen dat het zal lukken.

5. En, nu komt het belangrijkste. Men moet het helemaal op eigen kosten inrichten want er is geen kram om uw klak aan te hangen.

De hamvraag zal zijn, wie wil er zijn vingers verbranden ? Gij Peter ? 

Tof initiatief!  Mooi!  Ik denk wel dat die type-horecazaak op die locatie zou kunnen scoren.  (dichtbij Hogeschool, jeugdherberg...).  Ik ben alvast wel enthousiast. 

Heel leuk plan!

Allee, er zijn toch al een paar sponsors. 

Dit zou ook een culinaire aanwinst zijn, daar in Heverlee kun je super lekker eten...

Dit idee is SUBLIEM.... Geweldig....

Wel ik zal met plezier en met groepen dat pand bezoeken. Het feit dat onsdanks al de bekommernissen die men moet overwinnen een zeer interessante kandidaat is opgedoken op dergelijke toplocatie is natuurlijk lovenswaardig.

Durvers hebben we nodig in dit land, die nieuwe dingen proberen.

@Floris: niet alleen is er het eten lekken, de sfeer is er ook erg goed, daar in Heverlee.

Wat een héééérlijk idee. Respect!

 

Peter, " neue manner braucht das land " . Mannen met geld en geen subsidiezuigers. 

... en mensen die willen vernieuwen en veranderen, en die voor elk sympathiek initiatief verder kijken dan alleen maar de problemen.

Zo is dat.   Problemen zijn er sowieso al genoeg in deze wereld.  Ik kijk liever naar wat hoopvol en positief is.  Weet je wel: da's van dat halfvol of halfleeg glas...

....  en dan met hun initiatief sneuvelen omdat ze inderdaad de problemen niet gezien hebben. Hoe was dat weer : gouverner c'est prévoir!!!

't Is duidelijk welke lieden weeral jammeren.

@Eddy en G.L. : inderdaad, besturen is vooruitzien, vandaar de maatregelen die aan deze deal vast zitten, en die ik redelijk vind.

Enfin ik begrijp dus dat jullie als politieke oppositiepartij nog liever leegstand zien in het Molenhuis dan iemand die er als innovatieve starter een horeczaak uitbaat.

Nu ik niet, ik zie de potentie van dit pand én ik zie de potentie van een uitbating. Kan de eerste uitbater failliet gaan ? Natuurlijk kan dat. Maar dergelijke toplokaties zullen overleven, en zonder de stadsrestauratie was er inderdaad nog altijd leegstand.

Ik kijk er al naar uit om er met groepen te komen en te wandelen langs het Dijlepad.

Ter info:

Ondertussen zijn er een 10-tal via-via-reiscafes in de ganse wereld.

Ik vind dit ook een lovenswaardig initiatief en ja, er is een risico aan verbonden, maar is dat niet altijd het geval ?
Als je aan een zaak begint, met op voorhand al de idee dat het gaat mislukken, dan zal dat waarschijnlijk wel zo zijn.
Je kan natuurlijk ook stilletjes in je dorpje op je stoeltje blijven zitten en niet meer buitenkomen, want dan loop je de kans om onder een auto te lopen.
Aangezien de meeste ongelukken in huis gebeuren, loop je daar ook een enorm risico.
Positive thinking, zeg ik altijd, al is dat blijkbaar niet aan iedereen gegeven.
 

 

Wow, wat een mega tof idee om daar ook een via via van te maken, Ik denk dat dit echt een pracht locatie is voor zoiets. Nu ga ik regelmatig naar de via via in  Antwerpen. Maar ik ben zelf van Mechelen, als het er komt word ik zeker een van je vaste klanten.

Doen!!  Ga ervoor!! Veel Succes!!

Nog altijd geen echt café zonder rook.

De wereld behoort aan de durvers.... Sommigen onder de bloggers zijn dat dus niet. Kankeren, zagen, mekkeren, doemscenario's voorop stellen  en zelfs niks doen. Is dat de oplossing? Ik vond dit een zeer leerrijke topic. Zonder verdere commentaar

Rudi, " en edde goa meuble, en edde goa hôôsgrief, den meugde goa troave mè oa lief " . Dat zongen ze in Hombeek al over twee honderd jaar. Gij moest dat toch weten want dat heeft met uw kankeren, zagen en mekkeren niets gemeen. De definities op de juiste plaats zetten  want ge zijt weeral te rap om etiketten te plakken hé. Voor een Mechelaar met gezond verstand mag daar in kruipen wie dat wil maar niet op kosten van de gemeenschap. Dat is een anderen uitleg hé.

  • Beste G.L. blijkbaar wil uw oppostiepartij om god weet welke reden dit Molenhuis niet renoveren ... goed uw goed recht; ik denk er anders over. 
  • Verder maak ik uit uw reactie op dat u (en uw partij ?) terug wil naar (en ik citeer uzelf) "twee honderd jaren" geleden. Uw goed recht natuurlijk, maar ik denk er anders over.
  • Tenslotte is U (en uw partij ?) kampioen in, en ik citeer "weeral te rap om etiketten te plakken", en ook in het "zelf niets doen" zoals Rudi schrijft. Maar deze laatste analyse laat ik aan de lezer over, allicht trek ik hier te vlug een conclusie.

De renovatie is reeds lang achter de rug op kosten van de stad. Af en toe ne keer naar de gemeenteraad komen dan wist ge dat. Ten tweede wat dat van dat " troave " betreft, heel wijze mensen waren dat toen in vergelijking met ....( ge kunt dat hier zelf invullen ). Welke kampioen ik wil zijn zal ik zelf wel invullen en daarvoor heb ik niemand nodig. Ik loop daar ook niet mee te koop.

Maar nu ter zake. De stad ( gemeenschap ) heeft voor deze renovatie heel veel geld uitgegeven. Degene die de locatie voor het even wat wil gebruiken zal aan de stad ( gemeenschap ) daarvoor rijkelijk moeten betalen. Zo zit markteconomie in mekaar. Het kan dus niet zijn dat de stad ( gemeenschap ) via subsidies opnieuw gaat betalen. Duidelijk toch en wat kunt ge mij of mijn partij daar nu mee verwijten of ben je ook aangestoken door het alles is gratis syndroom.

De stad wil zijn kosten recupereren, en heeft blijkbaar iemand gevonden die dit wil uitwerken als Horeca-lokatie, binnen de reglementen die u  hierboven zo volledig opsomt. Dat kan ik alleen maar toejuichen.

Dat u blijkbaar de gepensioneerde Mechelaar een Tripletje misgunt op deze schitterende lokatie door tegen dit initiatief te zijn, kan er bij mij moelijk in, maar soit, het zij zo.

@GL : De stad is eigenaar van het pand en dus huisbaas.
De huurder betaalt de eerste drie jaar geen huur, maar staat wel in voor de volledige inrichting van het pand.
Aangezien er zelfs geen nagel in de muur zit om uw klak aan op te hangen, is er nog heel wat werk (lees kosten) in het pand.
Die kosten zijn volledig voor de huurder en ter compensatie staat die drie jaar vrijstelling van huur.
Dit is een overeenkomst tussen huurder en verhuurder, die ook in de privé regelmatig toegepast wordt.
Als de huurder recht heeft op subsidies voor zijn verbouwingen, staat dat los van de zaak, want als hij met een andere verhuurder dezelfde deal zou afsluiten krijgt hij die subsidies ook.
De verhuurder heeft de gevelrestauratie uitgevoerd om het pand verhuurd te krijgen.
Geen hond heeft immers interesse om een gebouw te huren dat er bouwvallig uitziet, zeker niet om er een handelszaak in te beginnen.
 
De eventuele subsidies hebben dus niks te maken met het geheel en ik denk wel dat de firma Joker over de nodige "meubelen en huisgerief" beschikt om te trouwen met hun lief.
Het is trouwens niet aan ons om de rekening van die firma te maken.
Al de rest is larie en apekool, maar dat zijn we ondertussen al gewoon.
 
Als je niet akkoord bent met de gang van zaken, met de restauratie, het verhuren en de voorwaarden, dan ben jij de aangewezen persoon om er wat aan te veranderen.
Je zetelt in de gemeenteraad en je zit dus aan de bron om andere gemeenteraadsleden warm te maken om tegen te stemmen.
Lukt je dat niet, dan moet je je neerleggen bij de beslissing van de meerderheid.
 
 

 

@Jan Goovaerts: al eens geprobeerd om met een rolstoel den bergaf te nemen naast het molenhuis in den botaniek? Misschien gaat de nieuwe uitbater nog een boete krijgen omdat de toegankelijkheid van zijn pand niet conform is met de nieuwe normen. Of moet de stad daar voor zorgen als huidig eigenaar? g.l. zal dat wel weten ;-)

@Luc : Je kan ook via de Bruul den Botaniekenhof nemen, dan moet je de berg niet op en af :-)

"Welke kampioen ik wil zijn zal ik zelf wel invullen en daarvoor heb ik niemand nodig. Ik loop daar ook niet mee te koop"

Kampioen zijn is schijnbaar toch niet zo plezant, mijn gedacht!

 

Jan, kunt ge uw verslagen niet wat korter maken ? Ik val altijd in slaap voor ik halfweg ben. 

g.l.: dat zijn je beste momenten;-)

Onlangs liep ik er nog langs en ben gaan kijken, of er al iets 'aan het gebeuren is', nu de lente voor de deur staat. Dit is zo'n schitterende lokatie dat ik niet kon begrijpen, dat het zo lang duurde. Dus ik ben meer dan blij, zeker met de keuze van Via Via (ken het van Leuven). Een wandeling door Mechelen en door de Kruidtuin kombineren met een mooie teras aan het water, met zwanen, eenden en ganzen, midden in het groen, beter kan het niet meer in een stadscentrum...

Trouwens in de privé-sector is het ALTIJD zo dat panden worden opgeknapt op kosten van de eigenaar, en dat men als huurder de indeling zelf bepaald en daarvoor een vlink pak geld en/of huurvrije maanden bekomt. Dit heeft met subsidies niets te doen maar is algemene economische praktijk.

Allen duimen dat het nog deze zomer lukt !

@Peter, ge bezondigt u aan lichtvaardig oordeel. Nergens heb ik nog GL gesteld dat we tegen dat Molenhuis cfr. uitbating zijn.Onze partij heeft inderdaad de restauratie mee goedgekeurd. Het pand stond daar al lang genoeg te wachten op een initiatief. En ja, soms wordt in de privé door een eigenaar toegevingen gedaan, zeker wanneer een pand op toplocatie te lang komt leeg te staan. En wij zijn er dus helemaal niet voor om het boeltje te laten leegstaan, want dan kunt ge binnen 5 jaar terug gaan restaureren.

En "Luc" heeft wel een punt kwestie van die helling kant Zandpoortvest. Of zijn sommige bloggers de perikelen al  vergeten rond de Beethovenbrug? En daar kom ik dan bij Jan G. terecht; als men met een rolstoelwagen evengoed langs de Bruul naar het Molenhuis kan, zie ik niet goed in waarom die Beethovenbrug er nu persé moet komen want men kan de Vismarkt evengoed bereiken langs de Hoogbrug of de Kraanbrug:-))

@Eddy: Zo lichtvaardig is mijn oordeel  toch niet hoor.

Uitspraken als : "Wie zal er zijn vingers aan verbranden", of  "De stad ( gemeenschap ) heeft voor deze renovatie heel veel geld uitgegeven", of  "Ga jij er je geld in steken" getuigen niet van erg veel enthousiasme over een eventuele nieuwe uitbating.

Maar enfin, ik zie dat jullie bijdraaien, en de zaak wat nuanceren, en dat is natuurlijk altijd interessanter.

@Eddy : mijn opmerking over het via de Bruul gaan, was eerder grappig bedoeld, maar eigenlijk ook weer niet.
Die helling is er gekomen ten tijde van het aanleggen van den botaniek en je kan de tuinarchitecten van toen moeilijk in de schoenen schuiven dat ze lift noch roltrap voorzien hebben.
De ingang van het park ligt nu eenmaal enkele meters hoger dan het park zelf en het zij zo.
De Van Beethovenbrug daarentegen, is een hedendaagse constructie en een veel minder vaste dan de helling aan den botaniek.
Die had men wél rolstoelvriendelijk kunnen maken.
Veel erger vind ik dat er in de buurt van het Lamot-complex geen enkele mindervalidenparking voorzien is, terwijl het toch ook de bedoeling is dat ook mensen met een rolstoel het Congrescentrum, de Match en de Vismarkt kunnen bezoeken.
Mijn echtgenote loopt momenteel met een rollator en het is voor haar, na een rugoperatie,  niet vanzelfsprekend om verre afstanden te overbruggen, dus een bezoek aan de Lamotbuurt zit er niet in.
De helling aan den botaniek behoort voor haar idd ook niet tot de mogelijkheden, maar daar valt, denk ik niets aan te veranderen.
 
 

Jan G, nog een stukske langer schrijven dan kan GL zijn oogskes toedoen :-)

Lieven, en da kwam e vêrke mè ne lange snoat en 't vertelselke was oat :-)))

In verband met die helling vroeg ik mij eerst af hoe de brouwer zijn vaten bier in het molenhuis zou krijgen: naar beneden laten rollen? Misschien had het een optie geweest om in het huis een lift te voorzien en dan was het probleem van de toegankelijkheid opgelost geweest.

men kan er inderdaad een lift voorzien langs de toegang boven op het straatniveau. extra kosten ongeveer 25.000€.......ben benieuwd wat het daar gaat worden.

@marc1: op hoeveel jaren schrijf je dat af?

Luc, ik moet dat niet afschrijven maar de neiuwe uitbaters wel.......en ik denk persoonlijk dat een kosten/baten analyse nogal negatief gaat zijn.

Je moet dan ook een keuze maken.
Ofwel laat je het gebouw in zijn historische waarde en plaats je geen lift, of je kiest wel voor een lift, waardoor het geheel wel een stuk toegankelijker wordt, maar ook wat van zijn historische uitzicht prijsgeeft.
Misschien een Stannah lift op de leuning van de helling :-)

@marc1: ik richtte mijn vraag aan jou omdat je blijkbaar op de hoogte was van de prijs enzo. Ik zou die kosten ook niet doorschuiven naar de uitbater maar naar de eigenaar vermits het niet over een privéwoning gaat maar over een publiektoegankelijk etablissement.

@JanG: de historische Brusselpoort heeft ook een stalen trap aan de buitenzijde als nooduitgang.  De toekomstige Pekton zal geflankeerd zijn door de brandtrap van de Lamot. Als dat kan en moet, waarom dan geen lift aan of in het molenhuis?

Jan, al es gedoecht an ne poasmobil gelak oep de mêt ma den ienne da marcheert want de doane sta al tien dage stil en da es nogal lang oem in 't meulenhôôs te bloave zitte. 

@Luc : Ik ken niks van liften, maar ik vermoed dat een lift plaatsen een iets complexer en ook duurder iets is dan een trap.
Wat mij betreft, mogen ze gerust een lift plaatsen, maar ik kan er inkomen dat sommige mensen ertegen zijn, omdat een lift het uitzicht verstoort.
Langs de andere kant, leven we in 2010 en niet meer in de middeleeuwen.
In elk monument heeft men ook electriciteit aangelegd, wat ook niet strookt met het origineel.
Vandaar dat ik ook een fervent voorstander ben van het plaatsen van een lift in, of aan de St-Romboutskathedraal, zodat iedere Mechelaar in de mogelijkheid is om op de skywalk te komen.
Ik denk zelfs dat een lift tegen onze toren broodnodiger is dan een lift in de botaniek, aangezien je met een rolstoel via de Bruul naar het molenhuis kan, maar voor onze stedelijke trots is er geen enkel ander alternatief.
 

 

@Jan Goovaerts: doe toch niet zo ongeduldig, want binnen x jaar is de toren weer aan een grondige restauratie toe en wat staat er dan buiten aan de toren? Just, een werklift en die kan zware lasten heel hoog tillen!  ;-) 

Als het zoveel problemen geeft om een uitbater te vinden voor een fraai pand als het Molenhuis, dan is er iets serieus mis. De overheid ligt aan de basis van de meeste faissementen, maakt opstarten van een eigen zaak peperduur en loodzwaar, kortom de overheid maakt alles kapot. In een gezonde markteconomie zou dat Molenhuis al lang goed gefloreerd hebben!