Groen in de stad !

met categorie:  

GVA bericht vandaag dat het historische stadscentrum er de komende jaren drie stadsparkjes bij krijgt:

  • Op de Tinelsite, waar ook het nieuwe Holocaustmuseum komt, is plek voor een eerste nieuw stadspark.
  • Een tweede plant de stad in de binnentuin van Het Clarenhof, het project op de terreinen van het voormalige Euroshoppingcenter.
  • Maar ook op de gewezen parking van OVAM in de Kanunnik De Deckerstraat komt er groen ! Aanvankelijk wilde de stad daar appartementen bouwen, maar daar komt ze op terug. "Vooraan op de site houden wij plaats voor een klein stadspark", kondigt Somers aan. Op het terrein wil Mechelen tevens twee vlieten openleggen, de Melaan en De Heergracht. "Tussen de twee in kan een investeerder enkele woningen bouwen."

EINDELIJK zou ik zo zeggen, want wat groene ruimte in de binnenstad is echt wel nodig. Ik kijk hier alvast naar uit, en U ? Hebt U groen in uw buurt op wandelafstand ?

Ja zeulle!

Kijk maar hier:

http://www.flickr.com/photos/16283292@N00/2926736538/in/photostream/  hier:ook:

http://www.flickr.com/photos/16283292@N00/2926740346/in/photostream/

 

maar we wachten momenteel nog wat:op de echte lente!

En ook de Korenmarkt wordt een kleine groen-oase in de stad.

 

Hopelijk komen er nu in al die nieuwe wijken die ze nog willen aanleggen, voldoende groene ruimtes waar de wijkbewoners mekaar kunnen ontmoeten.

Het is toch een ideale plaats om sociale contacten te leggen, zeker als er plaats is voor kinderen om te spelen.

@Filip: 't is maar hoe je het beziet: buiten Guldendal worden de meeste nieuwe wijken in het bestaande groen ingeplant: Spreeuwenhoek, Bonduelle-site, Papenhof ... .Er is dus geen groen dat bijkomt maar groen dat weggaat, die honderden woningen komen op plaatsen waar nu nog open ruimte was.

@ Luc, open ruimtes met beton ruim ik graag in voor open ruimtes met groen

veel beter voor het milieu

Het grappige is wel dat als je in Mechelen het LEF hebt om, op eigen beweging, 2 voettegels te verwijderen voor een (ocharme) klein groen tegeltuintje, je onverwijld de bon op gaat.

Je mag nog geen scheet laten of je hebt er een vergunning voor nodig.

Blijkbaar zijn de bewoners van de Keldermansvest wel tot de gelukkigen die dat laatste hebben mogen ontvangen en wordt deze "boulevard" dan, vanaf nu, de "groene long" rond de Stad (Check Svengazet).

;-)

@Marc VC: dan ben je zeker niet alleen maar wat de nieuwe wijken van Filip betreft komt alleen Guldendal in aanmerking als ' betonnen open ruimte '. Dat gebied is ondertussen gesaneerd en kan dus maar alleen beter worden. ;-)

@gim: ik heb méér dan een sterk vermoeden dat in de krant verwezen wordt naar de creatie van bewandelbare groene plekken. Uwe of mijne vergunde of onvergunde bloempot horen daar niet in thuis.;-)

@ Luc :

Niks al-dan-niet toegestane (zwevende) bloempotten, maar effectieve tegeltuinen op de Keldermansvest, gebetonneerd in de Mechelse Grond !

:-D

ps. is de atoomklok van Mechelenblogt van slag? We zijn blijkbaar nog rond de middag.

@ Luc : Die loopt op groene energie !

:-D

@Luc: Ik hoop dat ze dan in de gebieden die ze nu gaan aansnijden genoeg groen overblijft en dat het geen stenen vlakte zal zijn zoals je nu al ziet in de Mechelse binnenstad.

@gimycko: iedereen kan een vergunning aanvragen voor een tegeltuintje. Voorwaarde is wel dat er nog minstens 1m vrije ruimte is op het voetpad zodat de voetgangers kunnen passeren zonder problemen.

@ Filip : 

Hopelijk vragen de mensen van de Kraanstraat geen vergunning voor een tegeltuintje.  Want 1 meter vrije ruimte voor voetgangers is daar nu zelfs niet !  Op sommige plaatsen is het "voetpad" nog gene halve meter breed en op andere plaatsen zijn de parkeerplaatsen zo dicht tegen de huizen gepositioneerd dat je enkel zijdelings (en dan nog) kan passeren.  Dus, als ze daar dan nog een tegeltuintje zouden aanleggen is het al helemaal niet meer te doen.  Je loopt nu al bijna continue op de rijweg.

Dus als ze morgen de Korenmarkt gaan herinrichten met de nodige niveau's en het nodige groen, misschien ook nog eens denken aan de Kraanstraat, vlakbij.  En met het nodige groen zal dan deze (drukke) doorrijstraat ook een heel pak minder gevaarlijk worden.

Allez, just an ID, zeunne !

@Gimycko: waarom wil je de aandacht van de Korenmarkt naar de Kraanstraat afleiden? Schrik misschien dat je tussen het bos de groene frituur niet meer zult zien staan?

Allez, just oem a 't ambetere zeunne !

 :-D

@gimycko: In de Kraanstraat is er ook geen voetpad dus kan je er ook moeilijk een tegeltuintje gaan aanleggen en mocht er een zijn zou het waarschijnlijk smaller dan 1 m zijn. De Kraanstraat is nu niet direct breed genoeg om aan de beide kanten een breed voetpad aan te leggen.

 Zo absoluut is die 1 meter regel ook niet hoor, wij hebben onze vergunning voor een tegeltuintje gekregen en hier is het ook geen meter breed. 't Is hier nu ook niet de binnenstad, dat er hier minder begankenis is zal ook wel meegespeeld hebben.

 Iedereen weet dat het dialect, in het Land van Mechelen, wondermooi is !

Op sommige plaatsen (in datzelfde land) is het gras groen.

Op andere plaatsen ziet dat gras grûûn.

En hier en daar ziet het gras... grien !

En dat laatste, wel, dat is grellig, zeunne !

:-D

Slaapverwekkende en niet ter zake doende discussie eigenlijk - waar zijn we in godsnaam nu over bezig?

Maar verder een vrolijke Pasen gewenst allemaal.

Een simpele toelating volstaat inderdaad om een straattegeltuintje te maken.  Men moet eenvoudigweg een situatieschetsje maken en dit aan de bevoegde dienst overmaken. In de jaren 70 deed ik dat in de Hoveniersstraat: 1 tegel uitbreken over zowat 3m breedte.

Nadien moest ik echter wel vaststellen dat sommige honden dit stukje groen beschouwden als hun persoonlijke "heimelijkheid",  al dan niet onder de goedkeurende blikken van de persoon aan het andere eind van de leiband.

En volledig akkoord met Rudi.  Sommigen moeten blijkbaar over heel veel vrije tijd beschikken om dit blog voortdurend te blijven bestoken met nietszeggende bijdragen.

En toch heb ik zo mijn bedenkingen bij het toekomstig groen in het Clarenhof: het binnengebied binnen die huizenblok wordt doorkruist door een ' gerenoveerde vliet, waarnaast een wandelpad ( zijde Blaasbalgstraat - Huidevetterstraat ) een doorsteek zou vormen van de Leermarkt naar de huidevetterstraat. Aan deze ( zijde Muntstraat - Botermarkt ) kant komt een ondergrondse garage voor de bewoners. Dan vraag ik mij af of het toekomstige groen weer ' groen op wielen ' wordt of dat men dan toch nog een strookje grond heeft overgelaten om een écht boompje te kunnen laten groeien.

Indien de stedelijke overheid daar een tuin plant / plant, dan wil dat zeggen dat die binnenplaats niet meer privé zal zijn maar openbaar domein of semi-openbaar domein, ergo dat de doorsnee Mechelaar daar op een bankske zijn gazet kan gaan lezen. Dus een soortement Heihoekpark met vrije toegang van x tot y uur?