Volgens de Morgen neemt de leegstand in sommige winkelbuurten stilaan dramatische proporties aan. Net nu dit land nood heeft aan ondernemers, hebben de (stads)winkels het moeilijk.
(Foto Peter Meuris - Katelijnestraat)
De leegstand in Sint-Niklaas is zeven keer groter dan die in Gent. Het succesvolle Waasland Shopping Center heeft een zware negatieve impact op de binnenstad van Sint-Niklaas. Lang niet alle problemen van winkelbuurten hebben te maken met shoppingcentra. Ook in Mechelen staat een op de zes winkels leeg, en daar is geen shoppingcenter in de buurt.
- Wat doen we met die winkelpuien in de stad ?
- Welke businessplannen sluimeren in de hoofden van de bloggers ?
- En welke winkelpui geniet uw voorkeur voor uw eigenste winkel-idee ...
Daarstraks ook een heel interview op Radio 1 over Mechelen, met de Karel (Geys) op locatie (waaronder natuurlijk... den Bruul).
Ik ben nou niet bepaald van plan om morgen een winkeltje te starten in de binnenstad ;-)
maar: ik kan je wel enkele mooie, oude winkelpuien aanwijzen van voormalige handelspanden - die nog vrij goed bewaard zijn gebleven:
Da's een oude pui in de Gebroeders Verhaeghenstraat, nu dus een gewoon woonhuis. Hopelijk blijft dit bewaard...
Schitterend gerestaureerd, op de hoek van Zakstraat en Rik Woutersstraat...
Mooie art-décoglasramen in de Zakstraat... Voor hoelang nog?
Eén van de mooiste vroegere winkelpanden: in de Merodestraat...
(foto's: Jan Smets)
Ik zou het wel overwegen, behalve weet ik niet hoe groot het winkeltje (het antiquariaat) is, of het te koop is en wie de mogelijke eigenaar is. Ik heb het over dit pand...
Foto Gimycko
De mooie verzameling winkelpuien van Karel Somers al eens bezien?:
http://www.flickr.com/photos/sremos/sets/72157613012949903/
(Foto Peter Meuris- Katelijnestraat)
Ha Jokke, dat is een geweldige serie natuurlijk !!
Hier heb je hem in een diavoorstelling.
Maar ook:
Te zien in de Katelijnestraat... Ik hou enorm van deze letters...
Ik wéét het - deze winkel is nog in gebruik - maar ik kon het niet laten! ;-) Hopelijk blijft ook deze fifties-pui bewaard voor het nageslacht...
Net zoals deze: op de Steenweg...
(foto's: Jan Smets)
Prachtwerk van de 'monumenten-boekhouder' onder de Mechelse fotografen: Karel Somers! ;-)
enne: er zijn dus méér liefhebbers van de 'schoenmakerij' in de Katelijnestraat Peter... ;-)
Voor zij, die geïnteresseerd zijn in ambachtelijke arbeid, smijten enkele bedrijven hun ateliers open, nu op zondag 7 februari, in een soort Ambachtsliedendag :
-Muziekinstrumenten Linda - Melaan 26
-Chocolade en marsepein Sjolaa / John Pouliart - Geerdegemvaart 137
-Handtassen, hoeden, sjaals en schoenen Awardt / Els van den Bergh - Adegemstraat 3
-Schoenmakerij Milis - Hoogstraat 29
-Salons en meubels De Schoenmaker - Gentsesteenweg 101
-Hoeden en modeaccesoires De Witte Zebra - Hoogstraat 49
-Handtassen, hoeden, sjaals en schoenen Awardt / Wies en Els - Zennegatvaart 17
Voor alle andere adressen in de provincie Antwerpen, check de gazet van onze Sven
N. Léonard - Gistleverancier Mechelen
Vroeger was er ook al veel activititeit in de stad
En dit zijn er maar enkele...
En dit zijn er maar enkele...
Meubelfabrikant Clement Tuerinckx (houthangar)
En dit zijn er maar enkele...
[ON TOPIC]: Het gaat m wel over huidige projecten he Gim.
Voor mij is het winkelptobleem direct te linken aan het parkeerprobleem. Een consument die meer dan 100 meter moet stappen zal afhaken en zal naar ergens anders gaan waar hij, bij manier van spreken, kan binnenrijden. Als je in een euforische bui Mechelen zou vergelijken met de Meir in Antwerpen dan merk je dat daar overal parkings zijn rondom de Meir. Wanneer Mechelen zou werk maken van de randparkings ( en voor mij hoeven ze niet gratis maar wel goedkoop te zijn ) dan worden de winkeltjes terug bereikbaar.
Een formule zou kunnen zijn: bij aankoop geeft de winkelier een parkeervergoeding die de winkelier gedeeltelijk zou recupereren van de stad. Weeral bijkomende administratie? Jazeker, maar indien je zo de winkeltjes beter bereikbaar maakt dan is dat te verkiezen boven de huidige leegstand. Kleine winkeltjes maken een winkelstraat attractiever en hoeven niet duur in exploïtatie te zijn indien je kan werken zonder personeel.
Kleinschalige winkeltjes die je nergens anders vindt, daar blijft een mens voor buiten komen. En eerlijk gezegd zulke zaken heeft Mechelen toch wel in behoorlijke getale. En het zijn dergelijke zaken die het verschil maken.
Blijft de vraag of kleinschalige winkels een lang leven beschoren zijn. In het Antwerpse vind je elke maand het 03-magazine. Een dik gratis blad met, elke keer, een shitload aan nieuwe winkeltjes en restaurantjes. En dan weet je bijna zeker dat, een jaar later, 90 percent van al die gespecialiseerde handelszaakjes op de fles zijn, want ofwel veel te exclusief en/of veel te duur en aldus weinig tot geen klanten.
Ik heb telkens Rijsel in gedachten als voorbeeld. Wat daar allemaal van winketjes bij mekaar te vinden is !
Het disaster-scenario is gewoonlijk: ik val zonder job dus ik zal maar een winkeltje openen. Volgens mij ben je veiliger om eerst te beginnen als zelfstandige in bijberoep en dan te zien hoe ver je ' ondernemerschap ' reikt. Er is een hemelsbreed verschil tussen iets doen omdat je baas het zo wilt en iets doen omdat je zelf aanvoelt dat het moet gebeuren ( en het dan ook zelf doen ).
Een groot aantal kleinere winkelpanden staat leeg in bv. de Bruul, de Geitenstraat, de Katelijnestraat -- maar in de twee eerste gevallen zijn de gevraagde huurprijzen enorm hoog (en als ik zeg enorm, meen ik ENORM). En vele van de bovenverdiepingen van die panden zijn totaal verkrot. Dit laatste weet ik uit persoonlijke ervaring. Probeer maar eens een winkel uit te baten zonder sanitair - hoe schattig de winkelruimte er ook mag uitzien. De eigenaars hebben niet te klagen hoor!
Ja, met ondergrondse parkings gaan we naar een Mechelen -1, maar Mechelen +1 wordt verwaarloosd, want al die bovenverdiepingen staan te verkrotten of, in het beste geval, worden ze gebruikt als stockruimte.
Mijn oude ID over deze problematiek staat gelukkig nog altijd te blinken op deze blog...
www.mechelenblogt.be/2007/03/mechelmotel
Dat iemand als parkeervoorbeeld Antwerpen durft te noemen he ...
Ten eerste als ge in Antwerpen rondrijd ( en ik doe dat spijtig genoeg bijna elke dag) ... vind ge ofwel geen parking, het parkeergeleidingsysteem in Antwerpen is , JAWEL (!!) het is dus mogelijk, in nog slechtere staat als die in Mechelen. Ofwel werkt het gewoon niet, ofwel staat er verkeerder info op. Vooral in de duurdere parkings is veel plaats, tot je er aankomt want dan staat er een bordje 'VOL'.
En kwa prijs is Antwerpen, net als vele andere steden trouwens , op sommige plaatsen zelfs een pak (!!), duurder dan Mechelen ( tot 30%)
BTW Ondergrondse parkings in Antwerpen zijn in handen van ... Vinci Park ... tiens van waar kennen we die naam ... veel beter dan Mechelen he.
En om even over Leuven te praten (want meestal wordt die stad ook als voorbeeld voor Mechelen gezien), al eens onder het Ladeuzeplein gestaan en uw parkeerticket( lees factuur bekeken ? ). En de parking onder hun station is even ver van het centrum gelegen dan in Mechelen en tegelijkertijd duurder dan de randparkings in Mechelen.
Het grote probleem is volgens mij de toestand aan de rand van oa Bruul, Katelijnestraat, Befferstraat ...
Mensen die met de trein naar Mechelen komen en langs de Vijfhoek de Bruul binnenwandelen, lopen gedurende minstens 200 meter lang het ene krot naast het andere.
Mensen trekken daar al hun ogen open en zeggen 'is dit het nieuwe Mechelen waar ge gezellig kunt winkelen' ?
Als ge hetzelfde doet in Leuven, zit ge onmiddelijk in Bondgenotenlaan midden in een 'winkelstraat' . In Antwerpen loop je van het station de Meir op ( ook daar onmiddelijk in de winkels)
Nog niet zo lang geleden stond er in een krant een artikel waarin , terecht, werd gemdel dat mensen zogezegd problemen hebben om enkele honderden meters te wandelen ... behalve als ze tegelijkertijd met iets 'ptrettis' bezig zijn. Als je de Meir op en afwandelt dan loop je > 3 kilometer he ! Dan is enkele honderden meter naar een parking gaan amper 10% ! en dus helemaal niet ver. Als je echter diezelfde paar honderden meter moet lopen om tussen de krotten door te hopen dat je winkels gaat tegenkomen ... ja dan is het te ver !
In de Bruul staat er idd een project op stapel, maar ook de andere winkelstraten moeten DRINGEND worden aangepakt !!
Hoe lossen de shoppende Mechelse Dames dat eigenlijk op ?
GSM'men die, bepakt en bezakt (na een rondje Bruul en IJzeren Leen), hun man of lief op om hen te komen halen ?
:-)
Wel anoniem, ik denk dat er wel wat waarheid is in uw betoog ! De gevolgen van een vastgoedproject als Saturn heeft meer gevolgen dan men op het eerste zicht zou denken.
Parkeerbeleid en winkelbeleid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden !
Misschien lezen de beleidsvoerders wel mee ?
@de zoveelste anoniem
Antwerpen kent tal van gratis randparkings van waaruit je vlot en bijzonder snel naar het centrum kan met het openbaar vervoer. Ook aan de gedempte Zuiderdokken kan je nog steeds en op wandelafstand van het centrum gratis je auto kwijt. Daarnaast zijn er ook goedkope parkings zoals bv aan de Nationale Bank. Diverse handelaars bieden daarnaast ook gratis parking in het centrum bij een aankoop.
@één van de anoniemen: je uit je ongenoegen over de klassieke problemen en je besluit met de open vraag dat winkelstraten dringend moeten aangepakt worden. De vraag is echter: ' waar zitten al die ondernemers hier? '.
Parkings zijn noodzakelijke randvoorwaarden, propere en bereikbare straten ook. De grootste voorwaarde is: een ondernemer, middenstander vinden.
Wat je opmerking over de aanwezigheid van krotten betreft, moet je onderscheid maken tussen gewone leegstand en malafide leegstand. Het is voor een vastgoedmakelaar heel makkelijk om door grondspeculaties een winkelstraat om zeep te helpen, maar dat is dan weer voor een andere topic
Momenteel is de opbrengst van ondernemers erg mager op deze blog. Dat is helaas tekenend voor dit landje vrees ik. Geen nieuwe ondernemers in het vooruitzicht :-(
Bovendien wordt ondernemen door de overheid (op alle niveaus) erg moeilijk gemaakt, en ik kan het weten want ik timmer al jaren aan de ondernemersweg. Veel regelneverij, een erg ondoorzichtig subsidiebeleid, risicokapitaalverschaffers die slechts kleine hoeveelheden geld willen plaatsen. Hier kweekt men Bonsai-bedrijfjes. "Ondernemer" wordt meer en meer een scheldwoord.
Ondernemen en omgaan met de veranderende omstandigheden is de toekomst. Laat ons daar mee leren omgaan, de mogelijkheden zien, ... Ook voor onze schone stede !
Zou het kunnen dat de achteruitgang van het commerciele leven in de stad te wijten is aan het feit dat X procent van de bevolking niet meespeelt ? Lees zijn kat stuurt.
@g.l. ( op voorhand sorry ) Dan moet ge wat meer naar de winkel gaan! ;-)
Chapeau voor al wie vandaag de dag de moed heeft om met een eigen zaak te starten, ikzelf zou er eerlijk gezegd niet aan beginnen. In de eerste plaats omdat mijn vaardigheden niet onmiddelijk geschikt zijn om zelfstandig te beoefenen, in de tweede plaats omwille van de onoverzichtelijke administratie ( Ik mocht ooit van dichbij een start van een zaak meemaken ) die niet echt uitnodigt om eraan te beginnen. Hadden wij geen staatsecretaris voor administratieve vereenvoudiging? Ah ja: die ging de doktersbriefkes afschaffen (lacht)
Winkelen in Mechelen zelf vind ik helaas een beetje te duur en de keuze een beetje te beperkt. Uiteraard koop ik hier wel eens een kleinigheidje, maar de grote aankopen gebeuren toch wel elders, en dat heeft niks met parkeerplaats te maken doch alles met aanbod en prijs. Veel dingen vind ik jammer genoeg niet in Mechelen en wat ik er vind komt helaas nogal dikwijls als duurste koop uit de bus. Concreet voorbeeld: straks ga ik naar een winkel in Wilrijk waar een zelfde flits 399€ kost tegenover 579€ bij onze bekendste fotozaak.
En van zulke voorbeelden kan ik er nog een boel meegeven.
Ben dit weekend nog eens naar Antwerpen geweest. Veel goedkoper/interessanter dan in Mechelen en de paar euro's naft die ge er op verrijdt die hebt ge al terug door de gratis parkeerplaats op 't Zuid. Gratis parkerend op het Zuid is mijn route dan ongeveer als volgt : de Kloosterstraat (mooie antiek- en designwinkels), de Hoogstraat (prullaria / boeken / ...), vervolgens de straat waar de beste Art en Architecture boekenwinkel gelegen is, vervolgens die waarin o.a. de Fish & Chips gelegen is, dan komen we uit op de Schuttershofstraat (exclusieve juwelen / bloemen / ... , enkel kijken) die lopen we door tot aan de Wapper (keuze naar rechts : gratis mandarinnen, pruimen, peren, etc, "Kom maar eens proeven meneer !" op de markt aan de schouwburg, vervolgens de slegte op de wapper en de slegte op de Meir en als ik dan nog zin in kleren heb dan loop ik die mooie en ruime espritwinkel, de mexx, de H&M en/of den diesel-winkel nog even binnen. Mijn afsluiter bij een Antwerps winkelbezoek bestaat eruit mijn patatten nog een goed af te gieten in het Zuiderpershuis, gelegen op 't Zuid. Proper en gratis !
Hoe kan Mechelen hier ooit tegenop ? Laat ons eerlijk zijn. Als ge passerend aan de Grote Markt plots moet pissen en ge hebt geen goesting om een overlastboete en/of een venerische ziekte op te doen dan kost u dat 1,6 euro Vinci-Parking + 1.9 euro minimum consumptie in de Concorde. Voor die prijs zit ge an rap in Antwerpen. Sinds het betalend parkeren in Mechelen is ingevoerd is voor mij de beslissing dan ook altijd heel snel gemaakt. Wijnegem Shopping Center als het stontregent, Antwerpen Centrum bij eender welk ander weertype.
@anoniem nr. 27: het is met een glimlach dat ik je verhaal lees. Je bent er vergeten bij te zeggen dat het Antwerpse Zuid 35 jaar geleden een krottenwijk was waar niks te beleven viel en waar nu, dank zij een aantal durvers, een nieuw gezellig centrum gegroeid is. .. En waarom zie je dat in Mechelen niet mogelijk? Waarschijnlijk bij gebrek aan diezelfde durvers? Waarom zou Mechelen moeten concurreren met Antwerpen? Het is zowat een Mechelse ziekte: we liggen tussen Antwerpen en Brussel dus we moeten dezelfde allures hebben. Voor mij hoeft het niet: liever één goed draaiend winkelcentrum dan een Wijnegem- shopping center.
Awel, Gim, een shoppende Mechelse dame zal hier eens op antwoorden, zie ;-)
Een shoppende vrouw laat zich meestal niet afschrikken door wat parkeerproblemen of een beetje afstand om af te leggen, al dan niet bedolven onder pak en zak. Deze shoppende dame draagt haar pakken trouwens zelf en heeft daar geen manlief bij nodig! ;-)
In sommige steden hebben ze daarvoor trouwens "personal shoppers". Niets voor mij, maar misschien voor sommigen hier ook een idee?
Maar shoppen is bij vrouwen meestal gevoelsmatig en niet rationeel. Ik laat me alvast niet afschrikken door wat verder weg parkeren, laat staan eventjes moeten sleuren met de zakken. Maar ik kies mijn shopmoment én -plaats wel in functie van het ogenblik. In de winter of bij rotweer durf ik wel eens naar een shoppingcenter gaan. Alles onder één dak, lekker droog wandelen (en neen, ik ben niet van het "nuffige" type die geen druppel regen op haar kapsel verdraagt). Het is op zo'n dag gewoon gezelliger binnen. Bij mooi weer vind ik het dan weer zalig slenteren in de stad (Mechelen of eender welke stad). Gewoon de trein in naar Antwerpen, Gent, Brugge of Hasselt, maakt niet uit. Waar we op dat moment zin in hebben. En ja, het aanbod doet veel. Een Blokker of H&M vind je wel in elke stad, maar het zijn 'm precies de originele winkeltjes en de sfeer in de stad die 't hem maken. Zo'n winkeltjes missen we in Mechelen wel (al zijn er hier en daar pogingen: vintage winkeltje op de Vismarkt bvb., of misschien de nieuwe shop van Kelli Van Hees?).
Shoppen doe ik vooral voor de gezelligheid. En als ik echt iets concreet nodig heb, let ik inderdaad op de prijs en kies ik mijn doelwit met zorg. Belangrijke aankopen doe ik inderdaad meer in de groothandel, want zelfs al zou ik de middenstand in een stad willen steunen, ik moet aan mijn portemonnee denken!
Mijns inziens is het dus niet zozeer een kwestie van parkeerproblemen, maar eerder van aanbod. En dat dit geslonken is tov vroeger zal dan wel weer te maken hebben met de ongelofelijk hoge huurprijzen van de panden (overheadkosten die winkeliers dan weer moeten doorrekenen in hun prijzen).
Maar ik ben maar een shoppende dame, hè? Zie het als mijn bescheiden mening ;-)
Bedankt, Eef.
:-)
Dus, dames en heren (toekomstige) ondernemers : Méér aanbod !
...zeg dat EvaM het gezegd heeft !
naar de koer gaan kan gratis
dankzij Vinci :-)
het betaalslot is van de deur
Als ge de kosten voor de behandeling van een venerische ziekte buiten beschouwing laat kunt ge inderdaad gratis naar de koer gaan dankzij Vinci.
@anoniem
ik vind het anders vrij proper hoor
Ik merk alleen op dat anoniemzer niet om maalt veel kilometers te rijden, maar ook nog gerust een fikse wandeling in Antwerpen doet. Waarom een veel kortere wandeling in Mechelen en minder naftkosten geen argument zijn voor hem mag de spreekwoordelijke Joost weten. Ik ga al jaren niet meer naar Antwerpen. er is meer aanbod, maar op den duur zie je door het bos de bomen niet meer.Ik heb in Mechelen mijn vaste winkels en handelszaken en daar kan ik best mee leven. In een shoppingcentrum kom ik sinds ik "de baan" niet meer doe niet meer, tenzij per ongeluk.
Een ander thema.Ik blijf op de zelfde spijker kloppen: er zijn te veel minder begoeden in deze stad en die doen hun middenstand niet leven. Daar wringt het schoentje onder andere. Maar hoe dat komt mag je vragen aan de SP en CVP van vroeger. Iets te veel geld gestoken in het OCMW zeker?
@anoniem : Je mag veel zeggen van Vinci Park, maar de parking en de ganse accomodatie ligt er elke dag opnieuw kraaknet bij.
Wanneer je 's nachts je auto uit de parking haalt, zie je de parkeerwachter rondrijden met een borstelwagentje, zodat het er steeds proper is.
Je wagen wordt er trouwens 24/24 bewaakt, wat niet het geval is in het parkeergebouw van Q-park onder het Novotel hotel.
Daar is 's avonds of 's nachts helemaal geen bewaking, staan bij regen de plassen in het midden van de gangen en betaal je bovendien voor één uur parkeren bijna zoveel als voor een ganse avond en nacht in de parkeergebouwen van Vinci.
@ Rudi :
Als er morgen ne mogelijke Walmart zou ingeplant worden op bijv. de Gentsesteenweg, kunt ge er zeker van zijn dat de binnenstad zal leeglopen !
@Gymicko: wat niet wil zeggen dat IK dan ineens naar die Walmart zou gaan!
@ Jan Goovaerts : klopt wat betreft Vinci Park, maar ik zou die mensen, als ik van de stad was, toch eens interpelleren ovber het volgende: zeker als je rekening houdt met de rode loper die voor Vinci wordt uitgerold.
Wanneer gaan ze eindelijk eens een modern betalingssysteem gaan gebruiken bij Vinci? In de parkings zelf valt dat nog mee, je kan daar met plastic en cash betalen. Anders is het met de parkeermeters. Daar kan je, op enkele schaarse protonuitzonderingen na, enkel met munten betalen. Hoog tijd dat dit eens gemoderniseerd wordt. Ik zou, naast de mogelijkheid van cash en plastic ook een systeem met GSM gebruiken. Dat zou eens een stap vooruit zijn. Als ik de stad was, zou ik dat zelf in een contract vastleggen.
Ik zal dat eens doorsturen aan Bart Somers en schepen Geys sè
Onlangs was ik, misschien tegen beter weten in, nog eens in dat gehucht aan 't Scheld en zo goed als elke parkeermeter had de mogelijkheid om te betalen met GSM.
Een mogelijk Walmartscenario op ne mogelijke Gentsesteenweg zou ons EvaM misschien wel genegen kunnen zijn want die hebben nu eenmaal... veel aanbod !
Die Walmartboys verkopen werkelijk alles, zien het groots en met alles onder één dak. Een klein binnenstad, als het ware. Een beetje als ne combiné van al die ouwe foto's van hierboven, maar dan geclusterd op één terrein.
Goed idee Rudi, GSM-parkeren is super makkelijk.
daar ben ik niet mee akkoord Peter,
volgens mij is dat systeem te makkelijk te kraken
graag enkel telecomkosten op mijn mobiele rekening, parkeren moet aan een automaat, ik schakel zeker niet over (wat ieder ander natuurlijk wel mag doen)
Betalen met proton, jammer dat dit afgebouwd wordt, ik ben daar grote voorstander van.
@Marc: Te kraken, hoe zie je dat ? Iemand die op jouw kosten parkeert ? Of wat bedoel je ?
ps. ondertussen betaal je tegenwoordig al van gsm naar gsm
Onlangs waren we, in de familie, er ook over bezig en als vergelijking namen we Hofstade Deurrep. Niet direct vergelijkbaar met Mechelen-Stad, maar in het verleden zullen er wel een aantal kleine neringdoeners gezeten hebben, die er hunne boterham konden verdienen. Gene vette, misschien, maar ze leden gene honger.
Maar tegenwoordig rijden al de Hofstadenaars (en de inwoners van de omliggende gemeenten) gewoon naar de Carrefour (Vroeger de GB), den Brico, den Auto 5 of Carpetland en ligt den bakker en den beenhouwer in Hofstade Deurrep op apegapen.
Hofstade Deurrep - Tervuursesteenweg
Ja gym als kwaliteit niet primeert dan kan je dikwijls beter terecht in een supermarkt maar wil je er een kwaliteitsvol artikel kopen dan kennen ze daar intussen ook de prijs die men ervoor wil betalen. en aan productkennis laat het meestal te wensen over.
@ Lieven, met die productkennis zou ik toch niet veralgemenen. Het is nu eenmaal zo dat van de klant verwacht wordt dat hij de bijsluiter leest als het om iets meer dan een brood gaat. Er zijn in de grote magazijnen wel degelijk mensen die weten waar ze mee bezig zijn.
Expertise in een buurtwinkel bouw je enkel op over een beperkt productsoort. Wijnhandel, koffie, kazen, brood. Wat is de toegevoegde waarde van een electro-buurtwinkel ? Allicht te weinig, want die bestaan amper. En dat is een spijtige evolutie.
Dus de nieuwe ondernemers moeten nieuwe producten verzinnen, waar de mensen voor willen betalen. En die zijn er zeker wel als je maar creatief genoeg bent. Een boekhandel die koffie aanbiedt, een speciaalzaken met gezelschapspelen, ...
Al degenen die Mechelen mijden omdat ze er hun auto zogezegd niet kwijt kunnen en liever niet in de regen lopen, zullen wel erg het verdwijnen van de Euroshopping betreuren! ;-)
@ Lieven : Inderdaad !
Ik kies eerder voor een Vanderg*ten, op den Tervuursesteenweg, dan voor een Vandenb*rre
@ gymicko: Alhoewel Van der Goten ook deel uitmaakt van een keten, afgaande op de folders die ik regelmatig in de bus krijg.
Rudi, het is wel zo dat winkels zich verenigen of elkaar ontmoeten in beroepsverenigingen waar zij kennis kunnen verzamelen die anders onmogelijk te bemachtigen zou zijn. Er worden ook gemeenschappelijke aankoopbeleiden uitgestippeld om aan lagere kosten te komen. Is dat dan een keten? ik geloof het niet eerder een beroepsvereniging om het hoofd te kunnen bieden aan de alleskrakende supermarkten. En ja gemeenschappelijke folders kunnen daar bij horen met een extra gepersonificeerde pagina.
@ Lieven :
Waren dat vroeger niet de gilden met hun gildenhuizen ?
idd, ik denk dat ge dat zo kunt zien, en geen ketens avant la lettre
Een rijk cultuurhistorisch patrimonium
Eens lag Mechelen in een groot agrarisch gebied met veel windmolens. Maar in de Middeleeuwen is het al één van de belangrijkste steden van het land. De eerste gebeurtenis die de stad echt groot maakt, is de vestiging (door Karel de Stoute) van het Parlement van Mechelen in 1473, de hoogste rechtbank van de Nederlanden die tot 1794 zou blijven bestaan. Dit zogenaamde Schepenhuis is het eerste stadhuis van Mechelen en het oudste stadsgebouw van Vlaanderen, waardoor het nog het uitzicht van een burcht heeft. Schepenen zijn in die tijd niet alleen Bestuurders, maar ook Rechters. In het eerste kwart van de 16de eeuw is Mechelen mede daardoor de feitelijke Hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Al deze ontwikkelingen trekken rechtsgeleerden, staatslieden en ondernemende burgers aan, die met z’n allen rijkdom en cultuur in de stad brengen.
Door dat rijke verleden is Mechelen nu een unieke Monumentenstad met haast evenveel beschermde historische gebouwen en musea als het roemruchte Brugge. De binnenstad is bezaaid met cultuurhistorische monumenten met een boeiend verhaal, vooral uit de gouden 16de eeuw. Waar men ook gaat of staat, overal herinnert het straatbeeld voortdurend aan deze bloeiperiode.
(Uit de vergane Mechelse Wikipedia : Mechelen Mapt)
Vroeger was de Tervuursestwg rijk aan handelaars, er was zelfs een braderij... Allemaal weg. Nog 3 bakkers, één beenhouwer en een paar cafés en dat in één der best bevolkte wijken. Dit fenomeen treft niet enkel het oude centrum!
Oorzaken? De grootste killer is ... de overheid: geen enkele instantie heeft meer sluitingen en jobverlies op z'n geweten dan de alles verstikkende bureaucratie van de ambtenarij. Naast de loodzware fiscaliteit zijn er ook de haast onleefbare sociale lasten en controles: één boete en een handelszaak is op de fles. Criminaliteit en vandalisme worden door de overheid als een ingebeeld gevoel van tafel geveegd: wie wil na een overval of inbraak nog een zaak runnen? En als je een betaalde hulp zoekt dan krijg je al de rommel van de VDAB over de vloer, zelfs dat kies je niet 100 % zelf. Alle zelfstandigen die ik ken spuwen de overheid uit. Volgens mij heeft de anti-privé-ondernemingspolitiek enorme maatschappelijke schade aangericht door privé-initiatief te bemoeilijken. Dat treft niet alleen handelszaken: probeer maar eens een vakman in huis te krijgen... Massa's werklozen maar geen vakmensen te vinden. Hopelijk moeten we ons brood nooit op een ministerie gaan afhalen zoals in de USSR want dan gaan we hongersnood kennen. Ik vrees evenwel dat de winkelleegstand een symptoon van Soviettoestanden is: Malinigrad zoals de BSP het destijds zo graag zag met een stalinistische Euroshopping, feestzaal, hotel en andere blunders. 50 jaar later is het voorlopig dieptepunt bereikt.
Fijn. De beroemdheid is van start.