Sioen brengt swingend Soweto naar Mechelen

Sioen

Zaterdag 9 januari bracht SIOEN een beetje Zuid-Afrika naar Mechelen. En hoe! Het werd een avond vol opzwepende vibes die ervoor zorgden dat stilzitten in de stadsschouwburg  letterlijk heel erg moeilijk werd.

Gentenaar Frederik Sioen trok onlangs naar Soweto, de bekendste township van Johannesburg, de hoofdstad van Zuid-Afrika. Het idée om naar Soweto te trekken, groeide na het optreden tijdens de Gentse Feesten 2008 , waar Sioen het podium deelde met een aantal Zuid-Afrikaanse collega’s (een intiatief van Oxfam). Tijdens een auditie in Soweto koos Frederik Sioen vier knappe backing vocalisten uit. Met hen trok hij naar Johannesburg en nam er het album ‘Calling Up Soweto’ op.

En zaterdag bracht de Gentse stem Soweto naar Mechelen. Was de tijd rijp voor ‘Sioen op zijn Afrikaans’? Blijkbaar wel! Dat werd al duidelijk tijdens de eerste noten van het optreden. Dat optreden werd een knappe mix van heel wat funk en vibes die stilzitten moeilijk maakten.

Sioen - foto (c) Joren Van Utterbeeck

Een absoluut  hoogtepunt was zeker‘No Conspiracy At All’, het voorlaatste nummer in de set. Zeker wanneer de backing vocals alle aandacht naar zich toe zogen. Het an sich al prachtige nummer was dat nu zeker met Frederik Sioen die zichzelf begeleidde op de piano en dan die mooie ebbenhouten stemmen.

Kippenvel!

Sioen - (c) Bart Schelkens

Toch een klein minpuntje: de locatie! De stadsschouwburg is een mooie, compacte maar gezellige zaal met zeer comfortabele zetels waar je lekker in neer kan ploffen. Dus ideaal om te komen kijken en luisteren, naar bijvoorbeeld toneel. Maar deze opvoering nodigde uit om te dansen, waar  Frederik Sioen ook meermaals op  aanstuurde. Dat is  nogal moeilijk als er geen plaats voor is. Zo ging er een deel van de sfeer verloren. Erg jammer voor de show, het haalde de 'drive' er een beetje uit.

Niettemin:
de show werd afgesloten met een staande ovatie. Meer dan  terecht voor deze zwoele, opzwepende, breekbare, pure en enthouisiaste avond. 

foto (c) Bart Schelkens

Het Gents – Afrikaans experiment is dus meer dan geslaagd. Wie de live show zag, zal misschien ontgoocheld zijn als hij de cd beluistert. Want live is het zo beresterk! Niet dat de vierde van Sioen een slechte plaat is, integendeel. Maar dit beleef je best 'live'!

Deze Gents-Afrikaanse mix wordt misschien iets voor de zomerfestivals! Al weet ik niet dat de grote massa hier klaar voor is.

(c) Joren Van Utterbeeck

Met:
Frederik Sioen (zang, piano), Pops Mohamed (kora, kalimba, mbira), Khaya Mahlangu (sax),Vus’muzi Nhlapo (backing vocals), Vuyo Tshuma (backing vocals), Abueng Gasta Mkhonza (backing vocals), Duduzile Majola (backing vocals), Mirko Banovic (bas), Frederik Segers (gitaar), Laurens Smagghe (drums)

Tekst: Joren Van Utterbeeck – Redactie: Markec

Foto’s: (c) Joren Van Utterbeeck & (c) Bart Schelkens.

 

Ik zag ‘Sioen op zijn Afrikaans’ vorige zomer op Kneistival in Heist-aan-zee.

En het publiek was er wel degelijk klaar voor ! KLASSE !

Alweer een supersamenwerking voor een artikel !!

Ik was blij dat ik dit prachtige optreden kon bijwonen!  schitterend en hartverwarmend!  De Afrikaanse ritmes zinderden nog een hele tijd na.  Of er veel drive verloren ging doordat de mensen moesten blijven zitten, weet ik niet...  Het publiek was toch wel heel enthousiast.  Maar inderdaad, het kriebelde natuurlijk wel een beetje om uit de pluche op te springen....

Er was méér dan terecht een staande ovatie.  En...dat werd beloond!   ;-)

De cd die ik achteraf kocht, moet ik nog beluisteren.  Ik ben benieuwd.  Ik ben blij om met de foto's van Joren en Bart de avond te herbeleven!

Het was een prachtig optreden, jammer dat ik niet kon blijven tot het einde.

Toch ook niet vergeten te vermelden dat het optreden eigenlijk al het tweede deel van de avond was. Het eerste deel startte al om 19u met de film van Sieoen's rondreis. Daarin waren de gesprekken te zien met lokale muzikanten.

Het is meer dan 20 jaar geleden dat ik Chris Joris nog ontmoet heb, maar volgens de foto is hij nog niets veranderd.  Een geweldig percussionist.  Hij kon zelfs muziek maken door op een cafétoog  te kloppen :-)

euh, Roger, ik heb een sterk vermoeden dat deze laatste reactie eigenlijk hoort bij MIJN topic over het optreden van woensdag aanstaande, met Jean Bosco Safari en... Chris Joris...

;-)

Inderdaad Jan, 'k heb me even van blog vergist...  wellicht de eerste tekenen...??  :-)