Met de fiets naar 't Stad

met categorie:  

Het zijn waarschijnlijk de naweeën van de feestdagen en het kleine laagje sneeuw van vannacht die me hier, vandaag, in mijn zetel doen mijmeren over de zomer.  Koude heeft zijn charme, sneeuw is prachtig (als je er niet door moet ploeteren op weg naar je werk), maar geef mij toch maar de lome warmte van een zomerse dag in juli.

Samen met de kleine, 's morgens op de fiets, op weg naar de Grabbelpas.  De zon staat nog niet te hoog in het zenit, de wereld is nog maar een tel wakker, een beloftevolle dag dient zich aan.  Van de overweg richting centrum over het fietspad langs de Leuvensesteenweg, samen naar 't Stad.  Een heerlijk moment. Een leuk fietstochtje ook.

De enige domper op mijn ochtendlijke vreugde is het donkere gat onder de ijzeren spoorwegbrug.  Het mag dan al een beschermd monument zijn, wat de ingenieurs destijds heeft bezield om er zo'n troosteloze passage van te maken daar is met een simpel verstand moeilijk bij te kunnen.  Zelfs op een zomerse dag is het er donker, slaat de graffitti op de muur je in je gezicht.  Een tandje bijsteken, een hogere versnelling, snel weg van hier.

Misschien kunnen ze er met de aanleg van de nieuwe Tangent gelijk een hippe verbinding met de binnenstad van maken.  Dat zou toch mooi zijn ? En plezant voor alle fietsers die er langs moeten.  Hoewel...

Vraag is of we überhaupt nog onder dat ijzeren gevaarte zullen door kunnen want er net voor komt een nog grotere hindernis; de Tangent zelf.  Geraak daar maar eens over met de fiets.  Een groot kruispunt, 4 rijvakken, met af- en opritten, da's al gauw een hele afstand.  Benieuwd hoe de ingenieurs dàt gaan oplossen.

Het maakt er mijn winterse mijmeringen niet minder aangenaam om.  Het stoofke ronkt aangenaam.  Ik voel mijn ogen loom worden, mijn hoofd knikt weg, en terug, en wegzzz....

Zo was het er ooit...

 

Wel, hoe dat er voor de voetgangers en fietsers zal uitzien, kunt ge zelf gaan vasstellen aan de hand van een uitgebreide maquette, welke gans de stationsomgeving uitbeeldt. Het is erg overzichtelijk gebracht. Voor de geïnteresseerden: te bezichtigen in het Infopunt...

goed, dat wil ik es gaan bezien. Waar is dat infopunt?

@lieven: als je het gaat bekijken dan moet je vooral onthouden dat het een artistieke impressie is waar nog veel aan gesleuteld zal moeten worden. Ze zitten op dit ogenblik nog in de voorontwerp-periode. In zijn totaliteit straalt dit voorontwerp vooral fietsonvriendelijkheid uit wanneer men de tangent moet kruisen: er is niet op een fietstunnel meer of minder gekeken en het valt maar af te wachten hoe ' licht en aangenaam ' men die gaat maken.

Wordt dit hier het nieuwe Verkeersinfarct ?  Want met al dat verkeer, dat binnenkort via Mechelen-Zuid, onder Coloma en de Leuvense Vaart door, naar de Leuvense Steenweg zal rijden om alzo het Stad te bereiken ? Ze gaan nog lachen daar !

Tussen Kerst en Nieuwjaar in de krant gelezen dat de bereikbaarheid van de stad gaat verbeteren voor fietsers. .... Er komt een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Dijle. Waar? Vlak naast de Merodebrug, begrijpen wie kan? Misschien eerst de vele knelpunten en missinglinks aanpakken alvorens een zoveelste totaal nutteloze uitgave te doen.

Wat de tangent betreft, het is duidelijk dat dit problemen zal geven ter hoogte van de Leuvensesteenweg en vanaf het eindpunt zijnde het Douaneplein. Nekkerspoel, Mechelen Noord maar ook het centrum zullen het geweten hebben.

Iedereen zal wel begrijpen dat het nu niet het beste moment is om over moeilijke dingen te praten. Wacht nu toch even tot onzen  Bart zijne kater erdoor is. Waaaauuuuw. 

@Lieven, het infopunt is te vinden bij De Lijn in de H.Consciencestraat. De fietsers krijgen een "verwenning" op en af, dus iets meer afstand afleggen. Dat is misschien teveel voor een doorwinterde fietser als sommige tetteraars hier op de blog, welke alleen maar het genot en heil van hun wielen voor ogen hebben. Maar één zaak is zeker, de schoolgaande jeugd zal aan de zaak wel enige lol beleven.-))

Ik ging vandaag te voet naar het station, en ik zal het geweten hebben... ik heb de grond gezien en voel nu al de blauwe plekken die wellicht morgen nog erger zullen zijn... en dat allemaal om een trein te halen die dan nog eens vertraging had...

Mechelen gaat er weer helemaal anders uitzien, met de nieuwe stationsbuurt.
Zoals altijd zullen er voor- en tegenstanders zijn, en ook tegenstanders omdat het hen voordelig lijkt om tegen te zijn.
Je ziet allerlei simulatie's en maquettes, maar hoe het er echt zal uitzien, zullen we maar eerst kunnen bekijken als het geheel afgewerkt is.
 
De stationsbuurt heeft in de loop der tijden al heel wat veranderingen ondergaan, meestal goeie, maar soms ook minder geslaagde.
 
Een groot plein voor de statie, dan een viaduct met de bushaltes voor het station en daarna het, voor mij minder geslaagde, ronde punt met stapelruimte voor kunstwerken en mijlpaal.
Sinds kort weet ik pas dat de oude tunnels nog steeds bestaan en ze gaan ze nu toch dichtgooien. Blij dat ik er laatst nog eens kon doorwandelen, want dat was geleden van eind de jaren 70.
 
Hopelijk krijgt de mijlpaal een iets respectabelere plaats als op zijn magazijns in een stelling, want dat vond ik helemaal niet zo geslaagd.
Zelf heb ik hem altijd weten staan op de hoek aan de Vaart en hij stond daar niet in de weg.
 
In ieder geval, ik ben niet voor of tegen, ik ben gewoon benieuwd.

De brug aan de Leuvensesteenweg is nu vooral gevaarlijk, zeker als je er wat later passeert. Een vriend van mij hebben ze er enkele jaren geleden proberen in elkaar te timmeren. De idioot die hem aanviel had echter beter moeten weten ...

Ondanks de bloemen hier op deze foto, is het inderdaad niet de 'vriendelijkste passage' die er bestaat....   ;-)

(foto: Jan Smets)

een nieuw jaar..., een nieuwe blogger!  ;-)

welkom Chris!  Mooie start.

Mwa, als jullie dit al onveilig vinden dan stel ik voor om gewoon binnen te blijven, dat is pas lekker veilig...

Voor of tegen??,wie kan het wat schelen????Als ze iets in hun koppeke hebben dan ja...... Wij die mee moeten betalen tellen enkel voor de centen.

Laat ons hopen dat als het eens af is het inderdaad ook functioneel en veilig is.Helaas is dat iets dat we pas weten als alles volledig af is,en zo niet ja dan zitten we met de gebroken potten (het zou de eerste keer niet zijn) e.

Aja Tommy als de mensen "veilig binnen blijven"zoals jij voorstelt mogen ze je dan contacteren om hun boodschappen te doen?Dan kan iedereen eindelijk rustig en veilig zitten. Die brug is nu eenmaal een triestige,onveilige buurt voor wie erdoor moet er zou dringend maar dan echt dringend verandering in moeten komen.Trouwens vele jaren geleden is er wel iemand gedood daar ,dit hoeft hopelijk niet terug te gebeuren eer ze er iets aan doen.

Awel ja, ik zal ekik de komiskes wel doen voor al die ouw madammekes... Als die zoals mijn oma zaliger allemaal nen extra cent voor snoepkes meegeven kan ik stoppen met werken :-)

Wat ik maar wil zeggen is dat er, naar mijn bescheiden mening, veel onveiligere plaatsen zijn in Mechelen dan onder de brug aan de steenweg... Ik passeer daar geregeld, te voet, met de fiets, onder die brug heb ik me nog nooit onveilig gevoeld... Nog nooit door iemand aangesproken, lastiggevallen of dergelijke...

Een beetje verder, richting Muizen is het wel wat anders, daar is het onveilig... Ik bedoel dan recht tegenover 't arsenaal.
Daar hebben ze me wel al aangesproken in een soort van Nederlands, hebben ze me wel al proberen lastig te vallen. Gelukkig ben ik nogal ne grote en als ik pinten gedronken heb heb ik ook een grote mond... Onveilig voel ik me daar nooit, nergens eigenlijk, maar ik kan begrijpen dat sommige mensen dit maar een vreemde buurt vinden.

Nu we dan toch over onveiligheid bezig zijn. Wat te denken van half Afrika die rondhangt aan de ingang van het station terwijl alle brave burgers terugkomen van hun werk. Super veel kabaal maken, roepen, tieren, in de weg staan voor de deuren, weigeren om opzij te stappen, etc...
Mij doet het niks, t' is gewoon allemaal krapuul die geen opvoeding of opleiding genoten heeft, slechte jeugd gehad, afgeslagen door hun ouders of andere excuses... Maar ik kan me weeral inbeelden dat Jeaninneke van achter 't hoekske of den Albert van den bekker daar redelijk veel schrik heeft als ze daar langs moeten...
Jeaninneke en den Albert zijn oude mensen, die moeten zowiezo niks van negers hebben. Maar ik hoor hier op mijn werk zelfs deze onveiligheidsverhalen van collega's die even oud zijn als mij...

Doden vallen er overal trouwens. Zelfs in mijn geliefde Muizen worden wel eens mensen om zeep geholpen, dat is geen argument.

Onveilig zou ik het aan 't Arsenaal of onder de brug niet noemen, ook al lopen daar (toegegeven) soms rare figuren rond.  Onaangenaam is misschien een beter woord.

Het zou toch mooi zijn moest men, samen met het nieuwe station, ook dat stuk van de Leuvensesteenweg mee aanpakken.  Ze moeten er toch werken aan het kruispunt van de nieuwe Tangent.

Een frisse wind en een wat minder grauwe brug-tunnel-kruising (hoe je het ook wil noemen) daar zou misschien meteen dat onveilige/onaangename gevoel wegnemen. Niet ?

 

Inderdaad wat veiligheid betreft kan er in het hele Mechelen en trouwens daarbuiten ook,nog veel verbeterd worden. En  op de Leuvensesteenweg is het wel zoeken naar echte Belgen,tis inderdaad erg gekleurd daar.Ik heb er zelf ook gewoond en toen (in  '83 en '84) was dat wel anders dan nu.

Euh Tommy kwou je nu niet aanvallen hoor en ja inderdaad in Muizen is ook al een en ander gebeurd,waar niet eigenlijk.  Weet je waar zijn we nog echt veilig zowel op straat als zelfs binnen????  Aan het station is het ook niet zo leuk voor Belgen en zowel voor de ouderen zoals je zegt maar ook niet voor de "jongere" .

Ik hoop eigenlijk dat het na de werken beter is ,maar dat is koffiedik kijken vrees ik.

Als meer Mechelaars zich tijdig zouden interesseren  aan nieuwe plannen en deze zouden bekijken met een kritische open geest en enig inleefvermogen, dan zouden veel problemen en blunders kunnen voorkomen worden. Eens de werken uitgevoerd zijn is het, behalve in het centrum, te laat en zit men jaren met de gevolgen.

Ik kijk in elk geval uit naar de nieuwe stationsomgeving... Voor mijn part mogen ze er vandaag al aan beginnen. Slechter dan het nu is kan het gewoon eigenlijk niet.

Het wordt tijd dat Mechelen het station en bijhorende omgeving krijgt die het verdiend.

Een tijdje geleden zat ik op de trein van Mechelen naar Brussel. Naast me zat een Amerikaans koppel die een hotel in Mechelen hadden geboekt, ze hadden onze stad nog nooit bezocht.
Ik hoorde ze tegen mekaar babbelen over Mechelen en of dat nu wel het volgende station zou zijn. Plichtsbewust als ik ben mengde ik me in het gesprek en liet hen weten dat het volgende station Vilvoorde zou zijn, daarna was het de beurt aan Mechelen. We begonnen een beetje te praten over onze stad, dat ik daar al heel mijn leven woonde enzo, dat het vroeger gene vette was maar dat er de laatste jaren hard gewerkt werd om de stad mooier te maken,  van die dingen.
Ze vroegen me of we taxi's hadden in Mechelen, wat ik uiteraard bevestigde. En waar ze die konden vinden.
Ik bood aan hen naar de taxi te brengen.

Toen we eindelijk uitstapten waren ze wel lichtelijk verbaasd over de toestand van het station. Het deed hen een beetje denken aan stations in de us in achtergestelde wijken. Ik beloofde hen dat de rest van de stad een betere indruk zou nalaten, en gaf hen nog even mee dat in de "nabije toekomst" ook het station onder handen zou genomen worden. Een beetje argwanend stapten ze in hun taxi, op weg naar hun hotel.

Voor veel mensen is het station de eerste indruk die ze van onze stad krijgen. Het is ons uithangbord.
Dagelijks gebruik ik het station om naar Brussel te sporen. Je kan niet geloven hoe kotsbeu ik dat station ben. Vergane glorie. Ik ben een fan van vergane glorie maar dan wel als het leegstaat en ik er foto's kan gaan nemen :-)

@TommyG: In Bokrijk staat het vol vergane glories.;-)

Goe gezegd Tommy, mijn gedacht... Gelukkig is dat binnen twee jaar verholpen, nog veel te lang eigenlijk

@TommyG: Je had dat amerikaans koppel kunnen vertellen bij aankomst in dat station "van die achtergestelde wijk" dat ze geluk hadden hier niet 175 jaar eerder gekomen waren, want dan hadden ze naar "den overzet" gemoeten om naar het hotel te geraken!

Een beetje off-topic. Iemand ervaring met fietsen naar van Mechelen naar Brussel? Is er een dijk langs de zenne tot Brussel. Ik zou graag regelmatig met de fiets gaan werken naar Woluwe.