Therapy? blaast dak van Minderbroederskerk

Therapy? Crowdsurfing - foto (c) Bart Schelkens

 

 

 

 

 

 

Stagedive in de kerk dat heb ik nog nooit meegemaakt!”, getuigt een tevreden concertganger. Therapy? blies  zondag (6.12) het dak van de Minderbroederskerk die gold als een heuse Church of noise.  Zanger Andy Cairns: “Lang geleden dat ik nog zoveel volk in de kerk zag op zondag”.

Therapy? tourde de afgelopen tijd samen met zanger/gitarist Ricky Warwick (ex-New Model Army, The Almighty) in het voorprograma door Europa en besloot die tour in Mechelen. In de tot concertzaal omgebouwde Minderbroerderskerk kregen we stevige muziek te horen afgelopen zondag.

Ricky Warwick mocht het publiek opwarmen. De ongeveer 700 man genoot van de stevige rock die de man wist te brengen. Enkel gewapend met gitaar en stem kon hij moeiteloos de menigte meekrijgen. Eigen nummers en enkele covers vlogen over het publiek. Met ondermeer een overtuigend akoestisch “Ace of Spades”  van Motorhead en met “Ring of Fire” kwam ook Johnny Cash aan bod.

Ricky Warwick - foto (c) Bart Schelkens


Daarna was het tijd voor Therapy?. Volgend jaar bestaan ze 20 jaar en dit jaar nog brachten ze met "Croocked Timber” een nieuwe CD uit. De mannen bruisen nog steeds van energie. En als je het aan het publiek zou vragen, mogen ze nog vele jaren verder doen. Zanger Andy Cairns gaf bij het begin van het optreden even aan dat ze al lang op tournee waren en dat hij wat last had van zijn stem. Daar was echter weinig van te merken.

Therapy? - foto (c) Joren Van Utterbeeck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nummers uit het nieuwe album werden afgewisseld met 'oude bekenden' van vroeger. De Minderbroederskerk werd even omgetoverd tot een 'mosh-pit'. De crowd-surfers begonnen hun aanval op het podium in te zetten. Eentje geraakte zelfs tot op het podium. Het leverde hem een drumstok op.

De nummers vlogen in een rotvaart door de zaal. En zo was het plots tijd voor de bisnummers. En in de bisronde zaten hun grootste hits. De Hüsker Dü-cover Diane, voor de gelegenheid in de snelle versie, en Die Laughing werden luidkeels meegebruld. Voor het publiek had het feestje nog veel langer mogen duren.

Therapy? - foto (c) Bart Schelkens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Setlist:
Isolation
Stories
Turn
Bad excuse for daylight
Exilse
Potato Junkie
Nausea
Opal Mantra
Enjoy the struggle
Clowing Gallore
I am the money
Teethgrinder
Screamager
Crooked Timber
--
Rust
d.l.m.a.f.
Lonely crying only
Knives
Diane
Die Laughing
Nowhere

Om het kort samen te vatten:  Snoeihard en goed

Andy Cairns - Foto (c) Joren Van Utterbeeck 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verslag: Bart Schelkens/ Marc Van Campenhout
Redactie: Markec
Foto's: Joren Van Utterbeeck en Bart Schelkens.

Ik vroeg me al af waar al dat lawaai vandaan kwam op zondag

 :-)

megabangelijk was het :-)

Ik was precies weer 20 jaar,

enkele uren later op werk voelde ik dat dat niet meer zo was, ik had het er graag voor over.

 Fantastisch en eindelijk in Mechelen! Bij momenten had ik een mini AB-gevoel, en een van mijn eerste werchters is ook weeral herbeleefd. Ze zijn wel 20 jaar oud, maar daar valt niks van te merken! Het wordt tijd dat het vraagteken door een uitroepteken wordt vervangen.

Fijn dat jullie ervan genoten hebben. Ik heb het concert van bovenaf op het balkon aanschouwd en moet zeggen dat het er van daaraf op bepaalde momenten behoorlijk kolkend en intens uitzag. Als zusje van een dertiger heb ik destijds Therapy? een beetje van de zijlijn meegemaakt, maar ik kon toch wel behoorlijk wat songs nog deels meebrullen.

ik heb hier en daar opgevangen dat het geluid beneden niet altijd optimaal was (boven was het eigenlijk erg strak en goed), wat is jullie bedenking daarover? (buiten het feit dat het snoeihard was). Er waren trouwens oordopjes beschikbaar aan de kassa...

je kan trouwens op youtube twee filmpjes vinden, eentje van insane en eentje van de bestorming van het podium

het geluid viel in het midden heel goed mee

ik stond dan ook wel bijna tegen de PA instalatie, ik had geen klagen, daar stond het zeker ook niet te luid voor me.

Inderdaad een fijne avond. In vond de nieuwe nummers niet echt overtuigend maar de bisronde en de finale op het podium (seffens eens dat filmpje bekijken...) maakten veel goed. Hopelijk nog meer van dat op die locatie. Heerlijk voor dit soort optredens!

Zou het geluidsniveau even hoog gelegen hebben als destijds geproduceerd door de minderbroeders? Die moesten toen, na een dispuut met de kanunniken van het kapitel van Sint-Rombouts hun hoogkoor verplaatsen naar de kant van de Melaan, omdat ze, door hun al te luid gezang, de kanunniken stoorden in hun gebed!

He dat is een goeie, heb je daar een bronvermelding van ? Jokke ?

@Peter: bron is de laatste Minderbroeder in Mechelen, Pater Etienne!

Zijn er daar foto's van, ik ben namelijk tot op het podium geraakt, en  de leden kunnen knuffelen, om hen te bedanken voor die bijna 20 jaar, en met een drumstick er bovenop verliet ik het podium als een kind van 5 jaar........ Ik ben er nu 45

@danny...

die foto's zijn er wel degelijk... mijn lief stond boven op het balkon toen dat gebeurde en is denk ik de enige die daarvan foto's trok,

ik heb ze zelf nog niet gezien maar er straks eens tussen piepen, ik hou je op de hoogte!

Alleen zonde dat iemand het nodig vond om ook op het podium te crowdsurfen, waarbij de zanger nogal hard tegen het hoofd geraakt werd!  
Behalve dit incident een schitterende afsluiter van een prachtige tour!