Oproep

met categorie:  

Dat we de grootste horloge/wijzerplaat hadden van de wereld, dat weten de Mechelaars reeds voldoende.

(foto via Nick Vanhoute)

En waarschijnlijk weten jullie ook wel dat er vroeger in het pre-gat-in-grote-markt-tijdperk, een standbeeld van Margareta van Oostenrijk stond op de Grote Markt.

Rond Margareta was een stenen cirkel aangebracht, die nét even groot was als de wijzerplaat: een stenen uurplaat.

Om een idee te krijgen van de afmetingen:

  • grote cirkel middenlijn: 11,70m omtrek 36,80m
  • kleine cirkel: middenlijn 7,50m omtrek 23,61m
  • breedte cirkels 0,05m
  • ruimte tussen beide 2,8m
  • cijfers: lengte 1,94m breedte 0,21m
  • half uur tekens: 0,58m 0,40m
  • uurnaald van draaipunt tot uiteinde: 3,60m

Nu wil ik graag het idee herlanceren dat onze Mechelse Torenwachter op zijn facebook pagina voorstelde:

Wat met de stenen uurplaat die ooit rond Margareta lag? De witte stenen zijn genummerd en opgeslagen in een depot. 

Momenteel denkt men er aan om deze stenen terug te leggen rond Margareta op de plaats waar ze nu staat. Een beetje een ongelukkige plaats, er zullen bussen en wagens overheen rijden.

In 1816 is de stenen uurplaat op ware grootte ontworpen om aan te tonen hoe groot de wijzerplaten van de toren waren.

Maar wat weinigen weten (we zoeken de juiste bronvermelding nog): oorspronkelijk lagen deze stenen in het midden van het Romboutskerkhof dat in 1785 gesloten werd en dan dienst deed als pleintje.


U hoort het al komen, zou het geen goed idee zijn dit kunstwerk weer aan te brengen centraal op het nieuwe Romboutskerkhof ??


Men kan hier overheen lopen zonder te struikelen en het staat niet in de weg. Toeristen kunnen dit aanschouwen van op de toren, het zal vooral vanaf daar zijn dat ze in al haar glorie te aanschouwen is. Verder kan hier op een speelse manier uur aanduiding gedaan worden.

Bij elk cijfer komt dan bijvoorbeeld een led in de grond, als het 3 uur is brandt de led bij het cijfer 3. Het is eens wat anders dan het bloemen uurwerk in Oostende.

Enfin, de wijzerplaat is er, ze bestaat dus er zal ooit toch iets mee moeten gedaan worden. Het zou een leuke knipoog zijn naar de 4 platen die ooit aan de toren hingen en waarschijnlijk nooit (??) zullen terugkomen.

Totale onzin, of zit er wat in?

Ik zie het alvast zitten.

(Met dank aan Nick Vanhaute)

Ik ben voor het idee gewonnen. Doen! Als de omwonenden nu maar niet beginnen mekkeren dat het led-licht in hun ogen schijnt.;-)

Ik had het lumineuze idee van Nick reeds gelezen!  Schitterend en héél realiseerbaar.  Ik hoop dat het 'opgepikt' en uitgevoerd wordt.

Tof Nick!  Hopelijk vinden vééééél Mechelaars dit, en reageren ze nu massaal!   ;-)

Helemaal geen onzin, maar een schitterend idee!
Het zou fijn zijn als de uurplaat terug kan komen, en die nieuwe locatie lijkt me ideaal...

Ik ben 200% pro !!  Doén!

helemaal mee, maar ik heb nog een alternatief qua locatie:
pal in het midden van de grote markt:

- zichtbaar van op de toren
- je kan(zàl) er over lopen
- makkelijker 'vindbare' bezienswaardigheid voor de doorsnee toerist
- bij elk 'mediabeeld' van  de grote markt...komt die wijzerplaat er op (denk bv aan de stadswebcam,tv-beelden etc..)

- misschien dagdroom ik éven (het zij me vergeven..) maar als die ledjes nu eens aftelden  naar het nieuwe jaar (digitaal klokske), of de exact juiste tijd en datum weergaven ?
En fin, bouw er iets merkwaardigs in : zo kan je voor een kleine investering een bijkomende attractie voor onze stad maken en tegelijk voer voor stadsgidsen (wetenswaardigheidjes)

volgens mij een mogelijk project voor echte lofgezers ... ;-)

Prima ID !

En met de foto van Nick kun je ook nog aan de slag :

Druk zijn foto af op een PVC ondergrond, gum de wijzers weg en vervang ze door plastieken kopieën.  Nu nog een mechaniekje bevestigen aan de achterkant en de het uurwerk werkt weer !  En als kers op de taart een djingle, van enkele seconden, in de vorm van klokkengeluid elk uur.

Altijd een leuk souvenier voor de toeristen, zo een echt werkend Mechels torenuurwerk, en... kassa, kassa voor 't Stad.

:-)

Dit project heeft een hoog Lofgehalte !

Goed idee zeg met een kring van ledjes die het uur aftellen of optellen om er een werkbare klok van te maken.

 

@ gym, zeg da's nu eens een bruikbaar idee, koop een goeikoop ikea uurwerk en plak er je kopij van de klok op en je hebt een item om voor het raam te zetten om voorbijgangers te sensibiliseren voor het idee. DOEN

@ Lieven :

Nu ze tegenwoordig toch alles kunnen verkleinen...

Foto Gimycko

...kunnen ze misschien ook een miniatuurversie maken van onzen Toren MET uurwerk, voorzien van enkele batterijtjes en een harde schijf (dat zit tegenwoordig toch in elk device).  Een kleine kathedraal, dus, met een echt werkend uurwerk en, als het uur slaat, oplichtende galmgaten waaruit het Te Deum of het Angelus klinkt.  De galmgaten als boxen.

:-)

Misschien een aankoopideetje voor op den bureau van onze Louis USA.

In de blauw maan zetten dan kunnen ze in Australie ook het Mechels uur zien.

Ik ben in elk geval vóór het ergens installeren van die stenen klok. Ik zag ze zo weer voor me bij het lezen van dit artikel. :-)

Mooi voorstel.

nu nie overdrijven he gym, ik heb nooit gezegd voorstander te zijn van het ijzeren maxi torenuurwierk. Ik ben wel pro het idee van de stenen klok met LED. trouwens om de foto te nemen als achtergrond moet er nog wat aan gewerkt worden qua contrast en kleur

 @ Lieven :

Een stenen klok met LED-jes is een leuk ID, maar ook niet meer dan een follieke.  En als het er eenmaal ligt, zal hier wel weer gezeverd worden over ne mogelijke kostprijs van dit alles.

Ge kent dat wel : "Waarom een klok inbouwen in het Sint-Romboutskerkhof, want onnodig en veel te duur (in deze tijden van crisis) !  Iedereen kan toch het Uur aflezen op zijn quartz-horloge of kan het opzoeken in zijne GSM !"

Dus mogelijk een toekomstig vervolgartikel, op deze blog, als men dit alles effectief zou inplanten.

:-)

als er zestigduizend en meer voor een logoke afkan en als er 126miljoen voor een gevelke afkan en als er een ziekenhuis afkan en als er dan nog een ongewenste en onnodige abortuskliniek afkan dan kan een ledjesklok er ook nog af

Dat de klok terug moet komen ligt voor de hand, maar liefst naturel zonder al te veel opzichtige technologie erbij te betrekken dat op het kitcherige af is.

Elementary, my dear Watson, elementary (lacht)


 

Mooie foto van de wijzerplaat zoals ze nog in 1898 was.

@ Peter,  bedankt, 'k heb weeral wat bijgeleerd nopens die stenen die vroeger rond Magrit lagen..  Maar volgens een oude foto lagen ze reeds in 1875 rond het standbeeld op de Grote Markt, dus niet rond 1900. Schitterende idee trouwens, ze in te werken in de bodem van het St. Romboutskerkhof.  Ma messchin is da toch vuil tè sumpel vè de slumme manne van 't stadôôs want da-d-is ni bedocht dui deer Italjane...

En voor diegenen die de stenen rond Magrit nooit hebben gekend, nooit hebben opgemerkt of het vergeten zijn...

 

Hey Roger, das interessant ... wanneer zijn die stenen rond ons Margriet gelegd ?

Wie weet meer ?

Ik zou het niet weten¨Peter, maar op deze foto (fragment) uit begin 1875 lagen ze er al.

Hmm ... dan is er niet veel speling ... want het standbeeld zelf dateert van 1849. Dus de stenen zijn gelegd tussen 1849 en 1875.

 

WIe weet meer ?

 Heel leuk idee... en Romboutskerkhof perfecte locatie !

Waarom niet op het Kerkhof, in één van de lege nissen van de Kathedraal of op de voorkant van het stadhuis een klok projecteren ?

Met een Projection-Clock is dat best mogelijk.En tussen de Mechelse Kwartieren door kunnen er dan ook nog Flickr-foto’s geprojecteerd worden.

Allez, just an ID, zeunne.

;-)

Betreffende de wijzerplaat in witte steen op de Grote Markt:

Ze dateert al van 14 april 1816 "...en werd daar geleyd in witte steenen, eenen uur-weyser hebbende de grootte van dien van den St. Romboutstoren en romtenom de lantaernstaek".

Die lantaarn fungeerde toen als middenpunt van de Grote Markt.  Het standbeeld van Margaretha van Oostenrijk werd in 1849 opgericht, juist te midden van de afgebeelde wijzerplaat en vervangt dus in feite de "lantaernestaek".

De grote wijzerplaten van de toren zelf werden tussen 15 augustus en 17 oktober 1707 opgehangen in vervanging van een kleiner model dat eind 1706 door  de Engelsman Jacob Willmore werd vervaardigd en voorlopig aan de toren werd bevestigd. Maar de leden van de magistraat waren teleurgesteld omdat die wijzerplaten veel te klein waren uitgevallen en bestelden er dus grotere.

uit "Mechelen, zijn St. Romboutstoren en zijn beiaard" van Frans Vermoortel)  (blz 51)

We kunnen alleen maar hopen dat deze witte stenen niet hetzelfde lot beschoren zijn als de originele wijzerplaten, die jarenlang in de Cellekens door onkruid overwoekerd werden en uiteindelijk op mysterieuze wijze verdwenen,  net zoals de stenen van "De Lepelaer".  M.a.w. dat geen kat er ooit nog iets van hoort of ziet.

Waarom het geheel niet in al haar oude glorie herstellen ?

Zowel de klok, àlsook het standbeeld weer terug op de plaats waar het hoort, in het midden van de Grote Markt.
Daar staat Margaretha weer centraal op het marktplein en vormt ze geen gevaar meer voor de toeristen, want op de Schoenmarkt worden die uit hun sokken gereden als ze niet uitkijken bij het fotograferen.
Dat ze meteen dan ook maar de antieke lantaarns terugplaatsen, zoals te zien op de foto's hierboven.
 
 

Misschien kan die Led-klok beter ingeplant worden in de steentjes van de Grote Markt.  

Dan weten al die GSM-lozen, op de Skywalk, hoe laat het is...

:-D

Gimycko, je kunt misschien een led-klok op je hoed installeren?

 :-D

Het hele verhaal lijkt een beetje op koude kost. Reeds op 17.2.2007 stond het hier reeds op de plank in het kader van een actie om de stadskas wat lichter te maken. Wat uiteindelijk nog gelukt is ook. Nietwaar ....

Dat die steentjes nooit wat met effectieve tijdsaanduiding te maken hadden staat als een paal boven water. Ze zijn eerder te bekijken als gezelschap voor ons Margriet ooit door een bezorgde Mechelaar als dusdanig bedacht.

Volgens mij zit Jan Goovaerts er het kortst bij, niet wegens die toeristen maar wegens de logica. Margriet terug op haar plaats en steentjes er rond. Maar dan zal eerst met Vinci park moeten gepraat worden en die zijn van twee kanten doof.

Ik vind dat Margriet goed staat nu. Het feit dat het een gevaarlijke situatie is voor autos vs voetgangers is eenvoudig op te lossen; weg met de autos en autobussen

Lieven, en als er nu weer iemand zegt " weg met die voetgangers " zijn we weer weg voor een rondje kisse bisse. Op de tweede dag van een nieuw jaar ? 

" weg met die voetgangers "  (op het fietspad voor het station) !

@Jokke: er is geen fietspad voor het station! ( grijns ) Hoogstens een suggestiestrook. ( En dan zijn zijn we weer weg voor een aantal reacties pro en contra.

Het plein is en blijft een miskleun voor iedere, sterke en zwakke weggebruiker, ik maak er zoweinig mogelijk gebruik van en als dan dan ook is met mijn vierwieler dan stop ik ostentatief voor iedere andere zwakkere medeburger, nè!

 

Kunnen we de Mijlpaal niet gebruiken als zonnewijzer ?  

Hij staat toch al hoog te schitteren op dat rond punt voor het station.

Enkel nog de cijfers aanbrengen en klaar is kees !

;-)

G.L. heeft een punt i.v.m. de functie van Magrit als zonnewijzer.  Ik meen me te herinneren dat Jozef Opdebeeck  ooit tijdens onze "horlogewandeling" gezegd heeft dat het standbeeld en de daarrond liggende stenen niet voor uuraanduiding kón gebruikt worden. 
En wat de omgeving van het station met het topic te maken heeft is mij een volslagen raadsel.  Maar 't zal wel aan mij liggen zeker?

Het standbeeld van Margereta deed nooit dienst als zonnewijzer.

Ik vind het een leuk idee, het installeren van de stenen uurplaat op het Sint-Romboutskerkhof. Zo kan ze al minstens niet verloren gaan.

Ze kan trouwens idd niet gebruikt worden als zonnewijzer want met het het zomer- en winteruur zou ze moeten uitgebroken en verdraaid worden. Tenzij ze op een draaimechanisme wordt bevestigd... Maar is er wel genoeg zon op het Sint Romboutskerkhof... En past daar niet beter een 'knoken'-uurwerk; we hebben toch skeletten genoeg blijkbaar....

Het idee om LEDs (op zonnenenergie?) in te bouwen vind ik minder geslaagd.

Beste wensen voor 2010 aan alle bloggers

@ Roger

Dus de uurplaat zou van in het begin af aan op de grote markt gelegen hebben? Dan zal ik mijn bronnen komende week nog eens moeten raadplegen.

Wel Nick dat is zeker het onderzoeken waard. Waar lagen de stenen eerst, op de Grote Markt of op het SintRomboutskerkhof.

Waar heb jij je gegevens gehaald ?

Wat kan de stenen wijzerplaat vandaag nog betekenen?

Misschien aan G.L. vragen of hij een voorstel kan doen wat deze plaat nog kan betekenen vandaag de dag... Maar misschien voor de verandering een keer een constructief voorstel :-)

... en ik die dacht dat geschiedenis constant herschreven werd omdat men nieuwe feiten ontdekte. Maar dat blijkt dan toch niet waar te zijn, spijtig :-)

@ Nick,  de info nopens die stenen op de Grote Markt heb ik maar uit het boek van Frans Vermoortel.  Welke bron(nen) heb jij?

Ik veronderstel dat, eens het kerkhof verdween, men op die lege plek wel bomen zal geplant hebben.  Voor zover de aquarel van De Noter de realiteit weerspiegelt, zouden er in 1790 al bomen op het Sint-Romboutskerkhof staan.  In 1816, een kleine 3 decennia later, zouden die bomen behoorlijk gegroeid zijn en dan zouden die stenen aan het zicht (van boven op de toren?) onttrokken zijn.

@Roger: ik zat daarstraks in dezelfde lijn als jij te denken toen ik onze De Noter ging raadplegen. Toen ik echter in de inleiding van deel I las dat zijn talrijkste klandizie zat in het kamp van de Ancienne Regime dan viel mijn frank dat hij nooit een ' moderne ' tekening van Mechelen zou gemaakt hebben. Dus bij hem vrees ik dat geen 19e eeuwse onderwerpen, dus ook geen stenen wijzerplaat, zou terug te vinden zijn. Voor de fotografie zijn we nog een paar decennia te vroeg dus mijn enige hoop ligt in kranten, verslagen of tekeningen van die tijd.

Het is opgelost. Het stond in de fabeltjes krant. 

Inderdaad, naar het schijnt heeft een krant dit item opgepikt. Er zijn meer en meer aanwijzingen dat de stenen ooit op het SintRomboutskerkhof lagen vooraleer ze naar de Grote Markt werden overgebracht.We zoeken nog verder naar de nodige bronnen.

Het zit morgen ook in het regionaal radionieuws, vernam ik uit goeie bron :-)

 

Dat noemen ze dan " het nieuws verspreide zich als een lopend vuurtje " 

- Die stenen lagen eerst op Sint-Romboutskerkhof.

- Daarna zijn ze verplaatst naar de Grote MarkT met het standbeeld van Marghareta er middenin.

- Wijzerplaat en standbeeld waren een zonnewijzer. (Ik heb een copie van een tekening van hoe hij afleesbaar was)

- In het museum Brusselpoort is er een copij van een tekening van de wijzerplaat gelegen op het Sint-Romboutskerkhof.

Ha bedankt Mark !

En stuur die tekening een keer door die uitlegt hoe je de tijd afleest ?

En GVA pikt dit op ... :-D

Misschien had een vermelding naar dit artikel op zijn plaats geweest ...

Peter, ik zal er ineens een uitgebreide topic over schrijven. (over de zonnewijzer). Dan kan de GvA dat ook ineens overnemen. :-)

:-D Fijn !

Niet beloven, maar doen mijnheer T   ;-)

Want het is stil wat topics betreft de laatste dagen!  

Mij niet afjagen hé Peter / JanS   :-)

We zouden niet duuurven :-)