gladde steentjes Nekkerspoel

Al enkele weken stel ik vast dat, sinds het openstellen van de wijk Nekkerspoel, er zeer gladde tegels zijn aangelegd bij de heraanleg. Deze bevinden zich bij de uitgang van het station Nekkerspoel (kant speelgoedstraatje) en dienen als voetpad in de Lakenmakersstraat.

Alleen vind ik het verwonderlijk dat nog niemand zijn benen heeft gebroken op deze steentjes aangezien ze spekglad zijn. Nu met de sneeuw is dit zelfs dubbel zo glad. Ik vraag me af wie de keuze heeft gemaakt voor deze gladde tegels aangezien deze levensgevaarlijk zijn voor over te wandelen.

Heeft iemand van jullie dit ook al opgemerkt?

Inderdaad!  Ik kom hier haast dagelijks met de fiets, en ben extra voorzichtig daar.  Want ze zijn inderdaad glad.  Twee collega's van mij zijn er ook al onzacht met de grond in aanraking gekomen.  Nu is het extra opletten geblazen.

Ik vraag me ook al de hele tijd af wie op dit onzinnig idee is gekomen.  Of het nu mooi is of niet: het is ronduit gevaarlijk - Zéker op een plek als een station waar mensen al gehaaster zijn dan anders, véél voet-en fietsverkeer is...  Nee: slechte keuze volgens mij.

Het viel mij ook al op, toen ze net gelegd werden. Ik maakte me toen al de bedenking dat het glad zou zijn bij nat weer. Ik ben er vandaag en gisteren met de fiets nog over gereden en met sneeuw erop viel het nog mee, vond ik. Erger was het vandaag gesteld in de binnenstad. Ik moest in de Augustijnenstraat zijn en ging via de Veemarkt en St.Pietersberg. Daar is het levensgevaarlijk en de voetpaden zijn er ijsbanen. Praktisch niemand heeft er sneeuw geruimd :(

toen ik ze zag dacht ik spontaan, daar komen accidenten van

 Ja, ons was het ook reeds opgevallen toen we vorige maand het speelgoedmuseum bezochten. Eerlijk gezegd heb ik er serieus om moeten lachen, de realiteit overtreft de wildste fantazieën en de moeder van de achterlijke dommekloten is constant zwanger.

Tja, zoals de Botermarkt, zelfde probleem. Spekgladde blauwe steen bij regen en levensgevaarlijk bij sneeuw en ijs. Augustijnenstraat, Bleekstraat (die van de hellende voetpaden!) en andere straten die van de vesten naar het centrum lopen -- geen zout gestrooid, geen enkel voetpad geruimd; Maar ja, ons Bartje zal wel in extase spreken over hoe mooi het winterlandschap is in de stad en hoe goed de stad ondehouden is :-O

Ik hoor wel verdacht veel ambulances loeien. Mensen gevallen? Nee toch!

Voeg aan het lijstje ook maar De Merodestraat toe. Voetgangers zijn er verplicht op de rijweg te lopen teneinde niet te vallen.

Dingen zijn best niet alleen een streling voor het oog maar liefst ook en vooral functioneel.

Korenmarkt en omgeving la même chose :

ga maar voor de auto's lopen om niet op je gezicht te donderen, want de voetpaden zijn en blijven akelig glibberig en glad.

Toen ik gisteren namiddag rond 4 uur aan Nekkerspoelstation voorbij kwam (te voet)

stond er een ambulance.  Er lag een dame plat tegen de grond aan de ingang naar de perrons.  De ambulanciers waren met een "schep" bezig om de dame weg te brengen.

Hopelijk gaat het haar nu beter....

Maar ze zal waarschiijnlijk niet de laatste zijn, die daar ongelukkig ten val komt.

 

 

Volledig mee akkoord.

Ik vind dat dit al een vrij onveilige plaats is in Mechelen, vooral als er fietsers of voetgangers willen oversteken. Nu is de oversteekplaats nog onduidelijker en gevaarlijker geworden.

Om het kort te zeggen, volgens mij is daar (weeral) niet goed / lang genoeg over nagedacht geweest!

Op dat vlak is ook de Heihoek levensgevaarlijk. Gim gaat het met me eens zijn. De voetpaden zijn spekgladde schaatsbanen en je wordt verplicht op straat te lopen teneinde u een beetje overeind te houden.

In welke eeuw komt daar, aan de Nekkerspoel, eigenlijk een nieuw station ?

@ Wout : Inderdaad !

En daarstraks nog een randdebiel die veel te snel reed door (notabene) de Spiegelstraat.  Met als gevolg een schuifpartij.

Maar mijnheer of madam had chance dat er nog wat sneeuw lag naast de spekgladde sporen en dat zijn schuifpartij gehinderd werd.  Anders zat hij tegen dat houten staketsel tussen mijne appartementsblok en de villa van de President van de Jazzzolder (aka Lejo).

Dus... hoog tijd voor een strooiplan of verwarmde steentjes !

@ Gimycko

er is al een uitgebreide studie gemaakt voor Nekkerspoel. Ondertussen heeft de NMBS het oude stationsgebouw opnieuw in bezit en moeten de plannen in die zin aangepast. Op een bepaald moment heeft men nog met het idee gespeeld om ook Nekkerspoel nog tegen de volgende verkiezingen (2012) te realiseren maar dit bleek te voortvarend. Men gaat er in elk geval van uit dat Nekkerspoel nog een serieus opwaarts potentieel heeft. 

Veel groter probleem is echter de verkeersafwikkeling ter hoogte van Nekkerspoel en de toekomstige ontsluiting van het Douaneplein.

De achterkant van Nekkerspoelstation neigt ook niet direct naar ne zomerse uitstap...

Foto Gimycko

daarstraks ook zo'ne zot in een terreinachtige wagen (ik ken niets van auto's) de Keizerstraat zien indraaien terwijl ik overstak (met groen licht), mijn vader die niet meer zo snel is, kwam na mij. Ik deed voor de zekerheid even teken aan hem om zeker vaart te minderen. If looks could kill....

Zelfs op straat lopen in de wijk Heihoek gaat niet van een leien dakje, en als ge aan de strooiers op de IJzerenleen vraagt om eens langs te komen dan krijgt ge als antwoord dat het zout op is.                                                                                                                                        Aan de kruispunten is het zelfs heel gevaarlijk.                                                                             Wie zei eens dat de wijk Heihoek stiefmoederlijk behandeld  wordt ?

Kunnen wij, als Heihoekers, het Mechelse e-klachtenloket niet inschakelen ?

Toen ik, vorige keer, mailde ivm enkele kapotte straatlichten, waren ze enkele dagen later gemaakt !

Misschien lukt dat ook met het strooien van zout.

BTW :

We kunnen natuurlijk ook de gerechtelijke instanties inschakelen en dreigen met een hoge schadeclaim (honderdmiljoenmiljard, of zoiets), zoals ons Bartje heeft gedaan ivm de vervuilde Zenne.

;-)

Het probleem met de gerechtelijke instanties is dat zij ook niet strooien... Ze hebben blijkbaar ook een tekort aan zout.

Het is natuurlijk wel zo dat ieder verplicht is om voor zijn deur het voetpad sneeuw- en ijsvrij te maken maar als je door Mechelen wandelt, kom je toch heel besneeuwde en/of beijzelde voetpaden tegen.

Te koud om sneeuw te ruimen zeker?

het zou al kunnen beter als de stad, eigenaar van openbaar domein, er zou voor zorgen dat haar voetpaden netjes zijn want het goed voorbeeld moet toch van boven komen. en dan kan men nadien diegenen die geen sneeuw ruimen ferm beboeten. wanneer ik val op zo'n voetpad mogen ze zich aan een ferm proces verwachten.

Vaak zijn er speciale stenen in de trottoirs ingewerkt. Die blauwe stenen zijn SPEKGLAD, en je vindt ze o.a. in de Drabstraat of de Hoogstraat.

En de Winter moet nog beginnen !

:-)

Iedereen wordt geacht het voetpad voor eigen deur proper te houden, op straffe van boete.
Je zal dus de bewoner van het huis waarvoor je op je mazzematten gaat een proces moeten aandoen en niet de stad.
 
De voetpaden aan de Augustijnenstraat liggen er al zo bij sinds een jaar of 40, reeds een paar legislaturen geleden, dus.
Toen had je ook zo'n schuine voetpaden aan de zandpoortvest, waar ik in een winkel werkte.
Toen deden de mensen een paar oude sokken over hun schoenen en waren ze zo slim om een riempje met een metalen plaatje, voorzien van tanden, om de schoen, zodat ze niet zouden vallen.
Blijkbaar waren ze toen slimmer dan nu :-)
 

Je kan natuurlijk ook “on all fours” gaan lopen, zoals die familie in Turkije.  Veel veiliger !

:-)

@allen: Onze stoep is vrij van sneeuw ...en de uwe  ?

@ Gimycko:  niet alleen "bijna"; 1 auto heeft mijn poort geramd, een bestelwagen ramde het houten paaltje, verschillende auto's hadden onderlinge aanrijdingen, ik heb zelf al 2 fietsers zien vallen, zopas nog een auto tegen de houten schutting gegleden........ de Spiegelstraat doet haar naam eer aan: spiegelglad. en nu juist terwijl ik dit typ opnieuw een auto in aanraking met de paaltjes...... en telkens vele buren naar buiten die het ergste vrezen.... tot nu toe slechts blikschade...

zelf heb ik samen met een buurman een deel van de rijweg ijsvrij gemaakt om toch iets te doen.....

ik heb reeds meerdere malen gebeld naar de politie, maar men komt niet strooien: de zoutvoorraad is bijna op; signalisatie om te wijzen op het gevaar lijkt ook niet te kunnen...... 

we zullen een slapeloze nacht tegemoet gaan...

 Verdorie Lejo, dat is echt wel erg daar !

Ze waren beter thuis gebleven.

Dan konden ze hier wat anoniem komen twitteren op deze blog.

;-)

Wat is er op ? Het zout of het geld ? 

 @Gim: Virtueel kan je natuurlijk ook uitschuiven :-)

Bizar toch dat mensen hun lekkere warme living (waar ze, knus, aan hun computer zaten te bloggen) willen verlaten, om via een ijskoude en spiegelgladde IJzeren Leen, zich te wagen naar de kerstmarkt op de Grote Markt voor... een lekkere warme glühwijn.

En dan komen ze af met : "Ja, maar dat is voor de sfeer !..."

:-D

Gim, spiegelgladde Ijzeren Leen ? Heeft het in Mechelen dan opnieuw gesneeuwd vandaag. Ze hebben die gisteren nog met tandenborstels proper geschrobd.  

Mijn stoep is ook sneeuw- en ijsvrij en gestrooid.
Nu is ook mijn zout op en morgen gaat het weer sneeuwen.
 
 
In de binnenstraten wordt bijna nooit gestrooid en daar ben ik begot blij om, want anders ligt er een smerige brij op straat die nog erger is dan sneeuw.
Als iedereen zich aanpast, is er toch niks aan de hand.
Aangepaste snelheid, afstand bewaren en geen bruuske stuur- en rembewegingen en 't rijdt vanzelf.
Als je bang bent om in zo'n weer te rijden, doe het dan gewoon niet, want het zijn zij die bang zijn en met de voet op de rem rijden, die nu de straten onveilig maken.
 

Bij wijze van spreken, Louis, bij wijze van spreken...

:-)

Sorry Jan, maar dat is niet juist! het zijn niet de voorzichtige chauffeurs die hier vandaag mijn poort en de houten paaltjes en schutting geramd hebben!!! Ik hou mijn hart vast voor deze nacht....

En een straat die bergaf gaat en spiegelglad is, is wel iets anders dan een gemiddelde kleine straat in de Mechelse binnenstad, vooral als je op het eind van die straat niet rechtdoor kan rijden (schuiven)...

Om eerlijk te zijn, lejo, weet ik de spiegelstraat niet zo direct te situeren, al ben ik een geboren en getogen Mechelaar.
Als ze bergaf gaat, is het inderdaad een gevaarlijke plek, maar de Gimycko kan nog altijd zijnen hoed onder de wielen van de slippende auto's gooien, dat scheelt :-)
 
Ik vraag me af hoe de mensen dat vroeger oplostten, toen er nog met paard en kar gereden werd en er nog niet zoiets als een strooidienst bestond.
Ik weet nog dat ze bij ons thuis en in de buurt, de asla van de stoof of de straat uitstrooiden, maar met een gas- of electrische verwarming lukt dat niet.
Bovendien loop je nu ook risico op een boete voor sluikstorten als je dat doet.
 

 

@ Jan Govaerts

Jan, Je zal je toch eens moeten verplaatsen. Er zijn tal van straten die er echt spekglad bijliggen. Straten waar het zowel voor auto's, fietsers en voetgangers tot en met gevaarlijk is. Dit ontkennen is flauw. En vandaag, net als gisteren vastgesteld dat Mechelen een uitzondering is in de buurt. Naar Duffel, naar Lint, kleine wegen die er allemaal vlot bereidbaar en begaanbaar bijliggen.

En inderdaad, zoals ook Lejo zegt, de politie onderneemt weinig of niets. De verkeersveiligheid behoort nochtans tot het domein van de politie. Wanneer het stadsbestuur in gebreke blijft hebben zij de mogelijkheid maatregelen op te leggen. Ook de signalisatie is een bevoegdheid van de politie.

Vandaag las ik voor de zoveelste keer in een paar weken in een krant dat Mechelen zichzelve uitroept tot fietsstad van Vlaanderen. Mag het voor een keer iets meer zijn dan alleen papieren propaganda?

 

 @ Lejo :

Ja, maar het kruispunt Spiegelstraat / Delanghestraat is echt wel uniek in Mechelen.

Spiegelstraat éénrichting en dan Delanghestraat éénrichting in... 2 richtingen : Naar de Ganzendries toe en naar de Adegemstraat toe.

Diegene, die ooit op dat kruispunt (dus, naast uw villa en naast mijne appartementsblok) een woning zal bouwen, kan elk jaar wel enkele voertuigen in zijn living verwachten : sneeuw of gene sneeuw !

:-)

@Jan G. ge schrijft daar dat vroeger de mensen een ijzeren plaatje onder hun schoenen plaatsten met behulp van een riempje.... en bij de paarden deed men toen iets gelijkaardigs. Men schroefde ijzeren punten onder de hoeven van de paarden, want in hun hoefijzers waren daarvoor gaatjes voorzien!

En dat van die kousen dat wordt nu ook nog gedaan door de kenners, maar liefst bij ijzel en/of ijsvorming, want bij gewone sneeuw worden de kousen te nat en dat heeft dan ook zijn nadelen.:-))

 

@Freddy: ik verplaats me voldoende hoor, maar ik ben één van de uitzonderingen die graag in de sneeuw rijdt.
Hoe gladder het is, hoe liever ik rij. Waarom ? Geen idee;
Voor mij hoeven ze dus helemaal niet te strooien.
 
De straat waar ik woon en de omliggende straten zijn ook een spiegeltje.
Zolang men de hoofdwegen en de gevaarlijke punten strooit vind ik het okee.
 
Men zou zich beter meer toe kunnen leggen op de voetpaden en de fietspaden.
Met een paar krui-strooiwagentjes en een paar opgevorderde stempelaars, zou men al een heel eind verder kunnen komen.
 

 

Inderdaad Eddy, het waren daar aan de zandpoortvest vooral de facteurs van het postcentrum even verderop, die zich voorzagen van allerlei tuig om niet te vallen op de gladde afhellende stoepstenen.

Om zich innerlijk te verwarmen, kregen ze bij de mensen dikwijls nog een goeie borrel die het winterleed verzachtte, maar de stabiliteit van de facteur niet ten goede kwam.

In de jaren 60 hadden wij zelfs een wijkagent, een waal die in Mechelen terecht gekomen was, die regelmatig een jeneverzeiling kreeg en met een knalrode neus en zijn fiets in één of andere haag belandde.

Ik zie dat nu, eerlijk gezegd, niet meer gebeuren :-)

 

Eigenlijk hebben we allemaal iemand nodig als Dimitri Leflot uit Hulshout, zopas uitgeroepen als Bovenste Beste Buur van Vlaanderen, want niet alleen helpt hij de mensen, maar ook...

“…houdt Dimitri 's winters de straat sneeuwvrij : met een karretje achter zijn rolstoel gaat hij op pad om zout te strooien…”

Artikel Nieuwsblad

Verhaal ook gevonden in de Gazet van onze Sven.

Je kan de Fontijnbrug ook nog aan het lijstje toevoegen.
Gelukkig zijn daar nog de leuningen van de brug waar je je aan kan vasthouden.

Dat er op de Fonteinbrug nog nooit iemand het water is ingedonderd, begrijp ik niet.  Want bij een goei regenbui is het daar al verdomd goed opletten.  Dus deze dagen dubbel gevaarlijk.

Foto Gimycko

Bij de Hoogbrug hebt ge, onder de reling, nog een betonnen verhoog van een tiental centimeters.

De Fonteinbrug is hel,

ondergetekende lag daarnet daar bijna in de Dijle, chance dat de reling hield.

inderdaad... ook ik.. op weg naar Guido Belcanto kon bijna kennismaken met het Dijlewater...

Goedemorgen bloggers. Het riskeert vandaag nog leuker te worden. Net mijn eerste uitstap achter de rug en het heeft al een heel klein beetje gesneeuwd. Beter binnen blijven indien je niet echt weg moet, maar dat is dan weer niet leuk voor onze Mechelse handelaars die het nu al heel moeilijk hebben.

 Ik wens in iedere geval iedereen een mooie zondag en vooral een zondag zonder ongelukken.

 

Ps. Misschien ook eens informeren bij onze  bejaarde buren of zij bv. niets nodig hebben van bij de bakker. Een kleine geste die mogelijks heel wat mensen kan helpen.

wij hebben ook gestrooid en tot een meter van onze gevel  het stuk straat sneeuwvrij gemaakt.                                                                                                                                          Anderen in de straat vertikken het wat wel spijtig is, zij beweren waar geen voetpad is men niet verplicht is te strooien omdat de rijbaan van gevel tot gevel  loopt.   

Is dat eigenlijk wel zo ?         

Verplicht of niet verplicht , het is toch een kleine moeite en je kan er veel ellende mee uitschakelen.                                                   

 Wie kan aantonen dat hij/zij niet thuis was ( op vakantie bv. ) wordt niet beboet voor een besneeuwd trottoir.

 @marc1: op uw smikkel vallen om de mensen een proces te kunnen aansmeren?
Noemt gij uzelf een vent? waarschijnlijk niet..

@mechelaar:  iedere burger is als eigenaar of huurder verplicht zijn voetpad sneeuw- en ijsvrij te houden. Dat is nu eenmaal wet. Voor sommige burgers is burgerplicht natuurlijk een ondefinieerbaar iets; dat stelt men vast als men nu door onze stad wandelt... Bijgevolg is de burger die aan zijn plicht verzaakt (zonder geldig excuus zoals bijv. ziek of op reis) persoonlijk aansprakelijk voor de schade aan derden toegebracht, valpartijen inclusief. Bijgevolg heeft marc1 wel degelijk het recht aan zijn kant wanner hij door nalatigheid van derden eventueel ten val komt. Bij breuken en dgl. kan de factuur voor de aansprakelijk serieus oplopen. Maar ja, ieder is de smid van zijn  eigen geluk en wie dus zijn voetpad niet vrij houdt, moet dat maar weten. En achteraf niet komen jammeren... En ik denk niet dat marc1 moedwillig zal vallen om iemand een proces aan te smeren. Wat dat al dan niet met "vent" te maken heeft, is mij een raadsel.

 He he ... net geruimd voor de deur.

mechelaar: ik schreef "als" ik val ,daar is geen opzet mee gemoeid maar als het gebeurt dan zal ik lekker gebruik maken van mijn rechten en dit tot spijt van.....diegenen die te lam en te tam zijn!

wie geen burgerzin heeft hoeft ook niet op meededogen te rekenen.

En toen startte het sneeuwen opniew !

Mechelaar is precies zijn roes aan 't uitslapen. Maar ter zake, erg voor de groene experts in Kopenhagen als het klimaat niet meer meespeelt. Probleem voor de gutmenschen zal zijn de cijfers van de laatste dagen uit de statistieken te houden. Hoe gaan ze dat anders aan de mensen uitleggen van die Co2 taks, Co2 rechten, groene stroom en weet ik veel. 

Snowboarden hebben we nu al gehad, in Mechelen.  

Nu beginnen de finales langlaufen, slalom, afdaling en schansspringen.  

Dus, met zijn allen, naar de Fonteinbrug of naar de boorden van de E19 !

:-D

Foto Gimycko

Geldt het ruimen van stoepen ook voor kerken ? Daarnet gemerkt dat  ook voor bvb. de Hanswijkkerk, niet was geruimd.

En als ik daar val, bij wie moet ik dan zijn ?

SintPietersplein Rome

dat is het centrale gezag

als je valt voor een protestantse kerk heb je pech, daar is geen centraal punt ;-)

@Peter: da's een interessant punt: iedere bewoner ( dus niet eigenaar ) moet voor zijn dorpel vegen. Een kerk heeft geen bewoner ( losstaande kerken hebben zelfs geen adres! ) dus de trottoir valt onder het openbaar domein, tenzij de godslamp brandt natuurlijk. ;-)

 Ik lees bij Eddy Luyten: iedere burger is als eigenaar of huurder verplicht zijn voetpad sneeuw- en ijsvrij te houden.

Eigenaar/huurder: wie is dat voor de kerken ?

En in nen blok van 10 appartementen ?  Wie moet daar dan de straat vrij maken ?

Stel dat er gene huisbaas is, elke bewoner privé-eigenaar is van zijn appartement en niemand van de bewoners eigenlijk zijn buren kent of wilt kennen ?

 

Foto Gimycko

@Peter, inderdaad ook voor de kerken dient geruimd, voor de moskee ook trouwens. De verantwoordelijkheid ligt dan bij de voorzitters van de betrokken vzw's.... Dus het hoeft niet zo dadelijk een bede aan Rome te zijn. En zoals MarcVC het stelt met sektes wordt dat wat zoeken....:-))

 Ha, de syndique misschien ?

niet vergeten heren, zondag is een rustdag, er mag dan niet gewerkt worden

Allez, op zondag mogen dan alleen de dames sneeuw ruimen, of zoiets ?

:-D

bij appartementsgebouwen is het aan de bewoners van het gelijkvloers om sneeuw te ruimen.

Luc: kerken geen huisnummer? Sint Rombouts heeft toch het adres Wollemarkt één.

Blijkbaar is het politiereglement hier van tel.

Maar dat reglement heb ik nog nergens online gevonden.

 En binnen een paar dagen als de boel gesmolten is, is het terug je eigen schuld als je valt van lompigheid of zatlapperderij (lacht)

Ha das interessant.

Afdeling 5. Bijzondere bepalingen die in acht dienen te worden genomen bij sneeuw of vrieskou, ijs, ijzel.

Artikel 138. De met sneeuw, ijs of ijzel bedekte voetpaden moeten vrijgemaakt of slipvrij gemaakt worden over tweederden van hun breedte, met een minimum van 1,50 m. Deze verplichting berust op de in artikel 8 vermelde personen.
De sneeuw moet aan de rand van het trottoir opgehoopt worden en mag niet op de rijweg gegooid worden. De rioolkolken en straatgoten moeten vrij blijven.

Artikel 139. Het is verboden op de openbare weg:
- water te gieten of te laten vloeien bij vriesweer;
- glijbanen aan te leggen;
- sneeuw of ijs te storten dat afkomstig is van privé-eigendommen.

Artikel 140. Het strooien van zand of andere producten met het oog op het doen smelten van sneeuw of ijs op de treden van buitentrappen, op trottoirs of op de openbare weg, ontheft de personen die daartoe overgaan niet van hun verplichting tot onderhoud van trottoirs.

Artikel 141. Het is verboden zich op het ijs te begeven van kanalen, vijvers, beken, grachten, waterbekkens en waterlopen, zonder toelating van de bevoegde autoriteiten.

Artikel 142. Diegene die de bepalingen van deze afdeling overtreedt, kan bestraft worden met een administratieve geldboete van maximum 250 euro.

 

Maar wie zijn nu de in artikel 8 vermelde personen ?

Artikel 8. De voetpaden en bermen van al dan niet bewoonde gebouwen dienen te worden onderhouden en proper te worden gehouden. Deze verplichtingen berusten:

1. voor bewoonde gebouwen, op de bewoner en bij diens tekortkoming de eigenaar, de mede-eigenaars, vruchtgebruikers of de huurders van het gebouw of andere personen die belast zijn met het dagelijks onderhoud van de gebouwen;

2. voor gebouwen zonder woonfunctie: op de conciërges, portiers, bewakers of de personen die belast zijn met het dagelijks onderhoud van de gebouwen en bij diens tekortkoming de eigenaar, de mede-eigenaars, vruchtgebruikers of de huurders van het gebouw of de personen die belast zijn met het dagelijks onderhoud van de gebouwen;


3. voor leegstaande gebouwen of onbebouwde terreinen: op iedere houder van een reëel recht op het goed met name eigenaars, vruchtgebruikers, erfpachters, opstalhouders, titularis van een gebruiksrecht, recht van bewoning, erfdienstbaarheid of huurders;

4. voor flatgebouwen, op de personen die speciaal belast zijn met het dagelijks onderhoud ervan of deze aangeduid door een binnenhuisreglement. Bij gebreke hiervan of indien deze persoon in gebreke blijft rust de verplichting op de bewoners van de gelijkvloerse verdieping en eerst op diegenen die aan de straatkant wonen.


Indien er geen bewoners zijn op de gelijkvloerse verdieping valt de verplichting op de bewoners van de eerste verdieping, enzovoort.

voila, nèm na wittet

Net terug van een bezoek aan mijn moeder ergens in de Kempen. In dit boerengat waren de wegen mooi open. Bij terugkomst hier in Mechelen lag het hier nog net hetzelfde bij als wanneer ik vertrok, slecht !

De fietspaden waren her en der wel vrijgemaakt, maar voor de rest was er eigenlijk niets uitgevoerd. Dit is gewoonweg een schande.

Bedankt Eddy Luyten om mijn woorden te verdraaien

Het is niet omdat het protestantisme geen centraal gezag heeft, dat ze onder de noemer sekte valt. Ik voel me toch geen sektelid,

enfin weer naar de steentjes

JC, dat is nu juist zo typisch aan Mechelen. Veel bla  bla bla en voor de rest noppes. 

Heeft Mechelen geen "Mister Plow" ? Zo eentje met een sneeuwruimer (of een snowplow).

Want anders moeten we morgen beroep gaan doen op de Ice Road Truckers.

:-)

@JC : In een boerengat in de Kempen heeft men veel minder straten schoon te maken dan in een provinciestad als Mechelen, waar men echt moet kiezen welke straten wel en welke niet gestrooid en/of geveegd moeten worden.
We mogen niet vergeten dat we de laatste dagen in uitzonderlijk winterweer leven, waarbij luchthavens dienen gesloten te worden en Eurostars niet meer rijden, omwille van de sneeuwval e.d.
Op de luchthaven van zaventem bvb heeft men vruchteloos geprobeerd om landingsbanen vrij te maken, maar als ze aan het einde van een baan kwamen, was het begin alweer dichtgesneeuwd.
En we mogen aannnemen dat de daar zeer goed georganiseerd en op zo'n weer voorzien zijn.
 
Ik was vanmiddag in 't stad en ik heb meermaals 2 sneeuwruimertjes zien passeren, netjes achter elkaar.
De ene om te strooien, de tweede om te vegen.
Er word dus wel degelijk iets gedaan aan de Mechelse wegen bij sneeuwval, maar als het niet bij te benen is, dan is daar niet veel aan te doen, he.
 
Op de kerstmarkt had men dan weer wel veelvuldig gestrooid, ik denk dat de standhouders dat zelf gedaan hadden, en op korte tijd was het daar een slijkplek van jewelste.
 
Tja, probeer voor ne Mechelaar maar ne keer goed te doen, sè.
We zijn wij een kritisch volkske, zenne. :-)
 
 
 
 

Als zelfs de stationsbuurt er nog spekglad bijligt dan heeft men niets uitgevoerd. Het klopt dat Mechelen meer wegen te ruimen heeft dan een boerengat. Maar volgens mij is dat al altijd zo geweest en moet men dit bij het stadsbestuur weten.

Jan, je bent gewoon excuses aan het zoeken ! In Mechelen heeft men de afgelopen dagen bijzonder weinig uitgevreten om de wegen veilig te maken. Zelfs een belangrijke voetgangersas zoals F. De Merodestraat - Bruul was zaterdag nog spekglad. Op de Fonteinbrug kon je nauwelijks op je benen blijven staan en dit is een schande. Hoeveel moeite kost het om daar even te ruimen en wat te strooien. Trouwens een beetje zand strooien kan dikwijls meer helpen dat zout. Hier deed men echter niks !

Hier wat het KMI zegt voor de volgende dagen.

JC, ik hoef helemaal geen excuses te zoeken hoor.
'k Zou niet weten waarom.
Het enige wat ik probeer, is om het probleem realistisch te bekijken.
De ene wil het sneeuwvrij hebben aan het station, de ander op de fonteinbrug, nog een ander aan de McDonalds.
De mensen van 't stad kunnen niet overal tegelijk zijn en van miijn kant krijgen ze nen dikke chapeau in plaats van een hoop kritiek.
Die gasten staan er voor ons, 7 dagen op 7 en als het nodig is 24 op 24, maar ze hebben ook maar twee handen.
Een stad sneeuwvrij houden als het vollen bak sneeuwt, lijkt me niet zo'n makkelijke opgave.
 
Als bewijs dat ik niet uit mijn nek sta te kletsen, vind je hieronder een foto die vanmiddag getrokken werd aan de Grote Markt.
Die twee blauwe wagentjes zag ik een half uurtje later ook rijden en vegen in de Graaf Van Egmontstraat.
Stellen dat men hier in Mechelen niks deed is dus uit den boze.

 Heeey! Die blauwe karretjes ruimen ook sneeuw!
Ja, voor ons, belastingbetalers van buiten het centrum zijn die dingen nog steeds een zeer zeldzaam zicht, zowel winter als zomer.

Hali Halo, bij ons komen ook karrekes maar met minder goeie bedoelingen.Blitz, Blitz. 

Ik moest vanmorgen in Wortel zijn, in de buurt van de Nederlandse grens.
Op de autosnelweg was het goed rijden, maar eens beneden de afrit in Loenhout, was 't om zeep.
Allez, 't was geen zeep, maar het schoof wel :-)
Veel van strooien was daar niet in huis gekomen en 't was pertang ook een Kempens boerengat.
Daartmee vergeleken zijn de wegen in Mechelen een feest om op te rijden.
 

Zit voor mijn werk bijna alle dagen op andere plaats.

Van Limburg over de Kempen tot in West Vlaanderen

Ik kan u garanderen dat de toestand in Mechelen zeker NIET slecht is tov van de andere plaatsen !

Om een voorbeeld te geven: In regio Waregem/Avelgem  heeft het vorige week Donderdag al gesneeuwd ( s'morgen vroeg al ), daar is dus nu nog steeds een ramp ! De wegen (ook hoofdbanen) zijn daar nog geen uur sneeuwvrij geweest. We zijn ondertussen 5 dagen verder. Heb daar in, mijn veel te lang bezoek :-))) ook niet het minste van poging waargenomen. Geen strooiwagen, geen ruimers ... gewoon niks. Fietspaden werden gebruikt door de inwoners om de sneeuw van hun trotoirs op te vegen ...

Ik heb meteen de bedenking gemaakt ... dan zijn we in Mechelen toch zo slecht nog niet.

Ondanks het feit dat ze ginder een enorm hoge dunk van zichzelf heb ben

een antwoordje op Peter.

Bedankt voor het reglement  maar daarmee weet ik nog altijd niet wat men doet met de straten waar GEEN voetpad is en de rijbaan gaat van gevel tot gevel.

Is schijnbaar een zeer moeilijke vraag

 Daarnet lag het fietspad langs de M-Sabbestraat er als volgt bij:

Dat men niet elk straatje op 1-2-3 vrij kan maken, ja, daar kan ik nog wel in volgen.
Doch, voor een stad die als fietsvriendelijk (sic) wil doorgaan mag er toch aandacht geschonken worden aan een van de drukkere fietspaden van en naar het centrum.

Mooi staan poseren bij een paar ruimers voor een foto in de krant is helaas onvoldoende.

Nu, gezien er wel eens meer een snelle reactie volgt na een foto op MB... zal het morgen wel in orde zijn zeker? :-)

Off Topick:

"Een Gutmensch is iemand die droomt van een ideale wereld waarvan hij zich wijs maakt er in te leven of zou kunnen leven. Gutmenschen gedragen zich daarbij schizofreen door iedereen die niet hun standpunten deelt als het kwaad in menselijke vorm te beschouwen. Gutmenschen gedragen als de volgelingen van leiders zoals Hitler en Stalin, maar met dit verschil dat zij niet slechts een persoon volgen, maar een vast idee dat zij zelf ondanks duidelijke bewijzen en argumenten,niet bereid zijn los te laten. Gutmenschen leven heel pathologisch en volgen alle idealen, voortkomend uit hun vaste idee en ze ervaren die als hun eigen mening. Als Gutmenschen de kans krijgen behandelen ze hun tegenstanders veel totalitaire dan wat ze beweren te bestrijden.
R. Rossiter vertelt hoe Gutmenschen de zwakten en angsten exploiteren om de maatschappij te overtuigen dat bepaalde groepen worden benadeeld en dat deze recht hebben op een voorkeurs behandeling of andere compensaties. Ook verwerpen Gutmenschen de verantwoordelijkheid van het individu en het plaatsen het individuele beneden het gemeenschappelijke. Verder voeden de Gutmenschen voortdurend hun gevoelens van afgunst en jaloezie. "

Dr. Lyle Rossiter uit ”The Liberal Mind”

Gutmensch dus, Met de G van Hombeek ...

Gegroet iedereen, tijdens de aanleg van een nieuw voetpad en fietspad op de Nekkerspoelstraat heb ik de vraag gesteld aan openbare werken wie het in zijn hoofd haalt om blinkende klinkers te gebruiken , daar dit zekers voor mogelijke ongevallen zal zorgen.

Dit is het antwoord dat ik hierbij integraal copieer :

Geachte heer

Volgens onze technische dienst en het studiebureau beantwoorden deze stenen aan alle normen qua toegankelijkheid en zouden er zich dus geen problemen met gladheid mogen voordoen. Deze stenen zien er glad uit omdat deze stenen geslepen betonstenen zijn. D.w.z betonstraatstenen waar achteraf een laagje is afgeslepen. Ze zijn in ieder geval voorzien om te plaatsen op het openbare domein.

Op de werf is wel vastgesteld dat de delen waar nog deels zand ligt (voor de voegvulling) glad aanvoelen door het rollend effect van het fijne zand dat hiervoor gebruikt wordt.

Ik hoop u met deze informatie van dienst te zijn.

Mvg

Wat kunnen wij als gewone burgers hierop zeggen ?

men zegge het voort

mvg iedereen

Ik ben deze ochtend toen ik naar mijn werk wandelde bijna 2 keer onderuitgegleden op spiegelgladde trottoirs. De betreffende bewoners van de woningen hadden er niet beter op gevonden om een emmer 'warm' water over de sneeuw te kappen ipv het weg te scheppen.

Ze zullen wel direct resultaat gehad hebben maar vergeten dat als het water niet direct wegkan met deze temperaturen redelijk snel aanvriest.

Gelukkig had ik bij de 1e gladde trottoir een wagen met dakrailing vlak bij waar ik me net nog aan kon vasthouden. Bij de 2e gladde trottoir had ik een lantaarnpaal die me overeind gehouden heeft.

Voor de rest ben ik onderweg toch nog heel veel stukken trottoir tegengekomen waar nog heel wat sneeuw lag.

@Filip:

Artikel 139. Het is verboden op de openbare weg: - water te gieten of te laten vloeien bij vriesweer;

@Peter: Ik zal het onthouden volgende keer dat ik terug een spiegelgladde trottoir tegenkom. :-)

@Peter, dat is trouwens ook de reden waarom regenafvoerpijpen dienen aangesloten te worden (verplicht) op het rioleringsnet. Nochtans ziet men de laatste tijd weer veel regenpijpen het water afvoeren over het voetpad..... Dat zal zijn om de aansluitingskosten te omzeilen zeker (verplicht te laten uitvoeren door de stadsdiensten)??? Ondanks diverse meldingen, laat het stadbestuur maar begaan.

hihi, Soevereiniteit Mechelen,

er staat ook :

Artikel 134. Onverminderd de wettelijke en reglementaire bepalingen inzake stedenbouw is het verboden spandoeken, wimpels, vlaggen of antennes en parabolen op voorgevels van gebouwen of over de openbare weg te hangen zonder machtiging van de bevoegde overheid.

Waar die machtiging dan nog voor nodig is als er al wettelijke en regelmentaire bepalingen voor zijn? vb de schotelantennes mag men niet verbieden, (europese regelgeving) wat is dan het nut van de toestemming? afremmen? geld incasseren of een soevereiniteit oprichten? niemand staat boven de wet en toch zeker de uitvoerende macht niet?

 

@filip, ik kan het me echt beeldig voorstellen

Bon. Tegenwoordig staan foto'S sneller online dan dat dat de stadsdiensten kunnen reageren.

Ik heb nog geen last gehad van die glad uitziende steentjes. Ik stoor me meer aan die mooie betonlaag die ze gelegd hebben op de autobaan. Wie legt er nu beton op een straat dat eigenlijk een woonstraat zou moeten worden? 100 meter verder leggen ze de bypasses van het kruispunt aan de ring aan met kasseien  (waar de rode verf zienderogen van verdwijnt)!

Ik moet dagelijks van Mechelen naar Gent en terug en ik moet zeggen in Mechelen is een toonbeeld van sneeuw opruimen. Ik kan wel begrijpen dat als een fietspad in een gewone woonstraat er glad bij blijft liggen. Maar in Gent blijven alle fietspaden er glad bijliggen inclusief op alle grote (ring-) wegen. In Mechelen was de sneeuw op de fietspaden van ring toch mooi weggeruimd toen ik er gisteren langs reed (dank u NMBS btw.).

 Burgerzin? Laat me niet lachen.
50€ boete voor wie z'n stoep niet vrijmaakt.
Vrijspraak voor wie voor een paar miljard belastingen ontduikt (KB lux)
Burgerzin? Pffff

250€ anoniem

of ook Gutmensch met de "G" van Gelukkige Liefhebber!

Beste allemaal,

Ik zie dat er heel veel reacties zijn op het item "gladde steentjes". Ikzelf vraag me al jaren af wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor de keuze van de steentjes van de openbare weg én openbare gebouwen.

Ik woon in de buurt van de Kruituin. Als ik naar het Centraal station ga doe ik dat vaak te voet en moet ik de Fonteinbrug over. In de zomer oogt dat allemaal lekker fris maar in de winter en bij regenweer is het "het zwarte punt van heel Mechelen". Heeft men er ook al bij stilgestaan dat het oppervlak van een brug geheel is bloodgesteld aan de ijzige wind? Ik veeg op dat moment dik mijn voeten aan de verkeersregels en wandel gewoon op de rijweg tot aan de Vijfhoek.

Ik neem ook vaak de trein in station Nekkerspoel en daar heeft men sinds kort hetzelfd probleem.

Ik versta ook niet waar de gedachten van de architecten zitten om te kiezen voor zulke steentjes. Houdt men dan echt geen rekening met de 4 seizoenen? Worden er geen scenario's getest? Houdt men geen rekening met de verschillende bevolkingsgroepen en situaties (ouderen, gehandicapten, dames op hoge hakken, etc).

Het probleem van gladde steentjes is niet enkel op de openbare weg te vinden maar vaak ook in openbare gebouwen. Dus, Beste beleidsmensen: Kan er nu al een goede en vooral doordachte keuze worden gemaakt voor de aanleg van de vloeren in het gloednieuw station van Mechelen?!? Want ik vrees dat de moderne architect weeral maar eens zal kiezen voor openheid, ruimte, frisheid & cool-ogen zonder rekening te houden met "het ware leven". Gelieve te beseffen dat als men iets aanlegt/bouwt dat dat niet voor een legislatuur is.

Let wel, niet enkel Mechelen heeft te leiden aan kortzichtigheid want Leuven bv heeft daar ook last van. Wandel maar eens tijdens regenweer in de hoofdtunnel van station Leuven.

Ik ken absoluut niks van stenen maar kan men deze niet poreuzer maken door ze te zandstralen? Of mag ik mijn been breken en de factuur naar de Grote markt sturen? ;-)

De boodschap van mijn betoog is: "Denk Na!" en "esthetiek moet soms wijken"

Groeten

Danny

Probleem is dat die wagentjes wel het één en ander opzij duwen maar dat het, nadat ze gepasseerd zijn, een ijsspiegel is omdat ze niet strooien...

 

Mechelen heeft de ambitie om dé fiets- en voetgangersstad van Vlaanderen te worden...

Uit alle reacties blijkt nog maar eens hoeveel men vanuit het stadhuis blaast/belooft en hoe weinig er van terecht komt... 

In andere steden kan het best nog erger gesteld zijn maar daar heeft men niet met zoveel pretentie zulke uitspraken gedaan, daar is het gewoon, "koning auto en de rest zien we wel"...

 

Groeten

wim

Het is me toch altijd wat geweest met die stenen op de Nekkerspoel! Wie herinnert zich dit nog:

http://www.dewesp.com/v3/de_club/geschiedenis/1961-65/pic.php?p=631109-kassei03-1

Kijk vooral naar de namen van de "keelsmeerders" onderaan het artikel!

Reden van deze reactie = de associatie steentjes + kerkhof (Herman Kerkhofs was in die tijd praeses van de Wesp) op de post Oproep!

Het krantenartikel komt uit de verzameling van Jan Somers die destijds aan de Wesp toelating gaf het online te zetten!

Ik kom dagelijks in de Lakenmakersstraat. Toen men deze gladde steentjes aan het leggen waren vroeg ik aan een van de mannen of deze steentjes geen problemen gingen geven bij sneeuw of ijsgang. Volgens deze persoon was dit een samenselling dat geen enkel probleem ging geven bij deze weersomstandigheden, want daarvoor waren ze te duur ongeveer € 50 per vierkante meter.