Een nieuwe mechelen.be, een interactief platform en Lefprojecten

Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt: Mechelen.be heeft een nieuw kleedje. Sinds maandag 23 november is de nieuwe website van de stad Mechelen een feit.  Een nieuwe look & feel is fijn, maar ook de structuur werd grondig onder handen genomen waardoor het geheel makkelijker navigeerbaar is en informatie sneller gevonden wordt. Samen met de nieuwe website werd ook het eerste 'lefproject' van de stad gelanceerd: de Tinelsite. Ook nieuw is het interactieve platform 'beleefmechelen.be' waarop de stad met Mechelaars in dialoog wil treden...

De nieuwe stadssite ging 'live' maandagnamiddag, tijdens de persconferentie die de Stad Mechelen organiseerde. Een trotse Bart Somers en Kristl Strubbe drukten de grote rode knop in en... heel erg langzaam laadde de nieuwe site in. Waarop Somers "dat begint al goed".

De middag begon met een enthousiaste burgemeester die de pers, waaronder ook Mechelen Blogt! verwelkomde. Somers prees het lef van de Mechelaars, verwees ook naar het veelbesproken nieuwe logo, en om de een of andere reden keek hij toen even in de richting van de Mechelen Blogt-delegatie. Dat deed hij ook toen hij meldde dat "na het Lof van Mechelen", nu de nieuwe Mechelen.be gelanceerd werd.

Tekst en uitleg over de nieuwe website kregen we van ICT-schepen Kristl Strubbe, "want ik ken niks van ICT", aldus Somers. Strubbe benadrukte de gebruiksvriendelijkheid en helderheid van de nieuwe website. "Op elk niveau van de website wordt aan de bezoeker de mogelijkheid geboden om te reageren. Via een vraag, een melding, een klacht of via het e-loket. De bezoeker heeft zo veel makkelijker toegang tot de verschillende stadsdiensten. Een aantal communitywebsites worden geïntegreerd met mechelen.be waardoor Mechelaar ook zélf bijdragen kan leveren aan de website" aldus Strubbe. 

De ICT-schepen gaf ook concrete voorbeelden: "... zo worden items en foto's van de succesvolle Mechelen Blogt.be en flickr Mechelen geïntegreerd en kun je inloggen via een facebook- en twitteraccount. Wie over een eID-kaartlezer beschikt kan ook inloggen en zo vooraf ingevulde formulieren verzenden." Met 'Flickr Mechelen' bedoelde de schepen ongetwijfeld de foto's met tag Mechelen, of bedoelde ze de 'Mechelen groep' op Flickr?

De nieuwe structuur van de website baseert zich op wat Strubbe de "grote thema's in het leven van de surfer" noemt: 'leven', 'werken' en 'bezoeken'. Een belangrijke troef van de nieuwe website is de toekenning van het 'AnySurferlabel'. Een kwaliteitslabel dat gegeven wordt aan websites die voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een functiebeperking zoals slechtzienden, blinden en ouderen.

We onthouden ook dat de nieuwe site nog wordt uitgebreid de komende jaren. Een aantal stadswebsites die nu nog opzichzelf staan, zoals bijvoorbeeld "UiT in Mechelen", worden er in de loop van 2010 mee in geïntegreerd.

Lefprojecten en Mechelaars met lef
Bart Somers lichtte een 'website met lef' en de op stapel staande 'lefprojecten' toe. Die website met lef is het digitale en interactieve platform 'beleefmechelen.be'. Hierop worden alle projecten waar de stad de komende maanden nadruk op wilt leggen. "Het eerste lefproject is de Tinelsite. Op de 250.000 vierkante meter van de Tinelsite wordt de komende vier jaar een ambitieus stadsvernieuwingsproject gerealiseerd. 500 vierkante meter daarvan is helemaal gereserveerd voor de Mechelaar. Elke inwoner van de stad kan op beleefmechelen.be zijn idee voorstellen. Of het nu om een ballenbad, een kinderboerderij of een openluchttheater gaat. Niets is te gek. Een jury buigt zich over de verschillende voorstellen waarop de Mechelaar over de beste drie kan stemmen. Ideeën met de meeste stemmen zullen geraliseerd worden door de stad", aldus Somers die er wel aan toevoegde dat "het natuurlijk betaalbaar en realiseerbaar moet blijven".

Beleefmechelen.be brengt alle lefprojecten samen. Maar de site wil meer zijn dan dat. "De Mechelaar kan er ongezouten zijn mening kwijt. Het mag zelfs kritiek zijn, ik héb graag kritiek" zegt Somers.

Behalve over lef van Mechelen sprak de burgemeester met lof over het lef van de Mechelaars die met de lofprojecten uitpakten op 'Het Lof van Mechelen'. Sommige van die projecten zag hij blijkbaar wel zitten...
 

Tot besluit:
Voortaan kun je dus terecht op een geheel nieuwe mechelen.be, die een heel pak gebruiksvriendelijker zou moeten zijn. En er is de 'community', gekoppeld aan de lefprojecten 'beleefmechelen'.

En je blijft natuurlijk vanharte welkom op de enige echte Mechelen Blogt! :-)


O ja...
Toen ik even een praatje maakte met Tom Andries over de nieuwe Mechelen.be die nog steeds geprojecteerd stond, kwam Somers naast me staan. Hij porde me en zei: "En wat vind je ervan?" En nog voor ik de kans kreeg om te antwoorden vervolgde hij: "Knap he!".

Maar, ik kan hem gelijkgeven. Wat mij betreft is de nieuwe mechelen.be geslaagd... Aan de 'do's and don'ts van webdesign' worden beantwoord, de site kreeg het AnySurferlabel mee en het geheel oogt fris, jong en dynamisch...


maar ... wat vind jij?

 Hij zit niet slecht in elkaar, maar is minstens nog onvolledig. Zowat alles wat met jeugd te maken heeft is niet of zeer beperkt terug te vinden en naar de aparte websites staat weeral geen duidelijke link. Er is dus nog werk aan!

Maar ik heb nu wel vertrouwen dat de zaak in orde gaat komen. Ons stadspersoneel is immers ook niet op het achterhoofd gevallen.

Hopen jullie mee dat de amateuristische lancering van logo/huisstijl de enige uitschuiver blijft? En dat ze hieruit hebben geleerd?

Ik hoop het alvast,

hadden ze het logo nu tesamen met de websites gelanceerd, dan was hun boodschap al veel beter overgekomen denk ik.

Weet er iemand welke oplossing er voor het jeugdhuis komt als de Tinèl site heraangelegd wordt?

En nu nog werk maken zodat ook de Digibeten aan de bak komen en alles komt in orde !

http://nl.wikipedia.org/wiki/Digibeet

Wij, dat is onze samenleving, zijn bezig met een grote groep minderbedeelden te creëren. Minderbedeeld in de zin van ouderen die de informaticatram gemist hebben of aan het missen zijn. Hoe langer hoe meer worden er slogans gebruikt met de venijnige tweede regel: ' meer info op www. enz. '. De boodschapbrenger of sloganvoerder maakt er zich zo gemakkelijk vanaf en de consument / stadsbewoner moet dan zijn plan maar trekken. Alle bloggers zitten per definitie niet in de categorie waarnaar ik verwijs en het is niet de taak van Mechelenblogt om alle ouderen aan te zetten om hun centen in pc 's te steken maar het is wel de taak van de stad om die mensen mee op te nemen in die bredere en interactieve communicatie. Een mogelijk, maar niet gewenst antwoord ' zou kunnen zijn: ' ge kunt toch ook bellen hé madammeke, of een briefke schrijven '. Dan moet men maar een loket in het mechels huis openen voor niet computer-kundigen.

In het slechtste geval keren alle grijsaards de rug naar de stad omdat ze er zich niet meer bij betrokken voelen en dat kan niet de bedoeling zijn.

@ Luc: Eens. 40% van de Belgen (cijfers van 2008) zat nog nooit (als in 'nooit') op internet. Tel daar de mensen bij die niet goed met de computer overweg kunnen en ge zit aan een ruime meerderheid.

In die context, met die wetenschap, uw communicatie en uw mogelijkheid tot reageren vooral via internet te laten verlopen lijkt mij van een wereldvreemdheid waar ik geen woorden voor heb.

Eerst moest je enkel kunnen lezen en schrijven om aan de bak te komen, daarna moest je kunnen typen om een job te bemachtigen, dan de basiscomputergegevens onder de knie krijgen (word, excel, powerpoint) en nu moet je kunnen twitteren, bloggen en facebooken (naast GSM'en & SMS'en).

Die eerste generatie is nog lang niet dood en de schrik voor de PC, met al zijn virussen, zit er nog altijd dik in (buiten het fruitcomputertje gerekend, natuurlijk).  Je botst dan ook nog eens op een pak Marketing-Engels waar de Maneblusser-met-de-pet geen jota van begrijpt en je raakt verloren in een labyrint van database-invulvenstertjes, stijl SAP.  En dan zwijgen we nog over de prijs, voor een maand op het Net, met een snelle verbinding.

It's a brand new world, maar wanneer het geel en rood wordt voor je ogen, haken er een heleboel mensen af...

De nieuwe website oogt fris, jong en dynamisch - en wat méér is: ze is gebruiksvriendelijk.  Dit is een hele verbetering met de oude.  Mechelen mag hier terecht trots op zijn! 

Ook ben ik als actief blogger blij dat Mechelenblogt een mooie plaats krijgt op de 'eerste bladzijde'.  Ik ben verheugd dat 'de stad' inziet dat deze succesvolle blog de moeite waard is om naar te linken.  Bedankt!

BeleefMechelen oogt eveneens fraai, en heeft een leuke lay-out.  En toch heb ik een paar losse bemerkingen.  Ik vraag me af of de Mechelaar een community die opgezet is 'onder het dak van het stadhuis' actief zal gebruiken om reacties te posten.  Ik denk wel dat men het regelmatig zal aanklikken om wat bij te lezen, maar... méér?  Ik hoop dat de toekomst me ongelijk geeft, maar persoonlijk twijfel ik hieraan.  Ook baadt, voor mijn gevoel althans, de community té veel in een 'hoera-sfeer'.  Zelf enthousiast Maneblusser zijnde,  druipt dat sfeertje er iets te veel af.  Ik weet niet of de Mechelaar nu laaiend en euforisch is om 500 vierkante meter grondgebied mee te mogen 'inkleuren'...  Is dit nu écht het toppunt van democratie?  Ik wil niet te negatief klinken, maar het doet me wat denken aan de jonge schoolkinderen die hun nieuw aan te leggen speelplaats mee mochten 'ontwerpen'...  Oppassen dat de 'stijl' niet te zweverig of té 'lef-ferig' wordt.  Het idee mag dan al goedbedoeld zijn: het zou wel eens kunnen dat het wat op de heupen gaat werken.  Sorry hoor - dit is enkel een hoogstpersoonlijke bemerking, die dan ook zo te begrijpen is.  Misschien moet het idee nog wat 'groeien' en kansen krijgen.  Het is nog té vroeg om te oordelen.  We zullen pas later kunnen evalueren.  En zoals ik al  zei: ik hoop dat ik ongelijk krijg...

Maar de website: dikke pluim!!  Bedankt aan al diegenen die hier actief aan hebben gewerkt!

Ik kan je hierbij volgen Jan.

Wat betreft mechelen.be:

Dat heeft een paar kinderziektes, die men snel heeft aangepakt/opgelost. Het is een volledige site met een goed doordacht framewerk. Misschien zijn alle links nog niet gevuld, maar men werkt daar aan hoop ik. Dit is écht klasse ! Binnenkort doet deze mee tot stedelijke website nummer 1.

Enkele opmerkingen:

 • Het beeld aan de bovenkant (STAD MECHELEN)  vind ik persoonlijk erg verwarrend.
 • Misschien een pdf toevoegen van het stadsplan ?
 • En uiteraard zijn we blij met de verwijzing naar de onafhankelijke deze stadsblog.

Wat betreft beleefmechelen.be:

Ik vrees dat ik dat nooit zal gebruiken, en ik ga trachten uit te leggen waarom.

Bij de geboorte van Mechelen Blogt (MEMORI-KHM) werden er twee zustersites opgestart: Mechelen Mapt, en Mechelen Webt. Mechelen Webt was een platform waar Mechelaars met elkaar konden in contact treden, berichten uitwisselen etc.

Wat bleek ? Mechelen Webt, die blijkbaar het duurst was om te maken, heeft nooit gemarcheerd wegens te complex, en geen nood aan, te weinig ondersteuning. Mechelen Blogt was gelukkig wel succesvol.

Wat hebben we nu geleerd van het Mechelen Webt/Blogt avontuur ?

 1. Maak dingen die simpel zijn, te veel klikken schrikt bezoekers af.
 2. Als het al bestaat, gebruik het dan: facebook, email, twitter. Maak niet je eigen kopie want bezoekers willen zo weinig mogelijk nieuwe systemen.
 3. Zorg voor een directe ondersteuning, die mensen vooruithelpt met problemen. 

Wat zien we nu anno 2009 ? Blijkbaar hebben de makers van deze website niet geleerd uit de geschiedenis, want een paar van de fouten uit het verleden zie ik opnieuw opduiken: te complex, een systeem nagebouwd dat al bestaat, en geen ondersteuning.

Enkele tips:

GEBRUIKERS-INTERFACE

 • Als je iemand een account laat maken, vraag niet te veel gegevens. Dat schrikt af. GSM nummer, adres, wijk
 • Er moet heel veel doorgeklikt worden, dat zorgt voor weinig overzicht.
 • Ook de plaats waar er moet worden geklikt is weinig intuitief.
 • Er is GEEN ondersteuning, bij contact staat: Stadsbestuur Mechelen, Grote Markt 21, 2800 Mechelen, Mechelfoon: +32 (0)15/28 00 00, Fax: +32 (0) 15/29 75 10. Succes om daar te worden geholpen.

LAY-OUT:

 • Het grote bewegende veld bovenaan is geen meerwaarde. Het leidt af, het laadt traag, het is niet te zien op de meeste PDA's en neemt een grote plaats in op het scherm.

MODERATIE/LEGAL:

 • Er is een disclaimer veld maar dat is leeg. Dat betekent dat we niet weten wat er met de gegevens gebeurt. Dit is geen aanmoediging om bijdragen te leveren.
 • Blijkbaar wordt de site niet gemodereerd ? Of wel ? Wat als het politiek zal misbruikt worden ? De twitter link op de eerste pagina is erg kwetsbaar voor misbruik.

U ziet het: erg enthousiast ben ik er niet over, en dus denk ik niet dat ik het ooit zal gebruiken. Na een serieuse herstructurering zal dit misschien wel werken. Ik las onlangs iemand die schreef: Facebook en twitter gecombineerd maar dan 50 keer omslachtiger...

Maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening.

ps. Ik hou meer van de humor van de lofprojecten, dan van de roep naar participatie van de lefprojecten. Om het met de woorden van Jan te zeggen: we zijn geen kleuters, nooit je doelpubliek onderschatten.

psps. Zonder dat we de nieuwe site hadden gezien, waren we griezelig dichtbij met onze lofproject site. 

Een pluim voor deze nieuwe website. Een van de vele signalen dat Mechelen niet alleen een van de belangrijkste Vlaamse steden aan het worden is, maar dat Mechelen zich ook zo gaat gedragen.

2010 komt er met rasse schreden aan en nu iedereen blijkbaar het nieuwe logo heeft aanvaard blijken purper en appelblauwzeegroen, op een witte achtergrond, de nieuwe hippe kleuren te zijn voor de aankomende Mechelse "Roaring Tens".

De "Noneties" zijn duidelijk voorbij !

:-D

http://nl.wikipedia.org/wiki/Roaring_Twenties

http://www.ajay.nl/2009/08/07/woord-van-de-dag-the-noneties/

@wout: dat verhuist naar de Rijkswachtkazerne. Alle politiediensten worden op hun beurt dan weer gecentraliseerd in het ziekenhuis aan de Zwartzustersvest (het vroegere stedelijk ocmw-ziekenhuis), terwijl de ziekenhuizen op hun beurt dan weer verhuizen naar het nieuw te bouwen ziekenhuis aan de R6 (Tivoli).

De nieuwe website wordt stilzwijgend positief (?) ervaren, naar ik aanneem?   ;-)

Veel controverse (niet dat dit hoeft natuurlijk...) lokt hij zeker niet uit.  Heeft Mechelen hem feitelijk al 'ontdekt'?  en hoe wordt er over geoordeeld?  Het blijft vrij stil hierover op Mechelenblogt...

Ach, een zoveelste website...

@ Sos:

merci voor de info. Heb je een idee ver de timing?

Ongeveer twee weken na de lancering van de nieuwe website(s), krijg ik toch de indruk dat de interactiviteit van de site behoorlijk tegenvalt. Op het gros van de artikels wordt niet gereageerd en ook de Facebook-doorslag van BeleefMechelen lijkt me niet echt te werken.

De grote vraag is natuurlijk of de site interactief moet zijn, maar daar werd bij de start toch erg nadrukkelijk aan gerefereerd.

Het 'In de Kijker'-bericht is nog steeds de welkomsttekst. Een medium dat kort op de bal moet en kan spelen, zou dit toch om de twee à drie dagen moeten veranderen. Verder veel aankondigingen van wegenwerken en herstellingen aan fietspaden, maar dat is het zowat.

Voor nieuws over Mechelen, kan je nog steeds beter regelmatig een kijkje op Mechelen Blogt nemen.

Mijn conclusie: redelijk geslaagde lay-out maar erg statisch en stilaan bijzonder saai.

Wat vinden jullie ?