Hof van Busleyden vernieuwt

met categorie:  

Volgens GVA wordt ons stadsmuseum, en voormalig optrekje van Jeroom Van Busleyden aangepakt. Mechelen heeft de volgende twee jaar 5,8 miljoen euro over om de beeldentuin van Busleyden in de Sint-Jansstraat te onderkelderen.

(Foto Peter Meuris)

De tentoonstellingsruimte in het stedelijk museum zal meer dan dubbel zo groot zijn, en heeft dan een oppervlakte van 4.000 m². Dit brengt ons tot een knappe museumgrootte.

Ter vergelijking, Museum M in Leuven bvb, om maar iets te zeggen heeft een tentoonstellingsruimte van 6.500 m². 

Blijft natuurlijk de vraag welke tentoonstellingen we zoal in deze nieuwe kelder mogen verwachten. Om het met een boutade te zeggen:

"Wat zou u tentoonstellen in 4000 m² Mechelen ?"

Mijn top 3:

Wat denken jullie hiervan ?

Spijtig dat die binnentuin net aangelegd was :-)

Maar op zich wel een goed plan om tot een beter museum te komen.  Misschien dat er met 5 miljoen op een andere locatie (Predikheren?) wel wat meer te bereiken valt?

De schitterende foto's van Van Zeir verdienen inderdaad permanent tentoon gesteld te worden!

En ook voor het omvangrijke oevre van Ost zou er plaats moeten zijn!

Enne...: kan het nu wat rommelige beiaardmuseum (sorry...) niet wat professioneler aangepakt kunnen worden, en een prominenter plaats krijgen? 

Maar eigenlijk ben ik wel benieuwd wat er nog op de zolders en in de kelders van de musea ligt, dat nu wegens plaatsgebrek nog niet kon tentoongesteld worden...

Ost, Geudens, Vinckeboons, Kennis, ...

Albert Geudens

ik zou in die 4000m² een knekelhuis onderbrengen voor alle skeletten van de overleden Mechelaars die men opgroef op het Romboutskerkhof

Het is natuurlijk mooi om allerlei mechelse prenten en tekeningen te tonen maar ik vrees dat een toerist daar weinig aan heeft. Ons goudleer is bijvoorbeeld iets wat dat lokale sfeertje overstijgt. Persoonlijk zou ik een ' jaar 1500  ' evoceren en alle bourgondische / habsburgse erfstukken die we hebben met toeters en bellen permanent tonen. Wat ik zeker niet wil nalaten om te tonen is de stadsmaquette uit het museum de Mijlpaal. Iedere mechelaar zou die middeleeuwse stad moeten gezien hebben. God weet wat er met die collectie zal gebeuren wanneer de spoorwegingenieurs de boel platgooien voor het diabolo-project.

Inderdaad Luc - die drie (!) maquettes zijn méér dan de moeite waard!!

(foto's: Jan Smets)

@Luc: Inderdaad de jaren 1500 in het algemeen, met een luik voor de Madammen,en voor de Karel, en voor Amerika. Amerika in Mechelen of zo ...Ideaal thema in een gebouw als Busleyden. Misschien kan dan de collectie van het Schepenhuis (de hofkes) naar daar. Het schepenhuis is uniek als zetel van de Grote Raad natuurlijk. Enkel dat thema is voldoende voor dat museum.

En op een permanente tentoonstelling van lokale schilders zit men natuurlijk niet de wachten.

De schitterende maquettes van De Mijlpaal kan je beter iets meer centraal zetten in de stad, of natuurlijk in het spoorwegmuseum in het huidige stationsgebouw ... (of is dat een lofproject ?)

Ik vraag me af wanneer het Busleydencafé er komt (ooit aangekondigd met de opening van de tuin en ik ben nog steeds vragende partij aangezien dit praktisch in mijn tuin zou zijn)

 Dit idee sterft alweer een stille dood ? Was er ook niets voorzien in het Cultuurcentrum ?

Het is toch voor mottig te worden.... zo een prachtig gebouw weer helemaal verkracht omdat alles in mechelen strak en modern moet worden.  De tuin die ze pas hadden gemaakt, man man toch, krijgt daar iemand geld voor??  Modernde gebouwen ok, kan heel mooi zijn maar men moet toch oppassen waar men dat doet.   Waarschijnlijk is er weer een of andere architect die daar veel geld voor krijgt...

Ik hoop van harte dat eindelijk de Mechelse kunstenaars eens een mooie ruimte krijgen, deftige verlichting en zonder stof op de werken.  Of gaat men nu ook nieuwe kunstwerken kopen en de rest in de kelders steken bij de verotte kunstwerken van Wijnants en Blickx??

Het hoeft toch niet veel te zijn, maar een ruimte met mechelse kunstenaars is toch zeker de moeite waard, WIjnants, Blickx, Geudens, Ost, Verschaeren.... het zou een streling voor het oog zijn... maar waarschijnlijk worden de ogen van het stadsbestuur met iets anders gestreeld.

Hopende dat het Hof zijn romantiek terug krijgtn want dat was het toch: een romantisch bouwwerk.  (ik hoop dat ze de beelden van Tuerlincxk en Blickx niet laten vallen hebben) of als alles af is ze constateren dat er geen plaats is voor beeldhouwwerken....  zoals de fontein op de veemarkt (ja men moet vanuit de hemel kunnen zien dat men op de veemarkt kan landen) of Margaretha op de grote markt...

Ach ja we zullen wel zien...

 

@ Dirkske,

ik vrees dat je een beetje achterloopt: Op de Veemarkt is de fontein al lang weg, en is het daar een effen plein (waar 10 jr geleden nog een parking, kasseien en fontein waren), en Margaretha is na de bouw van de ondergrondse parking op de GM ook al jaren verplaatst naar de Steenweg een paar meter verder...

@dirkske: je legt een tikkeltje teveel ( 3X ) nadruk dat er weer met geld gesjoemeld wordt. Wacht tot de volgende verkiezingen en probeer dan nog eens ... maar niet hier. Dus, wordt gerust mottig. ;-)

 

Beste allemaal,

Is er iemand van jullie die foto's of prentkaarten bezit van het straataanzicht van het Hof van Busleyden in de Merodestraat, maar aan de kant van de Van Hoeystraat. Daar stond ook een oud gebouw achterin. Ik zoek ook nog een straataanzicht van het Hof in de Sint-Jansstraat, maar voor 1870 toen er nog geen poort in de muur zat.

Chris